Mødedato: 10.05.2000, kl. 14:00

Vesterbro trafikforsøg - hændelsesforløb

Vesterbro trafikforsøg - hændelsesforløb

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. maj 2000

 

 

Sager til drøftelse

 

20. Vesterbro trafikforsøg - hændelsesforløb

 

BTU 226/2000 J.nr. 0616.0007/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter hændelsesforløbet omkring igangsætningen af trafikforsøget på Vesterbro.

 

RESUME

Den 16. marts 2000 vedtog Borgerrepræsentationen på Bygge- og Teknikudvalgets anbefaling at gennemføre et trafikforsøg på Vesterbro. Forsøget er baseret på Kvarterplanens model 3, hvilket betyder inddeling af kvarteret i 3 trafikzoner. Biltrafik mellem zonerne er ikke muligt under forsøget, men cykel- gang- og bustrafik kan passere zonegrænser.

Forøget indebærer, at der i Sønder Boulevard indrettes 3 midlertidige bussluser. Disse består af ca. 30 cm dybe grave, som almindelige personbiler ikke kan passere på grund af sporvidden. Kort efter ibrugtagning af bussluserne den 10. april 2000 sker der uheld, idet et antal bilister kører i gravene. Hurtigt efter at uheldene konstateres, overdækkes gravene med jernplader. Vejafmærkningen og skiltningen revurderes, og der gennemføres justeringer. Jernpladerne fjernes den 13. april. Da uheldene fortsætter, beslutter Vej & Park at fylde gravene i bussluserne med grus. Skiltning forbyder fortsat biler at køre igennem busslusen.

Forvaltningen er blevet anmodet om en redegørelse for hændelsesforløbet op til og omkring trafikforsøgets igangsætning.

 

SAGSBESKRIVELSE

Planlægning af forsøget

Til udarbejdelse af en indstilling til Bygge- og Teknikudvalget om trafikforsøget har der været nedsat en arbejdsgruppe bestående af medarbejdere fra Vej & Parks Plan- og Udviklingskontor (projektledelse), Anlægskontor og Trafikkontor. Arbejdet med indstillingen blev påbegyndt i september 1999.

I indstillingen er trafikforsøget udformet efter de retningslinier, der er angivet i Kvarterplanens trafikmodel 3, hvor kvarteret opdeles i 3 adskilte trafikzoner. Dog er afgrænsningen af en af trafikzonerne i trafikforsøget af praktiske grunde flyttet fra Dybbølsgade til Ny Carlsbergvej. Der er i beskrivelsen af trafikmodel 3 angivet følgende: "Istedgade, Ny Carlsbergvej, Sønder Boulevard og Skelbækgade skal fortsat kunne fungere som bydelsgader for bustrafikken og cykeltrafikken, men gennemkørende biltrafik forhindres med bus- og cykelsluser eller andre foranstaltninger". Da hovedparten af sidegaderne til Sønder Boulevard allerede er ensrettede gader, og det allerede er besværligt at komme mellem Sønder Boulevard og Vesterbrogade via disse gader, er der i trafikforsøget ikke anvendt andre foranstaltninger end etablering af bussluser.

Bussluserne etableret i forbindelse med forsøget er udført med et hul/grav i vejbanen, som almindelige personbiler ikke kan passere på grund af sporvidden. Sluserne er udført i overensstemmelse med "Vejreglerne, Byernes Trafikarealer" (Vejdirektoratet, Vejregeludvalget 1991). Der har været et udbredt ønske om, at bussluserne ikke blev etableret alene med skiltning. Blandt andet har Københavns Politi skriftligt og mundtligt givet udtryk for, at man ikke ønskede dette, idet der derved ville opstå samme overholdelsesproblemer som ved Vester Voldgade trafikforsøget, hvor ca. 1 køretøj hvert minut overtrådte skiltningen.

Forslaget til trafikforsøget blev - som det er skitseret i indstillingen - forelagt Politiets Trafikafdeling på et møde i november 1999, hvorefter der blev fremsendt et brev til Trafikafdelingen med en foreløbig skilteplan/afmærkningsplan samt en beskrivelse af forsøget, dateret den 25. november 1999. I notat fra Politiet dateret den 8. december oplyses det, at hverken station 1, station 5 eller Trafikafdelingen vil modsætte sig forsøget. Det angives bl.a. at: "Projektet er i overensstemmelse med Københavns Kommunes ønske om at fredeliggøre boligområder for trafik."

