Trafiksanering af Stengade
Trafiksanering af Stengade
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. januar 2005
Sager til beslutning
16. Trafiksanering af Stengade
BTU 19/2005 J.nr. 21219.0020/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at nærværende forslag 1 til trafiksanering i Stengade, sendes i høring i lokalområdet. Forslaget indebærer anlæg af mushrooms (pukkelbump), etablering af en hastighedsgrænse på 40 km/t, ensretninger med modstrømsbusbaner og anlæg af cykelstier på Stengade mellem Baggesensgade og Korsgade .
RESUME
Bygge- og Teknikudvalget vedtog på mødet den 13. august 2003 (BTU 323/2003), at Bygge- og Teknikforvaltningen skal udarbejde et projekt til trafikdæmpning af Stengade uden bussluse. I Stengaden kører A-bus 3A, og gaden fungerer samtidig som skolevej. Forvaltningen har derfor nøje undersøgt, hvilke foranstaltninger der er brugbare, når der både skal tages hensyn til trafiksikkerheden, trafikmængden og buschaufførernes arbejdsmiljø.
På baggrund af grundige undersøgelser anbefaler Bygge- og Teknikforvaltningen, at der anlægges mushrooms (pukkelbump), etableres hastighedsgrænse på 40 km/t, anlægges cykelstier på Stengade mellem Baggesensgade og Korsgade, samt etableres ensretninger, hvor A-bussen og cyklister er undtaget. Svarende til elementerne i forslag 1. På bilag 3 ses et foto af mushrooms i standard farven rød, men de leveres også i koksgrå, hvilke Bygge- og Teknikforvaltningen anbefaler.
Forslag 2 er næsten identisk, men uden ensretninger, hvilke gør løsningen knap så trafikdæmpende. Den bevirker derimod, at hovedparten af den nuværende parkering i Stengade kan opretholdes.
Det anbefales at sende forslaget i høring i lokalområdet.
Når høringen er gennemført får Bygge- og Teknikudvalget forelagt høringssvar og
projektet til endelig godkendelse.
SAGSBESKRIVELSE
På baggrund af den offentlige høring om busslusen i foråret 2003 besluttede Bygge- og Teknikudvalget på sit møde den 13. august 2003, at der skal udarbejdes et projekt til trafikdæmpning i Stengade uden bussluse.
Beslutningen var bl.a., at "Projektet skal særligt indeholde sikring af de svage trafikanters
krydsning på de steder, hvor der er mange skolebørn og andre fodgængere, der
krydser Stengade, f.eks. ved Baggesensgade, ud for Prins Jørgens Gade og ved
Korsgade. Derudover skal projektet tage særligt højde fremkommeligheden for cyklister
og den kommende A-buslinie 3A i Stengade. Udformning og placering af stoppesteder
vil indgå i projektudviklingen.
Med henblik på at
forhindre hovedparten af den gennemkørende trafik i at vælge Stengade, foreslår
forvaltningen, at man i ovennævnte projekt indarbejder en række ensretninger
(undtaget for busser og cyklister), som kan forhindre gennemkørende biltrafik i
at benytte hele ruten Griffenfeldsgade – Korsgade – Stengade. Hermed vil
linieføringen gennem området blive så besværlig, at det vurderes, at den
gennemkørende trafik, som ellers ville vælge at køre ad Stengade, i stedet
kører uden om området."
Der er tidligere registreret en del alvorlige uheld i forbindelse med sidevejen Prins Jørgens Gade, som i dag er midlertidig lukket mod Stengade. Denne lukning har virket siden august 1998 og har fjernet uheldene. I projektet ombygges den til en permanent lukning.
Forvaltningen har udviklet 2 næsten ens forslag, som begge er udarbejdet under hensyntagen til busserne, samt de bløde trafikanters sikkerhed og tryghed. Forslagene adskiller sig fra hinanden, ved at det ene udelukker parkering i Stengade, mens det andet opretholder størstedelen af de nuværende. Samtidige medfører forslagene hver sin grad af trafikbelastning i Baggesensgade.
Med baggrund i erfaringer fra andre kommuner vil pukkelbumpene medvirke til en meget effektiv begrænsning af gennemkørende biltrafik. Pukkelbumpene er blevet kendt for at være stærkt generende for personbiler at passere, mens busserne ikke mærker bumpet. For yderligere at hindre gennemkørsel ensrettes Stengade fra Baggesensgade til Nørrebrogade, og på Korsgade fra Stengade til Griffenfeldsgade. Samtidig etableres blokerende / fremrykkede stoppesteder for busserne.
Ensretningerne forekommer kun i forslag 1.
