Mødedato: 12.01.2005, kl. 14:00

Projekt for revitalisering af Sønder Boulevard

Projekt for revitalisering af Sønder Boulevard

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12 . januar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

20.      Projekt for revitalisering af Sønder Boulevard

 

BTU  25/2005  J.nr. 2111.0011/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at  Sønder Boulevard renoveres som beskrevet i denne indstilling og tilhørende bilag

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives et rammeløft til Bygge- og Teknikforvaltningen på 285.000 kr. fra 2006 til dækning af de øgede driftsomkostninger, projektet medfører.

 

 

RESUME

Den 3. december 2003 besluttede Bygge- og Teknikudvalget, at alle de reserverede midler til iværksættelse af Vesterbro Trafik- og Byrumsplan i 2004-2005 skulle prioriteres til renovering af Sønder Boulevard, og at projektet skulle udvikles inden for rammerne af program for Projekt for revitalisering af Sønder Boulevard (BTU 579/2003).

Programmet var resultatet af en proces, hvor borgerne havde haft mulighed for at komme med gode idéer og ønsker til, hvad Sønder Boulevard skulle kunne i fremtiden. Programmet beskriver således rammerne for projektet, forvaltningens visioner og borgernes ønsker til indhold og aktiviteter.

SLA Landskabsarkitekter - der efterfølgende blev ansat som rådgiver på projektet udarbejdede herefter tre forskellige principper for udmøntning af programmet, idet forvaltningen fandt det formålstjenstligt at få belyst forskellige muligheder at skabe en grøn ramme for den rekreative anvendelse af midterarealet.  

Principperne viste, at der var flere måder at skabe en grøn ramme for de aktiviteter, som borgerne ønsker at Sønder Boulevard skal rumme i fremtiden. Efter at Bygge- og Teknikudvalget i juni 2004 havde drøftet de forskellige princippers kvaliteter (BTU 325/2004) valgte forvaltningen at arbejde videre på at skabe mulighed for mange oplevelser ved at etablere en grøn ramme af varierende beplantning plantet i en skiftende rytme.

I september 2004 kunne forvaltningen således præsentere et dispositionsforslag for borgerne. Borgerne havde mange konstruktive kommentarer til dispositionsforslaget og med afsæt i disse er det foreliggende projektforslag blevet udarbejdet.

Projektforslaget bygger på et ønske om at nyfortolke den klassiske boulevard, så Sønder Boulevard får et nutidigt udtryk og samtidig danner en grøn ramme for borgernes rekreative aktiviteter.

En forudsætning herfor er at Sønder Boulevard i overensstemmelse med Vesterbro Trafik- og Byrumsplan bliver trafiksaneret så hastigheden nedsættes og den gennemkørende trafik begrænses ved at lukke for Sønder Boulevard ved Enghavevej.

Strækningen mellem Skelbækgade og Ny Carlsberg Vej indrettes derfor som bydelsgade (40 km/t.) med hævede flader, mens strækningen mellem Ny Carlsberg Vej og Enghavevej indrettes som lokalgade (30 km/t.) med kuglebump. Endvidere foreslås det at vejprofilet indsnævres til ét spor i hver retning. Parkeringssporet opretholdes på hele strækningen.

Den foreslåede ramme skabes af forskellige træer, plantet i en skiftende rytme. Træerne foreslås plantet forholdsvis store, så anlægget i løbet af få år vil fremtræde med tydelig karakter i gaderummet. De eksisterende træer ved Dybbølsgade og Ny Carlsberg Vej bevares.

Midterarealet foreslås bearbejdet og givet en overflade i varierende niveauer. Størstedelen af fladerne vil bestå af græs, men der ud over arbejdes der med grus, beton og asfalt. Fordelt på hele strækningen foreslås der etableret en række større og mindre pladsdannelser/mødesteder med mulighed for ophold, marked, musik og udeservering. Pladsdannelserne/mødestederne møbleres med bænke og papirkurve samt stativer med poser til hundeefterladenskaber.

Endvidere foreslås der etableret en staudehave med blomster, en have med staudegræsser samt faciliteter til basketball, fodbold og leg.

