Mødedato: 12.11.2003, kl. 14:00

Fremme af tillæg til byfornyelsesbeslutning for "Folkets Hus-karreen" og tillæg til lokalplan nr. 215 " Stengade II" med kommuneplantillæg

Fremme af tillæg til byfornyelsesbeslutning for "Folkets Hus-karreen" og tillæg til lokalplan nr. 215 " Stengade II" med kommuneplantillæg

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. november 2003

 

 

Sager til beslutning

 

16.      Fremme af tillæg til byfornyelsesbeslutning for "Folkets Hus-karreen" og tillæg til lokalplan nr.  215 " Stengade II" med kommuneplantillæg

 

BTU 507/2003  J.nr. 623:112.0001/03 og 611:155.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller,

at    Bygge- og Teknikudvalget fremmer behandlingen af tillæg til byfornyelsesbeslutning for "Folkets Hus-karreen" og tillæg til lokalplan nr.  215 " Stengade II" med kommuneplantillæg.

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget udsatte i mødet den 28. november 2001 behandlingen af to sager om endelig vedtagelse af henholdsvis tillæg til byfornyelsesbeslutningen for "Folkets Hus-karreen" og tillæg til lokalplan "Stengade II" med tilhørende kommuneplantillæg. De to tillæg er udarbejdet som led i opfølgningen af en forståelse med det tidligere bydelsråd for Indre Nørrebro om en række sager. Udsættelsen skete med henvisning til, at de til Foreningen Socialt Boligbyggeri afdeling Blågården forudsatte parkeringsforhold endnu ikke var afklaret.

Københavns Kommune har solgt de til opfyldelse af de forudsatte parkeringsmæssige anlægskrav fornødne ejendomme i Tømrergadekarreen ved Blågårdsgade/ Åboulevard til Foreningen Socialt Boligbyggeri ved endeligt skøde underskrevet af parterne den 19. september 2003. Købesummen er erlagt. Ifølge skødet er køber forpligtet til at opføre et parkering shus i overensstemmelse med lokalplan nr. 42 "Tømrergade". Ligeledes ifølge skødet skal opførelsen af parkeringshuset påbegyndes senest to år efter overtagelsesdagen pr. 1. marts 2003 og derefter fremmes uden unødigt ophold. Såfremt forpligtelsen ikke overholdes er kommunen berettiget til at forlange de solgte ejendomme genovertaget på nærmere angivne vilkår. Forpligtelserne tinglyses som servitutstiftende med Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, som påtaleberettiget.

Foreningen Socialt Boligbyggeri har i øvrigt oplyst, at bestyrelsen har besluttet at udbyde parkeringshusprojektet til private investorer med forpligtelse til at opføre 146 parkeringspladser for Foreningen Socialt Boligbyggeri (afdeling Blågården) og i alt 47 pladser for Københavns Kommune og Foreningen Socialt Boligbyggeri afdeling Griffenfeldsgade. Der er indgået aftale med et rådgivende ingeniørfirma om at udarbejde udbudsmateriale og gennemføre udbudet samt med et arkitektfirma om udformning af facader. Ifølge en foreløbig tidsplan forventes udbudet gennemført primo 2004 og byggearbejdet påbegyndt i forsommeren 2004.

Det forventes, at Folketinget vedtager en ny byfornyelseslov med ikraftræden pr. 1. januar 2004. Såfremt byfornyelsestillægget ikke vedtages forinden bortfalder det. I henhold til planloven bortfalder et lokalplanforslag tre år efter offentliggørelsen, såfremt det ikke forinden er vedtaget endeligt. Forslaget til lokalplantillægget vil i så fald bortfalde den 26. juni 2004.

