Mødedato: 11.08.2004, kl. 14:00

Dispensation fra lokalplan nr. 360 "Østamagerbanen" vedrørende nye stifor-bindelser på tværs af Metro etape 3

Dispensation fra lokalplan nr. 360 "Østamagerbanen" vedrørende nye stifor-bindelser på tværs af Metro etape 3

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 11. august 2004

 

 

Sager til beslutning

 

22.      Dispensation fra lokalplan nr. 360 "Østamagerbanen" vedrørende nye stifor-bindelser på tværs af Metro etape 3

 

BTU 342/2004  J.nr. 611:105.0002/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

at der meddeles dispensation fra lokalplan nr. 360 "Østamagerbanen" til etablering af to nye stiforbindelser på tværs af Metros etape 3, som det fremgår af sagsbeskrivelsen,

at stiunderføringen ved Svend Dyrings Vej udformes uden ramper.

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget godkendte den 21. april 2004, at forslag til etablering af to nye gang- og cykeltunneler på tværs af Metros 3. etape blev udsendt i naboorientering med henblik på fornøden dispensation fra lokalplan nr. 360 "Østamagerbanen".

Krydsninger, der er besluttet af Borgerrepræsentationen i mødet den 25. marts 2004, består af en stibro umiddelbart syd for stationen ved Øresundsvej samt to nye gang- og cykeltunneler, der placeres henholdsvis umiddelbart nord for Andelshaveforeningen Strandbo og ved Svend Dyrings Vej. Desuden blev det besluttet at forberede banens krydsn ing af Italiensvej for en eventuel senere etablering af en 2-sporet vejtunnel. I forbindelse med sagens videre forløb blev der efterlyst synspunkter vedrørende behovet for at supplere trappeanlæg med rampeanlæg ved de 2 nye tunneler, idet der inden for begrænset afstand er passagemuligheder via ramper for cyklister, bevægelseshæmmede m.v.

Forvaltningen foretog naboorienteringen i perioden fra den 7. juni 2004 til den 28. juni 2004. Der blev udsendt 1.305 høringsskrivelser til ejere, lejere, brugere samt tidligere indsigere fra den offentlige høring i 2002 vedrørende den endelige vedtagelse af lokalplanen. Endelig blev der udsendt 44 skrivelser til interessegrupper og foreninger.

Inden for høringsperioden er modtaget 11 henvendelser.

De indkomne henvendelser kan sammenfattes i følgende punkter, idet etableringen af nye tunneler hilses velkommen i samtlige 11 henvendelser:

·         Metro Gruppen, Villabyen Hellebo og Grundejerforeningen Søfryd ønsker ikke, at ramperne ved Svend Dyrings Vej etableres. Villabyen Hellebo og Anette Breitenstein ønsker, at den foreslåede rampe på banens østlige side ved Strandbo vendes mod syd og trappen mod nord af hensyn til "Bomiparken" m.fl.

·        Susanne Buxbom ønsker trappen ved Strandbo på vestsiden af Metro vendt mod nord.

·        Andelshaveselskabet Strandbo er modstander af ramper ud for foreningen og er ikke tilhænger af en eventuel vending af den østlige rampe mod syd.

·        Flere tilkendegiver modstand mod de planlagte ekspropriationer af grundhjørner. Der er ligeledes modstand mod den fastlagte cykelrute langs vestsiden af Metro, og man anvender de nye tværforbindelser som argumentation for en hel eller delvis flytning af cykelruten til Metros østside.

·        Villabyen Hellebo m.fl. foreslår, at trapperne ned til tunnelen ved Svend Dyrings Vej anbringes med mindst mulig afvigelse fra tunnelens længdeakse og ikke som foreslået med ret vinkel mellem tunnelrum og trapper, således at tunnelrummet tilføres dagslys, der giver tryghed og overskuelighed for brugerne.

Det skal bemærkes, at Dansk Handicap Forbund ikke har afgivet høringssvar, men at De Samvirkende Invalideorganisationer, hvorunder også Dansk Handicap Forbund er organiseret, i brev til Ørestadsselskabet af 24. juni 2004 efter gennemsyn af bl.a. heromhandlede naboorientering har tilkendegivet, at man forventer, at hele udbygningen af Metro etape 3 vil blive udført i overensstemmelse med gældende regler, standarder og anvisninger, som Bygningsreglementet, DS 3028 og DS-anvisning 105, fastsætter om, hvorledes tilgængelighed sikres i forhold til alle brugere.

Forvaltningen kan anbefale, at der gives de nødvendige dispensationer fra bestemmelserne i lokalplanens § 4 til etablering af to nye stitunneler, idet tunnelerne vil forbedre mulighederne for krydsning af det ca. 2 km lange metrotracé væsentligt.

