Forslag til lokalplan "Rigshospitalet II" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997
Forslag til lokalplan "Rigshospitalet II" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 10. maj 2000
Sager til beslutning
7. Forslag til lokalplan "Rigshospitalet II" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997
BTU 222/2000 J.nr. 611:205.0001/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at forslag til lokalplan for området begrænset af Blegdamsvej, Juliane Maries Vej, Nørre allé, Borgmester Jensens Allé og Frederik V's Vej ("Rigshospitalet II") tiltrædes med henblik på offentliggørelse, idet forvaltningen efter indsigelsesfristens udløb vil fremkomme med endelig indstilling om vedtagelse af lokalplanen
at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder (eksklusive juli måned)
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 tiltrædes med henblik på fælles offentliggørelse, idet forvaltningen efter indsigelsesfristens udløb vil fremkomme med indstilling om endelig vedtagelse af kommuneplantillægget
at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder (eksklusive juli måned)
RESUME
Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte i mødet den 2. februar 2000 (BTU 34/2000) forvaltningens indstilling om udarbejdelse af forslag til lokalplan for hospitals- og universitetsområdet bestående af ejendommene matr.nr. 2641, 4366 og 5241 Udenbys Klædebo Kvarter, Rigshospitalet.
Bygge- og Teknikudvalget drøftede i mødet den 22. marts 2000 (BTU 133/2000) forvaltningens indstilling om nedlæggelse af de offentlige veje Juliane Maries Vej og Frederik V's Vej samt salg af arealerne til Rigshospitalet.
Lokalplanforslaget er foranlediget af, at H:S, Rigshospitalet, planlægger opførelsen af et såkaldt familiehus samt allergologisk og onkologisk ambulatorium mv. – i alt med ca. 6.800 m² i tilknytning til den eksisterende bebyggelse ved Juliane Maries Vej (Sydkomplekset). Familiehuset vil blive realiseret ved en donation fra Ronald McDonald BørneFond.
Det foreliggende lokalplanforslag er udarbejdet efter de af Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte retningslinier.
Lokalplanen erstatter den gældende lokalplan nr. 93 "Rigshospitalet". Lokalplanen har til formål at regulere principperne for den fremtidige udbygning af hospitals- og universitetsfunktionerne mv. i området, således at de fremtidige omdannelser og nybyggerier sker med respekt for de arkitektoniske kvaliteter inden for området og for den byarkitektoniske og bystrukturelle helhed i relation til omgivelserne.
Lokalplanen muliggør, at bebyggelsesprocenten på 175 kan beregnes under ét og at der kan opføres bebyggelse i indtil 8 etager, hvilket ikke er i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægningen i Kommuneplan 1997. Lokalplanen suppleres derfor med et forslag til kommuneplantillæg, som muliggør dette.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
H:S, Rigshospitalet, har anmodet om udarbejdelse af tillæg til lokalplan nr. 93 "Rigshospitalet" med henblik på at muliggøre nybyggeri af ca. 6.800 m² etageareal til et familiehus samt allergologisk og onkologisk ambulatorium mv. Nybyggeriet påregnes opført i indtil 8 etager i tilknytning til den eksisterende bebyggelse mod Juliane Maries Vej (Sydkomplekset).
Den gældende lokalplan for området blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i mødet den 20. februar 1986 og bekendtgjort den 16. april 1986. Lokalplanen blev udarbejdet for at muliggøre gennemførelse af den i 1982 udarbejdede generalplan for Rigshospitalets udbygning med bl.a. overflytning af hovedparten af Finseninstituttets funktioner fra Strandboulevarden til Rigshospitalet. I lokalplanen blev fastlagt et byggefelt i områdets sydøstlige del, der muliggjorde nedrivning af eksisterende bygninger ved Blegdamsvej og Frederik V's Vej og opførelse af en underjordisk bebyggelse med en mindre 1-etages adgangsbygning over jorden, samt en bebyggelse mod Frederik V's vej i indtil 5 etager. Andre væsentlige ændringer i bebyggelsesforholdene inden for området forudsætter udarbejdelse af supplerende lokalplan. Byggemulighederne i lokalplan nr. 93 er kun udnyttet for så vidt angår den underjordiske bebyggelse ved Blegdamsvej. Den ældre eksisterende og bevaringsværdige bebyggelse mod Frederik V's Vej, der er beliggende inden for det fastlagte byggefelt og tidligere var påtænkt nedrevet, er nu istandsat. Herved vil det i lokalplanen fastlagte byggefelt ikke kunne udnyttes hensigtsmæssigt.
Det påtænkte nybyggeri ligger uden for de i lokalplan nr. 93 fastlagte byggefelter og forudsætter derfor, at der udarbejdes en ny lokalplan.
Forslag til lokalplan
Forslaget muliggør de aktuelle byggeønsker. Samtidig hermed tilstræber lokalplanen at sikre, at både det aktuelle nybyggeri og de øvrige bygningsændringer, som udviklingen af områdets hospitals- og uddannelsesfunktioner medfører, sker med fornøden hensyntagen såvel til de arkitektoniske kvaliteter indenfor området som til områdets fremtræden i forhold til omgivelserne. Den samlede udvidelsesmulighed indenfor lokalplanområdet vil fortsat være ca. 35.500 m².