Forvaltningen skal på baggrund af den forventede nye byfornyelseslov samt de skete fremskridt omkring løsningen af parkeringsforholdene anbefale, at byfornyelsestillægget af hensyn til de berørte ejere og beboere vedtages endeligt i indeværende år. Lokalplanforslaget har hidtil været behandlet parallelt med forslaget til tillægget til byfornyelsesbeslutningen og indeholder bl.a. bestemmelser om gavlisolering for en ejendom, der er omhandlet af byfornyelsestillægget. Forvaltningen foreslår derfor, at de to sager fremmes på det foreliggende grundlag med henblik på endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen senest i mødet den 11. december 2003.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning

I mødet den 28. november 2001 besluttede Bygge- og Teknikudvalget at udsætte behandlingen af sagerne om henholdsvis endelig vedtagelse af tillæg til byfornyelsesbeslutningen for "Folkets Hus-karreen" (BTU 484/2001) og endelig vedtagelse af tillæg til lokalplan "Stengade II" med tilhørende kommuneplantillæg (BTU 486/2001). Udsættelsen skete efter ønske fra borgmester Søren Pind under henvisning til, at de til Foreningen Socialt Boligbyggeri afdeling Blågården forudsatte parkeringsforhold endnu ikke er afklaret.

 

Forhistorie

De omhandlede forslag til såvel byfornyelsestillæg som plantillæg har baggrund i en beslutning i Borgerrepræsentationen i mødet den 14. juni 2000 (BR 305/2000). Beslutningen hviler på en forståelse med det daværende Indre Nørrebro Bydelsråd om udviklingen på Indre Nørrebro.

Det blev derved besluttet bl.a. at opgive opførelse af boligbebyggelse i den nordlige del af karreen begrænset af Stengade, Korsgade, Griffenfeldsgade og Prins Jørgens Gade og i stedet indrette park. Den gældende lokalplan nr. 215 "Stengade II" skal i den forbindelse ændres i overensstemmelse hermed. Samtidig blev det besluttet, at friarealerne i den øvrige del af karreen gøres færdige via et tillæg til byfornyelsesbeslutningen for "Folkets Hus-karreen".

Afklaring af parkeringsforholdene for Foreningen Socialt Boligbyggeri afdeling Blågården er en del af den nævnte forståelse med Indre Nørrebro Bydelsråd og indebærer opførelse af det lokalplanlagte parkeringshus på hjørnet af Blågårdsgade og Åboulevard.

I forståelsen indgik i øvrigt den efterfølgende opførte boligbebyggelse i Guldbergsgade 4-6 (tidligere "Have på en nat") og Nørre Allé 3 samt opførelse af en kultur- og idrætshal ved Korsgade.

 

Tillæggenes indhold og offentliggørelse

Lokalplantillægget med kommuneplantillæg muliggør, at den nordlige del af karreen, der i dag anvendes som "Folkets Park", udlægges til park. Samtidig indgår Prins Jørgens Gade i planområdet. Det fastlægges endvidere bl.a., at der kan etableres gavlisolering på nordgavlen på ejendommen Griffenfeldsgade 27. Lokalplantillægget erstatter for det nævnte område bestemmelserne i lokalplan nr. 215. For den resterende, sydlige del af karreen vil bestemmelserne i lokalplan nr. 215 fortsat være gældende.

Byfornyelsestillægget har som hovedindhold etablering af ét gårdanlæg i modsætning til to gårdanlæg i den vedtagne byfornyelsesbeslutning. Dette er en konsekvens af, at kun det oprindelige sydlige gårdanlæg skal etableres efter det tidligere forudsatte boligbyggeri i karreens nordlige del er opgivet og erstattet af et parkanlæg. De to eksisterende ejendomme Griffenfeldsgade 27 og 29, der skulle tilsluttes det planlagte nordlige gårdanlæg, tilsluttes nu det oprindelige sydlige gårdanlæg. Endvidere indeholder tillægget bestemmelser om isolering og retablering af hele nordgavlen på Griffenfeldsgade 27. Dette er ligeledes en konsekvens af, at det er opgivet at bygge på naboejendommen, hvorved gavlen fortsat skal være fri.

