Mødedato: 09.04.2003, kl. 14:00

Redegørelse om planforudsætninger for anlæg af Otto Baches Allé mellem Kongelundsvej og Ørestads Boulevard

Redegørelse om planforudsætninger for anlæg af Otto Baches Allé mellem Kongelundsvej og Ørestads Boulevard

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. april 2003

 

Sager til drøftelse

25. Redegørelse om planforudsætninger for anlæg af Otto Baches Allé mellem Kongelundsvej og Ørestads Boulevard

BTU 180/2003 J.nr. 2111.0003/03

 

INDSTILLING

Nærværende redegørelse om de planmæssige forhold i forbindelse med en ny vejforbindelse via Otto Baches Allé gennem den sydlige del af Ørestad (Vestamager Bykvarter) fra Tårnby til Øresundsmotorvejen fremsendes hermed til drøftelse i henholdsvis Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget, især med henblik på udvalgenes tilkendegivelse i relation til, at HUR igangsætter den fornødne VVM-procedure, samt til, hvorvidt tilvejebringelse af de fornødne kommune- og lokalplantillæg og etablering af vejanlægget i givet fald bør afvente udvalgenes drøftelse af en planredegørelse for Vestamager Bykvarter.

RESUME

Efter anmodning fra Tårnby Kommune, Ørestadsselskabet og Københavns Kommune forbereder HUR - under forudsætning af udvalgenes positive tilkendegivelser - at igangsætte den VVM-procedure, der er en forudsætning for, at der kan tilvejebringes det planmæssige grundlag for en eventuel ny vejforbindelse mellem det sydlige Amager gennem Ørestad til Øresundsmotorvejen. Proceduren indledes i givet fald med en forudgående høring i foråret 2003, hvor der indkaldes forslag og idéer til den videre planlægning. Herefter kan der efter sommerferien gennemføres offentlige høringer omkring VVM-redegørelsen samt omkring forslag til lokalplan og kommuneplantillæg for vejforbindelsen. Det er intentionen, at det samlede plangrundlag i givet fald skal kunne vedtages endeligt i foråret 2004.

Det sydlige Amagers direkte forbindelse med det regionale motorvejsnet udgøres i dag af Englandsvejs tilslutning til Øresundsmotorvejen, der i dag er stærkt belastet med betydelige kødannelser på Englandsvej i myldretiden. Den forventede stigning i bilejerskabet og biltrafikken vil i fremtiden føre til overbelastning af tilslutningsanlægget ved Englandsvej. Dette kan medføre en større belastning af Kongelundsvej og Amager Landevej, der i højere grad vil blive benyttet til trafik til og fra København og til via Vejlands Allé at komme på motorvejsnettet og til Ørestad nordfra.

Etableres der en ny vejforbindelse fra det sydlige Amager gennem Ørestad til Øresundsmotorvejen, vil Englandsvej og tilslutningsanlægget hér blive aflastet, og den øgede belastning af Kongelundsvej og Amager Landevej kunne begrænses eller undgås. Endvidere vil biltrafik mellem det sydlige Amager og Ørestad kunne undgå at køre en omvej via Vejlands Allé, men til gengæld vil kapaciteten for den motorvejsrelaterede trafik til og fra Ørestad blive reduceret i samme omfang som Englandsvejstilslutningen aflastes.

Den fremtidige biltrafik på den sydlige del af Ørestads Boulevard vil ifølge beregningerne i 2015 være på ca. 7.000 biler pr. døgn uden Otto Baches Allé og på ca. 16.000 biler pr. døgn, hvis Otto Baches Allé anlægges. Den større biltrafikmængde og den store andel gennemkørende trafik vil i givet fald betyde, dels at den sydlige strækning af Ørestads Boulevard i kommuneplanen skal klassificeres som fordelingsgade i stedet for, som det hidtil er forudsat, som bydelsgade, dels at der stilles andre krav til byrummets udformning og indhold.

Forvaltningerne har undersøgt en række alternative løsninger, og foreslår på denne baggrund, at VVM-analyserne udover et hovedalternativ med Otto Baches Allé og et nulalternativ uden Otto Baches Allé beskriver muligheden for samt de trafikale, miljømæssige og økonomiske konsekvenser af at øge kapaciteten i tilslutningsanlægget i Englandsvej.

