Hillerødgade, Sallingvej og Jyllingevej
Hillerødgade, Sallingvej og Jyllingevej
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 9. april 2003
Sager til beslutning
7. Hillerødgade, Sallingvej og Jyllingevej
BTU 166/2003 J.nr. 2111.0004/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at projekterne på de tre strækninger Hillerødgade, Sallingvej og Jyllingevej udgør grundlaget for forvaltningens videre arbejde på strækningen
at der i 2003 etableres en midterhelle på Hillerødgade mellem Borups Allé og Hulgårdsvej for at nedsætte bilisternes hastighed og forbedre sikkerheden
at der i 2003 etableres et parkeringsspor på Jyllingevej mellem jernbanebroen og Ålekistevej med det formål at dæmpe hastigheden og signalere, at bebyggelsen begynder at blive tættere
at der til gennemførsel af projekterne gives en kapitalbevilling på 980.000 kr. under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3). Der tilføres endvidere 200.000 kr. fra Vej & Parks driftsmidler (konto 2.11.1)
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 26. marts 2003
Efter ønske fra Søren Pind (V) blev sagen udsat.
RESUME
Denne indstilling omhandler mulighederne for at nedsætte bilernes hastighed og forbedre sikkerheden på strækningen Jyllingevej, Sallingvej og Hillerødgade under forudsætning af, at den trafikmængde, der i dag kører på strækningen også efter ombygningen kan afvikles. Forvaltningen har undersøgt problemer og løsningsmuligheder i samarbejde med en følgegruppe bestående af repræsentanter fra lokale organisationer, og der har været afholdt borgermøde. Arbejdet har resulteret i skitseprojekter for de tre vejstrækninger som grundlag for forvaltningens videre arbejde. En stor del af projekterne vil kunne anlægges i år 2003.
På Hillerødgade foreslås anlagt en lang midterhelle og givet lidt bedre plads til den eksisterende parkering. Biltrafikken kører dermed i ét kørespor i hver retning. På Sallingvej koordineres lysreguleringerne bedre, og det bliver forbudt at vende på den smalle strækning. Jyllingevej danner ved jernbanebroen en naturlig port til byen. Herfra etableres parkeringsspor frem til Ålekistevej for at gøre vejen visuelt smallere og dæmpe bilisternes for høje hastigheder. Antallet af parkeringspladser er uændret på alle tre veje.
Sagen var på dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 26. marts 2003, men blev efter ønske fra Søren Pind (V) udsat.
SAGSBESKRIVELSE
Proces og forudsætninger
Processen blev iværksat med baggrund i en BR beslutning fra 1997, hvor forvaltningen opfordredes til at udarbejde forslag til miljøforbedring af strækningen. Bygge- og Teknikudvalget besluttede på mødet den 24. oktober 2001 – på baggrund af en henvendelse fra Grøndal Lokalråd – at det skal undersøges, om der er mulighed for at nedsætte bilernes hastighed og forbedre sikkerheden på strækningen Jyllingevej, Sallingvej og Hillerødgade.
Forudsætningerne for arbejdet har været:
- At vejenes nuværende trafik også efter eventuelle ombygninger kan afvikles
- At planlægningsarbejdet afsluttes inden udgangen af 2002.
- At Bygge- og Teknikudvalget får mulighed for at træffe beslutning om gennemførelse af eventuelle tiltag i løbet af 2003.
Forvaltningen har undersøgt problemer og løsningsmuligheder i samarbejde med en følgegruppe bestående af repræsentanter fra Grøndal og Vanløse Lokalråd, Vanløse Handels- og Erhvervsforening, Grøndal/Vanløse ældreråd samt Grøndalsvænge Haveboligforening. Derudover har der været afholdt borgermøde i Vanløse Medborgerhus den 4. november 2002, hvor ca. 100 personer deltog (referat af borgermødet fremgår af bilag 1). Endelig har alle interesserede haft mulighed for skriftligt at give sin mening til kende efter borgermødet inden udgangen af november. Der er indkommet 7 skriftlige kommentarer (resumé af de skriftlige kommentarer fremgår af bilag 2.)
