Endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave station"
Endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave station"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. marts 2003
Sager til beslutning
9. Endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave station"
BTU 116/2003 J.nr. 611:121.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at lokalplan "Enghave Station" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen forslåede tilføjelse til § 10, stk. 1, om størrelsesordenen af friarealer til børneinstitutioner
RESUME
I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 9 henvendelser, herunder én henvendelse efter indsigelsesfristens udløb fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Henvendelserne indeholder bl.a. indsigelser mod anvendelsen til kontorformål og de trafikale konsekvenser heraf, antallet af parkeringspladser, tilkørsel fra Sønder Boulevard samt bebyggelsens højde og konsekvenserne heraf for lys og udsigt i de nærliggende boligbebyggelser. Desuden er der forslag om at anvende ejendommen til børneinstitutioner eller grønt område. Et andet forslag går på anvendelse af de øverste etager til boliger samt mulighed for byggeri i 5 etager i stedet for lokalplanforslagets 4 etager med en højde svarende til omkringliggende boligkarreer.
Familie- og Arbejdsforvaltningen, der ikke ved den interne høring i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget fremkom med bemærkninger, ønsker nu mulighed for etablering af en børneinstitution, hvis det er miljømæssigt forsvarligt.
Indsigelserne giver ikke forvaltningen anledning til at foreslå egentlige ændringer, idet området kommuneplanmæssigt er fastlagt til serviceerhverv under hensyn til stationsnærheden, og da trafikstøjen fra Enghavevej og jernbanen gør området mindre egnet til boliger. Med hensyn til indretning af en børneinstitution vil dette være muligt i henhold til lokalplanen, og Miljøkontrollen er ved at undersøge, om det er miljømæssigt forsvarligt. En endelig afklaring heraf vil foreligge, inden ejendommen udbydes til salg, og ved en positiv udmelding vil der herefter i udbuddet kunne stilles krav om indpasning af en børneinstitution i nybyggeriet. Lokalplanmæssigt foreslås det med en tilføjelse til § 10, stk. 2 præciseret, at friarealet til børneinstitutioner skal være af størrelsesordenen 100 pct. af etagearealet.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 31. oktober 2002 (BR 536/02) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 2. oktober 2002 om offentliggørelse af forslag til lokalplan "Enghave Station", herunder den foreslåede dialogstrategi bestående af hjemmeside for planen og en lokal udstilling, der i en kort periode bemandes med en medarbejder fra Plan & Arkitektur.
Aftryk af indstillingen til Borgerrepræsentationen med tilhørende bilag samt den udsendte pjece er vedlagt til gennemsyn i Borgmester Søren Pinds forkontor som bilag 1.
Lokalplanforslaget har været offentliggjort i perioden fra den 27. november 2002 til den 27. januar 2003. Der er udsendt 212 pjecer til ejere, lejere og brugere samt 54 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende.
I offentliggørelsesperioden har der i biblioteket, Lyrskovgade 4, været opstillet en udstilling om lokalplanforslaget.
Den 9. og 16. januar 2003 har ovennævnte udstilling været bemandet med en medarbejder fra Plan & Arkitektur mellem kl. 16.00 og 18.00, hvor borgerne har haft mulighed for at stille spørgsmål til og drøfte lokalplanforslagets indhold. Repræsentanter for Borgerrepræsentationens partier har været inviteret til at deltage, og én repræsentant har deltaget. Til begge arrangementer har der været et stort fremmøde.
Herudover har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via internettet at søge oplysninger om lokalplanforslaget på en særlig hjemmeside. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslaget. Der har i offentliggørelsesperioden været 1 indlæg på debatsiden. Endvidere indeholdt hjemmesiden mulighed for direkte at fremsende indsigelser via e-mail. Der er ikke modtaget indsigelser via hjemmesiden.
Der er i forbindelse med offentliggørelsen modtaget 9 henvendelser om lokalplanforslaget. En liste over modtagne henvendelser er vedlagt som bilag A.
Kopi af modtagne henvendelser er lagt til gennemsyn som bilag 2.
Henvendelser fra offentlige myndigheder
- Brev af 23. januar 2003 fra Københavns Stiftsøvrighed.
- E-mail af 20. februar 2003 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
- Brev af 27. januar 2003 fra Vesterbro Lokalråd ved Bente Juhl-Thomsen
- Brev af 22. januar 2003 fra Ejerforeningen Ingerslevsgade 200 ved Bente Gercke.
