Mødedato: 10.09.2003, kl. 14:00

Uddybende oplysninger i forbindelse med forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan om husbåde

Uddybende oplysninger i forbindelse med forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan om husbåde

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. september 2003

 

Sager til drøftelse

10. Uddybende oplysninger i forbindelse med forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan om husbåde

BTU 412/2003 J.nr. 0421.0002/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter "Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001" på baggrund af de i det følgende beskrevne uddybende oplysninger.

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget drøftede på møderne den 4. juni og 27. august 2003 indstilling om forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde med forvaltningens efterfølgende supplerende oplysninger. På mødet den 27. august ønskede udvalget yderligere belysning af spørgsmål med henblik på den fortsatte drøftelse af sagen.

Til brug for denne videre drøftelse er med baggrund i de tidligere indstillinger sket en uddybning af spørgsmålene om kommunens plankompetence på området, lokalplanpligt og –ret i forbindelse med etablering af husbåde, Bygge- og Teknikforvaltningens rolle i husbådesagen samt endelig vedlagt en redegørelse for anvendelse af bygas i forbindelse med husbåde.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget drøftede på mødet den 4. juni 2003 indstilling om forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde (BTU 284/2003). Indstillingen blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 11. juni 2003, og forslaget er sendt i offentlig høring fra den 23. juni 2003 til den 14. november 2003. Bygge- og Teknikudvalget besluttede i forbindelse med behandling af indstillingen at anvende høringsperioden til en konkret drøftelse heraf i relation til lokalplanlægning.

På mødet den 27. august 2003 (BTU 392/2003) drøftede udvalget en række uddybende oplysninger om forsyningsforhold, byggesagsbehandling, lokalplanstatus m.v. i forbindelse med forslaget til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde.

Under drøftelserne ønskede udvalget nærmere redegjort for grundlaget for kommunens planlægning af havneområderne samt en nærmere vurdering af lokalplanlægning i forbindelse med etablering af husbåde på Nokken. Endelig ønskede udvalget en nærmere redegørelse om muligheden for gasforsyning.

På denne baggrund har forvaltningen udarbejdet denne redegørelse med henblik på udvalgets fortsatte drøftelse.

Kommunens plankompetence

I brev af 25. august 2003 fra Københavns Havn A/S til Plan & Arkitektur, der blev omdelt på udvalgets møde den 27. august 2003, anføres bl.a., at det endnu ikke er afklaret, hvordan kommuneplanens retningslinier står i forhold til Kystdirektoratets/Trafikministeriets kompetence til at godkende anlæg på søterritoriet.

I denne forbindelse skal anføres, at Staten har højhedsret over søterritoriet, hvilket bl.a. indebærer, at etablering af faste anlæg m.m. på søterritoriet ikke må finde sted uden Statens (Kystdirektoratets) godkendelse. I § 7, stk. 2, i lov om Københavns Havn A/S er denne højhedsret kommet til udtrykt i en bestemmelse om, at Trafikministeren godkender udvidelser af havnens arealer, herunder opfyldninger inden for havnens søområde. Dette gælder også, for så vidt angår de områder, hvor der ikke længere foregår havnedrift.

Det er således en forudsætning for opfyldninger og etablering af faste anlæg i havnen, at Kystdirektoratet under Trafikministeriet godkender de pågældende foranstaltninger. Dette har således også været tilfældet i forbindelse med den række sager om opfyldninger, etablering af kanaler m.m., der i de senere år er gennemført i Københavns Havn i forbindelse med omdannelsen af tidligere havnearealer i henhold til vedtagne lokalplaner. Kystdirektoratets rolle i forbindelse med søfartssikkerhed, brug af vandarealer, ændring af kystlinien, VVM-spørgsmål m.v. er ikke i modstrid med kommunens plankompetence, og Kystdirektoratet hører i øvrigt kommunen i forbindelse med behandlingen af sager om meddelelse af de pågældende tilladelser.

I forbindelse med udarbejdelsen af forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan om husbåde er indgået overvejelser om rækkevidden af kommunens plankompetence, og Økonomiforvaltningen er klart af den opfattelse, at grundlaget for såvel kommune- som lokalplanlægning for vandarealer i havnen er i orden.

Økonomiforvaltningen har imidlertid tilkendegivet, at man med henblik på at afdække eventuelle tvivlsspørgsmål vil tage en afklarende drøftelse med de berørte ministerier og om nødvendigt med inddragelse af Kammeradvokaten.