De tre veje indgår i det overordnede vejnet som henholdsvis regionalveje (Jyllingevej og Sallingvej) samt fordelingsgade (Hillerødgade). På Hillerødgade kører der mellem kl. 6 og 18 ca. 17.000 køretøjer, på Sallingvejs brede del ca. 41.000 ktj., mens der på den smalle del kører ca. 25.000 ktj. På Jyllingevejs inderste del kører ca. 22.000 ktj., mens der omkring kommunegrænsen kører ca. 27.000 ktj.
Alle vejene afvikler i dag store trafikmængder, men forventes ikke at kunne belastes med større trafikmængder i fremtiden. Flaskehalsen ligger både i dag og fremover hvor Sallingvej krydser Ring 2 ved Rebildvej. Hvis en fremtidig motorvej fra Frederikssund kommer til at munde ud i Jyllingevej og trafikken uden for kommunegrænsen stiger, er det derfor vigtigt, at signalanlæggene ved kommunegrænsen sørger for, at der ikke lukkes mere trafik ind i København ad Jyllingevej end det eksisterende niveau.
Forvaltningen vil på et senere tidspunkt analysere den samlede trafiksituation på det overordnede vejnet mellem Hareskovvejen og Roskildevej.
Hillerødgade mellem Borups Allé og Hulgårdsvej
Hillerødgade er den strækning, hvor mulighederne er størst for at forbedre forholdene. Her er mængden af biler mindst, men til gengæld kører bilerne alt for stærkt, politiet udskriver mange hastighedsbøder, og der sker en del trafikuheld. Beboerne gør opmærksom på, at bilernes hastighed er så høj, at det er meget farligt og utrygt at færdes her. Forældre tør ikke lade deres børn krydse vejen.
Forslaget er at lade biltrafikken køre i ét spor i hver retning ved at anlægge en lang midterhelle og give lidt bedre plads til parkeringen i begge vejsider, se bilag 4. Den lange midterhelle giver fodgængere og cyklister bedre mulighed for at krydse vejen, bilernes hastighed dæmpes og mulighederne for at svinge ind i boligområdet bliver forbedret. Midterhellen udføres som afstribning med afvigende asfaltbelægning samt flere mindre, faste heller. Antallet af parkeringspladser er uændret.
Forslaget bygger på de positive erfaringer fra forsøget i Miljøtrafikugen i 2001, ombygningen med midterheller på Frederikssundsvej samt vurderinger af trafikkens afvikling. På borgermødet var der bekymring for, om trafikken vil kunne afvikles i projektet. Vej & Park har foretaget vurderinger af trafikafviklingen i dag og ved etablering af en midterhelle. Dagens trafik vurderes i fremtiden at kunne afv ikles tilfredsstillende i ét spor i hver retning, se bilag 3.
Resultatet af projektet forventes at være, at bilernes hastighed reguleres, idet vejens fremtidige udseende vil harmonere med den eksisterende hastighedsgrænse på 50 km/t. Tillige forventes trafiksikkerheden og trygheden omkring vejen øget betydeligt og omkring halvdelen af trafikuheldene at forsvinde. Også problemer med en uhensigtsmæssig udførsel og afmærkning af den eksisterende midterhelle ved Æblevej imødegås.
Miljøkontrollen har vurderet, at den forventede hastighedsreduktion vil reducere støjen langs vejen med 2dB, nemlig fra niveau 67-70dB til niveau 65-68 dB.
Sallingvej
Sallingvej består af to forskellige delstrækninger. På den meget brede del mellem Hulgårdsvej og Rebildvej, som er en del af Ring 2, kører der en meget stor trafikmængde (41.000 ktj), og der er støjproblemer for boligerne. Her er forslaget at lysreguleringerne koordineres bedre, så bilisterne ikke opfordres til at køre for stærkt. Desuden kan der opnås sikkerhedsmæssige forbedringer i krydset Godthåbsvej/Sallingvej ved at flytte på et fodgængerfelt og supplere fodgængersignaler.