Ørestadsselskabet har i samarbejde med kommunen i 2002 igangsat den detaljerede planlægning af Vestamager Bykvarter. Når disse overvejelser, der også omfatter en helt ny strukturplan for den sydlige del af Ørestad med en anden vejbetjening end den i Kommuneplan 2001 forudsatte, er tilendebragt, vil et forslag blive forelagt udvalgene til nærmere drøftelse. I denne forbindelse foreslås det, at udvalgene tager stilling til, om den omtalte vejforbindelse mellem det sydlige Amager via Otto Baches Allé og Ørestad Boulevard til Øresundsmotorvejen skal realiseres.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med indstilling af 4. april 2001 (BTU 152/2001) indstillede Bygge- og Teknikforvaltningen til Borgerrepræsentationen at godkende etablering af en vejforbindelse mellem Kongelundsvej og Ørestads Boulevard. Vejen benævnes Otto Baches Allé og påtænkes etableret på et areal, der ejes af Tårnby Kommune og er beliggende i Københavns Kommune. Den ca. 900 m lange vejstrækning skulle anlægges af Tårnby Kommune og efterfølgende overdrages til Københavns Kommune som offentlig vej. Københavns Kommune skulle bekoste anlæg af krydset ved tilslutning af Otto Baches Allé til Kongelundsvej/Løjtegårdsvej.

Med en tilslutning til Ørestads Boulevard som foreslået etableres der en sammenhængende vejforbindelse mellem Kongelundsvej og Center Boulevard/Øresunds-motorvejen. Det samlede vejforløb vil, foruden at fungere som lokal forbindelse mellem de nærmeste dele af Københavns og Tårnby Kommuner og den sydlige del af Ørestad, fungere som overordnet vejforbindelse mellem den sydlige del af Amager og motorvejsnettet.

Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) vurderede i marts 2001 på baggrund af en VVM-screening, at vejen vil få en betydelig trafik, og at den vil medføre væsentlige påvirkninger af miljøet. I henhold til planlovens regler må større enkeltanlæg, der må antages at påvirke miljøet i væsentlig grad, ikke påbegyndes, før der er udarbejdet et regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse. Vejanlæg, der medfører en trafik på over 10.000 biler/døgn er omfattet af disse regler.

Det vil herudover være en forudsætning for etablering af vejen, at den muliggøres i kommune- og lokalplantillæg.

Bygge- og Teknikudvalget anbefalede sagen over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Økonomiudvalget sendte i mødet den 12. juni 2001 (ØU 188/2001) sagen tilbage til Bygge- og Teknikudvalget med henvisning til, at det fornødne plangrundlag ikke er tilvejebragt. Indstilling og beslutningsprotokol er vedlagt til gennemsyn som bilag A.

Der blev herefter nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af HUR, Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen samt Ørestadsselskabet til at forberede den fornødne VVM-procedure.

På bagg rund af arbejdsgruppens vurdering af prognoser for udviklingen i trafikken frem til 2015 og af vejens mest hensigtsmæssige linieføring forbereder HUR under forudsætning af udvalgenes positive tilkendegivelser at igangsætte VVM-proceduren. Denne indledes i givet fald med en høring i foråret 2003, hvor der indkaldes forslag og idéer til den videre planlægning. På baggrund af denne høring udarbejder HUR en hvidbog og et forslag til regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse, som forventes sendt i offentlig høring efter sommerferien. Parallelt hermed kan der sendes forslag til kommuneplantillæg og lokalplantillæg i offentlig høring. Det er intentionen, at det samlede plangrundlag i givet fald vil kunne vedtages inden årets udgang.

Gældende kommune- og lokalplanlægning

I Kommuneplan 2001 er Center Boulevard vist forlænget mod syd til kommunegrænsen med status som fordelingsgade. På østsiden af Bella Center fastlægges en bydelsgade, Ørestads Boulevard, mellem Vejlands Allé og kommunegrænsen med 3 forbindelser til Center Boulevard samt forbindelse til Kongelundsvej via Slusevej – ligeledes med status som bydelsgader. Den forudsatte vejstruktur fremgår af vedlagte bilag 1.

I lokalplan nr. 278 "Baner i Ørestaden" er de overordnede veje/fordelingsgader fastlagt, jf. bilag 2.

I forbindelse med vedtagelsen af lokalplan nr. 309 "Ørestad City Nord" blev det af hensyn til beboerne i det omgivende villaområde besluttet at spærre Slusevej for gennemkørende trafik bortset fra busser. Bortfaldet af denne forbindelse til Ørestad og Center Boulevard/Øresundsmotorvejen er en del af baggrunden for ønsket om at etablere Otto Baches Allé mellem Kongelundsvej og Ørestads Boulevard langs Finderupvej.

Trafikale konsekvenser af en vejforbindelse gennem Ørestad

Det sydlige Amagers direkte forbindelse med det regionale motorvejsnet udgøres i dag alene af Englandsvejs tilslutning til Øresundsmotorvejen. Dette tilslutningsanlæg er stærkt belastet med betydelige kødannelser på Englandsvej i myldretiden til følge.

