Mødedato: 12.11.2003, kl. 14:00

Tillæg til lokalplan nr. 215 "Stengade II" med kommuneplantillæg

Tillæg til lokalplan nr. 215 "Stengade II" med kommuneplantillæg

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. november 2003

 

 

Sager til beslutning

 

18.      Tillæg til lokalplan nr. 215 "Stengade II" med kommuneplantillæg

 

BTU 510/2003  J.nr. 611:155.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  tillæg til lokalplan nr. 215 "Stengade II" vedtages endeligt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til tillæg til lokalplan "Stengade II" hørende tillæg Kommuneplan 1997 vedtages endeligt.

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2001

Sagen blev udsat efter ønske fra Søren Pind (V) under henvisning til, at de til FSB afdeling Blågården forudsatte parkeringsforhold endnu ikke er afklaret.

 

 

RESUME

I forbindelse med den offentlige høring vedrørende forslaget til tillæg til lokalplan "Stengade II" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg er der modtaget otte  henvendelser, hvoraf to er fra offentlige myndigheder. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkningher, mens Københavns Energi oplyser om vand- og kloakledninger, der skal sikres med deklaration om beliggenhed m.v. De øvrige seks henvendelser er fra ejere, beboere, brugere og interessegrupper m.fl. I to af disse henvendelser er der direkte positive bemærkninger til lokalplanforslaget, herunder at Folkets Park sikres med en lokalplan. I øvrigt omfatter henvendelserne hovedsageligt kommentarer til parkens indretning.

 

Settlementet Askovgårdens behov for legeplads tilgodeses i karreens sydlige gårdanlæg efter aftale med ejere og beboere i de tilgrænsende ejendomme. Muligheden for at der i parken i begrænset omfang kan indrettes en legeplads for karreens børneinstitutioner, der i institutionernes åbningstid kan aflukkes, foreslås dog opretholdt for det tilfælde, at der på et eller andet tidspunkt måtte vise sig et behov for legepladsen. Lokalplanforslaget med tilhørende forslag til kommuneplantillæg foreslås i øvrigt vedtaget endeligt uden ændringer.

 

Samtidig med offentliggørelsen af planforslagene blev et vedtaget tillæg til byfornyelsesbeslutningen for karreen ("Folkets Hus-karreen") offentliggjort. Tre af de modtagne henvendelser omhandler såvel planforhold som byfornyelsesforhold. Der henvises til den samtidig fremlagte indstilling om endelig vedtagelse af byfornyelsestillægget.

 

Såfremt Kommuneplan 2001 vedtages af Borgerrepræsentationen inden nærværende sags endelige behandling bortfalder indstillingspunktet om vedtagelse af tillæg til Kommuneplan 1997.

 

Sagen var på dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 28. november 2001, hvor den blev udsat efter ønske fra Søren Pind (V) under henvisning til, at de til FSB afdeling Blågården forudsatte parkeringsforhold endnu ikke er afklaret.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 31. maj 2001 (BR 222/01) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 18. april 2001 og Økonomiudvalgets indstilling af 15. maj 2001 om offentliggørelse af forslag til tillæg til lokalplan "Stengade II" med tilhørende kommuneplantillæg. Aftryk af indstillingen til Borgerrepræsentationen vedlægges til gennemsyn som bilag 1.

 

Lokalplanen er i overensstemmelse med forslaget til Kommuneplan 2001. Såfremt kommuneplanforslaget vedtages af Borgerrepræsentationen inden nærværende sags endelige behandling bortfalder ovennævnte indstillingspunkt om vedtagelse af tillæg til Kommuneplan 1997.

 

Borgerrepræsentationen vedtog samtidig et forslag til tillæg til byfornyelsesbeslutningen i karreen ("Folkets Hus-karreen), der sideløbende med planforslagene har været offentliggjort. Der henvises herom til den samtidig fremlagte indstilling om endelig vedtagelse af byfornyelsestillægget.

 

Offentliggørelse

Forslagene til tillæg til lokalplanen og tilhørende kommuneplantillæg har været offentliggjort i perioden 27. juni til 1. oktober 2001. Der er udsendt 536 pjecer til ejere, lejere og brugere samt 43 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende.