Forvaltningen foreslår, at ramperne ved tunnelen ved Svend Dyrings Vej undlades. Det bemærkes, at der inden for begrænset afstand ved henholdsvis stiunderføringen ved Ramundsvej/Pallesvej og stibroen ved Greisvej er passagemuligheder via ramper for bl.a. cyklister, og bevægelseshæmmede. Ved at undlade ramperne forenkles anlægget, og indgrebene i omgivelserne reduceres.

Den endelige udformning af de to tunneler vil efterfølgende blive forelagt udvalget til godkendelse.

Med hensyn til cykelrutens placering skal bemærkes, at Amagerruten, som den kaldes i for­valtningens forslag til Grønne Cykelruter fra januar 2000, er begrundet med ønsket om at skabe en grøn cykelforbindelse fra centrum af København til Øst­amager og Lufthavnen.

Cykelruten er tænkt som både en boligarbejdssteds­rute og en rekreativ rute. En linieføring med hyppige muligheder for at komme af og på er derfor afgørende i planlægningen.

Cykelruten er placeret vest for banen for at sikre, at man også på denne side vil få nem adgang til Metrostationerne og banens krydsningspunkter. På østsiden findes der i forvejen sådanne parallelle veje og stiforbindelser. Hvis man på nogle strækninger placerede stien på østsiden, indebærer cykelrutens krydsninger af Metro via rampeanlæggene en trafiksikkerhedsmæssig risiko samt omvejskørsel eller alternativt større ændringer med hensyn til rampernes placering og tunnelernes udformning. Dette vil få økonomiske konsekvenser og medføre andre og formentlig større indgreb i omgivelserne.

Det skal i øvrigt bemærkes at der ikke er afsat midler til at etablere cykelruten i forbindelses med metroens 3. etape.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget godkendte den 21. april 2004 (BTU 212/2004), at forslag til etablering af to nye gang- og cykeltunneler på tværs af Metro etape 3 blev udsendt i naboorientering med henblik på fornøden dispensation fra lokalplan nr. 360 "Østamagerbanen".

De supplerende krydsninger, der er besluttet af Borgerrepræsentationen på mødet den 25. marts 2004 (BR 149/04 pkt.) 40), består af en stibro umiddelbart syd for stationen ved Øresundsvej, der er i overensstemmelse med lokalplanen, samt to nye gang- og cykeltunneler, der placeres henholdsvis umiddelbart nord for Andelshaveforeningen Strandbo og ved Svend Dyrings Vej, hvor de vil skabe direkte adgang til den nye Amager Strandpark. Desuden blev det besluttet at forberede banens krydsning af Italiensvej for en eventuel senere etablering af en 2-sporet vejtunnel. I forbindelse med sagens videre forløb blev der efterlyst synspunkter vedrørende behovet for at supplere trappeanlæg med rampeanlæg ved de 2 nye tunneler, idet der inden for begrænset afstand er passagemuligheder via ramper for bl.a. cyklister og bevægelseshæmmede. 

Med beslutningen vil antallet af krydsninger af den ca. 2 km lange 3. etape af Metro i Københavns Kommune blive øget fra 5 til 8 som vist på vedlagte bilag 1. Stitunnelen ved Andelshaveforeningen Strandbo er vedlagt som bilag 2 og tunnelen ved Svend Dyrings Vej som bilag 3. Endvidere er som bilag 4 og 5 vedlagt tegninger og modelfoto af den allerede besluttede stiunderføring ved Pallesvej/Ramundsvej. Til sammenligning kan nævnes, at den tidligere "Amagerbane" inden for det aktuelle område havde 10 overkørsler og overgange.

 

Planforhold

Lokalplan nr. 360 "Østamagerbanen", der blev endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen den 5. december 2002 og bekendtgjort den 14. januar 2003, udgør det planmæssige grundlag for etableringen af Metro etape 3. I lokalplanens § 4 fastlægges bl.a. de tværgående krydsninger, herunder stibroen syd for stationen ved Øresundsvej. De to nye stitunneler er imidlertid ikke medtaget, og deres etablering forudsætter dispensation fra lokalplanen. Samtidig medfører de til tunnelerne hørende rampe- og trappeanlæg dispensation fra lokalplanen til ændringer i placeringen af den i § 4, stk. 8, langs vestsiden af metrotraceet fastlagte cykelrute, idet dele af cykelruten kan forventes at blive etableret uden for lokalplanområdet.