Den forventede stigning i bilejerskabet og biltrafikken vil føre til overbelastning af tilslutningsanlægget ved Englandsvej. Dette kan medføre, at Kongelundsvej og Amager Landevej i højere grad vil blive belastet af trafik til og fra København og af trafik, der via Vejlands Allé og Center Boulevard kører til Øresundsmotorvejen og Ørestaden nordfra. Hermed vil der bl.a. som følge af omvejskørsel kunne ventes en større trafikal belastning af disse veje.

Etableres der en ny vejforbindelse fra det sydlige Amager via Otto Baches Allé og Ørestads Boulevard til Center Boulevards tilslutning til Øresundsmotorvejen, som vist på bilag 3, vil Englandsvej og tilslutningsanlægget her blive aflastet for en del motorvejsrettet biltrafik. Hermed vil der på Englandsvej blive plads til en større del af trafikken til og fra København, så man kan begrænse eller undgå en øget belastning af Kongelundsvej og Amager Landevej. Samtidig vil biltrafik mellem det sydlige Amager og dele af Ørestad (Vestamager Bykvarter og Ørestad City Center) kunne undgå at skulle køre en omvej via Vejlands Allé og ind i Ørestad fra nord.

Endvidere skabes der en bedre vejforbindelse fra det sydlige Amager til Metro og til det foreløbigt meget lidt benyttede Park & Ride anlæg ved Ørestad (lige syd for motorvejen). En del af busserne vil kunne komme til Vestamager Station og Ørestad Station ad den nye rute, hvorved Slusevej vil kunne aflastes for bustrafik. Busforbindelsen via Otto Baches Allé vil også kunne etableres uden at åbne for gennemkørende biltrafik.

Den samlet set bedre tilgængelighed for biltrafikken vil alt andet lige tendere mod at øge biltrafikken, men samtidig vil de bedre muligheder for et hensigtsmæssigt rutevalg mindske omfanget af omvejskørsel. Trafikberegninger antyder, at de to tendenser nogenlunde vil ophæve hinanden, således at det samlede biltrafikarbejde i området vil være af samme størrelsesorden med og uden Otto Baches Allé.

Til gengæld vil den gennemkørende trafik mellem motorvejstilslutningen og det sydlige Amager reducere kapaciteten i tilslutningen til betjening af Ørestads fremtidige trafik, ligesom den vil influere på kravene til vejudformningen i den sydlige del af Ørestad

I 2005 (et års tid efter åbningen) vil Otto Baches Allé ifølge trafikberegningerne få en biltrafik på 8. – 9.000 biler pr. døgn. Ca. 7.000 af disse er gennemkørende til motorvejsnettet, mens resten er trafik med mål i Ørestads centerområde (Fields mv., ca. 20 % af den samlede trafik på Otto Baches Allé).

I 2015 (og med en beregnet fuldt udbygget Ørestad) vil den gennemkørende trafik til motorvejsnettet være steget med ca. 20 %, mens den lokale trafik til Ørestaden vil være næsten firedoblet. Hermed kommer trafikken på Otto Baches Allé op på 13. – 14.000 biler pr. døgn, som fordeler sig til Ørestads sydligste bydel (Vestamager Bykvarter, ca. 20 % af trafikken), til centerområdet nord for motorvejen (Fields mv., ca. 20 % af trafikken) og til motorvejen via Center Boulevard (ca. 60 %). Trafikken kommer især fra Kongelundsvejs sydlige del (ca. 2/3), men også fra Løjtegårdsvej – Englandsvej og fra Kongelundsvej nord for Løjtegårdsvej.

Den fremtidige biltrafik på den sydlige del af Ørestads Boulevard vil ifølge beregningerne i 2015 være på ca. 7.000 biler pr. døgn uden Otto Baches Allé og på ca. 16.000 biler pr. døgn, hvis Otto Baches Allé anlægges. I det første tilfælde får vejen således en biltrafik, der svarer til dagens trafik på Øresundsvej, Nordre Frihavnsgade eller Sjælør Boulevard. I det andet tilfælde svarer biltrafikmængden til dagens trafik på dele af Artillerivej – Lossepladsvej, Kongelundsvej og Røde Mellemvej. Den større biltrafikmængde og den store andel gennemkørende trafik som følge af en eventuel etablering af Otto Baches Allé vil således give vejen en anden karakter og stille andre krav til byrummets udformning. Ørestads Boulevards sydlige del vil som følge heraf i kommuneplanen skulle klassificeres som fordelingsgade i stedet for, som det hidtil er forudsat, som bydelsgade.