København Universitet råder over Rockefellerkomplekset ved Nørre Allé og Teilumbygningen ved Frederik V's Vej. Universitetet har ønsker om udvidelser af størrelsesordenen 7-10.000 m², hvilket vil være muligt inden for de rammer, lokalplanen fastlægger.
I "Bydelsatlas Østerbro" udpeges nogle af områdets ældre bygninger som bevaringsværdige. Tre af disse bygninger er i lokalplanen ikke omfattet af bevaringsbestemmelse. Der er herved foretaget en afvejning af disse bygningers arkitektoniske værdi i forhold til ønskerne om en størst mulig fleksibilitet, herunder mulighederne for rationelle bygningsanlæg, ved en fremtidig udbygning af området. To bygningskomplekser i lokalplanområdets vestlige del er fastlagt med bevaringsbestemmelser, idet de udgør en særlig enklave mod Amorparken.
Forslag til kommuneplantillæg
Samtidig med lokalplanforslaget er der udarbejdet et forslag til tillæg til Kommuneplan 1997, der supplerer de bestemmelser, som gælder for området i dag. I Kommuneplan 1997 er området fastlagt som et O5*-område - offentlige institutioner - med den særlige bemærkning, at bebyggelsesprocenten er 175.
Kommuneplantillægget opretholder i princippet disse bestemmelser men muliggør tillige, at bebyggelsesprocenten kan beregnes for området under ét, og at der kan opføres bebyggelse med et etageantal på maksimalt 8 mod O5-rammens maksimale 6 etager.
Det er vurderet, at der er tale om mindre ændringer af rammedelen, der ikke strider mod kommuneplanens hovedprincipper. Der er derfor ikke forudgående indkaldt ideer, forslag mv., jf. planlovens § 22, stk. 2.
Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med forslaget til kommuneplantillæg.
For så vidt angår indholdet af såvel lokalplanforslaget som forslaget til kommuneplantillæg samt baggrunden herfor henvises til den som bilag A vedlagte redegørelse og til forslagene til lokalplan og kommuneplantillæg, der er vedlagt som henholdsvis bilag B og C.
Diverse udtalelser
I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har Plandirektoratet foretaget høring af Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt Københavns Vand, Københavns Energi og Miljøkontrollen under Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Byggedirektoratet og Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, samt Københavns Vand, Københavns Energi under Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Byggedirektoratet og Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen har ikke bemærkninger til forslaget.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forudsætter, at de i lokalplan nr. 93 nævnte muligheder for etablering af institutioner (vuggestuer og børnehaver) i området ligeledes indgår i den nye lokalplan.
Bemærkning
Lokalplanen er udformet i overensstemmelse hermed.
Miljøkontrollen anbefaler, med henvisning til Borgerrepræsentationens tiltrædelse af forslaget til "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", at der i lokalplanens formålsparagraf indgår afsnit om økologiske tiltag og om beskyttelse af beboere og brugere mod forurening. Endvidere foreslås der optaget konkrete lokalplanbestemmelser vedrørende foranstaltninger mod forureningsgener, herunder i forbindelse med trafik, virksomheder, jordbunds- og grundvandsforhold mv.
Miljøkontrollen vurderer, at trafikstøjniveauet er af en sådan størrelse, at kravene i Miljøstyrelsens vejledning nr. 3/1984 forventes overholdt, såfremt specificerede krav til facadens isoleringsevne mod gade opfyldes. Der er ikke virksomheder i området, som vil medføre miljømæssige gener for bebyggelsen. Endvidere anføres det, at der på adressen Blegdamsvej 9 har været og er nedgravet olietanke, som kan have medført jordforurening. Der gøres opmærksom på, at der mange steder i København findes forurening i fyldjord og i overfladejorden.
Miljøkontrollen oplyser, at lokalplanområdet stort set er dækket af beskyttelseszoner på 300 m fra to nødforsyningsboringer placeret henholdsvis i lokalplanområdet og på det gamle militærhospital ved Tagensvej.
Bemærkning
I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse den 3. december 1998 af de miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" blev det tiltrådt, at de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, planloven giver hjemmel hertil. En arbejdsgruppe under styregruppen for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" overvejer for tiden, hvorledes disse krav kan indpasses i kommende lokalplaner. I den her omhandlede lokalplan indføjes i formålsparagraffen efter sædvanlig praksis i en fodnote en henvisning til Borgerrepræsentationens vedtagelse. Miljøkontrollens ønsker er tilgodeset i det omfang, planloven giver mulighed herfor gennem optagelse af standardbestemmelser i lokalplanforslaget.
BILAG VEDLAGT
- Redegørelse for lokalplanforslag "Rigshospitalet II" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg samt luftfoto af området.
- Lokalplanforslag for "Rigshospitalet II".
- Forslag til tillæg til Kommuneplan 1997.
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTER SØREN PINDS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
- Høringssvar af 27. marts 2000 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
- Høringssvar af 3. april 2000 fra Miljøkontrollen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Kurt Bligaard Pedersen Jens Jacobsen