Mødedato: 09.10.2002, kl. 14:00

A-bus linieføring på Ydre Østerbro

A-bus linieføring på Ydre Østerbro

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. oktober 2002

 

Sager til beslutning

6. A-bus linieføring på Ydre Østerbro

BTU 486/2002 J.nr. 21330.0004/00

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller,

at Bygge- og Teknikudvalget godkender en delt linieføring af A-bus 4A på strækningen mellem Østerbrogade og Vennemindevej med linieføring mod øst ad Bellmandsgade/Edvard Griegs gade/Borgervænget og mod vest ad Kildevældsgade.

RESUME

På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 19. juni 2002 blev det besluttet at udsætte behandlingen af den endelige linieføring for linie 4A på Ydre Østerbro, således at Vej & Park kunne få mulighed for at høre borgerne på Østerbro om deres ønsker til linieføring.

Der er gennemført en borgerdialog i området med deltagelse af Følgegruppen til Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro samt repræsentanter for foreninger fra 54 inviterede lokale boligselskaber, andelsboligforeninger og lejer- og ejerforeninger fra området.

På baggrund af en fælles erkendelse om, at ingen af vejene er egnede til en dobbeltrettet højklasset buslinie, er der lokalt opnået enighed om, at anbefale en delt linieføring af bus 4A på to gadestrækninger mellem Østerbrogade og Vennemindevej.

Anbefalinger af den konkrete linieføring fordeler sig med ca. halvdelen for Forslag A: Borgervænget – Kildevældsgade og halvdelen for Forslag B: Kildevældsgade – Landskronagade.

På baggrund af tekniske vurderinger vedrørende busfremkommelighed, trafikbelastnig og trafiksikkerhed anbefaler Bygge- og Teknikforvaltningen Forslag A, linieføringen ad Borgervænget – Kildevældsgade jf. kortbilag i Bilag 3.

SAGSBESKRIVELSE

A-busnettets 2. etape

Bygge- og Teknikudvalget har på sit møde den 19. juni 2002 behandlet HURs forslag til gennemførelse af A-busnettets etape 2 (Stambusnettets etape 2). Bygge- og Teknikudvalgets kommentarer er meddelt HUR i brev af 24. juni 2002.

Bygge- og Teknikudvalget udsatte behandlingen af linieføringen af A-busrute 4A på Ydre Østerbro således at Vej & Park kunne få mulighed for at gennemføre en borgerdialog om linieføringen i forbindelse med den igangværende planlægning af Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro.

Borgerdialog

Der har været afholdt et dialogmøde om A-bus linieføringen på Ydre Østerbro med deltagelse af repræsentanter for lokale foreninger fra Følgegruppen til Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro samt repræsentanter for foreninger fra 54 inviterede lokale boligselskaber, andelsboligforeninger og lejer- og ejerforeninger fra de gader, der er diskuteret som mulige alternative busruter. I dialogmødet deltog 35 personer.

I oplægget til mødet "Dialog om A-bus linieføringer –Alternative A-bus linieføringer fra Østerbrogade til Vennemindevej-Nygårdsvej" (Bilag 1) er der redegjort for fordele og ulemper vedrørende 6 alternative linieføringer af busrute 4A. De 3 forslag vedrører dobbeltrettet busrute i henholdsvis Kildevældsgade, Borgervænget (linieføringen Bellmandsgade/Edvard Griegs Gade/Borgervænget betegnes i det følgende som Borgervænget) og Landskronagade. De øvrige 3 forslag vedrører delt busrute mellem henholdsvis Borgervænget-Kildevældsgade, Borgervænget-Landskronagade og Kildevældsgade-Landskronagade. Forslag til ny udformning af busterminal ved Svanemøllen Station og Sporsløjfen vil ifølge terminalstyregruppen kunne tilpasses til hvert af de 6 alternative forslag til busrute.

De inviterede foreninger og mødedeltagerne fik mulighed for at indsende skriftlige kommentarer til de fremlagte alternative linieføringer. Der er i alt indkommet skriftlige kommentarer fra 27 foreninger.

Mødeindlæg og skriftlige kommentarer viser, at det er den almindelige opfattelse, at ingen af vejene mellem Østerbrogade og Vennemindevej er egnede til en højklasset bus-linieføring, og at belastningen bør fordeles på to veje. Der er opnået enighed i området om, at anbefale at busruten for linie 4A deles mellem to gader på strækningen mellem Østerbrogade og Vennemindevej.

