Mødedato: 12.01.2005, kl. 14:00

Fjernelse af ulovligt parkerede biler

Fjernelse af ulovligt parkerede biler

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. januar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

25.      Fjernelse af ulovligt parkerede biler

 

BTU   9/2005  J.nr. 21205.0006/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der rettes henvendelse til Justitsministeriet med henblik på at tilvejebringe hjemmel for Københavns Kommune til uden forudgående partshøring at fjerne ulovligt parkerede biler, der kan være til risiko for redningsarbejdet, trafikafviklingen generelt, trafiksikkerheden eller til gene for den kollektive trafik – og

at Bygge- og Teknikudvalget beslutter om alternativ 1 eller alternativ 2 til udkast til brev under sagsbeskrivelsen skal udgøre henvendelsen til Justitsministeriet.

 

 

RESUME

Med det stigende bilejerskab i Københavns Kommune er der igennem de senere år sket en væsentlig forøgelse af den ulovlige parkering foran porte og i 2. position samt i busbaner og på cykelstier. Det er forvaltningens opfattelse, at dette – udover at nedsætte respekten for de gældende parkeringsbestemmelser – er til skade for såvel trafikafviklingen som trafiksikkerheden. Den ulovlige parkering giver også anledning til øget risiko for, at redningskøretøjer i tilfælde af brand og ulykker enten ikke kan komme frem til ulykkesstedet eller får besværliggjort indsatsen med deraf følgende negative konsekvenser for redningsarbejdet. Derudover påfører ulovlige stop i busbaner den kollektive trafik fremkommelighedsproblemer, ligesom der kan opstå farlige trafikale situationer, når en bus uventet må skifte fra busbane til en almindelig vognbane for at passere en ulovligt holdende bil.

I henhold til færdselslovens § 123 er det i dag alene politiet, der kan fjerne ulovligt parkerede biler.

Hvis kommunen - som ønsket - får overført kompetencen til at fjerne ulovligt parkerede biler, vil en fjernelse være omfattet af forvaltningslovens § 19 om partshøring, da der er tale om en afgørelsessag, og ejeren af køretøjet er part i sagen.

I de situationer, hvor en fjernelse primært er begrundet i, at redningskøretøjer i tilfælde af brand skal kunne komme frem til ulykkesstedet, vil fjernelse dog kunne henføres til undtagelsesbestemmelsen i forvaltningslovens § 19, stk. 2 nr. 3, men i alle øvrige tilfælde må Københavns Kommune følge forvaltningslovens krav om partshøring.

Indstillingen tager sigte på at tilvejebringe en hjemmel til, at den kommunale forvaltning som minimum kan fjerne ulovligt parkerede biler, der kan udgøre en risiko for redningsarbejder (alternativ 1) – men i øvrigt helst også de ulovligt parkerede biler der er til gene for den kollektive trafik og trafiksikkerheden (alternativ 2).

På baggrund af et forslag fra borgmester Søren Pind om, at Københavns Kommune skulle søge at opnå lovhjemmel til fjernelse af ulovligt parkerede biler, udarbejdede Bygge- og Teknikforvaltningen i første omgang en indstilling om henvendelse til Justitsministeriet. Indstillingen, som anbefalede, at der skulle søges lovhjemmel til fjernelse af ulovligt parkerede biler, der kunne udgøre en risiko for redningsarbejder, blev godkendt på udvalgsmødet den 29. september 2004, men udvalget ønskede dog, at forvaltningen også skulle udarbejde et forslag om at søge lovhjemmel til fjernelse af ulovligt parkerede biler, der udgør en fare for trafiksikkerheden og/eller generer trafikafviklingen, herunder specielt den kollektive trafik.