Indstillingen om trafikforsøget blev behandlet af Bygge- og Teknikudvalget den 2. februar 2000 og i Borgerrepræsentationen den 16. marts 2000. Begge steder blev indstillingen godkendt. Indstillingen var bilagt en foreløbig skitse af den midlertidige vejafmærkning på Sønder Boulevard.

 

Gennemførelse af forsøget

Til gennemførelse af forsøget blev der nedsat en projektgruppe bestående af medarbejdere fra Vej & Parks Anlægskontor (projektledelse), Trafikkontor, Forvaltningskontor og Plan- og Udviklingskontor. Projektgruppen drøftede på et møde den 14. marts 2000 (hvor Københavns Politi, station 1, også deltog) en endelig detaljeret afmærkningsplan. Denne blev godkendt uden større diskussioner, og således blev der tilføjet et par skilte og fjernet et enkelt skilt, set i forhold til den oprindelige afmærkningsplan, som blev vedlagt indstillingen. Den endelige afmærkningsplan blev derefter videregivet til entreprenøren på opgaven, som er KTK.

Den endelige afmærkningsplan indeholdt bl.a. nedenstående afmærkning omkring begge de to bussluser ved Ny Carlsbergvej:

 

Placering

Skiltetype og antal

100 m. før kryds

2 stk. "Anden fare" (A99) + "bil i busgrav"

Ved busslusen

2 stk. "Anden fare" (A99) + "bil i busgrav"

2 stk. "Motorkøretøjer forbudt" (C22.1)

2 stk. "Cyklistsymbol" (D21)

I selve krydset

2 stk. "Påbudt venstresving" (D11.4) på Sønder Boulevard

2 stk. "Påbudt højresving" (D11.5) på Ny Carlsbergvej

 

Tilsvarende indeholdt afmærkningsplanen følgende afmærkning ved busslusen ved Skelbækgade:

 

Placering

Skiltetype og antal

100 m. før kryds

1 stk. "Anden fare" (A99) + "bil i busgrav"

Ved busslusen

1 stk. "Anden fare" (A99) + "bil i busgrav"

1 stk. "Motorkøretøjer forbudt" (C22.1)

1 stk. "HT-busser undtaget" (204)

2 stk. "Cyklistsymbol" (D21)

I selve krydset

1 stk. "Indkørsel forbudt" (C19)

1 stk. "Påbudt højresving" (D11.5) på Skelbækgade

1 stk. "Blind vej" (E18.1) på Sønder Boulevard

2 stk. "Venstresving forbudt" (C11.2) på Sønder Boulevard

 

Trafikforsøget startede officielt mandag den 27. marts 2000, men uden bussluserne, da disse ikke kunne fuldføres inden åbningsdagen. Bussluserne var færdigstøbt mandag den 10. april 2000, hvor de blev åbnet for offentligheden. I perioden mellem den 27. marts og 10. april var samtlige skilte sat op, men med bagsiden vendt fremad. Ved åbningen af sluserne blev skiltene vendt korrekt.

I forbindelse med igangsætningen af forsøget er der indrykket en annonce i Vesterbrobladet onsdag den 22. marts, ligesom forsøget er forhåndsomtalt i en redaktionel artikel i samme blad. Til den øvrige presse blev der udsendt en pressemeddelelse om vejspærringer fra Vej & park. Denne type pressemeddelelse er velegnet til mindre afspærringer i forbindelse med ledningsarbejder o.lign., men har ikke haft den ønskede effekt ved en sådan kompliceret trafikregulering, hvor der også er et behov for at forklare baggrunden for omlægningerne. Det var kun i begrænset omfang, at denne meddelelse rent faktisk blev refereret af pressen.

I den uge, hvor forsøget startede, blev der udsendt breve om forsøget til samtlige lejere i Hvide Kødby og til butikker og restauranter på Vesterbro. Forsøget har været omtalt i Vesterbro Byfornyelsescenters blad "Bydelen Vesterbro" flere gange i det forløbne år. I øvrigt har Vesterbro Byfornyelsescenter en udsendelsesliste med borgere, der har udtrykt interesse for Sønder Boulevards fremtid. Disse har løbende modtaget nyt fra Vesterbro Byfornyelsescenter om forsøget. Vej & Park har løbende haft kontakt til Vesterbro Byfornyelsescenter om informationsindsatsen i forbindelse med forsøget.

