Mødedato: 10.08.2005, kl. 14:00

Høring om forslag til ny struktur i Københavns Kommune

Høring om forslag til ny struktur i Københavns Kommune

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. august 2005

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Høring om forslag til ny struktur i Københavns Kommune

 

BTU 390/2005  J.nr. 0101.0007/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

 

at høringssvaret, der fremgår af sagsbeskrivelsen nedenfor, fremsendes til Økonomi-

    forvaltningen, Sekretariatet for Demokrati- og Serviceudvikling

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede i sit møde den 26. maj 2005 at sende indstillingen om ny struktur i Københavns Kommune i høring i fagudvalgene.

 

I høringssvaret tilslutter Bygge- og Teknikudvalget sig etableringen af et nyt udvalg for Teknik- og Miljø. Endvidere indeholder høringssvaret kommentarer til den fremtidige organisering af arbejdet med kvarterløft og områdefornyelse samt den forvaltningsmæssige placering af denne opgave.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede i sit møde den 26. maj 2005 at sende indstillingen om ny struktur i Københavns Kommune i høring i fagudvalgene forinden forslag til styrelsesvedtægt behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i efteråret.

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at nedenstående forslag til høringssvar godkendes.

 

Forslag til høringssvar

"Økonomiforvaltningen, Sekretariatet for Demokrati- og Serviceudvikling

Rådhuset

1599 København V.

 

Borgerrepræsentationen besluttede i sit møde den 26. maj 2005 at sende indstillingen om ny struktur i Københavns Kommune i høring i fagudvalgene forinden forslag til styrelsesvedtægt behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i efteråret.

 

Bygge- og Teknikudvalget er enig i den foreslåede etablering af et nyt Udvalg for Teknik og Miljø og den samtidige etablering af en Teknik- og Miljøforvaltning.

 

Det er Bygge- og Teknikudvalgets vurdering, at man ved at sammenlægge det nuværende Miljø- og Forsyningsudvalg og Bygge- og Teknikudvalg - samtidig med, at de tilhørende fagforvaltninger sammenlægges – får opfyldt målsætningen om at løse en række snitfladeproblemer.


Etableringen af det nye udvalg og den nye forvaltning vurderes endvidere på sigt at indebære mulighed for en mere effektiv udførelse af arbejdet, ligesom det for byens borgere, virksomheder m.v. vil indebære en mere tydelig og enkel indgang til det tekniske område.

 

Kvarterløft/områdefornyelse

Placeringen af opgaven kvarterløft/områdefornyelse har været genstand for særligt indgående drøftelser i det hidtidige forløb med udarbejdelse af forslag til ny struktur på det tekniske område.

 

Bygge- og Teknikudvalget finder arbejdet med kvarterløft og områdefornyelse væsentligt for byens videre udvikling. Udvalget finder endvidere, at der er behov for, at særlige områders udvikling defineres som tværgående projekter, der giver mulighed for at skabe synergi gennem en samlet indsats på en række fagområder som f.eks. det fysiske, sociale, kulturelle m.v.

 

Bygge- og Teknikudvalget finder det afgørende for sådanne projekters succes, at der i de pågældende fagforvaltninger opnås en fælles forståelse af projektets formål, omfang, indhold og økonomi.

 

Det er endvidere afgørende, at der er en klar beskrivelse af og accept i de enkelte udvalg af de enkelte forvaltningers faglige og økonomiske forpligtigelse i de pågældende projekter – før de igangsættes.

 

Hidtil har alle delprojekter været forankret i Økonomiforvaltningen, hvilket Bygge- og Teknikudvalget vurderer, kan have svækket ejerskabet i fagforvaltningerne og skabt uklarhed omkring projekternes faglige og økonomiske realisering.

 

Projektorganisering

Bygge- og Teknikudvalget finder ikke at diskussionen om at placere disse områder i den ene forvaltning frem for den anden adresserer problemstillingen omkring opgavernes løsning. Opgaverne kan kun løses optimalt gennem et tværgående samarbejde. Der skal derfor findes en ny og forbedret form for samarbejde, der sikrer helheden og sammenhængen i opgaveløsningen.

 

Bygge- og Teknikudvalget foreslår en fremtidig projektorganisering af indsatsen, uanset om basisansvaret for opgaven placeres i den ene eller anden forvaltning.

 

Konkret kan det eksempelvis ske ved, at projekterne gennemføres af en projektgruppe med nødvendige støttefunktioner, såsom økonomistyring, information etc.

 

I projektgruppen indgår en delprojektansvarlig for hver fagforvaltning. Delprojektejeren er fysisk placeret i fagforvaltningen. Denne har til opgave at sikre, at den pågældende fagforvaltningsopgave løses på baggrund af en projektbeskrivelse, der klart beskriver fagforvaltningens opgaver, tidsfrister og økonomi.

 

Denne organisering vil betyde, at der altid vil være en samlende ansvarlig for de enkelte forvaltningers arbejde, at alle faglige opgaver løses og styres i de respektive fagforvaltninger og at der skabes klarhed om opgave, indhold og økonomi, før den igangsættes.

 

Den samlede opgave styres af en styregruppe f.eks. bestående af direktører fra de pågældende fagforvaltninger.

 

Socialdemokraternes udtalelse

Socialdemokraterne foreslår i sin udtalelse, at hele byfornyelsen samles med det nuværende kvarterløft i Økonomiforvaltningen. Bygge- og Teknikudvalget finder ikke, dette vil være en hensigtsmæssig løsning.

 

Denne løsning vil indebære, at Økonomiforvaltningen tilføres en række driftsopgaver af faglig karakter, der er fremmede for den overordnede styring på det økonomiske og planmæssige område, som ellers er kerneopgaven for Økonomiforvaltningen. Som eksempler kan nævnes gennemførelse af gårdrydninger og forvaltning af byfornyelse af enkeltejendomme, fysiske forandringer af byrum m.v.

 

Samtidig fjernes disse områder fra den fagforvaltning, der varetager den konkrete planlægning og myndighedsbehandling af de fysiske forandringer, der skal foretages, og som samtidig har den mest omfattende faglige ekspertise i kraft af de opgaver, der fortsat henhører under denne forvaltning.

 

Et helt afgørende problem ved denne løsning vil ligeledes være, at fra en borger/kunde synsvinkel kan det blive meget vanskeligt at finde den rette indgang til kommunen. Modellen vil modvirke en entydig borger/kunde indgang til kommunen i disse sager. Bygge- og Teknikudvalget vurderer, at denne løsning vil give anledning til væsentlige nye snitfladeproblemstillinger, som de øvrige strukturændringer har haft til hensigt at løse.

 

Samlet finder Bygge- og Teknikudvalget derfor, at dette løsningsforslag går i den forkerte retning i forhold til de mål, der er sat med de foreslåede ændringer i strukturen.

 

Med venlig hilsen

 

Søren Pind"

 

 

 

 

Økonomi

-

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

BILAG VEDLAGT

Overborgmesterens høringsbrev af 3. juni 2005 med tilhørende bilag.

 

 

Mette Lis Andersen


 

Til top