Anbefalinger af den konkrete linieføring fordeler sig med ca. halvdelen for Forslag A: Borgervænget – Kildevældsgade og halvdelen for Forslag B: Kildevældsgade – Landskronagade.

De hovedsynspunkter, der er fremført i dialogen vedrørende de to forslag er følgende:

Ved valg af forslag A, en delt busrute mellem Borgervænget og Kildevældsgade, vil trafikbelastningen med A-busser i én retning nogenlunde svare til belastningen i dag med buslinie 100S i Borgervænget og buslinie 39 i Kildevældsgade. Ved valg af forslag B en delt busrute mellem Kildevældsgade og Landskronagade vil buskørslen i Landskronagade, der ikke i dag anvendes til buskørsel, bevirke en relativ stor stigning i trafikintensiteten.

Argumenter mod en linieføring i Borgervænget er en bekymring for trafiksikkerheden for skolebørn til Kildevældsskolen i Bellmansgade. Det generelt høje biltrafikniveau og kørsel med høje hastigheder herunder tomkørsel med busser til garageanlæg nævnes som et problem. Desuden er spørgsmålet om, hvorvidt der kan sikres en tilfredstillende busfremkommelighed i krydset Kildevældsgade-Vennemindevej blevet rejst.

Argumenter mod en linieføring i Landskronagade er, at vejen visse steder vurderes at være for smal til dobbeltrettet kørsel med store køretøjer. Desuden er der et sikkerhedsproblem for cyklister, idet der ikke er cykelstier på Landskronagade.

Der er fremført et ønske om, at valg af busrute følges op af investeringer i trafiksikkerhed i de berørte gader.

En mere detaljeret beskrivelse af de skriftlige kommentarer fremgår af Bilag 2: Opsamling af skriftlige kommentarer og indlæg i forbindelse med A-bus linieføring på Østerbro.

Teknisk vurdering

Vej & Park har foretaget en teknisk vurdering af Forslag A og B med hensyn til busfremkommelighed, trafikbelastning og ulykkestal for en 5-årig periode. På denne baggrund anbefaler forvaltningen Forslag A: en delt busrute af linie 4A mellem Borgervænget og Kildevældsgade. Linieføringen af de to forslag fremgår af Bilag 3.

Forslag A: Linieføringen Borgervænget – Kildevældsgade har den fordel, at der kun vil ske en meget lille stigning i bustrafikken, som følge af en delt A-busrute. Vej-anlægget Bellmandsgade/Edvard Griegs gade/Borgervænget fungerer i dag som busrute og er indrettet med cykelstier på strækningen ved skolen. Der er desuden etableret busprioritering i krydset Bellmansgade-Vennemindevej. Der er registreret ulykker med materiel skade i forbindelse med parkering. Da der ikke er registreret skolevejsulykker på strækningen vurderes det, at de foranstaltninger, der er etableret til sikring af skolevejen er velfungerende.

De lokale ønsker om at undgå en buslinie forbi skolen skal ses i forhold til, at der på strækningen er et generelt højt trafikniveau (5.174 køretøjer pr. døgn målt pr. 16.09.2002), og at der er gener med tombuskørsel til garageanlæg, som foregår med høj hastighed. At fjerne buslinien ville kun give en relativ lille reduktion af trafikbelastningen (ca. 4% jf. tælling af 16.09.2002), og det vurderes at have ringe effekt i forhold til de grundlæggende problemer med højt trafikniveau og høje hastigheder. Forvaltningen anbefaler, at muligheden for en generel reduktion af trafikmængden og en yderligere hastighedsdæmpning undersøges i forbindelse med Trafik- og Bymiljøplanen for Østerbro. Desuden henstilles det til HUR, at undersøge om tombuskørslen til garageanlæg kan foregå på en mere hensigtsmæssig måde.

Spørgsmålet om fremkommelighed i krydset Kildevældsgade-Vennemindevej vil kunne løses trafikteknisk, hvis det skulle vise sig, at være et problem. Der kan enten foretages justeringer i signalanlægget Vennemindevej-Bellmansgade som mindsker risikoen for ophobning før krydset eller signalanlægget kan udvides med en detektorspole i Kildevældsgade, der sikrer fremkommeligheden fra Kildevældsgade.

