Gennemførelse af helhedsorienteret byfornyelsesprojekt på Ydre Vesterbro
Gennemførelse af helhedsorienteret byfornyelsesprojekt på Ydre Vesterbro
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. november 2003
Sager til beslutning
11. Gennemførelse af helhedsorienteret byfornyelsesprojekt på Ydre Vesterbro
BTU 523/2003 J.nr. 621.0007/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at et helhedsorienteret byfornyelsesprojekt i henhold til byfornyelseslovens kap. 2 på Ydre Vesterbro, efter modtaget forhåndstilsagn fra Økonomi- og Erhvervsministeriet, vedtages på grundlag af vedlagte program med henblik på fremsendelse af en ansøgning om endeligt tilsagn om refusion af udgifter til gennemførelse af beslutningen
at Bygge- og Teknikforvaltningen under forudsætning af, at tilsagn om refusion opnås, bemyndiges til at afholde de med beslutningens gennemførelse forbundne udgifter indenfor en maksimal ramme på 10 mio. kr. ekskl. moms med en statslig refusion på 2,645 mio. kr.
at Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at indgå forretningsføreraftaler med eksterne rådgivere om bistand ved gennemførelse af projektet
RESUME
Kommunen har opnået en reservation af d en statslige ramme til gennemførelse af et projekt efter byfornyelseslovens regler om helhedsorienteret byfornyelse i et området afgrænset af Vesterbrogade, Enghavevej, Lyrskovgade og Vesterfælledvej. I 8 af områdets karreer har der gennem en årrække været planlagt og gennemført byfornyelse, og det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt skal supplere denne indsats med forskellige trafikale og byrumsmæssige forbedringer. Derudover foreslås en indsats på det sociale område, der skal styrke lokale netværk og identitetsfølelse. Ligeledes foreslås en indsats for at styrke det lokale erhvervsliv. De fysiske tiltag illustreres i 3D.
Der er efter reservationen af midler udarbejdet forslag til program med dette indhold, der skal danne grundlag for en ansøgning til ministeriet om tilsagn om refusion af en andel på 2,645 mio. kr. af udgifterne på 10 mio. kr. ekskl. moms til gennemførelse af det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt. De resterede 7,355 mio. kr. af udgifterne skal betales af kommunen og afholdes over budgettet til gennemførelse af byfornyelse.
Programgrundlaget er udarbejdet i samarbejde med det lokale niveau og relevante forvaltninger.
Der tages forbehold for, at ministeriet kan beslutte en lavere refusion.
Det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt skal være gennemført inden for 5 år.
Aftaler om rådgivningsbistand ved gennemførelsen af projektet forudsættes indgået med SBS Byfornyelse og med andre eksterne rådgivere i mindre omfang.
SAGSBESKRIVELSE
I mødet den 12. - 13. juni 2002 (BR 331/02) tiltrådte
Borgerrepræsentationen
Kommunalbestyrelsen kan således træffe beslutninger om helhedsorienteret byfornyelse i områder, hvor der findes en flerhed af væsentlige problemer, navnlig af bygningsmæssig, boligsocial, kulturel og trafikal karakter. Beslutningen skal gå ud på at iværksætte og koordinere foranstaltninger med henblik på at skabe velfungerende områder og forbedre de generelle levevilkår, og er således et supplement til den egentlige byfornyelse. Det er dog ikke en betingelse, at der samtidig i et givent område foregår egentlig bygningsfornyelse.
Der har i de senere år på finansloven været en ekstraordinær årlig ramme på 150 mio. kr., indenfor hvilken der kan søges støtte til projekter med en maksimal investeringsramme på 10 mio. kr.
Såfremt der modtages tilsagn om støtte, kan der opnås statslig refusion til udgifter til opgaver, der falder inden for ovennævnte formål. Den statslige refusion udgør op til 50 % af udgifter til programudarbejdelse og beboerinddragelse samt etablering af lokale forsamlingscentre. Endvidere kan der ydes statslig refusion på op til 20 % af udgifterne til forbedring af torve og pladser m.v., etablering af kulturelle eller særlige boligsociale foranstaltninger, særlige byøkologiske foranstaltninger og endelig særlige trafikale foranstaltninger.