Der skal endvidere gennemføres en procedure i medfør af vejlovgivningen om etablering af eventuelle ramper, trapper og stianlæg mv., idet anlæggene berører arealer uden for banearealet.

 

Ekspropriation

Det vil være nødvendigt permanent at erhverve arealer til de til tunnelerne hørende rampe- og trappeanlæg. Der vil være tale om overtagelse af arealer, der er privat fællesvej. Herudover vil det være nødvendigt midlertidigt at råde over yderligere private fællesvej- arealer til brug som arbejdsplads.

Desuden kan det komme på tale permanent at erhverve mindre hjørnearealer af private arealer, der tillægges de private fællesveje, for at sikre svingmuligheder mellem Svend Dyrings Vej hhv. Formosavej og Roselillevej hhv. Tovelillevej. Endvidere kan det komme på tale midlertidigt at erhverve mindre private arealer til brug som arbejdsplads. Endelig kan det komme på tale at ekspropriere permanent ret til jordankre, dels under private arealer, dels under arealer udlagt til privat fællesvej.
Arealerne vil blive erhvervet ved ekspropriation, og de berørte lodsejere vil blive indvarslet af Kommissarius for Statens Ekspropriationer på Øerne efter reglerne i ekspropriationsprocesloven.

 

Cykelruten

Lokalplanen fastlægger på vestsiden af Metro en gang- og cykelsti fra Krimsvej til Hedegaardsvej med en bredde på 4-6 m inklusive rabatter. Etablering af stien vil ske efter nærmere henvendelse til de berørte grundejere efter vejlovgivningens sædvanlige procedure. Stien vil ikke blive etableret i forbindelse med Metroens etablering .

 

Dispensation

Kommunen kan meddele dispensationer fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationerne ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af planlovens § 19, stk. 1, jf. lokalplanens § 13.

Kommunen kan anbefale, at der gives de nødvendige dispensationer fra bestemmelserne i lokalplanens § 4 til etablering af to nye stitunneler, idet tunnelerne vil forbedre mulighederne for krydsning af det ca. 2 km lange metrotracé væsentligt.

Naboorientering

På baggrund af Borgerrepræsentationens og Bygge- og Teknikudvalgets beslutninger iværksatte forvaltningen den 7. juni 2004 i henhold til planlovens § 20 den forudsatte naboorientering. Høringsskrivelsen er fremlagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor som bilag A. Indsigelsesfristen udløb den 28. juni 2004. Der blev udsendt 1.305 høringsskrivelser til ejere, lejere, brugere samt tidligere indsigere fra den offentlige høring i 2002 vedrørende den endelige vedtagelse af lokalplanen. Endelig blev der udsendt 44 skrivelser til interessegrupper og foreninger.

 

Henvendelser fra ejere, brugere og interessegrupper m.fl.

I alt er modtaget 11 henvendelser, jf. den som bilag 6 vedlagte oversigt. Henvendelserne, der gennemgås nedenfor, er fremlagt til gennemsyn i Borgmester Søren Pinds forkontor som bilag B.

 

1) Brev af 26. juni 2004 fra Amager Metro Gruppen v/ Martin Einfeldt.

Gruppen oplyser, at man er bekendt med, at de berørte grund- og haveejerforeninger har afgivet kommentarer, og man insisterer på, at kommunen tager de berørte grund- og haveejerforeningers ønsker til følge, idet det fremføres, at stiforbindelserne netop etableres af hensyn til den nærmeste befolkning. Gruppen mener, at ændringerne kan ske uden meromkostninger i forhold til det fremlagte. For Svend Dyrings Vej-tunnelen betyder dette, at de to ramper bør undlades. Der insisteres på, at ingen hjørner af private grunde skal erhverves for at sikre svingmuligheder. Det fremføres, at dette kan undgås ved en passende dimensionering af forbindelserne.

Bemærkning:

Forvaltningen er enig, i at ramper ved Svend Dyrings Vej-tunnelen kan undlades. Det bemærkes, at der inden for begrænset afstand ved henholdsvis stiunderføringen ved Ramundsvej/Pallesvej og stibroen ved Greisvej er passagemuligheder via ramper for bl.a. cyklister og bevægelseshæmmede. Såfremt ramperne undlades, forenkles anlæggene, og indgrebene i omgivelserne reduceres. Det skal således foreslås, at ramperne ved stitunnelen ved Svend Dyrings Vej udelades, hvilket på dette sted begrænser behovet for ekspropriationer til hjørneafskæringer.

Forvaltningen vil i øvrigt i samarbejde med Østamagerbaneselskabet søge at minimere behovet for hjørneafskæringer i forbindelse med projekteringen af anlægget.