HUR har vurderet Kildevældsgade som den mest hensigtsmæssige af gaderne til buskørsel. HURs foretrukne løsning er en dobbeltrettet linieføring i Kildevældsgade, men er også imødekommende overfor en delt linieføring mellem Kildevældsgade og en af nabogaderne. Buskørslen i Kildevældsgade udgør i dag ca. 15% af den samlede biltrafik. Med A-busrute i én retning vil der kun ske en minimal forøgelse af bustrafikken, hvorimod en dobbeltrettet busrute vil give en mærkbar stigning i trafikniveauet.

Forslag B: Linieføringen Kildevældsgade – Landskronagade har den fordel, at den ligger centralt i området. Til gengæld har den adskillige ulemper. Landskronagade er ikke i dag indrettet til buskørsel. Der er ikke cykelstier, og gadeprofilet er for smalt til at anlægge cykelstier eller cykelbaner. Buskørsel i vestlig retning forudsætter fjernelse af parkering i den nordlige side af vejen, og på de smalleste strækninger også en del af parkeringen på den sydlige side af vejen. Placering af en delt busrute i Landskronagade vil betyde en relativ stor forøgelse af trafikken (10-15%). Det vil være en mærkbar ændring af trafikniveauet.

Ulykkestal for den sidste 5-årige periode viser en lille ophobning af ulykker med alvorlige personskader i krydset Østerbrogade-Landskronagade. Det drejer sig om højresvingende bilister ind foran medkørende cyklister. Det kan ikke anbefales at vælge en linieføring, som medfører at bussen skal føretage højresving, hvorved risikoen for ulykker forøges. Højresvingende busser på dette sted forudsætter desuden inddragelse af fortovsareal.

Med hensyn til fremkommeligheden i krydset Landskronagade-Vennemindevej er det ikke ønskeligt at etablere signalregulering, men ville teknisk kunne lade sig gøre, hvis HUR skønnede det nødvendigt. Vej & Park vurderer dog, at der på dette sted er for lidt trafik til, at et signalanlæg vil blive respekteret, hvilket kan resultere i en forringelse af trafiksikkerheden. Desuden kan signalanlægget betyde unødig forsinkelse af busserne, hvis de skal holde for rødt, selv om der ikke er trafik på Vennemindevej. En modsat linieføring mod øst ad Landskronagade er undersøgt. Forslaget er forkastet, da det ikke er muligt, at etablere busfremkommelighed ved signalanlæg i krydset Østerbrogade-Landskronagade. Krydset ligger for tæt på signalanlægget ved Østerbrogade-Nygårdsvej.

Økonomi

Det anbefalede forslag A er mindre bekosteligt at gennemføre end forslag B, som forudsætter gadeomlægninger i Landskronagade og evt. signalregulering.

Miljøvurdering

Forslag A indebærer stort set samme miljøforhold som busruterne i dag.

Høring

Der er afholdt borgerdialog i området med udsendelse af invitationer og debatoplæg den 5. juli 2002, afholdelse af dialogmøde 14. august 2002 samt mulighed for skriftlige kommentarer indtil 27. august 2002. Input fra borgerdialogen er evalueret på Følgegruppemødet for Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro den 4. september 2002.

Andre konsekvenser

I forbindelse med Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro undersøges muligheden for en generel trafikaflastning og en yderligere hastighedsdæmpning på strækningen Bellmandsgade/Edvard Griegs gade/Borgervænget. De berørte gadestrækninger vurderes desuden i forhold til behovet for eventuelle yderligere trafiksikkerhedsforanstaltninger. Desuden henstilles det til HUR, at tombuskørsel til garageanlæg foregår med mindst mulige gener for beboerne i området.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Dialog om A-bus linieføringer. Alternative A-bus linieføringer fra Østerbrogade til Vennemindevej-Nygårdsvej. 5. juli 2002.

Bilag 2: Opsamling af skriftlige kommentarer og indlæg i forbindelse med A-bus linieføring på Østerbro. Incl. liste over indsendere af skriftlige kommentarer. 4. september 2002

Bilag 3: Kortbilag af A-bus linieføring for linie 4A, Forslag A og Forslag B.

 

Ole Bach

 

Til top