Forvaltningen fremlægger derfor sagen på ny, idet det på mødet i september ikke stod klart, om udvalgets ønske om, at udvide retten til fjernelse af biler ville kræve ændringer i forhold til forvaltningsloven.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med det stigende bilejerskab i Københavns Kommune er der igennem de senere år sket en væsentlig forøgelse af den ulovlige parkering foran porte og i 2. position samt i busbaner og på cykelstier. Det er forvaltningens opfattelse, at dette – udover at nedsætte respekten for de gældende parkeringsbestemmelser – er til skade for såvel trafikafviklingen som trafiksikkerheden. Den ulovlige parkering giver også anledning til øget risiko for, at redningskøretøjer i tilfælde af brand og ulykker enten ikke kan komme frem til ulykkesstedet eller får besværliggjort indsatsen med deraf følgende negative konsekvenser for redningsarbejdet. Derudover påfører ulovlige stop i busbaner den kollektive trafik fremkommelighedsproblemer, ligesom der kan opstå farlige trafikale situationer når en bus uventet må skifte fra busbane til en almindelig vognbane for at passere en ulovligt holdende bil.

I henhold til færdselslovens § 123 er det i dag alene politiet, der kan fjerne ulovligt parkerede biler.

Hvis kommunen som ønsket får overført kompetencen til at fjerne ulovligt parkerede biler, vil en fjernelse være omfattet af forvaltningslovens § 19 om partshøring, da der er tale om en afgørelsessag, og ejeren af køretøjet er part i sagen.

I de situationer, hvor en fjernelse primært er begrundet i, at redningskøretøjer i tilfælde af brand skal kunne komme frem til ulykkesstedet, vil fjernelse dog kunne henføres til undtagelsesbestemmelsen i forvaltningslovens § 19, stk. 2 nr. 3, men i alle øvrige tilfælde må Københavns Kommune følge forvaltningslovens krav om partshøring.

Indstillingen tager sigte på at tilvejebringe en hjemmel til, at den kommunale forvaltning som minimum kan fjerne ulovligt parkerede biler, der kan udgøre en risiko for redningsarbejder – men i øvrigt helst også de ulovligt parkerede biler, der er til gene for den kollektive trafik.

Opmærksomheden skal endvidere henledes på, at Københavns Kommune har henvendt sig til Justitsministeriet for at få overført kompetencen til at udstede afgifter for parkering foran porte og i 2. position.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Nedenfor bringes to alternative udkast til brev til Justitsministeriet:

 

Alternativ 1: hjemmel til fjernelse af biler der udgør en risiko for redningsarbejdet

 

" Justitsministeriet

Civil- og Politiafdelingen

Færdselskontoret

Slotholmsgade 10

1216 København K

 

Fjernelse af ulovligt parkerede biler, der kan udgøre en risiko for redningsarbejder

Med det stigende bilejerskab i Københavns Kommune er der igennem de senere år sket en væsentlig forøgelse af den ulovlige parkering foran porte og i 2. position. Det er Københavns Kommunes opfattelse, at dette – udover at nedsætte respekten for de gældende parkeringsbestemmelser – også giver anledning til øget risiko for, at redningskøretøjer i tilfælde af brand og ulykker enten ikke kan komme frem til ulykkesstedet eller får besværliggjort indsatsen med deraf følgende negative konsekvenser for redningsarbejdet.

Det er i dag alene politiet, der kan fjerne ulovligt parkerede biler. Københavns Kommune finder dette uhensigtsmæssigt, idet politiet – formentlig af ressourcemæssige grunde – kun i beskedent omfang løser opgaven. Københavns Kommune ønsker derfor, at der tilvejebringes en hjemmel til, at Københavns Kommune kan fjerne ulovligt parkerede biler, der kan udgøre en risiko for eventuelle redningsarbejder, hvilket bl.a. kan omfatte køretøjer, der er parkeret foran porte og i 2. position.

Københavns Kommune er opmærksom på, at fjernelse af køretøjer vil være omfattet af forvaltningslovens § 19, men ønsker primært muligheden for at fjerne køretøjer i situationer, der vil kunne henføres til undtagelsesbestemmelsen i § 19, stk. 2 nr. 3.

