Mødedato: 12.10.2005, kl. 14:00

Etablering af Nørrebro Cykelrute på strækningen Ågade-Jagtvej samt bro over Ågade

Se alle bilag

Etablering af Nørrebro Cykelrute på strækningen Ågade-Jagtvej samt bro over Ågade

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. oktober 2005

 

 

Sager til beslutning

 

9.      Etablering af Nørrebro Cykelrute på strækningen Ågade-Jagtvej samt bro over Ågade

 

BTU 566/2005  J.nr. 21151.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  det i denne indstilling beskrevne projekt for en buebro over Ågade realiseres, og

at  der gives en anlægsbevilling på 30,2 mio. kr. til anlæg af Nørrebro Cykelrute etapen Ågade-Jagtvej (cykelrute og bro) under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3 Vejanlæg).

at  den afledte årlige udgift på 385.000 kr. til drift af cykelrute og bro (funktion 2.11.1 Vejvedligeholdelse) fra 2007 dækkes af puljen vedr. "Merudgifter ved nye byområder"

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at det i denne indstilling beskrevne projekt for en buebro over Ågade udbydes sammen med det den 11. november 2004 af Borgerrepræsentationen godkendte projekt for etablering af Nørrebro Cykelrute på strækningen Ågade-Jagtvej. Bygge- og Teknikforvaltningen har gennemført et begrænset udbud af en brorådgiveropgave. Forvaltningen har fået udarbejdet 3 forslag, hvoraf en bedømmelseskomite har udvalgt en buebro, som den bedste løsning, og som den bro man vil foreslå etableret.

Økonomi

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller endvidere at der gives en anlægssbevilling på 30,2 mio. kr. til anlæg af en bro over Ågade samt anlæg af Nørrebro Cykelrute på strækningen Ågade-Jagtvej under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3 Vejanlæg).

De forventede driftsomkostninger efter etablering af en bro over Ågade samt anlæg af Nørrebro Cykelrute på strækningen Ågade-Jagtvej er vurderet til at blive i alt 400.000 kr, hvilket er en stigning på 385.000 kr. om året sammenlignet med de nuværende årlige udgifter. Driftsudgifterne foreslås finansieret af den fra budget 2006 forventede "Pulje til merudgifter ved nye byområder".


SAGSBESKRIVELSE

I 1996 vedtog Borgerrepræsentationen (BR333/96) at etablere Nørrebro Cykelrute med tilhørende parkbælte gennem Nø rrebro, (Frederiksberg) og Valby.

Den 19. maj 2004 godkendte Bygge- og Teknikudvalget (BTU259/2004), at cykelruteprojektet udvikles med en brokrydsning over Ågade, og at projektudviklingen af strækningen Ågade-Jagtvej skal igangsættes.

Den 11. november 2004 godkendte Borgerrepræsentationen (BR510/04), at et forelagt dispositionsforslag skal danne grundlag for den videre projektudvikling af cykelruten, samt at reservere 0,5 mio. kr. til videreudvikling af det forelagte dispositionsforslag for cykelruten, herunder til jordbundsanalyser og til udbud af brorådgiveropgaven i begrænset udbud.

Den 15. juni 2005 godkendte Borgerrepræsentationen (BR379/05) en bevilling på 0,8 mio. kr. med henblik på at få udviklet projektmaterialet for broen til et niveau, hvor det kan indgå som en del af et samlet totalentrepriseudbud for cykelrute og bro.

Området

Projektområdet afgrænses i nord af Jagtvej, i syd af Ågade, mod øst af Hans Egedes Gade og mod vest af Laurids Skaus Gade. På arealet mellem Jagtvej og Rantzausgade ligger der i dag bygninger tilhørende firmaet Svend Engstrøm A/S. Arealet er kommunalt ejet. Det administreres dels (hovedparten) af Bygge- og Teknikforvaltningen, dels af Ejendomsadministration i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

Bygge- og Teknikforvaltningen har i hele forløbet haft indarbejdet det af Kultur- og Fritidsforvaltningen ejede areal i den nordvestlige ende af projektområdet beliggende på parcel 1 og 3 af matr. nr. 5288 Udenbys Klædebo Kvarter som en del af projektområdet.