Det kan nævnes, at tidligere professor i miljøret ved Århus Universitet dr. jur. Ellen Margrethe Basse og Kim Trenskow i "Havnearealer – håndbog om rettigheder og pligter" fra 2003 i forbindelse med lokalplanlægning bl.a. anfører, at "det kan angives, hvor mange husbåde, der accepteres inden for et afgrænset vandareal, herunder om de accepteres i grupper, og hvor mange grupper, der accepteres. I relation til husbåde og boliger kan der fastlægges bestemmelser om helårsanvendelse. Lokalplanen kan derimod ikke regulere ejerforholdene. De accepterede materialer og farver kan angives." Det må således konkluderes, at håndbogen peger på, at der kan ske en fuld lokalplanlægning omfattende husbåde.

Lokalplanpligt

I henhold til planlovens § 13, stk. 2, skal kommunen tilvejebringe en lokalplan, inden der gennemføres større udstykninger eller større bygge- eller anlægsarbejder, herunder nedrivning af bebyggelse, og i øvrigt når det er nødvendigt for at sikre kommuneplanens virkeliggørelse.

Der er ved fastlæggelsen af lokalplanpligten tale om et skøn, som udøves af kommunen, men som kan påklages til Naturklagenævnet som et retligt spørgsmål.

Af Miljøministeriets "Vejledning om planloven" fremgår, at det ved vurderingen af, om der er tale om lokalplanpligt, indgår, om foranstaltningen fremkalder væsentlige ændringer i det eksisterende miljø, om den pågældende foranstaltning skal ses i en større planmæssig sammenhæng, samt om den pågældende foranstaltning i sig selv må betegnes som "større", hvilket begreb rummer en vis elasticitet, idet ordet "større" må variere under hensyntagen til det pågældende bysamfunds størrelse og karakter. Endelig må også spørgsmålet om borgernes formodede interesse i det pågældende forhold indgå i overvejelserne, i hvilken forbindelse d et kan indgå i vurderingen, om det pågældende forhold udtrykkeligt er behandlet i kommuneplanen således, at borgerinddragelsen i planlægningen er tilgodeset.

Ved vurdering af lokalplanpligten i forbindelse med etablering af husbåde vil ikke alene antallet af både være af betydning, men også bådenes placering og udformning, ligesom sårbarheden af det eksisterende miljø – både det bagvedliggende landareal og selve havnerummet - vil være et væsentligt element i forbindelse med vurdering af lokalplanpligten. Det må således generelt vurderes, at kravet til udarbejdelse af lokalplan ved placering af husbåde i de historiske byområder vil indtræde ved mindre foranstaltninger end ved en placering i yderområder og mere robuste tidligere erhvervs- og havneområder.

Det skal tilføjes, at selv om eksisterende lokalplaner åbner mulighed for at tillade permanente oplæg i et i kommuneplanen udlagt husbådeområde, så kan en dispensation fra lokalplanen hertil komme i konflikt med andre hensyn, herunder eksempelvis placering af containere m.v. på kajen i forhold til lokalplanens promenadebestemmelser. Dette kan indebære, at der bør udarbejdes lokalplantillæg for at regulere og afveje sådanne konfliktende forhold.

Når kommuneplantillægget er vedtaget, vil kommunen være forpligtet til at udarbejde lokalplaner i de tilfælde, hvor der anmodes om at etablere husbåde, der er af en sådan karakter, at de er lokalplanpligtige, og som er i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægningen i kommuneplanen, jfr. § 13, stk. 3, i planloven.

Lokalplanret

I henhold til planlovens § 13, stk. 1, kan kommunen tilvejebringe lokalplaner inden for de rammer, som kommuneplanen og regionplanen fastlægger. Kommunens ret til at udarbejde lokalplaner kan udøves på et hvilket som helst tidspunkt. Kommunens lokalplanlægning er således ikke alene begrænset til de tilfælde, hvor der er tale om lokalplanpligtige forhold, men kommunen kan, hvor og når den ønsker det, beslutte sig for at tilvejebringe et plangrundlag i form af en lokalplan.

