Mødedato: 11.08.2004, kl. 14:00

Forslag til høringssvar vedrørende visioner og målsætninger for en handicap-politisk strategi for Københavns Kommune

Forslag til høringssvar vedrørende visioner og målsætninger for en handicap-politisk strategi for Københavns Kommune

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 11. august 2004

 

 

Sager til beslutning

 

15.      Forslag til høringssvar vedrørende visioner og målsætninger for en handicap-politisk strategi for Københavns Kommune

 

BTU 341/2004  J.nr. 069.0001/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller

at Bygge- og Teknikudvalget godkender nedenstående forslag til høringssvar vedrørende visioner og målsætninger for en handicappolitisk strategi for Københavns Kommune

 

 

RESUME

Økonomiforvaltningen har med brev af 18. maj 2004 fremsendt et Udkast til handicappolitisk strategi bestående af visioner og målsætninger (bilag). Udkastet er sendt til høring i Københavns Kommunes politiske udvalg forud for den endelige politiske behandling i Borgerrepræsentationen.

Økonomiforvaltningens frist for høringssvar var fa stsat til torsdag den 1. juli 2004.

Da Bygge- og Teknikudvalget havde sit sidste udvalgsmøde før sommerferien onsdag den 2. juni 2004, og forvaltningen først modtog høringsbrevet sidst i maj, har det ikke været muligt at fremsende høringssvar til Økonomiforvaltningen indenfor den stramme tidsfrist.

Borgerrepræsentationen besluttede den 18. september 2003 (BR 424/03 og BR 426/03), at der skal udarbejdes en handicappolitik for Københavns Kommune. En arbejdsgruppe med repræsentanter for alle syv forvaltninger og Det Sociale Brugerråd har bidraget i udarbejdelsen af vedlagte udkast (bilag). Sekretariatsfunktionen er placeret i Økonomiforvaltningen.

Samtlige udvalg vil, når den overordnede strategi er vedtaget af Borgerrepræsentationen, blive anmodet om at formulere handlingsplaner og indsatsområder for hver sit ansvarsområde. Bygge- og Teknikforvaltningen forventer at kunne fremlægge et forslag til Handlingsplan for tilgængelighed i Københavns byrum i efteråret 2004.

På nuværende tidspunkt skal der udelukkende tages stilling til det nedenfor foreslåede høringssvar på Udkast til handicappolitisk strategi bestående af visioner og målsætninger for en handicappolitisk strategi for Københavns Kommune..

 

Visionen foreslås tilføjet et afsnit, der præciserer, at:

Forudsætningen for at alle kan deltage og bidrage ligeværdigt i samfundslivet er, at de fysiske omgivelser er udformet ud fra en universel tankegang om tilgængelighed for alle og respekt for forskellighed.

 

Forslaget udspringer af en universel tankegang – design for all - som er fremherskende i andre storbyer og lande, der har arbejdet konsekvent og intensivt med at forbedre forholdene for handicappede. Københavns Kommune bør anvende den samme terminologi og de samme begreber, som er internationalt udbredt og i stadig stigende grad erstatter synet på de handicappede som en særlig gruppe, der skal tages særlige hensyn til. Ved at arbejde ud fra et mangfoldighedsbegreb integreres de handicappede i befolkningen frem for fortsat at blive fastholdt som en segregeret minoritet.

 

Det foreslås desuden, at de to afsnit under punktet "II. Tilgængelighed og boliger" under målsætninger uddybes, og at overskriften ændres så ordlyden bliver følgende:

 

II. Tilgængelige byrum og boliger for alle

København skal være en tilgængelig by for alle. Kommunen skal arbejde for, at alle kan færdes trygt, sikkert og på uafhængig vis, samt for at der ikke skabes nye, fysiske barrierer for den menneskelige mobilitet i byens rum. Samtidig skal der arbejdes for en løbende forbedring af den nuværende tilgængelighed i byen samt af adgangen til transportnettet. Byens rum omhandler gader, torve, pladser og parker herunder naturområder, strande og legepladser.