 

Bussluserne sættes i funktion – og "lukkes"

I løbet af eftermiddagen mandag den 10. april kørte en række bilister fast i busgraven i det sydlige kørespor på Sønder Boulevard, lige efter Ny Carlsbergvej. Hovedparten af disse uheld skyldtes sandsynligvis, at bilisterne ikke respekterede skiltene, eller at bilisterne fulgte efter buslinie 10 fra Ny Carlsbergvej uden at lægge mærke til de omkringliggende skilte. Der blev ikke konstateret uheld i forbindelse med busslusen ved Skelbækgade.

Om morgenen tirsdag den 11. april besluttede forvaltningen – under indtryk af de mange uheld dagen og aftenen før – at lægge jernplader over den problematiske bussluse i det sydlige kørespor på Sønder Boulevard. Desuden blev afspærringen med "betongrisene" flyttet, således at man kunne passere uden om busslusen i det nordlige kørespor.

 

Revideret afmærkning – bussluserne "åbnes" på ny, og "lukkes" igen

Afmærkningsplanen blev revurderet, hvilket resulterede i, at der torsdag den 13. april blev suppleret med afmærkning på selve vejbanen samt med ekstra skilte.

Den reviderede afmærkningsplan indeholder nedenstående afmærkning omkring begge de to bussluser ved Ny Carlsbergvej (ændringerne er markeret med kursiv):

 

Placering

Skiltetype og antal

100 m. før kryds

4 stk. "Anden fare" (A99) + "bil i busgrav"

Ved busslusen

2 stk. "Anden fare" (A99) + "bil i busgrav"

2 stk. "Motorkøretøjer forbudt" (C22.1)

2 stk. "HT busser undtaget" (204)

2 stk. "Cyklistsymbol" (D21)

I selve krydset

3 stk. "Påbudt venstresving" (D11.4) på Sønder Boulevard

2 stk. "Påbudt højresving" (D11.5) på Ny Carlsbergvej

1 stk. "Indkørsel forbudt" (C19)

1 stk. "Motorkøretøjer forbudt" (C22.1) + (204)

En kort venstresvingsbane ved Knud Lavardsgade

En kort højresvingsbane ved Sankelmarksgade

En kort busbane på Ny Carlsbergvej

 

Tilsvarende indeholder den reviderede afmærkningsplan følgende afmærkning ved busslusen ved Skelbækgade (ændringerne er markeret med kursiv):

 

Placering

Skiltetype og antal

100 m. før kryds

1 stk. "Anden fare" (A99) + "bil i busgrav"

Ved busslusen

1 stk. "Anden fare" (A99) + "bil i busgrav"

1 stk. "Motorkøretøjer forbudt" (C22.1)

1 stk. "HT-busser undtaget" (204)

2 stk. "Cyklistsymbol" (D21)

I selve krydset

1 stk. "Indkørsel forbudt" (C19)

1 stk. "Påbudt højresving" (D11.5) på Skelbækgade

1 stk. "Blind vej" (E18.1) på Sønder Boulevard

4 stk. "Venstresving forbudt" (C11.2) på Sønder Boulevard

"Hajtænder" på kørebanen på Sønder Boulevard

 

Efter gennemførelsen af den supplerende afmærkning blev bussluserne igen sat i funktion torsdag den 13. april. Dagen forinden var der udsendt en meddelelse til de store dagblade og regionale radio- og TV-stationer, som fortalte, at bussluserne blev genetablerede, og at personbiler ville hænge fast, hvis man forsøgte at køre igennem dem.

Den reviderede vejafmærkning ændrede tilsyneladende ikke situationen. I løbet af den 13. april kørte en række bilister igen ned i busgraven. Med henblik på at undgå alvorlige uheld besluttede forvaltningen fredag den 14. april at fylde graven i busslusen i Sønder Boulevards sydlige kørespor op med stabilt grus. Ligeledes blev betongrisene ved busslusen i det nordlige kørespor igen flyttet, så man kan passere uden om graven i busslusen. Denne situation er fortsat status d.d.

I den modsatte ende af Sønder Boulevard ved Skelbækgade er der, så vidt forvaltningen er orienteret, ikke sket uheld, hvor bilister er kørt fast i busslusen. Desværre er nogle busser kørt fast i denne bussluse, fordi de har foretaget et for tidligt venstresving fra Skelbækgade ad Sønder Boulevard i forhold til busslusen. Der er siden fyldt lidt asfalt i det ene hjørne af denne bussluse, så busserne fremover skulle kunne køre igennem uden problemer. Situationen er drøftet med HT, som ikke har ønske om yderligere ændringer ved busslusen.