Vurdering af alternativer i planarbejdet

Planprocessen, og særligt i VVM-undersøgelsen, skal beskrive et antal alternative løsningsforslag. Undersøgelsen skal indeholde en nærmere beregning af de trafikale konsekvenser, herunder kapacitetsforhold, samt de afledte miljøkonsekvenser af de forskellige løsningsforslag. Beregningen vil bygge på en analyse af trafikmodelberegninger.

Som minimum skal en VVM-undersøgelse beskrive et hovedalternativ (dvs. hvor Otto Baches Allé anlægges som nævnt ovenfor) og et nulalternativ (hvor Otto Baches Allé ikke anlægges, men hvor alle andre kendte og planlagte ændringer gennemføres). Derudover skal andre løsningsforslag belyses i det omfang, de er relevante.

Arbejdsgruppen har på et møde med repræse ntanter for Sund & Bælt (Øresundsmotorvejen) og Københavns Amt (Englandsvej) i august 2001 drøftet muligheden for som alternativ til den nye vejforbindelse til tilslutningsanlægget ved Center Boulevard at ombygge tilslutningsanlægget ved Englandsvej til en væsentlig større kapacitet.

Drøftelserne mundede ud i, at det formentlig vil være teknisk muligt at øge tilslutningsanlæggets kapacitet så meget, at det vil kunne afvikle en stor del af den beregnede, fremtidige biltrafik til og fra det sydlige Amager. Der vil i givet fald skulle etableres bredere og længere ramper til motorvejen, broen over motorvejen og banen ville skulle udvides, og en længere strækning af Englandsvej ville skulle ombygges til 2 + 2 gennemgående kørespor + svingbaner.

Forvaltningerne har endvidere overvejet, om det ville være muligt at tilslutte Amager Landevej til Øresundsmotorvejen. En sådan tilslutning ville kunne aflaste tilslutningsanlægget ved Englandsvej, men det ville samtidigt indebære, at der ledes mere trafik ad Amagerbrogade. I det nyligt gennemførte arbejde med en trafikplan for Amager blev der især lagt vægt på at aflaste Amagerbrogade for gennemfartstrafik. Afstanden mellem de østvendte ramper på Englandsvej og eventuelle vestvendte ramper på Amager Landevej ville endvidere blive så kort, at der vil opstå store problemer med trafiksikkerheden så vel som med trafikafviklingen. I praksis vil de to ramper løbe direkte over i hinanden, hvor man ellers normalt anbefaler en afstand på minimum 1 km. På den baggrund må tilslutningsanlæg til Amager Landevej frarådes.

Tilsvarende har forvaltningerne overvejet andre mulige forbindelser mellem Kongelundsvej og Øresundsmotorvejen samt Ørestad. En direkte tilslutning til motorvejen fra Kongelundsvej må pga. den korte afstand mellem østvendte ramper på Center Boulevard og eventuelle vestvendte ramper på Kongelundsvej frarådes, jf. ovenstående.

I stedet kunne man forbinde Kongelundsvej med tilslutningsanlægget til Fields med en ny vej parallelt med motorvejen. Det er dog tvivlsomt, om kapaciteten i tilslutningsanlægget fra Fields er stor nok til at afvikle trafik fra Kongelundsvej oven i trafikken fra Fields. Endvidere vil en ny vej skulle forløbe fra broen over motorvejen ved Fields under metroen og stibroen ved Ørestad station og herfra op til Kongelundsvej. Dette forløb vil minde om en rutschebane, og vejen vil formentlig betyde ekspropriation af en række kolonihaver.

På denne baggrund foreslår forvaltningerne, at VVM-analyserne udover et hovedalternativ med Otto Baches Allé og et nulalternativ uden Otto Baches Allé beskriver muligheden for at øge kapaciteten i tilslutningsanlægget i Englandsvej, og at de økonomiske konsekvenser af dette samtidigt undersøges.

Bybygningsmæssige konsekvenser af en vejforbindelse gennem Ørestad

Ørestadsselskabet har i 2002 i samarbejde med forvaltningerne igangsat planlægningen af Vestamager Bykvarter beliggende mellem Hannemanns Allé og Ørestads Boulevard samt det fredede Vestamager mod vest og syd. Øst for Ørestads Boulevard ligger Metro med 2 stationer samt kontrol- og vedligeholdelsescenteret. Byggerummeligheden i området forudsættes at blive ca. 1 mio. m2 etageareal fordelt på 3-5.000 boliger og op til 20.000 arbejdspladser.