 

Byens borgere skal kunne bo trygt, sikkert og bekvemt. Københavns Kommune vil arbejde for tilgængelighed til boliger, butikker og andre private og offentlige bygninger i kraft af sine roller som myndighed, ejer og bygherre.

 

Ved offentlige møder afholdt af Københavns Kommune, eller hvor Københavns Kommune er inviteret til at deltage, skal der sikres adgangsforhold for handicappede

 

Det foreslås, at der i høringssvaret gøres opmærksom på, at visioner og målsætninger for en handicappolitisk strategi for Københavns Kommune ses fremadrettet forstået på den måde, at der vil blive taget højde for de vedtagne visioner og målsætninger i forbindelse med nye projekter indenfor udvalgets ressort.

 

Hvad angår indretningen af bygninger, som Københavns Kommune selv ejer eller bygger, lægges der i udkast til høringssvar op til, at Bygge- og Teknikforvaltningen i dialog med bygherren vil tilse, at der tages højde for den handicappolitiske strategis visioner og målsætninger. I udkastet slås det samtidig fast, at hvad angår tilgængelighed inde i private bygninger, kan Københavns Kommune ikke stille krav om andet, end hvad der fremgår af bygningsreglementerne, hvorfor Bygge- og Teknikforvaltningens opgave i forhold til private bygherrer derfor vil være at vejlede om tilgængelighed.

 


SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede den 18. september 2003 (BR 424/03 og BR 426/03), at der skal udarbejdes en handicappolitik for Københavns Kommune. Sekretariatsfunktionen er placeret i Økonomiforvaltningen.

En arbejdsgruppe med repræsentanter for alle forvaltninger samt fra Det Sociale Brugerråd har holdt to møder i løbet af foråret og bidraget med input til det fælles udkast, som blev præsenteret og drøftet ved en offentlig konference på Rådhuset d. 4. maj 2004.

Processen omkring formulering af en fælles handicappolitik for Københavns Kommune består af flere faser. I første fase vedtager Borgerrepræsentationen en overordnet strategi for handicappolitikken bestående af visioner og mål. I en efterfølgende fase vil samtlige udvalg blive anmodet om at udarbejde konkrete forslag og handlingsplaner for indsatser på de respektive ansvarsområder. Processen forventes efter tidsplanen at resultere i en samlet handicappolitik for Københavns Kommune, som forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentation ultimo 2004.

I Bygge- og Teknikforvaltningen har et tværfagligt tilgængelighedsteam med repræsentanter fra Vej & Park, Byggeri & Bolig og Plan & Arkitektur samt fra De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI) siden maj 2003 arbejdet med at formulere en Handlingsplan for tilgængelighed i Københavns byrum, som forventes at blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget i efteråret 2004.

 

Udkast til høringssvar

"

Økonomiforvaltningen

1. kontor

Att.: Henrik Plougmann Olsen

Rådhuset

1599 København V

 

 

Høringssvar vedrørende visioner og målsætninger for en handicappolitisk strategi for Københavns Kommune

 

Bygge- og Teknikudvalget fremsender hermed høringssvar til visioner og målsætninger for en handicappolitisk strategi for Københavns Kommune, som Økonomiforvaltningen har sendt i høring 18. maj 2004.

 

Da Bygge- og Teknikudvalget havde det sidste udvalgsmøde inden sommerferien den 2. juni, og forvaltningen først modtog høringsbrevet sidst i maj, har det ikke været muligt at nå at behandle og fremsende et høringssvar inden udløbet af Økonomiforvaltningens fastsatte svarfrist 1. juli.

 

Bygge- og Teknikudvalget ser visioner og målsætninger for en handicappolitisk strategi for Københavns Kommune fremadrettet forstået på den måde, at der vil blive taget højde for de vedtagne visioner og målsætninger i forbindelse med nye projekter indenfor udvalgets ressort.