 

Fra starten af offentliggørelsesperioden blev der i biblioteket på Blågårds Plads etableret en udstilling med plancher, som har redegjort for lokalplanforslaget og det samtidig offentliggjorte forslag til byfornyelsestillæg. Udstillingen  har imidlertid været udsat for hærværk og blev fjernet i august måned.

 

Den 17. september 2001, kl. 19.00 – 21.00, blev der afholdt borgermøde i medborgerhuset Nørre Allé 7. De ca. 25 deltagende borgere blev her orienteret af medarbejdere fra Plan & Arkitektur og Vej & Park om tillæggets indhold, ligesom borgerne havde lejlighed til at stille spørgsmål bl.a. om konsekvenserne for karreen. Til stede ved mødet var to borgerrepræsentanter. Der vedlægges som bilag A et journalistisk referat fra borgermødet. Som det fremgår heraf blev i hovedsagen følgende emner diskuteret:

-         Parken og dens udformning samt fremtidige drift, herunder nedsættelse af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra brugerne og Bygge - og Teknikforvaltningen (Vej & Park).

-         Fremtidig anvendelse af Folkets Hus.

 

Endelig har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via internettet at søge oplysninger om forslaget på en særlig hjemmeside. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslagene. Der har ikke i perioden været indlæg på debatsiden. Endvidere indeholdt hjemmesiden mulighed for direkte at fremsende indsigelser vedrørende forslagene via e-mail. Der er i forbindelse med offentliggørrelsesperioden ikke modtaget e-mailhenvend-elser via hjemmesiden.

 

Der er i forbindelse med offentliggørelsen modtaget 8 henvendelser, der i kopi vedlægges til gennemsyn som bilag 2. En oversigt over henvendelserne, der nærmere beskrives nedenfor, er vedlagt som bilag B.

 

Henvendelser fra offentlige myndigheder

1.      Skrivelse af 24. september 2001 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget og tager dette til efterretning.

 

2.      Skrivelse af 27. september 2001 fra Københavns Energi

Københavns Energi anfører, at såfremt vej med offentlig vand- og kloakledninger nedlægges, skal ledningerne sikres med deklaration om beliggenhed og mulighed for adgang til ledningerne.

 

Bemærkninger

Bygge- og Teknikforvaltningen (Vej & Park) sørger for deklarationsmæssig sikring af vand- og kloakledninger, herunder adgangsret til disse, efter vejnedlæggelse.

 

Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

1.      Skrivelse af 7. juli 2001 fra Elisabeth Nielsen, Griffenfeldsgade 26, 5. tv.

Elisabeth Nielsen anser det for kedeligt, at der fortsat skal være park i området. Det vil ikke blive en pæn og ren park, hvor det er rart at komme, selv om Københavns Kommune går ind i planlægningen af parken. Der klages over gener fra bålrøg samt støj om natten fra Folkets Park. Endvidere klages der over røggener fra bål i Hans Tavsens Park.

 

Bemærkninger

Bygge- og Teknikforvaltningen er opmærksom på de støj- og lugtgener, som beboerne i de tilgrænsende ejendomme udsættes for i dag på grund af de aktiviteter, der foregår i Folkets Park. En vigtig opgave for den kommende arbejdsgruppe bliver at sikre, at de nævnte gener begrænses mest muligt bl.a. gennem valg af parkudstyr og udformning af bestemmelser om drift af parken. Forvaltningen har sendt kopi af henvendelsen til Indre Nørrebro Bydel til orientering og videre foranstaltning vedrørende røggenerne fra Hans Tavsens Park.

 

2.      Skrivelse af 18. september 2001 fra Rasmus Broge, Café Grif, Griffenfeldsgade 28

Rasmus Broge oplyser, at han som caféejer færdes mange timer om dagen i området og dermed - suppleret med samtaler med parkens brugere - har en vis indsigt i, hvad der foregår i og omkring parken. Der gøres indsigelse mod træer langs parken mod Griffenfeldsgade og Prins Jørgens Gade (der menes formentlig Stengade), hvor der er begrænset trafik. Det anses for uhensigtsmæssigt at afskærme parken og gøre den til et lukket område overfor de to gader. Parken bør bevares som en åben park med lav beplantning mod gaderne. Derved bevares stemningen af, at parken er et torv, hvor man mødes, ligesom en åben park vil gøre lyssky aktiviteter mindre attraktive.