 

2) Brev af 21. juni 2004 fra Villabyen Hellebo v/ næstformand Bo Falkencrone.

Foreningen udtrykker tilfredshed med, at tunnelerne er placeret de rigtige steder. Man har altid opfattet Villabyen Hellebo og naboforeningen Søfryd som et samlet beboelsesområde, som nu får en acceptabel krydsningsmulighed.

Foreningen fremfører, at den ene rampe ved Strandbo placeret på banens østlige side bør vendes mod syd og trappen mod nord, idet dette er det mest praktiske for lokalområdets beboere, herunder de ikke så få kørestols- og rollatorbrugere i "Bomi Parken", der har 120 beboere. Det vil også illustrere respekt for gamle trafikmønstre i området, hvor man har benyttet stien fra syd ad Tovelillevej over banen ved Strandbo og over plænen ved "Engvej trinbrættet "og videre mod nord ad Roselillevej.

Med hensyn til tunnelen ved Svend Dyrings Vej anmoder Hellebo om, at denne ikke udstyres med ramper. Det fremføres, at denne forbindelse ikke er direkte mellem midtøen og Amager Strand. Det vil især være fodgængere i nærområdet, der får gavn af den ekstra passagemulighed, og fodgængere vil kun benytte trapperne, da ramperne medfører en stor omvej.

Man finder ramperne unødvendige, og man fremfører, at de med en størrelse på 2 x 60 m vil ødelægge de grønne områder, der ligger omkring banen. Disse bruges til rekreative formål af børn. En busk- og træbeplantning i dette område kan forskønne Metro og samtidig dæmpe støjen. Da metroens centerlinie rykkes et par meter mod øst, vil kun plænen vest for banen kunne bruges som legeområde.

Det forudsættes, at tunnelrum males i lyse farver med graffitiafvisende overflade, og at der ikke spares på belysningen. Trapperne ned til tunnelen ved Svend Dyrings Vej bør anbringes med mindst mulig afvigelse fra tunnelens længdeakse og ikke som foreslået med ret vinkel mellem tunnelrum og trapper således, at tunnelrummet tilføres dagslys, der giver tryghed og overskuelighed for brugerne. Passagen foreslås skråtstillet således, at trapperne fortsat ligger parallelt med Metro og ikke lægger beslag på Roselillevejs og Tovelillevejs nuværende kørebaner. Den vestligste trappe foreslås anlagt mod nord fra tunnelen og den østlige mod syd sådan, at trappenedgangene ligger tæt på Svend Dyrings Vej. Brevet er vedlagt skitseforslag.

Det er af største vigtighed for Hellebo, at private ejendomme i området, herunder hjørnearealer, slet ikke og fællesarealerne kun i mindst mulig omfang inddrages permanent i forbindelse med etableringen af stitunnelen.

Selv om den af Hellebo skitserede løsning afviger fra standarden, og muligvis er lidt dyrere, på trods af at man sparer de foreslåede 120 m ramper, vil kommunen ved at imødekomme Hellebos ønsker vise, at man lytter til befolkningen på Østamager. Sluttelig fremføres, at en ny type tunnel vil kunne danne forbillede for andre tunneler.

Skrivelsens indhold er vedtaget på Hellebos generalforsamling den 21. april.

Bemærkning:   

Bygge- og Teknikforvaltningen har i naboorienteringen foreslået, at den nordlige stitunnel placeres med trapper vendt mod syd og adgangsramperne vendt mod nord på begge sider, jf. vedlagte bilag 2.

Baggrunden herfor er bl.a., at man her opnår den bedst mulige forbindelse mellem den vestlige og østlige del af Andelshaveforeningen Strandbo, samt at man med denne beliggenhed skaber en stiforbindelse fra baglandet til stranden fra Regitsevej eller Liden Kirstens Vej via tunnelen og videre ad Ridder Stigs Vej eller en offentlig sti i Strandbos nordlige skel. Ved at vende den vestlige rampe mod nord sikres den i lokalplanen fastlagte cykelrute langs metroens vestside bedst muligt. På østsiden foreslås rampen også vendt mod nord, men rampen vil alternativt kunne vendes mod syd uden yderligere problemer. Ønskes den vestlige rampe vendt mod syd, vurderes det at ville medføre indgreb i Strandbo.

For så vidt angår ramperne ved Svend Dyrings Vej henvises til bemærkningerne til skrivelse nr. 1.

For så vidt angår ønsker om tunnelens nærmere udformning, herunder belysning m.v., vil forvaltningen søge at imødekomme de ønskede ændringer i forbindelse med projekteringen at anlægget.