Den eksisterende vejbelysning foreslås renoveret og opkvalificeret med et nyt armatur, som fremhæver gadens buede forløb. Armaturet vil endvidere forbedre lyskvaliteten på fortov og cykelsti, og give en rumlig belysning af facaderne. Inde på parkbåndet foreslås etableret en punktvis belysning, som fremhæver særlige træer og specielle steder.

Projektforslaget er robust overfor forandringer. Det indeholder mange oplevelsesmuligheder og en høj grad af sanselighed pga. den varierede beplantning og bearbejdning af fladen.

Borgerne har fået forelagt projektforslaget den 4. november 2004 og har efterfølgende haft mulighed for at kommentere forslaget skriftligt. Borgermødet og de indkomne kommentarerne til projektforsalget er overvejene positive.

Projektforslaget vurderes at kunne gennemføres inden for den givne økonomiske ramme og planlægges gennemført i 2005.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med budgetaftalen i december 2002 besluttede Borgerrepræsentationen, at Bygge- og Teknikudvalget skulle udarbejde et forslag til iværksættelse af Vesterbro Trafik- og Byrumsplan i 2004-2005 inden for en ramme på 22 mio. kr., og Bygge- og Teknikudvalget reserverede derfor i oktober 2003 midlerne under Handlingsplan for trafikafvikling i København 2000 – 2005 (BTU 456/2003).

Den 3. december 2003 godkendte Bygge- og Teknikudvalget, at alle midlerne skulle prioriteres til renovering af Sønder Boulevard, og at projektet skulle udvikles inden for rammerne af program for Projekt for revitalisering af Sønder Boulevard (BTU 579/2003).

Programmet var resultatet af en proces, hvor borgerne havde haft mulighed for at komme med gode idéer og ønsker til, hvad Sønder Boulevard skal kunne i fremtiden. Programmet beskriver således rammerne for projektet, forvaltningens visioner og borgernes ønsker til indhold og aktiviteter.

 

Visionen for projektet er:

·        At udvikle Sønder Boulevard til bydelens mest markante grønne byrum og udnytte de rekreative muligheder der ligger i gadens brede profil

·        At udvikle et byrum der er strukturerende og samlende, et byrum som borgerne søger til og som de kan være og færdes i

·        At give Sønder Boulevard en selvstændig og grøn profil i forhold til f.eks. Halmtorvet og Den Brune Kødbys meget urbane byrum

Program for projekt for revitalisering af Sønder Boulevard, oktober 2003

 

På baggrund heraf udviklede SLA Landskabsarkitekter - der efterfølgende var blevet ansat som rådgiver på projektet tre forskellige principper for udmøntning af programmet, idet forvaltningen fandt det formålstjenstligt, at få belyst forskellige muligheder for at skabe en grøn ramme for den rekreative anvendelse af midterarealet.  

Bygge- og Teknikudvalget drøftede i juni 2004 de forskellige princippers kvaliteter (BTU 325/2004), hvorefter forvaltningen valgte at arbejde videre ud fra princip C.

Princippet bygger på idéen om at skabe fleksibilitet, varierede rummeligheder og mulighed for mange oplevelser ved at etablere en grøn ramme af varierende beplantning plantet i en skiftende rytme. Programmets grundidé om at genskabe den klassiske boulevard med to rækker ens træer, plantet i en fast takt, blev derfor fraveget.

I september 2004 kunne der således præsenteres et dispositionsforslag for borgerne med det formål, at indsamle borgernes kommentarer til disponeringen af projektet og de aktiviteter, som var indarbejdet. Borgerne havde mange konstruktive kommentarer til dispositionsforslaget og med afsæt i disse er det foreliggende projektforslag blevet udarbejdet.

Borgerne har fået forelagt projektforslaget den 4. november 2004 og har efterfølgende haft mulighed for at kommentere forslaget skriftligt. Borgermødet og de indkomne kommentarerne til projektforsalget er overvejene positive.

 

Trafik

En forudsætning for at kunne anvende midterarealet til placering af rekreative aktiviteter er, at Sønder Boulevard trafiksaneres.