 

Bemærkninger

Bygge- og Teknikforvaltningen er enig i , at der skal være fuldt indblik til parken. Trærækkerne i parkens grænser langs Griffenfeldsgade og Stengade - der som udtrykt i lokalplanen skal være lavere træarter, fortrinsvis blomstrende - er da også tænkt som stammede træer, der ikke vil sløre indblikket. Det anses for vigtigt, at parken får fysisk og synsmæssig sammenhæng med de tilstødende gader og opfattes som en åben, grøn pladsdannelse inklusive Prins Jørgens Gade mellem disse gader.

 

3.      Skrivelse af 19. september 2001 fra Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse v/ Michael Varming

Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse anfører, at man hilser den gode plan velkommen uden indvendinger. Planen sætter endeligt punktum for striden om Folkets Hus og Folkets Park.

 

4.      Skrivelse af 19. september 2001 fra Folkets Park Initiativ v/ Jesper Lund og Beboerforeningen Nørrebro v/ Allan Nilsson

Folkets Park Initiativ og Beboerforeningen Nørrebro er tilfredse med, at Folkets Park sikres ved en lokalplan. Samtidig ses der frem til et samarbejde mellem kommunen og brugere/ beboere angående den konkrete udformning af parken. Der knyttes følgende kommentarer til planen:

·        Planens stiforbindelse gennem parken fra Vævergade til Stengade bør placeres i Prins Jørgens Gade for ikke at skære parken over.

·        Der ønskes en trærække langs Griffenfeldsgade som tydelig afgrænsning af parken, men med et åbent præg af hensyn til forbipasserende og til, at også selve kanten af parken benyttes til ophold og gennemgang.

·        Indhegning af legeplads i området anses for uheldig for parkens sammenhæng og for fornemmelsen i parken af, at dette er alles park. Samtidig frygtes det, at indhegningen kan give problemer i form af utilfredshed og hærværk, der erfaringsmæssigt rammer især metalgenstande og elementer, der opfattes som fremmede. Det menes ikke, at Askovgården er interesseret i en sådan løsning.

·        Gavlen på Griffenfeldsgade 27 ønskes isoleret. Dette ønskes således, at gavlmaleriet af Jakob Strid kan bevares/ genopsættes.

·        Der udtrykkes forståelse for, at parken generelt "strammes op". Dette bør dog ske nænsomt og selektivt samt i tæt kontakt med parkens brugere med respekt for parkens særpræg og de mennesker, der gennem årene har lært parken at kende og måske været med til at plante og vedligeholde.

·        Det anses for formålstjeneligt at inddrage hjørnet Griffenfeldsgade/ Prins Jørgens Gade i de arkitektoniske og sociale overvejelser, så området kan forandres fra et lidt forvirret præg til en egentlig pladsdannelse i sammenhæng med parken.

 

Bemærkninger

Bygge- og Teknikforvaltningen finder, at de fremførte bemærkninger og forslag vedrørende parken bør drøftes i den kommende arbejdsgruppe og således indgå i det videre planlægningsarbejde. Lokalplanforslagets mulighed for, at der i begrænset omfang kan indrettes en legeplads for karreens børneinstitutioner, der i institutionernes åbningstid kan aflukkes, foreslås dog opretholdt for det tilfælde, at der på et eller andet tidspunkt måtte vise sig et behov for legepladsen.

 

Lokalplanen muliggør isolering af den frie gavl på ejendommen Griffenfeldsgade 27 (matr. nr. 434 Udenbys Klædebo Kvarter, København). Bevaring/ genopsætning af gavlmaleriet er ikke omfattet af lokalplanen. Henvendelsen betragtes på dette punkt tillige som fremsendt i relation til forslaget til byfornyelsestillægget for karreen, hvorom der henvises til den samtidig fremlagte indstilling om endelig vedtagelse af tillægget.

 

5.      Skrivelse af 28. september 2001 med bilag fra Preben Rasmussen på vegne af Gårdgruppen for det sydlige gårdanlæg i Folkets Hus-karreen

Preben Rasmussen retter henvendelse på vegne af gårdgruppen, der repræsenterer alle retmæssige ejere af ejendomme i den sydlige del af karreen undtagen Griffenfeldsgade 31. Henvendelsen repræsenterer dermed ejendommene Griffenfeldsgade 33/ Korsgade 62, Korsgade 60, Korsgade 56-58/ Stengade 54 samt Stengade 52 A-52 B.