 

3) Brev af 24. juni 2004 fra Andelshaveselskabet STRANDBO

v/ Tommy Schøtt Hansen

Andelshaveselskabet oplyser, at man siden 1999 har deltaget i alle høringer m.v., der vedrører projektet – skiftevis med optimisme og stor skepsis. Man har med heromhandlede forslag fået optimismen tilbage, idet man finder, at projektet som helhed er det bedst mulige, såfremt metrostrækningen ikke nedgraves. Med henblik på at skabe kortest mulig afstand mellem den vestlige og den østlige del af Strandbo er man enig i, at trapperne som foreslået skal vendes mod syd. Man ønsker ikke de foreslåede ramper, men i stedet en rampe i den ene side af hver trappe med en bredde, der muliggør, at barnevogne, kørestole samt haveredskaber kan transporteres denne vej ved almindelig hjælpsomhed. Hvis ramperne etableres, ønskes ikke en eventuel vending af den østlige r ampe mod syd, da den vil være til stor gene for Andelshaveselskabets parkeringsmuligheder.

For så vidt angår støj og indbliksgener, ønskes samme hensyn til kolonihavehusene som til andre bebyggelser. Husene benyttes til overnatning fra 1. april til 1. oktober, og de er ikke isolerede, hvorfor specielt støj er til stor gene. Man håber, at et sådan hensyn vil fremgå af oplægget til mødet med Københavns Kommune i august 2004.

Man har bemærket, at cykelstien vest for Metro har ændret status fra "grøn cykelrute" til "transportrute til og fra stationerne", hvorfor man ikke ser nogen grund til, at den skal passere igennem Strandbo. Med de nye stitunneler vil der være mulighed for at benytte Tovelillevej til denne transport. Hvis cykelstien fastholdes, anmodes om, at man for at mindske en eventuel ekspropriation indskrænker den til en bredde af 2-2,5 m meter ud for Strandbo.

Der ønskes en god dialog i det forsatte arbejde, og der udtrykkes håb om, at arbejdet snart er overstået.

Bemærkning:

For så vidt angår Andelshaveselskabets Strandbos ønske om, at ramperne helt undlades nord for Strandbo, skal nævnes, at afstanden til næste stitunnel med ramper (stitunnelen ved Ramundsvej/Pallesvej) er forholdsvis stor, idet ramperne ved denne stitunnel vender mod syd. Andelshaveselskabet står alene som indsiger vedrørende ønsket om at undlade ramperne ved Strandbo.

For så vidt angår støj og indbliksgener, skal der henvises til, at den aktuelle naboorientering ikke direkte omhandler emnet, samt til, at Borgerrepræsentationen på mødet den 25. marts 2004 besluttede at afsætte indtil 25 mio. kr. til reduktion af støj- og indbliksgener langs banen i Københavns Kommune. Pengene afsættes i en pulje. Grundejerforeninger og Haveforeninger langs banestrækningen i Københavns Kommune samt Amager Metro Gruppen og Metroens Nærmiljø vil blive inviteret til et møde med Københavns Kommune i august 2004 vedrørende udmøntningen af puljen, der er forudsat anvendt til etablering af yderligere afskærmning og andre miljøinitiativer som beplantning, støjværn o. lign.

For så vidt angår cykelruten vest for Metroen kan cykelstiens tværprofil af trafiksikkerheds- og fremkommelighedsmæssige grunde ikke ændres, mens de grønne rabatter på hver side kan overvejes udeladt ud for Haveforeningen Strandbo.

Der er ikke afsat midler til at etablere cykelruten i forbindelses med metroens 3. etape. Forvaltningen vil derfor tage stilling til cykelrutens endelige udformning, når der afsættes midler til etableringen af denne.

Der henvises til bemærkningerne til skrivelserne 1) og 2) for så vidt angår de øvrige spørgsmål.

 

4) Brev af 27. juni 2004 fra Vejlauget Ramundsvej 7-41

v/ formand Jesper Weihe.

Vejlauget Ramundsvej bifalder de nye passager, idet de vil formindske presset på den forudsatte underføring ved Ramundsvej/Pallesvej.

Imidlertid er man modstander af cykelruten. Man bedømmer, at cykelruten fortrinsvis vil blive anvendt af borgere fra Christianshavn og Indre By, når de skal til den kommende ny Strandpark, og derfor bør ruten placeres på østsiden af Metro, hvor der er fri tilgang til strandparken. En rute for arbejdspladspendling til lufthavnen vurderes ligeledes, at kunne være placeret på østsiden såvel som på vestsiden.