I overensstemmelse med Vesterbro Trafik- og Byrumsplan klassificeres strækningen mellem Skelbækgade og Ny Carlsberg Vej derfor som bydelsgade med en hastighedsanvisning på 40 km/t., og strækningen mellem Ny Carlsberg Vej og Enghavevej som lokalgade med hastighedsanvisning på 30 km/t. Endvidere lukkes Sønder Boulevard ved Enghavevej, og gennemkørende trafik ledes i stedet af Ny Carlsberg Vej.

Strækningen mellem Skelbækgade og Ny Carlsberg Vej foreslås derfor indrettet med supplerende fodgængerovergange udformet med hævede flader og fremskudte fodgængerheller, mens strækningen mellem Ny Carlsberg Vej og Enghavevej foreslås indrettet med hastighedsregulerende kugle bump. Vejprofilet foreslås endvidere indsnævret til ét kørespor i hver retning på henholdsvis 6 m i bydelsgaden og 5 m i lokalgaden, idet parkeringssporet opretholdes på hele strækningen (bilag 1, snit A).

For at gøre krydset ved Dybbølsgade mere overskueligt og for at skabe en større sammenhæng på langs af det grønne midterareal foreslås krydset ombygget og signalanlægget nedlagt (bilag 1, planudsnit 2).

Krydset ved Ny Carlsberg Vej foreslås ligeledes ombygget, så den nye trafikstruktur kan håndteres og således at forholdene for cyklisterne, der skal fortsætte ad Sønder Boulevard, kan sikres bedst muligt (bilag 1, planudsnit 3).

 

Projektforslaget

Projektforslaget bygger på et ønske om at nyfortolke den klassiske boulevard, så Sønder Boulevard får et nutidigt udtryk og i fremtiden kan danne en grøn ramme for borgernes rekreative aktiviteter. Samtidig skal den ny boulevard fremstå som et strukturerende forløb i gaderummet.

Det rumlige princip, som forslaget er baseret på, indeholder fleksibilitet og varieret rumlighed, samt en stor frihedsgrad i forhold til placering af funktioner og oplevelser.

I forbindelse med udvikling af projektet har der været afholdt flere borgermøder, hvor borgerne bl.a. er fremkommet med ønsker til, hvilke funktioner og aktiviteter, der placeres på boulevardens midterareal. Disse er blevet prioriteret og udvalgt i forhold til rummets muligheder og i forhold til den økonomiske ramme for projektet.

For at skabe en ramme om de rekreative aktiviteter foreslås det, at der plantes træer i en skiftende rytme. Der plantes to rækker ud mod kørebanen, således at boulevarden kommer til at fremstå som et forløb langs med bygningsfacaderne, og flere træer i varierende positioner ind mod midten, som danner rum inde på parkbåndet.

Beplantningen foreslås at bestå af forskellige træarter, som kan give en foranderlighed året igennem med forårsblomster og efterårsfarver. Det foreslås, at der plantes forholdsvis store træer, så anlægget i løbet af få år vil fremtræde med tydelig karakter i gaderummet. De eksisterende træer ved Dybbølsgade og Ny Carlsberg Vej bevares.

Det foreslås, at hele midterarealet bearbejdes og får en overflade i varierende niveauer. Valg af overflade er bestemt af funktionskrav – f.eks. asfalt til boldspil, grus til stier og græs til ophold og solbad.

Størstedelen af overfladen vil bestå af græsflader, som ligger i forskellige niveauer i forhold til hinanden. Plejen af græsfladerne foreslås differentieret, så der opstår et varieret udtryk. Der vil således være fine græsplæner, som skal slås ofte sommeren igennem og andre græsflader, som får lov at vokse mere højt og vildt. Dette vil skabe flere oplevelser og tiltrække insekter og smådyr.

I hele parkbåndets længde, fra Skelbækgade og til Enghavevej, foreslås etableret et niveaufrit stiforløb med skiftende belægninger. Stien vil være for gående – cyklister forventes at bruge de eksisterende cykelstier.

På den fremtidige Sønder Boulevard foreslås der flere større og mindre pladsdannelser/mødesteder med mulighed for ophold, marked, musik, udeservering osv. Pladsdannelserne/mødestederne foreslås møbleret med nye bænke og papirkurve samt stativer med poser til hundeefterladenskaber.

Hele midterarealet foreslås indrammet af en bred kantsten.