 

På Bygge- og Teknikforvaltningens arealer er Svend Engstrøm A/S opsagt. Svend Engstrøm A/S har i foråret 2005 anlagt sag mod kommunen ved Københavns Byret med påstand om lokalplanpligt, hvorfor ryddeliggørelse af arealet må påregnes at blive udskudt, således at anlægget af denne del af strækningen sandsynligvis ikke kan færdiggøres før i 2007. Svend Engstrøms påstand er tidligere afvist af Naturklagenævnet.

 

Imens er forvaltningen i forhandlinger med Kultur- og Fritidsforvaltningens om arealet (parcel 1 og 3 af matr. 5288 Udenbys Klædebo Kvarter). Forvaltningerne er enige om at arealet kan overdrages til parkformål, der udestå alene en forhandling med Økonomiforvaltningen om de økonomiske konsekvenser heraf. Når forhandlingerne er afsluttet vil resultatet blive forelagt udvalgene til godkendelse. Skulle der mod forventning ikke blive enighed i mellem forvaltningerne vil Bygge- og Teknikforvaltningen, indstille at cykelrutens udformning justeres, og at den etableres uden inddragelse af dette areal.

 

Cykelruten forbindes i nord til den eksisterende cykelrute i Nørrebroparken og mod syd føres ruten over Ågade via en ny bro og videre til ruteforløbet i Frederiksberg Kommune.

 

Bro over Ågade

Forvaltningen har med baggrund i Borgerrepræsentationens beslutning den 15. juni 2005 om udvikling af en stibro iværksat udarbejdelsen af 3 forskellige dispositionsforslag for en bro over Ågade via et begrænset rådgiverudbud.

Forvaltningen har som forudsætning for dispositionsforslagene for broen stillet som krav, at den kommende gang- og cykelbro skal bringe særlige oplevelser til de mange brugere, herunder fastboende og pendlere, der anvender Nørrebro Cykelrute til såvel almindelige trafikale formål som til rekreative formål.

På grund af broens placering i bybilledet (hen over en af byens hovedfærdselsårer) og af hensyn til de mange, der dagligt forventes at ville anvende broen, blev det krævet, at der skulle lægges stor vægt på dens landskabelige indpasning, idet det vurderedes som væsentligt at skabe en flot og varieret oplevelse for alle brugere af cykelruten, samt at broen indpasses smukt, så "naboerne" tilføres en kvalitet frem for at blive generet af rampeanlæggene. Det er endvidere en forudsætning, at den kommende bro skal være en velfungerende og funktionel forbindelse, der kan bringe gående og cyklister sikkert over Ågade, herunder i særlig grad med velfungerende forhold for syns- og bevægelseshæmmede brugere. De modtagne forslag er præsenteret i vedlagte bilag 1.

En Bedømmelseskomite bestående af repræsentanter fra Københavns Kommune (Plan & Arkitektur og Vej & Park), Frederiksberg Kommune og en lokal repræsentant har vurderet de indkomne forslag. De modtagne forslag er meget forskellige: en skråstagsbro, en buebro og bjælkebro. Bedømmelseskomiteen besluttede ved deres andet møde den 20. september 2005 i enighed at anbefale buebroen til gennemførelse. I valg af forslag er der lagt stor vægt på, at løsningen - med udgangspunkt i en realistisk konstruktion - fremtræder som original, nutidig og med stor funktionel og oplevelsesmæssig værdi.

Bedømmelseskomiteen har vurderet buebroen som det bedste forslag. Broen virker i følge bedømmelseskomiteen elegant, graciøs og giver en meget spændende oplevelse i byrummet med sin sammensætning af en krum gang- og cykelstibane og en modsatrettet ophængningsbue. Den har en meget fin planløsning med sin bueform, som følger cykelrutens buede forløb og dermed passer fint ind i det grønne område.

Buebroen er udarbejdet af arkitektfirmaet Dissing + Weitling og rådgivende ingeniører Cowi A/S.

