Mødedato: 12.09.2001, kl. 14:00

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Ved Amagerport, Ved Linden, Svinget og Amager Boulevard

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Ved Amagerport, Ved Linden, Svinget og Amager Boulevard

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. september 2001

 

Sager til beslutning

3. Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Ved Amagerport, Ved Linden, Svinget og Amager Boulevard

BTU 382/2001 J.nr. 451:193.0001/01

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i udvalgets møde den 16. maj 2001 vedtagne forslag til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt i karreen, begrænset af Ved Amagerport 5-9, Ved Linden 6-10, Svinget 4-8 og Amager Boulevard 125 - efter fremlæggelse for offentligheden i henhold til byfornyelseslovens bestemmelser - nu vedtages endeligt

RESUME

Formålet med forslaget er at forbedre karreens friarealer ved etablering af et fælles gårdanlæg, som ejerne efterfølgende skal drive og vedligeholde.

Forslaget omfatter 5 beboelsesejendomme med 214 beboere fordelt på 118 boliger samt 4 butikslejemål mv.

Forslaget har været ude i høring, og der er modtaget 6 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger til forslaget.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget vedtog i mødet den 16. maj 2001 (Sag nr.227/2001) at offentliggøre forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt. Indsigelsesfristen blev fastsat til 8 uger.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

-

Økonomi

Udgifterne til anlæggets etablering skønnes at udgøre 1.700.000 kr., der betales af stat og kommune med hver 50 %.

Høring

Offentlighed

Forslaget har været offentliggjort i perioden 22. maj – 17. august 2001 og er udsendt og omdelt til de berørte grundejere og lejere. Forslaget har endvidere været fremlagt i Københavner Information og på Biblioteket, Amager Centeret, Reberbanegade 3.

Indsigelser

I offentlighedsperioden er der modtaget de i kopi vedlagte 6 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger.

  1. Brev af 2. august 2001 fra Mogens Jørgensen, Peter Andreasen, Kristian Borten, Birthe Dolmen (medlemmer af bestyrelserne i Ejerforeningen Ved Amagerport 7-9, Ejerforeningen Svinget 8 / Amager Boulevard 125 og Ejerforeningen Ved Linden 8-10) samt Elisabeth Bloch (beboer i Andelsboligforeningen Svinget 8 / Amager Boulevard 125)
  2. Mogens Jørgensen, Peter Andreasen, Kristian Borten, Birte Dolmen og Elisabeth Bloch har besluttet – via en underskriftsindsamling – at synliggøre, at der er en bred opbakning omkring forslagets gennemførelse.

    De vedlægger underskriftlister, hvor 60 beboere – ud over dem selv– tilslutter sig forslaget.

  3. Brev af 20. juni 2001 fra arkitekt Bård Henriksen, Ved Linden 10, 2. tv. (beboer i Ejerforeningen Ved Linden 8-10)
  4. Bård Henriksen finder, at det er et fint gennemarbejdet og charmerende forslag, hvis gennemførelse han ser frem til med de største forventninger.

    Forslaget løser de nuværende problemer i gården i fin overensstemmelse med gårdens arkitektur og på en - for alle parter - praktisk måde, hvilket vil forhøje gårdens fremtidige brugsværdi betragteligt.

  5. Brev af 28. maj 2001 fra Karen Kjærstad, Ved Linden 8 (beboer i Ejerforeningen Ved Linden 8-10)
  6. Karen Kjærstad kan ikke tiltræde, at ejerne ifølge forslaget forpligtes til at være medlem af et gårdlav.

    Hun oplyser, at hun som almindelig folkepensionist er bekymret for størrelsen af de fremtidige udgifter til fællesgårdanlæggets drift.

    Hun mener, at en forbedring af undergrunden bør have første prioritet og henviser til, at ejendommen i 1998 renoverede egne kloakker, hvilket ingen af de øvrige ejendomme har gjort.

    Karen Kjærstad mener endvidere, at etablering af grusarealer vil besværliggøre renholdelsen af gården og medføre, at der bliver mere snavs på køkkentrapperne.