 

Mellem Skelbækgade og Dannebrogsgade foreslås den ny boulevard udformet som et tydeligt grønt rum med græsflader og træer og opholdspladser med mulighed for at sidde på en bænk i solen eller under træernes skygge. Flere steder vil der være mulighed for, at fodgængere kan "sive" på tværs af parkbåndet (bilag 1, planudsnit 1, snit A).

Mellem Dannebrogsgade og Dybbølsgade foreslås der etableret et mødested, en større pladsdannelse med belægning og siddeplateauer i træ. Langs boulevarden ligger der allerede et pizzeria, en café, en kiosk og en bager, så der vil være gode muligheder for det uformelle møde og en improviseret picnic på boulevarden. På sigt kan der muligvis etableres udeservering fra en mindre pavillon her (bilag 1, planudsnit 1, snit B).

På strækningen mellem Dybbølsgade og Oehlenschlægersgade foreslås etableret et rum med parkkarakter - et tydeligt grønt rum, hvor bl.a. de eksisterende træer bevares. Herefter et befæstet aktivitetsområde med f.eks. en forsænket basketball-bane i asfalt og en anden mindre asfaltbane til f.eks. BMX-kørsel. Fra denne del af boulevarden har man udsigt til Rådhustårnet og kontakt med den øvrige by (bilag 1, planudsnit 2).

På stykket mellem Oehlenschlægersgade og Valdemarsgade, foreslås etableret en have med staudegræsser, stedsegrønne træer og granitsten lagt på en grusflade. Mellem stenene, der stammer fra den midlertidige sikring af midterarealet mod parkering opstår en slynget sti, og oplevelsen af at gå mellem græsser og opstammede træer vil være som at færdes i en japansk have. De forskellige græsser vil danne rum og afgrænsning mod kørebanen, så der bliver siddepladser med en vis ro (bilag 1, planudsnit 2).

Nærmest Ny Carlsberg Vej foreslås igen etableret et grønt rum med træer og græs med plads til ophold og bænke. Det foreslås, at staudegræsserne fortsætter lidt ind i dette rum som afskærmning mod kørebanen (bilag 1, planudsnit 2).

Mellem Ny Carlsberg Vej og Haderslevgade foreslås placeret en kunstgræsbane til fodbold med bander og mål (bilag 1, planudsnit 3).

Mellem Røddinggade og Bustrupgade foreslås etableret en legeplads for mindre børn. Legepladsen sænkes ned i terræn med en lav mur omkring, så børnene er i sikkerhed for trafikken. På legepladsen foreslås placeret redskaber, der udfordrer børnenes motorik og fantasi. Endvidere foreslås det, at der plantes små træer og etableres et gulv med forskellig belægning (bilag 1, planudsnit 3, snit C).

Ud for Stenderupgade foreslås etableret en staudehave med blomster og buske langs med stien. Mellem bedene dannes mindre pladser med mulighed for at sidde og nyde blomsterfloret og duftene sommeren igennem (bilag 1, planudsnit 4).

Den sidste del af parkbåndet mod Enghavevej foreslås som et tydeligt grønt parkrum med større græsflader til ophold og træer (bilag 1, planudsnit 4).

Den eksisterende vejbelysning foreslås renoveret og opkvalificeret med et nyt armatur, som fremhæver gadens buede forløb. Armaturet vil endvidere forbedre lyskvaliteten på fortov og cykelsti, og give en rumlig belysning af facaderne. Inde på parkbåndet foreslås etableret en punktvis belysning, som fremhæver særlige træer og specielle steder, f.eks. en boldbane.

Forvaltningen planlægger projektet gennemført i 2005.  

 

Økonomi

Af de 22 mio. kr., som Bygge- og Teknikudvalget i oktober 2003 reserverede under Handlingsplan for trafikafvikling i København 2000 – 2005 (BTU 456/2003) til projektet, godkendte udvalget i august 2003, at der blev anvendt 300.000 kr. til midlertidigt at sikre midterarealet mod parkering samt til en punktvis opretning (BTU 358/2003).

 

Af de resterende midler godkendte Bygge- og Teknikforvaltningen i april 2004, at der anvendes 1,0 mio. kr. til at ansætte SLA Landskabsarkitekter til at udvikle et projektforsalg.