 

Registrerede uheld i perioden 13-15. april 2000

Politiet har p.t. ikke registreret nogen uheld ved busslusen overfor Skelbækgade.

Ved bussluserne ved Ny Carlsbergvej har politiet registreret 3 uheld med materiel skade og 1 uheld med personskade (to tilskadekomne, der fik halskrave på).

Antallet af registrerede uheld er formentlig ikke et udtryk for hvor mange uheld, som reelt har fundet sted. Et bud på antal bilister, der er kørt fast i busgraven i perioden fra den 10.-14. april ligger i størrelsesordenen på 20-30 personbiler.

 

Henvendelse fra lejerforeningens bestyrelse i Kødbyen

I uge 15 henvendte lejerforeningens bestyrelse i Kødbyen sig til Vej & Park og gjorde opmærksom på store trafikale problemer ved udkørslen fra kødbyen i Skelbækgade. Der blev arrangeret et møde torsdag den 13. april kl 6.30 i Kødbyen for at besigtige problemerne. På baggrund af denne besigtigelse og efterfølgende observation af forholdene samme torsdag formiddag og fredag formiddag meddelte Vej & Park lejerforeningens bestyrelse, at Vej & Park ikke havde kunnet observere problemer af en størrelsesorden, der efter vores opfattelse burde resultere i en ændring/aflysning af forsøget. Vi oplyste, at vi på denne baggrund ikke ville foretage os yderligere – udover fortsat at holde forsøget under observation.

 

Konklusioner

Vejafmærkningen/skiltningen i forbindelse med bussluserne på Sønder Boulevard er i fuld overensstemmelse med vejreglerne. De bilister, som er kørt i hullerne, har således typisk kørt i manglende overensstemmelse med to forbudstavler og to påbudstavler. Derudover har de kørt frem på trods af en advarselstavle, som skal advare mod faren for at køre i hullet.

Erfaringerne fra bussluserne i Sønder Boulevard sammenholdt med erfaringerne fra Frederiksberg (i forbindelse med lukningen af Sønder Fasanvej) tyder på, at det er nemmere at etablere bussluser på nye vejstrækninger end på eksisterende strækninger, hvor bilisterne har været vant til at køre igennem. Med dette menes, at busslusen ved Sønder Fasanvej, Frederiksberg er etableret henover jernbanesporene, hvor det aldrig har været lovligt at køre i bil. Her var der væsentligt færre, der er kørt galt i busslusen. Dermed vurderes det, at etablering af en bussluse fx i Slusevej ikke vil føre til de samme problemer, som det har været tilfældet på Sønder Boulevard.

Ikke desto mindre undersøger Vej & Park alternative muligheder for udformning af bussluser netop med henblik på den kommende bussluse i Slusevej. Der lægges vægt på en udformning, som dels er mere synlig for bilister, dels medfører mindre skader, hvis den forsøges forceret.

Vej & Park anbefaler, at busslusen på Søndre Boulevard ikke genåbnes. Erfaringerne har med al ønskelig tydelighed vist, at en bussluse på dette sted med de givne trafikale og geometriske forhold ikke kan udformes, så vi kan garantere, at der ikke efterfølgende opstår flere uheld, som kan føre til personskade eller dødsfald. Forsøget anbefales afsluttet alene med et skiltet gennemkørselsforbud ved "bussluserne".

Vej & Park har som nævnt informeret i lokalaviser m.v. om forsøget. Man kan altid diskutere, hvor meget information, der er behov for. Det er Vej & Parks opfattelse, at uanset om der blev anvendt millioner af kroner på information, ville man ikke kunne formidle de forholdsvis komplicerede omlægninger af trafikken på Vesterbro på en måde, så problemer med trafikanter, der "for vild", kunne undgås. Trafikomlægninger af denne størrelsesorden vil altid give problemer den første tid, indtil trafikanterne selv oplever og indretter sig på de ændrede forhold.

Vedrørende forsøgets videre forløb mener Vej & Park, at det bør gennemføres som planlagt, dog således at det ophører, når de fornødne tællinger og observationer omkring forsøgets konsekvenser er gennemført. Derved vil den endelige beslutning om de fremtidige trafikale forhold på indre Vesterbro kunne tages på et trafikalt velbelyst grundlag. De sidste trafiktællinger gennemføres den 23. og 24. maj 2000.

 

Ole Bach

 

 

Til top