Broen har få og enkle komponenter: en brodrager, en bærende bue, et ophængningssystem samt gelændere og belysningsarmaturer. Broen krydser Ågade med en krumning som en videreførelse af cykelrutens slyngede forløb. Krumningen fortsætter i rampeanlægget på Frederiksbergsiden.

Broen er et let og transparent og udført i stål. Den spænder frit fra landfæste til landfæste, uden mellemunderstøtninger, og konstruktionen er udformet således, at der opnås en frihøjde på 4,60 m i hele gaderummets bredde, inklusiv cykelsti og fortov, hvorved broen sikres mod påkørsel af vildfarne køretøjer.

Det vurderes at broen med sin dynamiske enkelthed vil danne en elegant kontrast til af de massive murede karreer langs cykelruten på strækningen Ågade-Jagtvej. Samtidig vil den med sin hældende bue virke som en dramatisk introduktion til København. Som en nutidig byport.

Totalentrepriseudbud

Forvaltningen foreslår på baggrund af ovenstående, at Nørrebro Cykelrute etapen Ågade-Jagtvej indeholdende cykelrute og buebro udbydes i totalenterprise.

 

Økonomi

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at der gives en anlægsbevilling på i alt 30,2 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3 Vejanlæg). Det planlægges at anlægge cykelruten på strækningen Ågade-Jagtvej over 2 år. Den første del i 2006 og den anden del i 2007. Broen over Ågade planlægges færdiganlagt i 2006.

Der er tidligere givet en bevilling på 0,8 mio. kr. til videreudvikling af broen over Ågade (BR379/05). Den resterende del af denne bevilling vil blive brugt til at færdiggøre udbudsmaterialet.

 

De forventede driftsomkostninger efter etablering af en bro over Ågade samt anlæg af Nørrebro Cykelrute på strækningen Ågade-Jagtvej er vurderet til at blive i alt 400.000 kr.; heraf 250.000 kr. til park og cykelrute og 150.000 til broen. Driftsomkostningerne har hidtil været 15.000 kr. om året på det omhandlede areal mellem Ågade og Rantzausgade. På arealet mellem Rantzausgade og Ågade er der ingen driftsomkostninger, da arealet (jf. tidligere) hidtil har været lejet ud. De samlede driftsomkostninger forventes således at stige med 385.000 kr. om året.

 

Driftsudgifterne foreslås finansieret af den fra budget 2006 forventede "Pulje til merudgifter ved nye byområder". 

 

Miljøvurdering

Der henvises til før nævnte indstilling (BR379/05) vedr. en miljøvurdering af projektet for cykelruten. For så vidt angår broen vil der blive foretaget en miljøvurdering i forbindelse med detailprojekteringen.

Andre konsekvenser

Der er indgået en samarbejdsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune vedrørende broens opførelse. I aftalen er det præciseret, at Frederiksberg Kommune alene har ansvaret for og skal finansiere etableringen af rampeanlægget i Frederiksberg Kommune. Der afholdes løbende møde om etablering af broen mellem Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune.

 

Høring

Undervejs i forløbet med udformningen af cykelruten har der været afhold flere borgermøder, og der har været nedsat enlokal følgegruppe. Såvel ved borgermøderne som i forbindelse med følgegruppens arbejde har der været stor tilfredshed med forvaltningens projektforslag. For så vidt angår de foreslåede ændringer på de private fællesveje har grundejerne været hørt. De har ingen indvendinger haft. Københavns Politi har været hørt såvel vedr. planerne for ændring af den eksisterende bussluse i Rantzausgade som vedr. projektforslagets øvrige trafikale tiltag. Politiet har forhåndsgodkendt planerne. Busslusens udformning er endvidere drøftet med HUR, som har godkendt ændringen. Jf. (BR379/05).

De 3 udarbejdede forslag for broen er bedømt af en komitee bestående af repræsentanter fra Københavns Kommune, (Plan & Arkitektur og Vej & Park), Frederiksberg Kommune og en lokal repræsentant (og medlem af følgegruppen for Nørrebro Cykelrute Jagtvej-Ågade); jf. bilag 2.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Bro over Ågade, Dispositionsforslag.

Bilag 2: Bro over Ågade, Referat af møder i Bedømmelseskomite.

 

 

 

Ole Bach


 

Til top