Stiftsøvrigheden har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen oplyser, at den pågældende ejendom på grund af miljøforholdene umiddelbart anses for problematisk i forhold til forvaltningens opgaver. Såfremt det kan dokumenteres, at de vejledende grænseværdier for støj og luftforurening fra vejtrafik og jernbane kan overholdes, ønsker Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen imidlertid mulighed for at etablere en daginstitution på ejendommen.
Det er efterfølgende oplyst, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der ved den interne høring ikke fremkom med ønsker, nu er ekstra opmærksomme på mulighederne, idet man forventer frem til 2008 at få behov for mindst 2 nye daginstitutioner på Vesterbro.
Bemærkninger:
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Miljøkontrollen og Bygge- og Teknikforvaltningen har drøftet ovenstående problematik. Der er på den baggrund iværksat en undersøgelse af muligheden for at etablere en daginstitution i området. En endelig afklaring heraf vil foreligge, før den af kommunen ejede ejendom udbydes til salg, og såfremt grænseværdierne for støj og luftforurening kan overholdes, vil ejendommen kunne udbydes til salg med krav om, at der skal etableres en daginstitution i nybyggeriet. Institutionerne må i givet fald forventes etableret i stueetagen og eventuelt på 1. sal i nybyggeriet, der i henhold til lokalplanen skal opføres i 4 etager mod Enghavevej og Sønder Boulevard.
§ 3, stk. 1 i lokalplanen muliggør etablering af en daginstitution, men som konsekvens af ovenstående, foreslår forvaltningen, at det med en tilføjelse til § 10, stk. 1 præciseres, at friarealet til børneinstitutioner skal være af størrelsesordenen 100 pct. af etagearealet. Ændringen anses ikke at være af en sådan karakter, at supplerende høring i henhold til planlovens § 27, stk. 3 er fornøden.
Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.
P>
Lokalrådet kan støtte forudsætningen om, at nybyggeriet skal være af høj arkitektonisk kvalitet, og at man skal tilstræbe et område opbygget efter miljørigtige principper.
Lokalrådet opponerer mod, at ind- og udkørselen til ejendommen skal foregå via Sønder Boulevard, idet der bør skabes muligheder for at etablere en egentlig stationsforplads. Derfor bør biladgangen til ejendommen ske fra Enghavevej. Endvidere opfordres til, at sagen sendes i høring i de politiske udvalg, der varetager institutionsbyggeriet, idet der er et stort behov for institutioner, at højden på nybyggeriet revideres, samt at byggeriet anvendes til daginstitutioner.
Med hensyn til parkeringen er lokalrådet uforstående overfor, at lokalplanen muliggør 40 parkeringspladser på terræn samt yderligere parkeringspladser i overdækket stueetage og i en evt. parkeringskælder. Når området ligger stationsnært, må det betyde, at ansatte m.fl. skal anvende de kollektive transportmidler.
Bemærkninger:
Anvendelsen til serviceerhverv samt de bebyggelsesregulerende bestemmelser er i overensstemmelse med Kommuneplan 2001, der i kraft af stationsnærheden og de miljømæssige forhold samt bebyggelsesforholdene i omgivelserne fastlægger ejendommen til serviceerhverv med maksimal bebyggelsesprocent på 110 og et maksimalt etageantal på 5 etager eksklusive tagetage (S1-område). Disse rammebestemmelser har været gældende i kommuneplanlægningen siden den først kommuneplan fra 1989.
Væsentligt for ejendommens anvendelse er således nærheden til Enghave Station, idet det af kommuneplanens hovedstruktur fremgår, at planlægningen skal tilbyde attraktive erhvervslokaliseringsmuligheder, samt at opprioritering af stationsnærhedsprincippet ved erhvervslokalisering skal være med til at fremme erhvervsudviklingen, og samtidig sikre, at det sker på en miljømæssig forsvarlig måde.
Med hensyn til anvendelsen af ejendommen til institutioner bemærkes, at der i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget er foretaget en høring af de øvrige forvaltninger. Bortset fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har forvaltningerne ikke i den forbindelse haft bemærkninger til lokalplanforslaget. Først nu er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremkommet med ønske om en børneinstitution, jf. skrivelse nr. 2 og bemærkningerne hertil. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, der fremkom med overvejelser om anvendelse til undervisningsformål, har overfor Økonomiforvaltningens 9. kontor oplyst, at man frafalder muligheden for at placere sådanne funktioner på ejendommen.
På baggrund af ovenstående finder forvaltningen, at anvendelsen til serviceerhverv bør fastholdes.