Vejlauget mener, at en overflytning af cykelruten til østsiden af Metro kan gennemføres efter en simpel dispensation fra lokalplan nr. 360.

En gennemførelse af cykelruten forudsætter som beskrevet i naboorienteringen en procedure i overensstemmelse med vejlovgivningen, herunder en høring af grundejerne. Der udtrykkes bekymring for, at en sådan høring vil finde sted for sent, når først projektet er tegnet og entreprisen aftalt, bedømmes det, at en høring er mere formel end reel. Vejlauget vil derfor på det mest indtrængende opfordre Bygge- og Teknikforvaltningen til allerede nu at forholde sig til linjeføringen for en evt. cykelrute således, at denne i givet fald lægges øst for Metro.

Bemærkning:

For så vidt angår hvem der anvender cykelruten er Amagerruten, som den kaldes i for­valtningens forslag til Grønne Cykelruter fra januar 2000, begrundet med ønsket om at skabe en grøn cykelforbindelse fra centrum af København til Øst­amager og Lufthavnen.

Cykelruten er tænkt som både en boligarbejdssteds­rute og en rekreativ rute. Såvel en linieføring som hyppige muligheder for at komme af og på er derfor afgørende i planlægningen.

Cykelruten er placeret vest for banen for at sikre, at man også på denne side vil få nem adgang til Metrostationerne og banens krydsningspunkter. På østsiden findes der i forvejen sådanne parallelle veje og stiforbindelser. Hvis man på nogle strækninger placerede stien på østsiden, indebærer cykelrutens krydsninger af Metro via rampeanlæggene en trafiksikkerhedsmæssig risiko samt omvejskørsel eller alternativt større ændringer med hensyn til rampernes placering og tunnelernes udformning. Dette vil få økonomiske konsekvenser og medføre andre og formentlig større indgreb i omgivelserne.

I forbindelse med den fremtidige projektering af cykelruten vil forvaltningen forelægge projektet for de berørte grundejere. Der henvises i øvrigt til bemærkningerne til skrivelse nr. 3.

 

5) og 6) Breve af 15. og 23. juni 2004 fra Grundejerforeningen SØFRYD v/ formand Tonny Andersen.

Grundejerforeningen oplyser, at man med tilfredshed har modtaget forslaget, der er i tråd med foreningens ønske om en krydsning af Svend Dyrings Vej med en gang-/cykeltunnel. Man har afholdt et bestyrelsesmøde, hvor flertallet talte for at undvære de foreslåede adgangsramper, fordi de fylder for meget i foreningens nærmiljø, og brugere med lethed kan benytte de 2 andre stisystemer med ramper, som ligger ca. 100 m fra tunnelen. Adgangen bør alene ske via trapper, og man ønsker, at den anlægges med bløde vinkler og 2 stk. ramper til cykler og banevogne i midten af trinene.

I supplerende skrivelse af 23. juni 2004, oplyser grundejerforeningen, at det er helt uacceptabelt at inddrage hjørnearealer fra nogle af de parceller, som ligger nærmest anlæggene.

Bemærkning:

Der henvises til bemærkningerne til skrivelse nr. 1.

 

7) Brev af 28. juni 2004 fra Anette Breitenstein.

Anette Breitenstein, der er andelshaver i HF Strandbo, er positiv for flere stiforbindelser, men de haver, der ligger på vestsiden af Metro, som hendes, bliver mest berørt af Metro, bl.a. fordi fælleshuset ligger på østsiden. Da Tovelillevej ligger på østsiden af banen mellem Metro og haverne, ligger haverne på vestsiden generelt tættere på banen. Hun finder det mærkeligt, at man lægger både forbindelsen nord for Strandbo og forbindelsen ved Kirsten Kimers Vej/ Pallesvej med adgangsramperne i samme retning.

Hun vil anbefale, at den planlagte cykelrute ud for HF Strandbo forløber på metroens østside, fordi cykelruten placeret på vestsiden vil medføre meget store gener for HF Strandbo og de nærmeste haver.

Rampen på østsiden skal vende mod syd, så man ikke skal køre frem og tilbage, når man ikke lige skal til stranden. Det samme gælder for stiforbindelsen ved Kirsten Kimers Vej/ Pallesvej, som bør vende den østlige rampe mod nord og den vestlige mod syd.

Hun finder i øvrigt cykelruten ret overflødig, idet man allerede i dag kan køre på Krimsvej og Tovelillevej til Hedegaardsvej under rolige forhold. Alternativt kunne de nævnte veje ombygges til en kombination af cykelsti og stillevej for biler, idet de ny stiforbindelser også vil forbedre adgangen til vejene.