Forslagene til henholdsvis byfornyelsestillægget og lokalplantillægget med kommuneplantillæg har været offentliggjort i perioden den 27. juni til 1. oktober 2001. Forvaltningen indstillede efterfølgende de to sager overfor Bygge- og Teknikudvalget, jf. ovennævnte afsnit Bygge- og Teknikudvalgets beslutning.

 

Parkering

Parkeringsforholdene i forbindelse med Foreningen Socialt Boligbyggeri afdeling Blågården er bl.a. forudsat løst ved etablering af et parkeringshus i Tømrergadekarreen på ejendomme ved Blågårdsgade mellem Smedegade og Åboulevard. De fornødne ejendomme er solgt af Københavns Kommune til Foreningen Socialt Boligbyggeri ved endeligt skøde underskrevet af parterne den 19. september 2003. Købesummen er erlagt.

 

Skødets post 6 indeholder en bestemmelse, hvorefter køber forpligter sig til at opføre et parkeringshus i overensstemmelse med lokalplan nr . 42 "Tømrergade" på de omhandlede ejendomme samt på en del af den af Foreningen Socialt Boligbyggeri allerede ejede naboejendom, som i henhold til lokalplanen er fastlagt hertil.

Ifølge skødets post 7 skal opførelsen af parkeringshuset påbegyndes senest to år efter overtagelsesdagen (der er fastsat til den 1. marts 2003) og derefter fremmes uden unødigt ophold. Såfremt denne forpligtelse ikke overholdes, er kommunen berettiget til uden varsel at forlange de solgte ejendomme genovertaget mod tilbagebetaling af den kontante købesum uden renter og med fradrag af kommunens omkostninger ved generhvervelsen.

 

Bestemmelserne i skødets poster 6 og 7 begæres særskilt tinglyst som servitutstiftende med Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, som påtaleberettiget.

Efter et møde i Plan & Arkitektur har Foreningen Socialt Boligbyggeri fremsendt et statusnotat af 15. oktober 2003 bilagt tidsplan for udbud m.v., der vedlægges som bilag 1.  Foruden oplysning om skødet og købesummen oplyses det i notatet, at Foreningen Socialt Boligbyggeris bestyrelse den 27. august 2003 har besluttet at udbyde parkeringshusprojektet til mulige private investorer. Dette begrundes i, at Foreningen Socialt Boligbyggeri ikke umiddelbart har mulighed for at være bygherre, når der også bygges for Københavns Kommune. Investor vil blive forpligtet til at opføre de 146 parkeringspladser, som Foreningen Socialt Boligbyggeri (afdeling Blågården) skal etablere samt de i alt 47 parkeringspladser, som Københavns Kommune og Foreningen Socialt Boligbyggeri afdeling Griffenfeldsgade skal etablere.

De nævnte 47 parkeringspladser fordeler sig med 25 pladser til den ny idrætshal ved Korsgade, 14 pladser til institutioner i området og 8 pladser til en ny boligbebyggelse i Griffenfeldsgade 31.

 

Det fremgår tillige af notatet, at Foreningen Socialt Boligbyggeri har indgået aftale med et rådgivende ingeniørfirma om at udarbejde udbudsmateriale og gennemføre udbudet på Foreningen Socialt Boligbyggeris vegne. Der er endvidere indgået en aftale med et arkitektfirma om i samarbejde med Foreningen Socialt Boligbyggeri og Københavns Kommune at udforme facaderne på parkeringshuset. Facadeudformningen vil blive en del af udbudskravet til investor.

 

Ifølge en foreløbig tidsplan forventes udbudet gennemført ultimo uge 3 i 2004. Byggestart forventes i forsommeren 2004.

 

Bortfald af forslag til tillæggene

Forslaget til lokalplantillæg

Ifølge planloven bortfalder et forslag til lokalplan, hvis det ikke er vedtaget inden tre år efter offentliggørelsen. Som nævnt i ovennævnte afsnit Baggrund er forslaget til lokalplantillæg med tilhørende kommuneplantillæg offentliggjort den 27. juni 2001. Lokalplantillægget skal således være vedtaget endeligt i Borgerrepræsentationen senest den 26. juni 2004, for at det ikke skal bortfalde.