Begge forslag vil betyde, at der kun vil være lokal trafik med mål på Nørrebro i Stengade. Trafikken i Stengade ud for Prins Jørgens Gade, hvor der i dag kører 1.400 køretøjer i døgnet, vil blive i størrelsesordenen 2.000 – 3.000 køretøjer i døgnet. Forvaltningen vurderer, at en trafik i denne størrelsesorden er acceptabel i en gade af Stengades karakter.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Forslag 1 (bilag 1 og 3)
For at sikre en fredelig gade forbeholdt for lokaltrafik, vil Stengade blive kraftigt hastighedsdæmpet og ensrettet på en kortere strækning. Da der kører en A-bus i Stengade er det vigtigt, at hastighedsdæmpningerne indrettes på en måde, der ikke ødelægger chaufførens arbejdsmiljø. En foranstaltning, der kan leve op til det krav, er Mushrooms jf. bilag 3. Foranstaltningen har ikke tidligere været overvejet i Stengade, da Mushrooms først blev endelig typegodkendt i juni 2002. Det betyder, at der kun var ganske få erfaringer med denne type, da Stengade problematikken blev behandlet.
Mushrooms er kraftigt fartdæmpende og generende at passere for biler. Mushrooms eller pukkelbump består af 3 stk. forhøjninger i hvert kørespor. De giver bumpeeffekt for biler, men på grund af forskellig akselafstand på små og store køretøjer, bliver der ingen bumpeffekt for busser. Dermed er de ikke ødelæggende for buschaufførernes arbejdsmiljø. Mushrooms er afprøvet i bymæssig bebyggelse med gode resultater, og erfaringerne viser, at de vil være yderst velegnede i en gadetype som Stengade.
Der etableres midter- og sideheller, så bilisterne ikke fysisk kan slippe "udenom" foranstaltningerne. Fortovet i den østlige side flyttes, og der anlægges cykelstier i gaden på strækningen mellem Baggesensgade og Korsgade. Cyklister, herunder skolebørn, får dermed væsentlige bedre, tryggere og sikre forhold end i dag. Det areal, fortovet rykkes ind på, er allerede udlagt som vejareal og ejes af Københavns Kommune.
I Stengade vil bilerne være nede i fart, når de kører ind i gaden fra de fartdæmpede sideveje og dette lave fartniveau skal fastholdes. Fysisk gøres dette med mushrooms og en hastighedsgrænse på 40 km/t.
Trafikmængden skal vedblive med at være på et lavt niveau, hvilke mushrooms erfaringsmæssigt har vist sig gode til. De er stærkt generende at passere fo r biler, og i dette forslag understøttes de af ensretninger. Stengade ensrettes i retning mod Nørrebrogade fra Baggesensgade, og ligeledes ensrettes Korsgade i retning mod Griffenfeldsgade fra Stengade. Ensretningerne vil ikke omfatte A-bussen, som så skal have særskilt busbane, hvor det også vil være tilladt at cykle. Ensretningerne vil effektivt hindre gennemkørende biler, da det gør Stengade sværere tilgængelig og dermed mindre attraktiv. Gaden vil dermed kun henvende sig til lokaltrafik. Ensretningerne vil samtidige være en gevinst for Nørrebrogade, hvor trafikafviklingen vil forløbe bedre da det ikke længere vil være svingende trafik i krydset med Stengade. Foruden en bedre afvikling, vil sikkerheden i signalreguleringen også forbedres af de samme årsager. På strækningen mellem Korsgade og Baggesensgade bliver Stengade åben for trafik i begge retninger. For yderligere at reducere mulighederne for gennemkørsel laves blokerende / fremrykkede stoppesteder for busserne.
Busbanen i Stengade bevirker imidlertid, at de 20 parkeringspladser mellem Baggesensgade og Nørrebrogade må nedlægges og erstattes af et parkeringsforbud. Samlet betyder dette forslag, at samtlige parkeringspladser i Stengade nedlægges. Stengade har 2 timers parkering i dagtimerne, men med parkeringsforbud mellem kl. 7-9 og 15-18 på hele strækningen. Ned mod Korsgade nedlægges de 6 parkeringspladser, der er til rådighed i dagtimerne, sammen med yderligere 4 nat parkeringspladser.
Cyklisterne får væsentlig forbedrede forhold, idet der bliver anlagt cykelstier langs Stengade mellem Baggesensgade og Korsgade. Det er især på denne strækning, at de fleste skolebørn, cyklister og fodgængere færdes. De nye cykelstier vil gøre det markant tryggere og sikrere at færdes som blød trafikant i Stengade. Hvor cykelstien ender og cyklisterne igen skal ned på kørebanen samme med motorkøretøjerne afmærkes dette kraftigt.
Mushrooms leveres som standard i rød/hvid, men kan bestilles i sort/koksgrå. Bygge- og Teknikforvaltningen anbefaler at den koksgrå farve vælges. Rent driftsmæssigt har der ikke været registrerede problemer med snerydning eller den øvrige vej vedligeholdelse i forbindelse med Mushrooms.
På baggrund af ovenstående anbefaler Bygge- og Teknikforvaltningen denne løsning.