Københavns Kommune deltager gerne i et møde med ministeriet om baggrunden for den ønskede kommunale hjemmel og om hvilke løsningsmuligheder, der kan tilvejebringes.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

Søren Pind"

 

Alternativ 2: hjemmel til fjernelse af biler der udgør en risiko for redningsarbejder og trafiksikkerheden eller generer den kollektive trafik

 

" Justitsministeriet

Civil- og Politiafdelingen

Færdselskontoret

Slotholmsgade 10

1216 København K

 

Fjernelse af biler der udgør en risiko for redningsarbejder og trafiksikker-heden eller generer den kollektive trafik

Med det stigende bilejerskab i Københavns Kommune er der igennem de senere år sket en væsentlig forøgelse af den ulovlige parkering foran porte og i 2. position samt i busbaner og på cykelstier. Det er forvaltningens opfattelse, at dette – udover at nedsætte respekten for de gældende parkeringsbestemmelser – er til skade for såvel trafikafviklingen som trafiksikkerheden. Den ulovlige parkering giver også anledning til øget risiko for, at redningskøretøjer i tilfælde af brand og ulykker enten ikke kan komme frem til ulykkesstedet eller får besværliggjort indsatsen med deraf følgende negative konsekvenser for redningsarbejdet. Derudover påfører ulovlige stop i busbaner den kollektive trafik fremkommelighedsproblemer ligesom der kan opstå farlige trafikale situationer når en bus uventet må skifte fra busbane til en almindelig vognbane for at passere en ulovligt holdende bil.

Det er i dag alene politiet, der kan fjerne ulovligt parkerede biler. Københavns Kommune finder dette uhensigtsmæssigt, idet politiet – formentlig af ressourcemæssige grunde – kun i beskedent omfang løser opgaven. Københavns Kommune ønsker derfor, at der tilvejebringes en hjemmel til, at Københavns Kommune både kan fjerne ulovligt parkerede biler, der kan udgøre en risiko for eventuelle redningsarbejder, hvilket bl.a. kan omfatte køretøjer, der er parkeret foran porte og i 2. position. Endvidere foreslås, at biler ulovligt parkeret og til gene for trafiksikkerheden og trafikafviklingen, herunder for bustrafikkens afvikling, kan fjernes.

Københavns Kommune er opmærksom på, at fjernelse af køretøjer vil være omfattet af forvaltningslovens § 19 og ønsker derfor drøftelse af, hvorledes der kan indføres en undtagelsesbestemmelse således at sikring af redningsarbejdet, trafiksikkerheden og den kollektive trafiks fremkommelighed ikke skal umuliggøres af partshøringsbestemmelserne.

Københavns Kommune deltager gerne i et møde med ministeriet om baggrunden for den ønskede kommunale hjemmel og om hvilke løsningsmuligheder, der kan tilvejebringes.

 

Med venlig hilsen

 

Søren Pind"

 

Forvaltningen fremlægger sagen på ny, idet rækkevidden af forvaltningslovens bestemmelser om partshøring ikke var klarlagt ved udvalgets behandling af sagen 29.september. Valg af alternativ 2 må forventes at medføre mere dybtgående og langvarige forhandlinger med Justitsministeriet end valg af alternativ 1. Gennemførelse af alternativ 2 må således formodes at indebære ændring af forvaltningsloven, mens man ved alternativ 1 i højere grad kan bygge på de eksisterende undtagelsesbestemmelser.

 

Økonomi

En kommunal ordning for fjernelse af ulovligt parkerede biler kan udformes således at den hviler i sig selv – dvs. at de opkrævede gebyrer dækker omkostningerne til administration, borttransport og opbevaring af de fjernede biler.

 

Miljøvurdering

Hvis der kan etableres en kommunal fjernelsesordning for ulovligt parkerede biler må dette forventes at bidrage til øget sikkerhed og et bedre fysisk miljø.

 

Andre konsekvenser

Opgaven med at fjerne ulovligt parkerede biler vil medføre organisatoriske tilpasninger hos de forvaltningsdele, der skal løse opgaven.

 

Ole Bach


 


Til top