På den smalle strækning mellem Rebildvej og Jyllingevej er der forholdsvis trange forhold for alle trafikanter. Hvis nogen skal have bedre plads bliver det på bekostning af andre trafikanter. Derfor er store omlægninger ikke aktuelle, da forudsætningen er, at der skal være plads til alle trafikanter. Der kan dog forbedres lidt på sikkerheden ved at forbyde bilister at vende på strækningen. Derfor foreslås etableret dobbelt optrukket midterlinie samt skilte med vendeforbud. Herefter observeres om dette er tilstrækkeligt, eller der i samråd med Københavns Politi kan etableres venstresvingsforbud til Sallingvejs sidegader. Se bilag 5.
Antallet af parkeringspladser på Sallingvej er uændret.
Jyllingevej fra jernbanebroen til Sallingvej
Jyllingevej er den mest trafikerede af de tre strækninger, og vejen er især på det inderste stykke næsten lige så smal som Sallingvej. Hastigheden opleves som et problem, når biltrafikken kommer ind mod byen. Jyllingevej har uden for Københavns Kommune en hastighedsgrænse på henholdsvis 70 og 60 km/t, og mange biler fortsætter med høj fart ind i den tætbebyggede del af Jyllingevej, der ligger i Københavns Kommune.
Forslaget er at dæmpe bilisternes fart ved jernbanebroen, som er en naturlig port til byen, ved en række tiltag: Hastighedsgrænsen på 50 km/t skiltes med bytavle herfra, og vejen gøres visuelt smallere frem til Ålekistevej ved at etablere et parkeringsspor afmærket med stribe samt en ø med beplantning, se bilag 6. Antallet af parkeringspladser er uændret men synliggøres. Ved broen opsættes tillige et permanent display, der oplyser bilisterne om den kørte hastighed, og som blinker, hvis hastigheden er for høj.
I krydset ved Ålekistevej er det ønskeligt at forbedre forholdene for svingende bilister i krydset, men dette afventer en afklaring af forholdene for bustrafikken omkring busterminalen i starten af 2004.
Herudover kan bilisterne ved Jernbane Allé via skiltning orienteres bedre om placering i vognbaner for svingning og ligeudkørsel. Ved Skjulhøj Allé kan en del uheld forhindres ved at skabe bedre oversigtsforhold, og det skal yderligere undersøges om farlige situationer kan forhindres ved at etablere venstresvingsforbud mod Skjulhøj Allé.
På den inderste del af Jyllingevej er der et længere stykke uden egentlige krydsningsmuligheder for fodgængere, hvilket gør det vanskeligt og farligt at krydse vejen, og her er tidligere sket fodgængeruheld. Der har været overvejelser om at etablere en smal midterhelle med et hegn, så det kun er muligt at krydse ved fodgængerfelterne i hver ende. Forskellige løsningsmuligheder, som f.eks. midterhelle med og uden fodgængerhegn, har været drøftet med Følgegruppen og Københavns Politi. Enten vurderes løsningerne at skabe farligere situationer end i dag, eller også har de ikke en egentlig sikkerhedsmæssig gevinst. Samtidig ville alle løsninger kræve, at 25-30 parkeringspladser nedlægges i den ene side. Således er der ikke blevet enighed om en løsning af krydsningsproblemet, men Vej & Parks Trafiksikkerhedsgruppe følger situationen på det pågældende sted nøje de følgende år.
På samme sted er der problemer med, at kørebanearealet samt parkeringssporet i det sydøstlige kørespor er meget smalt, hvorved der ofte er uheld med biler, der kører ind i parkerede biler. Eller også parkerer bilerne så langt oppe på cykelstien, at cyklerne har dårlig plads til at passere. Dette problem kan løses ved en større og dyr omlægning, hvor fortovet gøres smallere, cykelstien og elmasterne rykkes og bilernes kørespor bliver lidt bredere. Forvaltningen vil overveje, om dette er realistisk at udføre i forbindelse med et større driftsarbejde.