    Bemærkning

    Fællesgården skal på sædvanlig måde ren- og vedligeholdes af et gårdlav, som ejerne er forpligtede til at indtræde i. Det er gårdlavet, der fastlægger ren-og vedligeholdelsesniveauet i forbindelse med vedtagelsen af driftsbudgettet for fællesgårdanlægget.

    Kloaknettet i gården renoveres i et omfang, som rammebeløbsbestemmelserne rummer mulighed for. Der etableres overfladeafvanding i gården, ligesom afløb fra bygningerne (spildevand og regnvand) og dertil hørende brønde samt tilslutninger til brønde i terræn istandsættes eller fornys.

    Forslaget er udformet efter forhandling med ejer- og beboerrepræsentanterne, der bl.a. har ønsket nævnte grusareal etableret.

  7. Brev af 26. juni 2001 fra Mogens Andersen, Ved Linden 8, 2. tv. (beboer i Ejerforeningen Ved Linden 8-10)
  8. Mogens Andersen har med stor glæde læst forslaget og konstateret, at alle hans ønsker – samt flere til – er blevet tilgodeset.

    Han finder, at forslaget er et glimrende stykke arbejde og ser med glæde frem til den dag, gennemførelsen af forslaget påbegyndes.

  9. Brev af 14. august 2001 fra Torben Andersen og Irene Tollesen, Svinget 4, st. (beboere i Andelsboligforeningen Tylvten, Svinget 4-6)
  10. Torben Andersen og Irene Tollesen kan acceptere forslaget, hvis 2 ældre træer – et kastanie- og et asketræ – bevares.

    Herudover ønsker de, at den grønne afgrænsning mellem gårdens midterareal og gårdfacaden enten bliver bevaret eller genetableret. Afgrænsningen bør bestå af et mandshøjt hegn.

    Bemærkning

    Som det fremgår af forslaget, bevares både kastanie- og asketræet, ligesom der etableres en afgrænsning mellem midterarealet og næropholdsarealerne ud for gårdfacaderne.

    Afgrænsningen består – efter ønske fra ejer- og beboerrepræsentanterne – af slyngede plantebede med busketter og mindre træer.

  11. Brev af 6. juni 2001 fra Ulla og Jay Niemela, Svinget 4, st. tv. (beboere i Andelsboligforeningen Tylvten, Svinget 4-6)

Ulla og Jay Niemela – der er modstandere af forslagets gennemførelse – har udformet deres indsigelse som en opfordring til de øvrige beboere i Andelsboligforeningen Tylvten om at stemme nej til forslagets gennemførelse.

De mener, at de nuværende forhold er tilfredsstillende, og at forslaget i øvrigt slet ikke er så godt, at foreningen skal acceptere at afgive sin suverænitet over eget gårdareal til et gårdlav.

Ulla og Jay Niemela har ikke tillid til, at det fremtidige samarbejde med de øvrige ejere vil fungere og mener, at der er stor sandsynlighed for, at foreningen vil komme i mindretal, når der træffes beslutninger i gårdlavet.

Bemærkning

Som nævnt er forslaget udformet i samarbejde med og efter forhandling med ejer- og beboerrepræsentanterne. Der har ikke under forhandlingerne om forslagets udformning været udtrykt bekymring over udsigten til det fremtidige samarbejde omkring fællesgårdanlæggets drift.

Tværtimod har der været givet udtryk for, at man med glæde så frem til at fortsætte samarbejdet i gårdlavet, hvis etablering man anså som en yderligere fordel ved forslagets gennemførelse.

-o0o-

Bygge- og Teknikforvaltningen finder ikke, at de fremførte indsigelser, ændringsforslag og bemærkninger giver anledning til at ændre forslaget.

Andre konsekvenser

-

BILAG VEDLAGT

Forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt.

Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 16. maj 2001.

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag 1: Brev af 2. august 2001 fra Mogens Jørgensen m.fl.

Bilag 2: Brev af 20. juni 2001 fra Bård Henriksen.

Bilag 3: Brev af 28. maj 2001 fra Karen Kjærstad.

Bilag 4: Brev af 26. juni 2001 fra Mogens Andersen.

Bilag 5: Brev af 14. august 2001 fra Torben Andersen og Irene Tollesen.

Bilag 6: Brev 6. juni 2001 fra Ulla og Jay Niemela.

 

/Ole Sperling

 

Til top