Forslag 2 (bilag 2 og 3)
Forslaget er næsten identisk med forrige forslag, men uden ensretninger. Mushrooms har vist sig at være meget effektive chikaner og forvaltningen vurdere, at de i sig selv vil være tilstrækkeligt til at hindre gennemkørende trafik uden ensretninger. Det har den fordel, at det stadig vil være muligt at opretholdes en stor del af den nuværende parkering. Samtidig betyder det at lokaltrafikken kan komme ind i kvarteret to steder fra Nørrebrogade, hvilke sikre at Baggesensgade ikke alene skal bærer al lokaltrafikken og derved sandsynligvis få en stigning i trafikmængden, på bekostning af at Stengade ensrettes. Stengade åbnes derfor for trafik i begge retninger, så de nuværende 20 parkeringspladser mellem Baggesensgade og Nørrebrogade kan opretholdes.
Permanent lukning af Prins
Jørgens Gade
Prins Jørgens Gade er en sidegade til Stengade og har tidligere været åben for biltrafik. Gaden blev lukket i august 1998 med midlertidige foranstaltninger. Da gaden var åben gav den anledning til en del uheld af alvorlig karakter. Herunder en alvorlig tilskadekommen og en dødsulykke, registreret over en periode på tre år.
Lukningen gøres permanent for motorkøretøjer, der stadig har adgang til gaden fra Griffenfeldsgade.
Signalregulering
Der har været fremsat forslag om at signalregulere
fodgængerfeltet ud for Prins Jørgens Gade. En signalregulering af
fodgængerfeltet vil give øget tryghedsfornemmelse hos fodgængerne, men
erfaringsmæssigt forventes det at den vil tilføre uheld i gaden.
Uheldssituationerne opstår, hvis trafikanterne, såvel gående som kørende, opfatter
signalanlægget som en barriere. Ved en hastighedsgrænse på 40 km/t og med de
trafikmængder, der forventes i Stengade, vil det let gå hen og blive tilfældet.
Signalreguleringen risikerer derved at blive et irritationsmoment, der virker
forsinkende og uforståeligt for trafikanterne. Det øger risikoen for, at der
vil ske færdsel mod rødt signal og signalreguleringen vil blive et betydeligt
sikkerhedsproblem. Konklusionen er derfor, at en signalregulering af
fodgængerfeltet ikke kan anbefales.
Uheldssituationen
Der
er set på uheldsregistreringer i en tre års periode før busslusens etablering
og ligeledes en tre års periode efter.
Registreringerne
starter i krydset Stengade/Korsgade og ned til krydset med Nørrebrogade, som
ikke er medtaget i uheldsanalysen. Der har været en hel del uheld i krydset med
venstresvingende bilister fra Stengade til Nørrebrogade, men siden der er etableret
venstresvingsforbud er uheldene fjernet.
På Stengade er der i den treårige "før periode" registrerede 7 uheld. Blandt disse er to uheld med alvorlig tilskadekomst, der begge tyder på for høj hastighed. I krydset Stengade/Prins Jørgens Gade er der sket en dødsulykke, hvor en højresvingende lastbil til Prins Jørgens Gade overså en cyklist kørende på Stengade.
I "efter perioden" er der registrerede 4 uheld, ved to af uheldene med lettere tilskadekomst. Antallet af uheld er faldet fra 7 i før perioden til 4 i efter perioden, hvilke hovedsagligt skyldes lukningen af Prins Jørgens Gade (for motorkøretøjer), hvor uheldene tidligere var koncentreret. Derfor foreslås den permanente lukning af Prins Jørgens Gade også etableret, uanset hvilken løsning der vælges for Stengade.
Økonomi
Forslag 1 vil være en anelse dyrere end forslag 2, men forskellen er så lille at den ikke på nuværende tidspunkt er mulig at beregne. De samlede udgifter til gennemførelse af projektforslag 1 og 2 er vurderet til i alt 3,3 mio. kr.
Der søges om anlægsbevilling under Vej & Parks anlægsramme til det valgte projektforslag (konto 2.22.3, Vejanlæg) efter gennemførelsen af nabohøringen.
Forslag
1- åbningen midt på Stengade vil medføre noget reducerede omvejskørsel, men
ensretningerne betyder en øgede trafikmængde i sidegaderne til Stengade. Samlet
forventes der derfor ikke nogen betydelig ændring på lokalmiljøet i forhold til
i dag.
Forslag 2 - åbningen af Stengade for trafik i begge retninger vil medføre en mindre reduceret omvejskørsel for lokaltrafikken og dermed en reducerede miljøbelastning. Afstanden mellem foranstaltningerne bliver så kort og fartniveauet så lavt, at det ikke forventes at medføre gener for lokalmiljøet.
Høring
Københavns Politi, HUR og Københavns Brandvæsen har været hørt i sagen og meddelt, at man overordnet ikke har bemærkninger. Endelig godkendelse hos politiet vil ske i forbindelse med udarbejdelse af detailprojekt.
Projektet skal i høring hos borgere og relevante foreninger.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1 - Forslag 1
Bilag 2- Forslag 2
Bilag 3 - Foto af mushrooms (bump).