 

Overslaget for det foreliggende projektforslag er på 18,0 mio. kr. og der er således afsat 2,7 mio. kr. til detailprojektering og tilsyn jf. nedenstående disponering.

 

 Disponering af midler

mio. kr.

Midlertidig sikring af midterarealet mod parkering samt punktvis opretning

0,3

Honorar til SLA Landskabsarkitekter for udvikling af projektforslag

1,0

Anlægsoverslag jf. vedlagte projektforslag (inkl. 15 % til uforudseelige udgifter)

18,0

Udgifter til detailprojektering og tilsyn (15 %)

2,7

Udgifter i alt

22,0

 

Forvaltningen planlægger fortsat at have SLA Landskabsarkitekter tilknyttet projektet i forbindelse med detailprojekteringen, idet forvaltningen dog er opmærksom på, at de samlede udgifter til honorarer i forbindelse med projektet ikke må overskride 1,76 mio. kr. jf. beløbsgrænsen i Tjenesteydelsesdirektivet. 

I forbindelse med den videre detailprojektering vil forvaltningen undersøge mulighederne for opnå støtte fra DBU, der via UEFA har til hensigt at etablere en række mini-kunstgræsbaner i det offentlige byrum.

Endvidere undersøger forvaltningen mulighederne for at opnå støtte fra Lokale- og Anlægsfonden til anlæg af en BMX-asfaltbane.

Bygge- og Teknikudvalget vil blive forelagt resultatet af forvaltningens undersøgelser. 

Projektet vurderes at koste 285.000 kr. mere at holde pr. år end det eksisterende anlæg, hvor der er et budget på ca. 55.000 kr. og forvaltningen anbefaler derfor at der fra 2006 gives et rammeløft til Bygge- og Teknikforvaltningen på 285.000 kr. til dækning af de øgede driftsomkostninger, projektet medfører (bilag 2).

 

Miljøvurdering

I forbindelse med udvikling af projektforsalget er der blevet arbejdet systematisk med at minimere miljøbelastningen ved gennemførelse af projektet.

Da arealet hovedsagelig er ubefæstet er der ikke mange materialer der kan genbruges har fokus primært været på jordhåndteringen. Dog genbruges størstedelen af de granitsten som midlertidigt blev lagt ud for at sikre midterarealet mod parkering.  

En analyse af jorden på midterarealet viste at op mod 90 % af jorden tilhører forureningsklase 2 - 4, og som følge af Miljøkontrollens krav skal overfladen derfor dækkes med 30 - 50 cm rent jord før arealerne kan anvendes til rekreative formål.

Det mindst miljøbelastende ville være at lade den forurenede jord blive liggende, men da det af hensyn til tilgængeligheden ikke vil være hensigtsmæssigt at hæve midterarealet generelt med 30-50 cm, har målet været at minimere den mængde forurenet jord der skal deponeres.

Dette er løst ved at arbejde med en overflade i varierende niveauer, hvilket arkitektonisk også tilfører projektet karakter og rummelighed. Mængden af forurenet jord der skal deponeres er på denne måde nedbragt med ca. 20 %, hvilket også begrænser de gener der vil være for borgerne i forbindelse med bortkørslen.

 

Høring

I forbindelse med udvikling af projektet har der været afholdt 6 borgermøder der generelt har været godt besøgt.

Den 4. november 2004 blev projektforslaget således præsenteret for ca. 60 borgere. Stemningen på mødet var meget positiv og der var stor tilfredshed med projektforslaget.

Efter præsentationen har det været muligt for borgerne at kommentere projektforslaget i perioden frem til 18. november 2004, hvor borgerne har kunnet se projektforslaget på Vesterbro Bibliotek og på Vej & Parks hjemmeside. 

De indkomne kommentarer har ligeledes været positive.

Principperne for trafiksanering af Sønder Boulevard har endvidere været forelagt for politiet.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1       Projektforslag for revitalisering af Sønder Boulevard, SLA Landskabsarkitekter, november 2004.

Bilag 2       Prisoverslag for øgede driftsomkostninger, Vej & Park, november 2004

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Planche af projektforslag

Modeludsnit 1:200

 

 

Ole Bach


 


Til top