Bemærkning: Der henvises til bemærkningerne til skrivelse nr. 3

 

8) Brev af 20. juni 2004 fra Steen Rahbæk Nielsen & Laila Isager Andersen.

Henvendelsen kommenterer placeringen af gang- og cykelstien langs vestsiden af Metro i lyset af, at tre nye overgange skaber en ny situation, hvor det bliver lettere for beboerne på vestsiden af banen at komme over på østsiden. Dette åbner mulighed for en etapedeling af cykelstien på hver sin side af banen, alt efter hvad der er mest hensigtsmæssigt på den pågældende strækning. Man ønsker cykelstien anlagt på Tovelillevej på østsiden af metro på strækningen fra Italiensvej til Ramundsvej/Pallesvej, hvor indsigernes havehus ligger. En sti på vestsiden vil give store anlægsudgifter i forhold til det lille behov. Der nævnes eksempler på ekspropriationsudgifter til flytning af træer og buske samt kloakering af de 3 haver, hvis ejere hindres toiletadgang, flytning af skur og evt. et hus. Dertil kommer udgifterne til etablering af stien på tidligere haver.

Behovet for adgang til Italiensvej Station fra vestsiden er minimalt langs banen på denne strækning, idet Roselillevej i forvejen giver cykeladgang til Italiensvej Station for beboerne nord for Strandbo. HF Strandbo har i forvejen låge til Roselillevej og stationen. Hvis stitunellerne bliver let tilgængelige for cyklister, vil en sti på vestsiden være en decideret fordel for husene Ramundsvej 25-41, da beboerne syd for Strandbo under alle omstændigheder skal forbi den tunnel, der giver adgang til østsiden ved Ramundsvej/Pallesvej for at komme til stationen. En sti på vestsiden er således dyrere at anlægge, den vil skabe kortere (læs længere) adgang til stationen for beboerne og vil betyde ekspropriation af 4 haver i Strandbo. Man håber derfor, at stien flyttes til østsiden.

Bemærkning:

Der henvises til bemærkningerne til skrivelse nr. 3 og 4.

 

9) Brev af 27. juni 2004 fra Tine Aage, Ramundsvej 4.

Henvendelsen udtrykker tilfredshed med de to nye undergange, som vil forbedre adgangen til stranden samt muligheden for at transportere sig på langs af banen. Indsiger fremfører, at en cykelsti på vestsiden af Metro vil betyde, at en lukket vej skal åbnes. Dette medfører et tab i områdets herlighedsværdi, som var legeplads for børn og socialt samlingssted for områdets beboere, samt at andre skal have eksproprieret deres kolonihaver. Med de nye undergange kan cykelstien anlægges på begge sider af Metro. Det foreslås, at undergangene mellem Italiensvej og Hedegaardsvej bliver udformet således, at de let kan krydses med cykel, og at det derfor ikke vil være nødvendigt at åbne lukkede veje og udføre ekspropriation af kolonihaver. Således bør cykelstien ikke ligge vest for Metro, da villavejene på begge sider af Metro kan anvendes som cykelsti. En cykelsti på vestsiden bør som det mindste have forbud mod knallertkørsel langs kolonihaven.

Bemærkning:

Det er korrekt at etableringen af cykelruten på banens vestside kræver en ekspropriation fra kolonihaverne (Haveforeningen Strandbo), men forvaltningen finder ikke, at cykelruten vil påvirke områdets herlighedsværdi negativt.

Forvaltningen vil vurdere de foreslåede ændringer i forbindelse med den videre projektering af anlæggene.

Der henvises i øvrigt til bemærkningerne til skrivelse nr. 3 og 4.

 

10) Brev af 26. juni 2004 fra Birgitte Bruhn Einfeldt

Indsiger er ejer af en af de grunde, hvor mindre hjørnearealer kan tænkes eksproprieret. Hun finder en sådan ekspropriation helt uacceptabel og unødvendig. Svingarealer kan sikres ved passende dimensionering af tunnelen. Hun er bekendt med, at de andre berørte grundejere har givet samme tilbagemelding.

Der opfordres til en hurtig afklaring af spørgsmålet således, at man ikke skal leve i usikkerhed.

Bemærkning:

Der henvises til bemærkningerne til skrivelserne nr. 3 og 4.

 

11) Brev af 23. juni 2004 fra Susanne Buxbom

Indsiger er haveejer i Haveforeningen Strandbo. Hun ønsker den planlagte trappe ved Strandbo placeret mod nord, hvor der er god plads, således, at der ikke skal gøres indhug i hendes i forvejen lille grund. Hun føler sig allerede ramt af nærheden til den kommende metro. Derudover ønskes cykelstien placeret på østsiden af Metro eller på Amager Strandvej, hvor der er god plads.