For så vidt angår bygningens højde henvises til bemærkningerne til skrivelse nr. 5.
Med hensyn til den trafikale afvikling er det ikke hensigtsmæssigt at etablere udkørsel direkte til Enghavevej på dette sted af sikkerhedsmæssige grunde, da stedet i forvejen trafikalt set er kompliceret og Enghavevej skal kunne fungere som fordelingsgade. Princippet om adgang fra Sønder Boulevard er ikke i strid med Vesterbro Trafik- og Byrumsplan, da området samtidigt med en fredeliggørelse skal kunne betjene et stationsområde.
Kravet til antallet af parkeringspladser er i overensstemmelse med kommuneplanen og sædvanlig praksis fastsat til 1 plads pr. 100 m2 etageareal, og uanset stationsnærheden kan en reduktion, der forudsætter kommuneplantillæg, ikke anbefales, idet de ansatte, uanset at stationsnærheden vil være et incitament, ikke kan pålægges at bruge offentlig transport, og derfor kan forventes at ville søge deres eventuelle parkeringsbehov tilgodeset i kvarteret, hvis der ikke er parkering på ejendommen. Forvaltningen er enig i, at en dobbeltudnyttelse af parkeringskapaciteten mellem bolig og erhverv er hensigtsmæssig, og vil anbefale Økonomiforvaltningen at overveje medtaget krav herom i salgsbetingelserne, hvorved bemærkes, at en bestemmelse i lokalplanen, der sikrer beboere og brugere uden for lokalplanområdet ret til at bruge parkeringsanlægget, betyder, at anlægget får karakter af offentlige formål og muligvis vil påvirke ejendommens værdi.
Ejerforeningen finder, at den eneste begrundelse for det i lokalplanen foreslåede byggeri er æstetisk. Beboerne i og på Vesterbro er lovet en tiltrængt renovering af Sønder Boulevard, og man er fuldstændig uforstående overfor, at det, man nu tilbydes, er et 21 m højt kontorhus og parkeringspladser. Hvem har bedt om en sådan udnyttelse af området ? Hvem er den til gavn for ?
Ejerforeningen foreslår, at man tager udgangspunkt i, at bydelen mangler grønne områder og børneinstitutioner. Der henvises til, at bydelen mangler institutionspladser, og at kommunen har rådet bod på dette ved at placere børn i busser. Endvidere henvises der til en artikel i Urban den 14. januar 2003, hvor der bl.a. peges på, at der mangler byggegrunde til opførelse af daginstitutioner. Ejerforeningen undrer sig over denne manglende kommunikation mellem forvaltningerne, hvor den ene vil sælge til erhverv, mens den anden forvaltning ikke kan skaffe byggegrunde. Ejerforeningen gør på den baggrund indsigelse mod opførelse af et 21 m højt kontorhus. Man bør i stedet tage udgangspunkt i befolkningens behov i området.
Bemærkninger:
Med hensyn til anvendelsen, herunder behovet for institutionsgrunde, henvises til bemærkningerne til skrivelse nr. 3.
Forvaltningen er enig i, at bydelen mangler grønne arealer, og i den forbindelse skal nævnes, at Sønder Boulevard i henhold til den i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 26. februar 2003 (BTU 101/2003) tiltrådte Trafik- og Byrumsplan for Vesterbro forudsættes omdannet således, at der sker en udbygning af de rekreative muligheder og etableres en grøn cykelrute. I Sønder Boulevard ud for Enghave Station skal der ske en begrønning, men indkørselsmulighederne fra Enghavevej og Vesterfælledvej bør fastholdes. Der vil således blive etableret et relativt stort grønt areal i denne del af bydelen.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har oplyst, at institutionerne "Garvergården" og "Saxogården" begge har tilknyttet en "Rumlepotte". Rumlepotter er ombyggede busser, der fungerer som rullende børnehaver. Formålet med Rumlepotter er, at de skal være et alternativt daginstitutionstilbud, der kan give børn anderledes oplevelser og muligheder for udfoldelse end i den traditionelle børnehave. Rumlepot-ordningerne er evalueret i 2000, og viser blandt andet,
- at flertallet af børn har gode trivsels- og udviklingsmuligheder
- at der er udbredt tilfredshed blandt forældrene
- at der er en række pædagogiske gevinster ved ordningen i forhold til traditionelle daginstitutioner
- Brev af 27. januar 2003 fra beboerne på Enghavevej 75-77 ved Lars Westermann.