Støj
Grundet de store trafikmængder - herunder den tunge trafik - der kører på hele strækningen, er der et højt støjniveau og der klages også herover. Ombygning af Hillerødgade vil betyde mindre hastighed og dermed mindre støj. Desuden findes virkemidlet med ombygning til støjsvage belægninger, som i disse år er under afprøvning. Løsningen er meget dyr, og der er ikke mulighed for at bringe det ind i projektet på nuværende tidspunkt, lige som det heller ikke er muligt at fastlægge tvangsruter for tunge køretøjer isoleret for denne strækning.
Kampagner
Følgegruppen har peget på to generelle problemer
- høj hastighed
- utryghed ved korte grøntider
Der er planlagt to kampagner. Den ene er en hastighedskampagne, hvor der opsættes 50 km/t kampagneskilte, den anden er en informationskampagne om den tid, fodgængere har til at krydse i et fodgængerfelt. Sidstnævnte har været gennemført i forbindelse med Frederikssundsvejsprojektet.
Udgifterne forventes at udgøre og fordelt som følger:
- Hillerødgade: 850.000 kr.
- Jyllingevej: 130.000 kr.
- Sallingvej: 200.000 kr.
De samlede udgifter til projekterne på i alt 1.180.000 kr. foreslås finansieret af henholdsvis Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3) med 980.000 kr. og af driftsmidler under Vej & Park (konto 2.11.1) med 200.000 kr. For driftsmidlerne foretages en række mindre ændringer med signalanlæg og afmærkning, som traditionelt afholdes af disse midler.
Anlægsmidlerne indgår i den afsatte reservation på Vej & Parks anlægsramme til udmøntning af Trafiksikkerhedsplanen. En samlet indstilling for anvendelse af midlerne til Trafiksikkerhedsplanen fremsendes efterfølgende.
Det største miljømæssige problem på strækni ngen er den store mængde biltrafik. Forudsætningen for nærværende arbejde har været, at den nuværende kapacitet på vejene ikke forringes, hvilket har gjort det vanskeligt at opnå de store miljømæssige forbedringer.
De nævnte projekter giver dog større sikkerhed og tryghed, og nedsætter ligeledes støjniveauet på især Hillerødgade. Miljøkontrollen har vurderet, at den forventede hastighedsreduktion på Hillerødgade også reducerer støjen langs vejen med 2 dB, nemlig fra niveau 67-70 dB til niveau 65-68 dB. En reduktion på ca. 2 dB vurderes næppe at have nogen væsentlig mærkbar støjmæssig effekt for de omkringboende. Normalt siger man, at en ændring i lydniveauet på 3 dB er mærkbar, mens en ændring på 5 dB tydeligt kan høres. Støjmæssigt vil hastighedsreduktionen dog betyde det samme, som hvis man fjernede godt 1/3 af den nuværende trafik.
Som nævnt tidligere forventes strækningen ikke at kunne belastes med større trafikmængder i fremtiden.
Fremtidige miljøprojekter i området (træplantninger)
Projekternes omfang er afstemt med eventuelle fremtidige træplantninger. Der er således sikret plads til vejtræer i en senere fase med træplantning.
Høring
Som tidligere beskrevet har der været nedsat en følgegruppe bestående af lokale repræsentanter, og der har været afholdt borgermøde, hvor knap 100 mennesker deltog.
Københavns Politi og HUR er blevet hørt i forbindelse med de forskellige problemer og løsningsidéer. Begge har tilsluttet sig skitseprojekterne.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Referat fra borgermøde d. 4-11-2002
Bilag 2: Resumé af skriftlige kommentarer
Bilag 3: Notat om vurdering af kapacitet på Hillerødgade
Bilag 4: Skitse af projekt på Hillerødgade
Bilag 5: Skitse af projekt på Sallingvej
Bilag 6: Skitse af projekt på Jyllingevej
Udsendt med dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 26. marts 2003
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
Bilag A: Indkomne skriftlige henvendelser
Ole Bach