Bemærkning:

Etablering af det skitserede tunnelanlæg kræver ikke, at der gøres indhug i de af Haveforeningen Strandbo tilhørende arealer. Vendes trappeanlægget som foreslået mod nord vil det derimod betyde, at der til etablering af rampeanlægget vil kræves eksproprieret et areal fra Haveforeningen. 

Der henvises i øvrigt til bemærkningerne til skrivelserne nr. 3, 4 og 8.

 

Konklusion

Forvaltningen indstiller på baggrund indsigelserne, at der meddeles dispensation fra lokalplan nr. 360 "Østamagerbanen" til etablering af to nye stiforbindelser på tværs af Metros etape 3. Som det fremgår af sagsbeskrivelsen, foreslås det, at ramperne ved stitunnelen ved Svend Dyrings Vej udelades, idet der inden for en begrænset afstand ved henholdsvis stiunderføringen ved Ramundsvej/Pallesvej og stibroen ved Greisvej er passagemuligheder via ramper for bl.a. cyklister og bevægelseshæmmede. Herved forenkles anlæggene, og indgrebene i omgivelserne, herunder behovet for hjørneafskæringer reduceres.

Det bemærkes, at Dansk Handicap Forbund ikke har afgivet høringssvar, men at De Samvirkende Invalideorganisationer, hvorunder også Dansk Handicap forbund er organiseret, i brev til Ørestadsselskabet af 24. juni 2004 efter gennemsyn af bl.a. heromhandlede naboorientering har tilkendegivet, at man forventer, at hele udbygningen af Metro etape 3 vil blive udført i overensstemmelse med gældende regler, standarder og anvisninger, Bygningsreglementet, DS 3028 og DS-anvisning 105, som fastsætter, hvorledes tilgængelighed sikres i forhold til alle brugere. Man foreslår evt. at inddrage Dansk Center for Tilgængelighed, der har specifik ekspertise på området.

For så vidt angår stitunnelen ved Andelshaveforeningen Strandbo, ønsker Villabyen Hellebo og Annette Breitenstein, at den østlige rampe ved Strandbo skal vendes mod syd. Det skal imidlertid foreslås, at rampen på østsiden fastholdes vendt mod nord, idet en vending mod syd ifølge Andelshaveselskabet Strandbo vil være til stor gene for selskabets parkeringsmuligheder.

For så vidt angår Andelshaveselskabets Strandbos ønske om, at ramperne helt undlades nord for Strandbo, skal bemærkes, at afstanden til næste stitunnel med ramper (stitunnelen ved Ramundsvej/Pallesvej) er forholdsvis stor, idet ramperne ved denne stitunnel vender mod syd. Andelshaveselskabet står alene som indsiger vedrørende ønsket om at undlade ramperne ved Strandbo.

For så vidt angår placering af cykelruten, til hvilken der aktuelt ikke er bevilliget midler, og som derfor ikke etableres i forbindelse med gennemførelse af Metroens 3. etape, ønsker forvaltningen, at muligheden for at færdes frit også på østsiden af banen opretholdes. Såfremt delstrækninger af cykelruten placeres på østsiden, vil det få uheldige konsekvenser med hensyn til trafiksikkerhed m.v. eller placering og udformning af ramper og tunneler. Ønskerne om flytning af cykelruten til østsiden anbefales derfor ikke imødekommet.

Den endelige udformning af de to tunneler og stibroen vil efterfølgende blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse, og de indkomne forslag til forbedring af især tunneller og trappers udformning vil blive vurderet og søgt imødekommet i forbindelse med den videre projektering af anlæggene forud for udvalgets godkendelse.

 

Økonomi

-

Miljøvurdering

-

Høring

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Oversigtsplan med vej- og stikrydsninger i overensstemmelse

med Borgerrepræsentationens beslutning af 25. marts 2004.

Bilag 2: Principskitse af stitunnel ved Andelshaveforeningen Strandbo.

Bilag 3: Principskitse af stitunnel ved Svend Dyrings Vej.

Bilag 4: Plan og opstalt af stitunnel ved Pallesvej/Ramundsvej.

Bilag 5: Modelfoto af stitunnel ved Pallesvej/Ramundsvej.

Bilag 6: Oversigt over indsigelser til høringen fra 7. juni 2004 til 28. juni 2004.

 

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36.

Bilag A: Naboorientering af 7. juni 2004.

Bilag B: Kopi af indsigelser og bemærkninger til planforslaget.

 

 

 

Jens Ole Nielsen                                             Ole Bach


 


Til top