Indsigelsen er underskrevet af 13 beboere. Der gøres indsigelse mod opf&osla sh;relse af et kontorhus i 21 m´s højde med forskellige begrundelser:
- det vil give endnu mere trafikstøj
- udsigten vil blive et 4-5 etages hus
- huset vil ikke være i stil med den gamle bebyggelse og dermed arkitektonisk malplaceret
- der vil komme mindre lys i vores lejligheder
- lejlighederne mister deres herlighedsværdi for så vidt angår lys og udsigt
- kvarterets indtryk af åbenhed vil blive ødelagt
- der står tomme erhvervslejemål, så hvorfor opføre nye
Derimod ønsker man mere grønt.
Bemærkninger:
Den i lokalplanen fastlagte bebyggelse tager udgangspunkt i den karréstruktur, der er karakteristisk for Vesterbro med 5 til 6 etager og den markante byarkitektoniske placering ved en af byens indfaldsveje og det åbne baneterræn. Med lokalplanens bestemmelser om højde, etageantal, facade i vejlinien mod Enghavevej og Sønder Boulevard og karreen som bybygningstype er der således taget afsæt i stedets særlige karakter. Det er ikke intentionen, at den nye bebyggelse skal være en pastiche af eksisterende bebyggelse, men tværtimod skal den være et udtryk fra vor tids arkitektur.
Med hensyn til bemærkningerne om, at kvarterets indtryk af åbenhed vil blive ødelagt, bemærkes, at ejendommen ligger på kanten af den kompakte karrébebyggelse og den åbne erhvervsbebyggelse mod vest og det flade opfyldt jernbaneareal mod syd. Den i lokalplanen fastlagte bebyggelse er i sin udstrækning med en facadelængen på 45 m mod Sønder Boulevard begrænset til et mindre område, der respekterer sigtelinierne fra Dannevirkegade. Den ubebyggede del kommer til at henligge som et fri- og parkeringsareal begrønnet med træer. Forvaltningen er således ikke enig i, at indtrykket af åbenhed bliver ødelagt.
For så vidt angår anvendelsen til erhverv henvises til bemærkningerne til skrivelse nr. 3.
Med hensyn til trafikstøj skal det bemærkes, at ca. 4.000 m2 serviceerhverv kan forventes at medføre ca. 140 bilture pr. døgn, hvilket må anses for marginalt i forhold til den nuværende døgntrafik på 18-20.000 på Enghavevej og ca. 3.200 på den aktuelle strækning af Sønder Boulevard. Desuden vil nybyggeriet i en vis udstrækning skærme mod støj fra banen.
- Brev af 27. januar 2003 fra arbejdsgruppen Enghave Stationsforplads v. Niels Birk
Arbejdsgruppen arbejder med planer og forslag til en fremtidige udformning af Sønder Boulevard mellem Enghavevej og Vesterfælledvej. Arbejdsgruppen finder, at lokalplanforslaget vil medvirke til at gøre området mindre attraktivt og giver anledning til følgende bemærkninger:
- Området bør inddrages i et grønt rekreativt areal.
- Området bør anvendes til daginstitutioner, idet der er stor mangel herpå, og der er mangel på byggegrunde.
- Den foreslåede bebyggelse vil virke uforholdsmæssig stor i forhold til de omkringliggende lave byggerier langs baneterrænet, og den vil virke som en indsnævring af Sønder Boulevard set fra øst mod vest. Bygningen vil endvidere fratage beboelseslejlighederne langs Enghavevej og Sønder Boulevard udsigten og mindske lysindfaldet i boliger og på pladsen samt øge støjniveauet.
- Den foreslåede bebyggelse lader sig vanskeligt kombinere med arbejdsgruppens ønsker, idet bebyggelsen vil forøge trafikken i området, hvilket strider mod arbejdsgruppens ønske om en fredeliggørelse. Indkørsel fra Sønder Boulevard strider mod arbejdsgruppens intentioner og de overordnede intentioner i Vesterbro Trafik- og Byrumsplan, hvor trafikken skal føres mest muligt ad regionale veje og fordelingsveje. Derfor bør indkørsel ske fra Enghavevej og etablering af busholdepladser bør kunne ske under hensyn til dette.
- Der henstilles, at Københavns Kommune i dette tilfælde frafalder kravet om ca. 40 parkeringspladser under henvisning til den stationsnære placering. I stedet bør byggeriet kun tillades, hvis der kun etableres maksimalt 4 parkeringspladser, og at ansatte m.fl. opfordres til at benytte offentlig transport.