Etablering af husbåde på Nokken

I forbindelse med pilotprojektet om etablering af husbåde på Nokken skønnede forvaltningen på baggrund af, at der var tale om 20 husbåde, at projektet ville kunne gennemføres uden tilvejebringelse af lokalplan. Baggrunden herfor er dels "tommelfingerreglen" om, at mere end ca. 40 boliger udløser lokalplanpligt, dels at Nokken med sin selvgroede bebyggelse vurderes at være et forholdsvist robust område uden særlige arkitektoniske hensyn, der taler for en lokalplan. Samtidig vil etablering af projektet i givet fald skulle afvente kommuneplantillæggets færdigbehandling, så hensynet til offentlighedens inddragelse er tilgodeset. Det vil også være et krav, at projektet er i overensstemmelse med kommuneplanens rammer. En endelig vurdering af lokalplanpligtspørgsmålet vil være afhængig af den konkrete udformning af projektet.

I forslaget til kommuneplantillæg er i rammerne for lokalplanlægningen for det pågældende område anført, at der "kan etableres husbåde, der kan ligge såvel på langs af kajen som vinkelret på denne. De må højst være 30 m lange og 7 m høje. Både placeret vinkelret på kajen må dog højst være 18 m lange."

At der nu er tale om etablering af 30 husbåde bevirker alene på grund af det øgede omfang, at behovet for forudgående tilvejebringelse af lokalplan forstærkes.

Forvaltningen finder, at etablering af husbåde – og eventuel udarbejdelse af lokalplaner med henblik herpå - må afvente den igangværende debat om kommuneplantillægget, således at der er mulighed for i forbindelse med den endelige vedtagelse af kommuneplantillægget at tage hensyn til resultatet af debatten, og således at tilladelser til placering af husbåde og lokalplaner tilvejebringes på baggrund af endeligt fastlagte rammer i kommuneplanen.

Endvidere forventes den igangværende debat om Den Blå Plan at afspejle de mange forskellige interesser, som knytter sig til udnyttelse af vandarealerne.

Forvaltningen er i denne forbindelse indstillet på til behandlingen af modtagne høringssvar at medvirke ved udarbejdelse af materiale, der belyser konsekvenserne af placering af husbåde af varierende karakter og omfang, herunder i visuel henseende.

Bygge- og Teknikforvaltningens rolle i husbådesagen

Bygge- og Teknikforvaltningen har deltaget i arbejdsgruppen bag forslaget til kommuneplantillæg om husbåde, og har desuden deltaget i møder om pilotprojektet ved Nokken.

Københavns Havn A/S forelagde sammen med en gruppe husbådebrugere tidligere på året et ønske om at etablere et pilotprojekt for husbåde. Dette ønske blev støttet af ovennævnte arbejdsgruppe og dermed såvel af Økonomiforvaltningen som Bygge- og Teknikforvaltningen for at opnå konkrete erfaringer med etablering af husbåde og afprøve praktiske vilkår i forbindelse med dannelsen af en husbådekoloni, herunder vedrørende adgangsforhold, parkering, renovation, forsyningsledninger m.v.

Flere områder i havnen var på tale til pilotprojektet, men de fleste blev forkastet bl.a. på grund af konflikt med anvendelsen af de bagvedliggende arealer. Feltet blev indsnævret til to projekter: 20 husbåde ved Nokken og 10 ved Teglholmen. Da Teglholmen også blev forkastet på grund af konflikt med besejling og vanddybde, blev indsatsen koncentreret om Nokken. Det bagvedliggende landareal ejes efter ophævelse af samejet af Københavns Kommune og administreres af Bygge- og Teknikforvaltningen (Vej & Park). Området er ikke omfattet af lokalplan.

Efter at Nokken var udpeget til pilotprojektet, indtrådte Vej & Park i arbejdsgruppen, og der henvises i denne forbindelse til det som bilag 1 vedlagte notat af 2. september 2003 fra direktør Ole Bach vedrørende "Nokken placering af husbåde".

Forvaltningen kan i øvrigt oplyse, at Københavns Havn A/S's bestyrelse har sat pilotprojektet på Nokken i bero.

 

Gasforsyning

Med hensyn til de fremsatte ønsker om supplerende redegørelse om gasforsyning af husbåde henvises til det som bilag 2 vedlagte notat af 29. august 2003 fra Byggeri & Bolig.

Miljøvurdering

-

 

BILAG VEDLAGT

  1. Notat af 2. september 2003 fra direktør Ole Bach vedrørende "Nokken placering af husbåde"
  2. Notat af 29. august 2003 fra Byggeri & Bolig vedrørende "Gasforsyning til husbåde"

Ole Sperling Jens Ole Nielsen

 

Til top