Bl.a. på baggrund af erfaringer fra det hidtidige planarbejde i Ørestad og overvejelser over konsekvenserne af den omtalte vejforbindelse foreslås det, at Center Boulevard føres på tværs af Vestamager Bykvarter ca. 300 m syd for Øresundsforbindelsen med tilslutning til Ørestads Boulevard. Derved får bykvarteret direkte kontakt til den fredede fælled, så der kan arbejdes friere med et samspil mellem by og landskab, og man undgår på dette sted vejens fysiske barrierevirkning samt forureningsgener.

I det foreliggende udkast til en strukturplan for Vestamager Bykvarter , jf. bilag 4, opføres bebyggelsen i 4 byggezoner adskilt af nord-sydgående slyngede byrum, der udformes med en grøn karakter og indrettes med rekreative møde- og opholdssteder. Forbilledet for bebyggelsesstrukturen er den historiske by med individuelle bygninger opført "gavl ved gavl" således, at bykvarteret fremstår med sammenhængende facader omkring slyngede byrum med tværgående smallere byrum samt slipper og smøger, der fører frem til de spaciøse byrum og den åbne fælled.

Nord for Center Boulevards forbindelse til Ørestads Boulevard er det tanken at anlægge en større grønning, eventuelt med et større offentligt bygningsanlæg, f.eks. en arena. Sydligst i kvarteret afgrænset af kommunegrænsen mod Tårnby er det planen at etablere et større grønt rensningsanlæg, der i sin udformning optager de overordnede strukturerende elementer i planen og anlægges med større vandbassiner og gives en parkagtig karakter.

Udkastet er fortsat til drøftelse mellem Ørestadsselskabet og forvaltningerne med hensyn til fordeling af anvendelserne, bebyggelsestæthed, trafikale løsninger og rekreative kvaliteter. Forvaltningerne forventer i indeværende år at fremsende en redegørelse vedrørende Vestamager Bykvarter til udvalgenes drøftelse.

Forvaltningerne finder, at det i givet fald er mest hensigtsmæssigt, at den nye overordnede vejforbindelse føres øst og nord om bykvarteret, som foreslået af Ørestadsselskabet, idet vejstrækningen dermed bliver kortere, end hvis vejen føres syd og vest om bykvarteret, og som følge af, at bykvarterets mest attraktive områder i den vestlige del derved ikke belastes med støj og luftforurening, og endelig fordi området får mulighed for mere uhindret kontakt til fælleden.

Vejforbindelsen bør udformes med udgangspunkt i de overordnede fastlagte principper for Ørestads Boulevard som Ørestads bymæssige rygrad og med størst mulig hensyntagen til de bybygningsmæssige principper, der er lagt til grund for arbejdet med en strukturplan for Vestamager Bykvarter. Herudover bør vejen af hensyn til beboere og brugere i lokalområdet i højest mulige grad udføres således, at trafikanterne tvinges til langsom kørsel.

Otto Baches Allé foreslås anlagt som 2-sporet vej med cykelstier i begge sider afgrænset af grønne støjvolde. Der forventes ikke fodgængertrafik af betydning på denne strækning, idet fodgængere kan benytte den eksisterende Finderupvej.

Ørestads Boulevard foreslås anlagt som hidtil forudsat som 2-sporet vej med cykelstier og fortove i begge sider afgrænset af bymæssig bebyggelse mod vest.

Center Boulevard foreslås ført frem til Ørestads Boulevard som en 4-sporet parkvej i fortsættelse af det eksisterende vejtracé og tilsluttet Ørestads Boulevard i et T-kryds.

Forvaltningerne forventer at kunne forelægge et redegørelsesnotat i Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget om planlægningen for Vestamager Bykvarter efter sommerferien og foreslår, at der først på dette grundlag tages endelig stilling til forslag til tillæg til lokalplan nr. 278 "Baner i Ørestaden& quot; og til Kommuneplan 2001 om den nye vejstruktur i Ørestad Syd

BILAG VEDLAGT

Bilag 1 Kommuneplan 2001, Hovedstrukturens angivelse af vejnettet

Bilag 2 Tegning nr. 27.088-c fra lokalplan nr. 278 "Baner i Ørestaden"

Bilag 3 Oversigtstegning over vejnettet på Amager syd for Vejlands Allé med angivelse af ny vejforbindelse gennem Ørestad

Bilag 4 Ørestadsselskabets forslag til bebyggelsesstruktur i Vestamager Bykvarter, dateret 26.09.2002 med principiel angivelse af ny vejforbindelse gennem Ørestad

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTER SØREN PINDS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling af 4. april 2001 samt beslutningsprotokollen desangående

 

Erik Jacobsen Mette Lis Andersen

 

Til top