Arbejdsgruppen har vedlagt deres forslag til en forbedring af Sønder Boulevard samt skitser af mulig bebyggelse på ejendommen.
Bemærkninger:
Med hensyn til anvendelsen til et grønt rekreativt areal og daginstitutioner samt parkeringskrav og tilkørsel henvises til bemærkningerne til skrivelse nr. 3, mens der med hensyn til skønnede trafikbelastning fra nybyggeriet henvises til bemærkningerne til skrivelse nr. 5.
For så vidt angår nybyggeriets størrelse i forhold til de lave bygninger langs baneterrænet bemærkes, at den omkringliggende bebyggelse hovedsageligt består af karrébebyggelse i 5 til 6 etager, og at samspillet med disse markante bygningsfronter vurderes væsentligere end hensynet til den mere tilfældige lave bebyggelse op mod Vesterfælledvej. Samtidig er det forvaltningens vurdering, at det er en kvalitet, at nybyggeriet understreger Sønder Boulevards krumning og samtidig forlænger dette markante byrum.
Med hensyn til lysforholdene i relation til beboelseslejlighederne langs Enghavevej og den modsatte side af Sønder Boulevard skal bemærkes, at disse ligger i en afstand af henholdsvis mindst 25 m og 38 m.
- Brev af 20. januar 2003 fra Niels Birk, Grøn Guide på Vesterbro
- Brev af 24. januar 2003 fra Kasper Danielsen Arkitekter på vegne af Poul Refstrup Automobiler A/S
- Brev af 29. november 2002 fra Søren Budtz Christensen.
Det henstilles, at Københavns Kommune i dette tilfælde frafalder kravet om ca. 40 parkeringspladser under henvisning til den stationsnære placering. I stedet bør byggeriet kun tillades, hvis der kun etableres maksimalt 4 parkeringspladser samtidig med, at ansatte m.fl. opfordres til at benytte offentlig transport.
Hvis dette ikke optages i lokalplanen, bør de omtalte parkeringspladser kræves dobbeltudnyttet således, at områdets beboere kan udnytte disse i nattetimerne. Prisen bør svar til gadeparkering. Pladserne kan herved udnyttes maksimalt og erstatte de parkeringspladser, der nedlægges på Enghavevej, når der etableres cykelstier.
Bemærkninger:
Der henvises til bemærkningerne til skrivelse nr. 3.
Indsigeren, der er lejer på ejendommen og har udtrykt interesse for at erhverve denne med henblik på nybyggeri, finder, at lokalplanen bør muliggøre en bebyggelse i 5 etager samt udnyttet tagetage. Endvidere anses anvendelse til serviceerhverv vanskelig på de øverste etager, hvor afstanden til gadeniveau bliver stor, samtidig med, at den foreliggende situation i København med mange ledige erhvervslejemål begrænser muligheden for udlejning. På den baggrund og fordi, der er boligmangel i København foreslås, at lokalplanen åbner op for en anvendelse til boliger på de øverste etager svarende til, at ca. 50 pct. af det samlede etageareal anvendes til boliger.
Bemærkninger:
I kommuneplanens rammer for områder fastlagt til serviceerhverv er der mulighed for, at indtil 10 pct. af etagearealet kan anvendes til boliger. Under hensyn til trafikstøjen fra Enghavevej og banen er der imidlertid ikke muliggjort boliger i lokalplanforslaget. Forvaltningen kan derfor ikke anbefale en imødekommelse af ønsket om 50 pct. boliger, hvilket i øvrigt ville forudsætte kommuneplantillæg.
Med hensyn til etageantallet fastlægger lokalplanen, at der langs Enghavevej og Sønder Boulevard skal bygges i 4 etager med høj stueetage og en maksimal gesimshøjden svarende til den eksisterende boligkarrébebyggelse i området. En højere bebyggelse kan derfor ikke anbefales.
Indsigeren finder, at Vesterbro er hårdt nok bebygget, og at man skal bevare den frie udsigt. Eventuelt kan der bygges en børneinstitution i én etage i området, eller det kan omdannes til et grønt område.
Bemærkninger:
Der henvises til bemærkningerne til skrivelse nr. 3
Der henvises til afsnittet Miljøvurdering i indstilling angående lokalplanforslaget.
BILAG VEDLAGT
Bilag A. Liste over modtagne henvendelser
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
Bilag 1. Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag samt orienteringspjece.
Bilag 2. Kopi af de i bilag A nævnte henvendelser.
Jens Ole Nielsen