For at opnå tilsagn om støtte til et projekt, skal der i første omgang fremsendes en skitse til Økonomi- og Erhvervsministeriet vedrørende indholdet af en beslutning om helhedsorienteret byfornyelse. På baggrund heraf tager ministeriet stilling til, hvorvidt der kan reserveres en andel af rammen. Er det tilfældet, får kommunen derefter en frist på 1 år til at udarbejde et egentligt byfornyelsesprogram, som danner grundlag for ministeriets endelige stillingtagen til, om der kan gives tilsagn om støtte.
Ansøgningsfristen for reservation af midler er hvert år den 7. januar. Projekterne skal gennemføres inden for en frist på højst 5 år fra vedtagelsen af beslutningen.
Bygge- og Teknikforvaltningen har den 7. januar 2003 ansøgt Økonomi- og Erhvervsministeriet om reservation inden for en budgetramme på 10 mio. kr. til et projekt på Ydre Vesterbro. Ansøgningen blev fremsendt med forbehold for den endelige politiske stillingtagen vedrørende programgrundlag.
I mødet den 6. februar 2003 tiltrådte Borgerrepræsentationen
(BR 43/03)
Erhvervs- og Boligstyrelsen under Økonomi- og Erhvervsministeriet har den 18. marts 2003 meddelt reservation på baggrund af ovennævnte ansøgning med en samlet investeringsramme på 10 mio. kr. Der er givet en frist til 1. februar 2004 til at kommunen kan træffe en beslutning om helhedsorienteret byfornyelse på grundlag af et byfornyelsesprogram for området og fremsende ansøgning til Erhvervs- og Boligstyrelsen om tilsagn om refusion af udgifter til gennemførelse af beslutningen inden for den meddelte reservation.
Uanset ovennævnte frist fremmes sagen af hensyn til en
forventet ny byfornyelseslov med ikrafttræden pr. 1. januar 2004, således at
byfornyelsesprogrammet i gviet fald kan vedtages af Borgerrepræsentationen og
fremsendes til Erhvervs- og Boligstyrelsen inden nytår.
Byfornyelsesprogram
Selve området, hvor der søges om helhedsorienteret byfornyelse, omfatter i alt 8 karreer med ca. 1.400 boliger og er afgrænset af Vesterbrogade, Enghavevej, Lyrskovgade og Vesterfælledvej. Siden midten af 1990'erne er der foregået planlægning og gennemførelse af omfattende karrévis byfornyelse i området.
I dag er byfornyelsen gennemført for Hedebygade-karreen, og Ballumgade Syd-karreen vil være færdig i løbet af 2003/04. Gennemførelsen af byfornyelsen for Ballumgade Nord-karreerne er påbegyndt, mens planlægningen for Amerikavej- og Tøndergade-karreerne nærmer sig sin endelige vedtagelse. Planlægningen af byfornyelse i Sundevedsgade-karreen afventer lovændringen. Byfornyelsen omfatter også gårdforbedringer, men ikke gaderum.
Midt i området ligger
erhvervsbebyggelse, herunder bygninger, der tidligere benyttedes af
autovirksomheden Andersen og Martini. I en del af denne bebyggelse er der
indrettet en børneinstitution, mens andre dele står tomme. I området ligger
desuden musikstedet VEGA, som tiltrækker publikum fra hele kommunen og den
øvrige del af regionen.
Den samlede indsats i
bygningsfornyelsen både i de gennemførte karreer og de igangværende karreer er
samlet opgjort til en investering på ca. 1,5 mia. kr. Formålet med den aktuelle
helhedsorienterede indsats er at supplere bygningsfornyelsen med tiltag i form
af trafikmæssige og sociale foranstaltninger samt en indsats overfor erhverv og
bymiljø, som kan medvirke til at færdiggøre området og øge dets attraktion.
Indholdet af programmet
Områdets beboere har været direkte inddraget i arbejdet med programmet ved, at der efter et borgermøde i den indledende fase har været nedsat en række arbejdsgrupper, som har arbejdet med hver deres fokusområde. Yderligere et borgermøde har afsluttet denne del af processen. Det har resulteret i, at programmet består af følgende elementer:
Trafik og bymiljø: Der udarbejdes i gennemførelsesfasen en trafik- og byrumsplan, der indeholder planer for omlægning og regulering af de trafikale forhold. Endvidere indgår parkeringsforhold og planer for gadeinventar samt etablering af opholdssteder m.v.
