Mødedato: 10.03.2004, kl. 14:01

Kontrolbud på Kommunens bygge- og anlægsopgaver

Kontrolbud på Kommunens bygge- og anlægsopgaver

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. marts 2004

 

 

Sager til beslutning

 

1.      Kontrolbud på Kommunens bygge- og anlægsopgaver

 

BTU 152/2004  J.nr. 005.0005/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at alle forvaltninger i Københavns Kommune skal sikre, at den vedtagne udbudspolitik for Københavns Kommune overholdes, hvormed KTK får mulighed for at afgive kontrolbud på bygge- og anlægsopgaver, som er over bagatelgrænsen og under udbudsgrænsen (ved licitation).

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning af 25. februar 2004 vedrørende forsøgsordning vedr. kommunens udbudspolitik for anlægsarbejder bortfalder dermed - BTU 90/2004.

 

 

RESUME

Endvidere vil forvaltningerne med kontrolbud fra KTK løbende kunne vurdere, hvorvidt en bygge- eller anlægsopgave ud fra økonomiske hensyn bør løses eksternt eller med kommunens egne ressourcer.

Ved budgetvedtagelsen for Københavns kommune i oktober 1998 besluttede Borgerrepræsentationen, at der skulle udarbejdes en udbudspolitik. Formålet var at kunne fastlægge de overordnede mål og de interne spilleregler for køb af eksterne ydelser og gennemførelse af udbudsforretninger.

Bygge- og Teknikudvalget har den 3. marts 2004 vedtaget en indstilling om genopretning af KTK's økonomi. For at understøtte denne proces foreslår Bygge- og Teknikforvaltningen, at det overfor alle forvaltninger i Københavns Kommune præciseres, at den vedtagne udbudspolitik for Københavns Kommune skal overholdes, hvormed KTK får mulighed for at afgive kontrolbud på bygge- og anlægsopgaver, som er over bagatelgrænsen og under udbudsgrænsen jf. Tilbudsloven, således at KTK kan opnå en højere omsætning.

 

Med en vedtagelse af indstillingen opnås samtidig, at forvaltningerne med kontrolbud fra KTK løbende kan vurdere, hvorvidt en bygge- eller anlægsopgave ud fra økonomiske hensyn bør løses eksternt eller med kommunens egne ressourcer.

Det forudsættes, at Bygge- og Teknikudvalgets beslutning af 25. februar 2004 vedrørende forsøgsordning vedr. kommunens udbudspolitik for anlægsarbejder bortfalder med en vedtagelse af nærværende indstilling.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ved budgetvedtagelsen for Københavns kommune i oktober 1998 besluttede Borgerrepræsentationen, at der skulle udarbejdes en udbudspolitik. Formålet var at kunne fastlægge de overordnede mål og de interne spilleregler for køb af eksterne ydelser og gennemførelse af udbudsforretninger. Politikken blev besluttet på Borgerrepræsentationsmødet den 26. august 1999 (BR 321/99).

 

Udbudspolitikken gælder principielt for alle former for ydelser og i den tilhørende vejledning til udbudspolitikken blev det fastslået, at alle forvaltninger løbende skal sikre, at opgaver, herunder også delopgaver, bliver løst under konkurrencemæssige vilkår, når muligheden foreligger. Bygge- og anlægsarbejder er omfattet af politikkens bestemmelser.

 

På de anlægsopgaver, Vej & Park udbyder, anmodes Kommune Teknik København altid om at afgive kontrolbud. Bygge- og Teknikforvaltningen har derved mulighed for løbende at vurdere, hvorvidt en anlægsopgave ud fra økonomiske hensyn bør løses eksternt eller med kommunens egne ressourcer. I udbudspolitikken fastslås det, at der i denne vurdering ikke skal medtages følgeomkostninger til bedømmelsen, hvorfor afgørelsen alene har bygget på størrelsen af de afgivne bud.

 

Denne konkurrence på området har ført til, at kommunen selv udfører færre og færre anlægsarbejder. I 2001 vandt kommunen opgaver for 23 mio. kr. af de i alt 60 mio. kr. udbudte svarende til 38 %. I 2003 var tallet 3,5 mio. kr. i forhold til de ca. 60 mio. kr. hvor Kommune Teknik København afgav kontrolbud. Denne faldende tendens skyldes formodentlig flere forhold: Dels er konkurrencen på anlægsområdet i de seneste 4 -5 år blevet skærpet væsentligt, og dels kræver det stor træning at afgive de helt rette bud.

 

Bygge- og Teknikudvalget har den 3. marts 2004 vedtaget en indstilling om genopretning af KTK's økonomi. For at understøtte denne proces foreslår Bygge- og Teknikforvaltningen, at det overfor alle forvaltninger i Københavns Kommune præciseres, at den vedtagne udbudspolitik for Københavns Kommune skal overholdes, hvormed KTK får mulighed for at afgive kontrolbud på bygge- og anlægsopgaver, som er over bagatelgrænsen og under udbudsgrænsen jf. Tilbudsloven, således at KTK kan opnå en højere omsætning.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Der er ikke formelt noget til hinder for, at en mindre del af opgaverne ikke sendes i udbud men i stedet løses internt. Det er kommunens egen beslutning om at udbyde, som fører til, at udbudsforretningerne skal gennemføres med baggrund i den gældende lovgivning på området. For beløb op til ca. 40 mio. kr. reguleres processen af 'Lov om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren', også populært kaldet 'Tilbudsloven'. I den fastlægges procedurer for de enkelte udbudsformer samt grænseværdien for visse udbudstyper.

 

Skulle kommunen imidlertid ønske selv at udføre arbejder med egne ressourcer (KTK er en intern kommunal virksomhed), er det ikke i uoverensstemmelse med den gældende lovgivning at undlade udbud. På driftsområdet er der således en maksimumgrænse for, hvor store dele af arbejderne forvaltningen må udbyde.

 

I henhold til 'Tilbudsloven' kan opgaver til en værdi på under 2 mio. kr. frit udbydes i underhåndsbud, hvilket er en særlig tilbudsafgivning af op til 4 bydende med efterfølgende fri forhandling.

 

For at sikre en opfølgning af effekten vil forvaltningen foreslå, at ordningen i første omgang gennemføres for en periode på 3 år. Herefter vil udvalget få forelagt både forvaltningens og Kommune Teknik Københavns vurdering.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning den 25. februar 2004 (BTU  90/2004 )         

Under overskriften "Forsøgsordning vedr. kommunens udbudspolitik for anlægsarbejder" indstillede Bygge- og Teknikforvaltningen den 25. februar 2004 til Bygge- og Teknikudvalget, at forvaltningen i en 3 års periode gives mulighed for at en lempelse af udbudspolitikken, således at anlægsarbejder på op til 2 mio. kr. kan udføres på baggrund af forhandlede priser og udenfor konkurrence.  Bygge- og Teknikudvalget anbefalede dette over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Det forudsættes, at ovennævnte beslutning bortfalder, såfremt nærværende indstilling vedtages.

 

Økonomi

Hensigten med indstillingen er at sikre KTK en højere omsætning. Med kontrolbud fra KTK kan forvaltningerne løbende vurdere, hvorvidt en bygge- eller anlægsopgave ud fra økonomiske hensyn bør løses eksternt eller med kommunens egne ressourcer.

 

Miljøvurdering

Forslaget giver ikke anledning til særlige miljøvurderinger.

 

Høring

-

 

BILAG VEDLAGT

Sagen "Forsøgsordning vedr. kommunens udbudspolitik for anlægsarbejder" - BTU 90/2004.

 

 

Mette Lis Andersen


 


Til top