 

Henvendelsen omfatter hovedsageligt byfornyelsesforhold. Der anmodes imidlertid om, at erhvervslejemålene i ejendommene Griffenfeldsgade 27 og 29 ikke får adgang til gårdanlægget, og at der indføjes en garanti for dette i lokalplanen. Dette begrundes med ringe pladsforhold i gårdanlægget og ønsket om at skabe tryghed med et lukket gårdanlæg. Der henvises i den forbindelse til, at de to ejendomme, som en konsekvens af at det tidligere planlagte nordlige gårdanlæg udlægges til offentlig park, bliver brugere i det i forvejen beskedne og brugerbelastede sydlige gårdrum. Det er med i betragtningen, at Settlementet Askovgården har brug for at optage en del af gårdarealet til en legeplads for institutionernes 102 børn. Det anføres, at dette behov opfyldes i fuld forståelse med beboerne og med en aftale om, at kommende legepladsfaciliteter også er til rådighed for gårdens fastboende børn.

 

Bemærkninger

Lokalplantillægget omfatter alene den nordlige del af karreen (Folkets Park og Folkets Hus). Det sydlige gårdrum, herunder de to omhandlede ejendomme Griffenfeldsgade 27 og 29, er dermed udenfor lokalplantillæggets område og kan allerede som følge heraf ikke blive omfattet af tillægget. Derimod vil det være hensigtsmæssigt at søge forholdet afklaret i forbindelse med den kommende udfærdigelse af et gennemførelsesprojekt for gårdanlægget i forbindelse med byfornyelsen af karreen. Der henvises herom - og om henvendelsen i øvrigt - til den samtidig fremlagte indstilling om endelig vedtagelse af byfornyelsestillægget. I øvrigt henvises der til ovennævnte bemærkninger til henvendelse nr. 4 for så vidt angår mulighed for indretning af legeplads i begrænset omfa ng i parken for karreens institutioner for det tilfælde, at behov herfor måtte opstå, jf. også bemærkningerne til henvendelse nr. 6.

 

6.      Skrivelse af 1. oktober 2001 fra Settlementet Askovgården, Korsgade 60

Settlementet Askovgårdens henvendelse er afgivet på vegne af Den Integrerede Institution "Havfruen" og Skoleinstitutionen i Askovgården. Det anføres, at børneinstitutionerne ikke har behov for et egentligt legeareal, som lokalplantillægget muliggør, og at der foretrækkes en nærlegeplads. Det nævnes, at der for karreens sydlige gårdanlæg er udarbejdet et indretningsforslag i samarbejde med de øvrige ejendomme, således at institutionernes behov imødeses mest muligt.

 

Bemærkninger

Oplysningerne om at Settlementet Askovgården ikke har behov for et legeareal i parken er - sammenholdt med oplysningerne også i henvendelse nr. 5 om indretning af legeplads i karreens sydlige gårdrum - taget til efterretning. I øvrigt henvises der til ovennævnte bemærkninger til henvendelse nr. 4 for så vidt angår mulighed for indretning af legeplads i begrænset omfang i parken for karreens institutioner for det tilfælde, at behov herfor måtte opstå, jf. også bemærkningerne til henvendelse nr. 5, ligesom der henvises til den samtidig fremlagte indstilling om endelig vedtagelse af byfornyelsestillægget.

 

 

Miljøvurdering

Miljøkontrollen har udtalt sig om sagen på grundlag af en høring foretaget af Plan & Arkitektur i forbindelse med lokalplanforslagets udarbejdelse. Der henvises herom til afsnittet Høring i den i ovennævnte afsnit Baggrund omhandlede indstilling angående forslaget.

 

BILAG VEDLAGT

A.     Referat fra borgermøde.

B.     Liste over modtagne henvendelser.

 

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

1.      Aftryk af Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 18. april 2001 og Økonomiudvalgets indstilling af 15. maj 2001 angående tillæg til "Stengade II" med kommuneplantillæg tiltrådt af Borgerrepræsentationen i mødet den 31. maj 2001.

2.      Kopi af modtagne henvendelser nævnt i bilag B.

 

 

 

Erik Jacobsen                                                               Jens Ole Nielsen


 


Til top