Sociale og kulturelle forhold: Der etableres en aktivitetsspulje, som skal støtte aktiviteter, der fremmer de formelle og uformelle beboernetværk. Der arbejdes med at styrke den lokale identitetsfølelse og etablere en webportal for kvarteret, der kan danne basis for formidling af information.
Erhverv: Der laves en undersøgelse af de lokale erhvervsstrukturer og afsættes en pulje til facadeforbedringer. For at styrke identiteten, information og formidling på tværs af kvarterets erhverv og som en del af en mulig fremtidig profilering af kvarteret sigtes mod en organisering af områdets erhverv.
3D-visualisering: Værktøjet bruges til at visualisere de forslag,
der fremkommer til de fysiske forbedringer i området.
Fremtidig organisering
Programudarbejdelsen er
forestået af en styringsgruppe med repræsentanter fra Plan & Arkitektur,
Vej & Park, beboerrådgiveren på Ydre Vesterbro, Vesterbro Byfornyelsescenter,
en beboerrepræsentant samt SBS Byfornyelse. Fremover foreslås nedsat et
områdeforum, som sammensættes ved igangsætningen af gennemførelsen, og som skal
have til opgave at koordinere de projektarbejdsgrupper, der nedsættes til at arbejde
med de enkelte elementer i projekter. I denne organisering deltager såvel lokale
repræsentanter som relevante fagpersoner.
Konklusion
Forvaltningen skal
indstille, at byfornyelsesprogrammet godkendes i den foreliggende form og
efterfølgende fremsendes til Erhvervs- og Boligstyrelsen med henblik på
endeligt tilsagn.
Finansieringen af det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt skal ske i overensstemmelse med lov om byfornyelse. Tilsagnsdækningen vil i givet fald ske af den ekstraordinære ramme til helhedsorienteret byfornyelse. Der vil derfor ikke ske en belastning af kommunens andel af de statslige rammer til byfornyelse i øvrigt.
Byfornyelsesprogrammet indeholder et budgetoplæg for det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt inden for den maksimale ramme på 10 mio. kr. ekskl. moms. Det forslås, at der søges maksimal refusion inden for byfornyelseslovens rammer. Den statslige refusion kan herefter maksimalt udgøre 2,645 mio. kr. ekskl. moms, hvorefter den kommunale udgift udgør 7,355 mio. kr. ekskl. moms. Der tages forbehold for, at ministeriet kan beslutte en lavere refusion.
Det forudsættes, at samtlige udgifter afholdes af Plan &
Arkitekturs budget til byfornyelse, og udgifterne vil således ikke belaste
andre forvaltningsenheders budgetter.
Budgetmæssig dækning
Kassemæssig dækning anvises af det på budgettet for 2003
under Plan & Arkitektur, konto 0.15.3, byfornyelse, optagne rådighedsbeløb
og af de på budgetterne for de følgende år til samme formål forventede
rådighedsbeløb.
Budgetansvarlig institution: 44010 Plan & Arkitektur.
Forretningsføreraftale
Forvaltningen foreslår,
at SBS Byfornyelse forestår gennemførelsen af projektet vedrørende
helhedsorienteret byfornyelse. Der anmodes derfor om bemyndigelse til at indgå
forretningsføreraftale med selskabet baseret på de priser, der er gældende for
de byfornyelsesopgaver, der er omfattet af det gennemførte EU-udbud, og eventuelt
med andre konsulenter i mindre omfang.
En gennemførelse af
programgrundlaget vil medføre trafikale omlægninger i området
som sådan, som
vil give midlertidige gener af sædvanlig art for de berørte beboere. På længere
sigt vil trafikreguleringen og forskønnelsen af området i det hele taget tilføre
området en række kvaliteter.
Høring
-
-
BILAG VEDLAGT
Bilag 1:
Forslag til program for den helhedsorienterede byfornyelse på Ydre Vesterbro.
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS
FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
-