 

Forslaget til byfornyelsestillæg

Det er forudsat, at gennemførelsen af byfornyelsestillægget skal ske efter den nugældende byfornyelseslov, herunder dennes finansieringsbestemmelser. Dette fremgår således også af det offentliggjorte materiale.

Det forventes, at der med ikrafttræden den 1. januar 2004 vil ske en reform af byfornyelseslovgivningen. Det må forventes, at den nye lov får virkning for arbejder vedtaget efter lovens ikrafttræden. Det offentliggjorte forslag skal således vedtages endeligt i Borgerrepræsentationen inden udgangen af indeværende år, såfremt foranstaltningerne i henhold til tillægget skal kunne gennemføres efter den nugældende lovgivning, idet forslaget ellers bortfalder og i stedet for skal erstattes af en ny proces efter reglerne i den kommende lov.

 

Vurdering

Det er forvaltningens vurdering, at der med Foreningen Socialt Boligbyggeris køb af ejendommene ved Blågårdsgade og de indgåede rådgivningsaftaler i forbindelse med udbud med henblik på opførelse et parkeringshus, foreligger væsentlige elementer for afklaringen af parkeringsforholdene således, at Bygge- og Teknikudvalget har grundlag for at overveje, om behandlingen af de to sager om henholdsvis tillæg til byfornyelsesbeslutningen og tillæg til lokalplanen med kommuneplantillæg nu kan fremmes.

 

Med baggrund i den forventede nye byfornyelseslov pr. 1. januar 2004, finder forvaltningen det væsentligt af hensyn til de berørte ejere og beboere, herunder disses forventninger som følge af det hidtidige forløb af byfornyelsessagen, at byfornyelsestillægget vedtages endeligt i indeværende år. I modsat fald skal der udarbejdes et nyt forslag efter de nye regler og deraf eventuelle ændrede forudsætninger for de berørte ejere og beboere med en fornyet offentliggøresesperiode og efterfølgende indsigelsesbehandling samt med en deraf yderligere forsinkelse af tidspunktet, hvor de omhandlede arbejder kan gennemføres. Det bemærkes i den forbindelse, at der har været henvendelser fra berørte beboere m.fl. vedrørende etablering af gårdanlægget, ligesom ejeren af Griffenfeldsgade 27 flere gange har spurgt til en afgørelse om isolering og retablering af nordgavlen med henvisning til fugtproblemer.

 

Selv om der som nævnt vedrørende lokalplantillægget formelt er en frist til ultimo juni 2004 for endelig vedtagelse, anser forvaltningen det mest hensigtsmæssigt, at lokalplantillægget og kommuneplantillægget behandles samtidig med byfornyelsestillægget under hensyn til det hidtidige parallelle behandlingsforløb, herunder samtidig offentliggørelse, og at lokalplantillægget indeholder bestemmelser om isolering af nordgavlen på Griffenfeldsgade 27, der ifølge byfornyelsestillægget skal isoleres og retableres.

 

Konklusion

På baggrund af det foranstående, herunder især konsekvenserne af den forventede nye byfornyelseslov fra årsskiftet og de skete fremskridt til afklaring af parkeringsforholdene, finder forvaltningen det ønskeligt, at byfornyelsestillægget sammen med lokalplantillægget og kommuneplantillægget vedtages endeligt inden udgangen af indeværende år. Det foreslås derfor, at de to sager fremmes på det foreliggende grundlag med henblik på endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen senest i mødet den 11. december 2003.

 

Miljøvurdering

Nærværende indstilling giver ikke anledning til en selvstændig miljøvurdering. Der henvises i den forbindelse til indstillingerne vedrørende de to omhandlede sager.

 

BILAG VEDLAGT

1.  Statusnotat fra Foreningen Socialt Boligbyggeri af 15. oktober 2003 bilagt tidsplan for udbud m.v.

 

 

Jens Ole Nielsen


 


Til top