 

De nuværende økonomiske rammer tillader kun i mindre omfang selvstændig tilpasning af eksisterende fysiske omgivelser til en handicappolitisk strategi. Det er i det lys, følgende forslag skal ses:

 

Bygge- og Teknikudvalget foreslår, at der mellem afsnit 2 og 3 i visionen tilføjes flg. afsnit:

 

Forudsætningen for at alle kan deltage og bidrage ligeværdigt i samfundslivet er, at de fysiske omgivelser er udformet ud fra en universel tankegang om tilgængelighed for alle og respekt for forskellighed.

 

Forslaget udspringer af den universelle tankegang – design for all - som er fremherskende i andre storbyer og lande, der har arbejdet konsekvent og intensivt med området i mange år – først og fremmest Barcelona, som i mange år har været europæisk rollemodel på tilgængelighedsområdet. Københavns Kommune bør anvende den samme terminologi og de samme begreber, som er internationalt udbredt og i stadig stigende grad erstatter synet på de handicappede som en særlig gruppe, der skal tages særlige hensyn til. Ved at arbejde ud fra et mangfoldighedsbegreb integreres de handicappede i befolkningen frem for fortsat at blive fastholdt som en segregeret minoritet.

 

Bygge- og Teknikudvalget foreslår desuden, at de to afsnit under punktet "II. Tilgængelighed og boliger" under målsætninger uddybes, og at overskriften ændres til følgende:

 

II. Tilgængelige byrum og boliger for alle

København skal være en tilgængelig by for alle. Kommunen skal arbejde for, at alle kan færdes trygt, sikkert og på uafhængig vis, samt for at der ikke skabes nye, fysiske barrierer for den menneskelige mobilitet i byens rum. Samtidig skal der arbejdes for en løbende forbedring af den nuværende tilgængelighed i byen samt af adgangen til transportnettet. Byens rum omhandler gader, torve, pladser og parker herunder naturområder, strande og legepladser.

 

Byens borgere skal kunne bo trygt, sikkert og bekvemt. Københavns Kommune vil  arbejde for tilgængelighed til boliger, butikker og andre private og offentlige bygninger i kraft af sine roller som myndighed, ejer og bygherre.

 

Ved offentlige møder afholdt af Københavns Kommune, eller hvor Københavns Kommune er inviteret til at deltage, skal der sikres adgangsforhold for handicappede.

 

Hvad angår tilgængelighed inde i private bygninger ligger det fast, at Københavns Kommune ikke kan stille krav om andet, end hvad der fremgår af bygningsreglementerne. Bygge- og Teknikforvaltningens opgave i forhold til private bygherrer vil derfor være at vejlede om, hvordan tilgængelighed kan sikres.

 

Hvad angår indretningen af bygninger, som Københavns Kommune selv ejer eller bygger, vil Bygge- og Teknikforvaltningen i dialog med bygherren tilse, at der tages højde for den handicappolitiske strategis visioner og målsætninger.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Søren Pind"

 

Miljøvurdering

-

 

Økonomi

Ses visioner og målsætninger for en handicappolitisk strategi for Københavns Kommune fremadrettet forstået på den måde, at der vil blive taget højde for de vedtagne visioner og målsætninger i forbindelse med nye projekter indenfor udvalgets ressort, vurderes det, at en handicappolitisk strategi ikke i væsentlig grad vil medføre øgede udgifter.

 

Med de nuværende økonomiske rammer og prioriteringer vurderes det, at der kun i mindre omfang er mulighed for selvstændig tilpasning af eksisterende fysiske omgivelser til en handicappolitisk strateg i.

 

BILAG VEDLAGT

Brev fra Økonomiforvaltningen 18. maj 2004 vedrørende handicappolitisk strategi bestående af visioner og målsætninger

 

 

 Mette Lis Andersen


 


Til top