Mødedato: 09.04.2003, kl. 14:00

Høringssvar vedrørende pilotprojektet "Kultur og Idræt i bunkere"

Høringssvar vedrørende pilotprojektet "Kultur og Idræt i bunkere"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. april 2003

 

Sager til beslutning

2. Høringssvar vedrørende pilotprojektet "Kultur og Idræt i bunkere"

BTU 188/2003 J.nr. 535.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i sagsbeskrivelsen anførte høringssvar vedrørende Kultur- og Fritidsforvaltningens pilotprojekt "Kultur og Idræt i bunkere" sendes til Kultur- og Fritidsudvalget

RESUME

I mødet den 12. december 2002 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget – med forbehold for at Bygge- og Teknikudvalgets høringssvar ikke giver anledning til bemærkninger – at bevilge 750.000 kr. til gennemførelse af pilotprojektet: "Kultur og Idræt i bunkere". Pilotprojektet vil være et-årigt. Tanken er at afprøve bunker-anlæggenes potentiale som lokalemæssig kapacitet til brug for foreningslivet.

I projektbeskrivelsen foreslås 5 bunker-anlæg istandsat til brug for øvelokaleforeninger. 1 bunkeranlæg foreslås istandsat, så det kan supplere spejderklubbers faciliteter. 1 bunkeranlæg foreslås istandsat til brug for en idrætsforening. Endelig foreslås det, at der afsættes 50.000 kr. til idéudvikling af indretningsmuligheder i bunker-anlæggene.

I forslaget til høringssvar tilkendegives, at man finder, at grundideen er god, hvis projektet udføres i tæt samarbejde med Københavns Brandvæsens beredskabssektion, der i forvejen udlejere en del bunkere. Det bemærkes, at bunker-anlæggene stadig er en del af det krigsmæssige beredskab og specialbygget til civil beskyttelse, hvorfor det vurderes , at folkeoplysningsloven ikke kan anvendes på disse rum på lige fod med andre kommunale lokaler på f.eks. skoler.

Det forudsættes, at Kultur- og Fritidsforvaltningen afholder alle omkostninger i forbindelse med projektet. Det forudsættes desuden, at Kultur- og Fritidsforvaltningen indhenter de relevante tilladelser eventuelt i samarbejde med Københavns Brandvæsens beredskabssektion. Derudover stilles der i forslaget til høringssvar en række konkrete betingelser for anvendelse mv.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I mødet den 12. december 2002 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget – med forbehold for at Bygge- og Teknikudvalgets høringssvar ikke giver anledning til bemærkninger – at bevilge 750.000 kr. til gennemførelse af pilotprojektet: "Kultur og Idræt i bunkere". Pilotprojektet, der er beskrevet i vedlagte notat af 26. november 2002, er udarbejdet af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Københavns Brandvæsen har ydet rådgivning ved tilrettelæggelsen af projektet. I forsøgsperioden vil administrationen af udlejningen af de benyttede bunker-anlæg forblive i Københavns Brandvæsen.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Af notatet fremgår det, at pilotprojektet vil være et-årigt med efterfølgende evaluering. Tanken er at afprøve bunker-anlæggenes potentiale som lokalemæssig kapacitet til brug for foreningslivet. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der iværksættes følgende forsøg, som evalueres efter et år:

  • 5 bunker-anlæg istandsættes til brug for øvelokaleforeninger og afprøves i samarbejde med musikforeningen Fajabefa i København
  • 1 bunkeranlæg istandsættes til brug som supplement til spejderklubbers faciliteter og afprøves i samarbejde med Det danske Spejderkorps
  • 1 bunkeranlæg istandsættes til brug for en idrætsforening og afprøves i samarbejde med DIF/DGI.
  • Der afsættes 50.000 kr. til idéudvikling af indretningsmuligheder i bunker-anlæggene. Projektet udvikles i et samarbejde med et arkitektfirma med henblik på at afdække forskellige anvendelsesmuligheder.

For den endelige fastlæggelse af placering forudsættes det, at der foreligger en tilladelse fra Byggeri & Bolig samt i visse tilfælde fra Vej & Park. Det forventes, at pilotprojektet vil omfatte 7 bunker-anlæg. I notatet nævnes følgende mulige lokaliteter:

  • I nærheden af Kulturhuset Krudttønden på Østerbro (øvelokaler)
  • I nærheden af Kulturhuset i Lyrskovgade samt musikcafeen Mandela på Vesterbro (øvelokaler)
  • Nørrebroparken (idræt)
  • Fælledparken (idræt)
  • Fælledparken (spejderaktiviteter)

I forsøgsperioden vil administrationen heraf forblive i Københavns Brandvæsen, således at de involverede parter indgår lejeaftaler direkte med brandvæsenet. På linie med vilkårene for de ca. 25 nuværende lejere af bunker-anlæg, vil lejerne i dette projekt selv skulle stå for den almindelige vedligeholdelse af lejemålet samt betaling af udgifter til strøm mv. Brandvæsenet vil føre tilsyn med lejemålene og stå for den konstruktionsmæssige vedligeholdelse.

Efter et år evalueres projektet, og resultaterne fremlægges for Kultur- og Fritidsudvalget. Evalueringen sker i samarbejde med de medvirkende foreninger.

Forslag til høringssvar

"Kultur- og Fritidsudvalget

Vedr. pilotprojektet "Kultur og Idræt i bunkere"

Bygge- og Teknikudvalget har modtaget Kultur- og Fritidsforvaltningens notat af 26. november 2002 vedrørende pilotprojektet "Kultur og Idræt i bunkere". Det fremgår af følgebrevet, at Kultur- og Fritidsudvalget den 12. december 2002 besluttede - med forbehold for, at Bygge- og Teknikudvalgets høringssvar ikke giver anledning til bemærkninger - at bevilge 750.000 kr. til projektet.

Bygge- og Teknikudvalget finder, at grundideen er god, hvis projektet udføres i tæt samarbejde med Københavns Brandvæsens beredskabssektion, der i forvejen udlejere en del bunkere.

Bygge- og Teknikudvalget skal dog bemærke, at da dækningsgravene stadig er en del af det krigsmæssige beredskab, og da anlæggene er specialbyggede til civil beskyttelse, vurderes det, at folkeoplysningsloven ikke kan anvendes på disse rum på lige fod med andre kommunale lokaler på f.eks. skoler.

Det vil være en forudsætning, at Kultur- og Fritidsforvaltningen bekoster istandsættelse af de anlæg, der udpeges og findes egnet til pilotprojektet, og sådan at lejere af disse anlæg herefter af Kultur- og Fritidsforvaltningen anvises til Københavns Brandvæsen, der udarbejder og indgår lejeaftalerne.

Endvidere skal lejere være foreninger eller lignende og ikke enkeltpersoner. De vil skulle betale leje svarende til det beløb, som Københavns Brandvæsens nuværende lejere betaler for et uistandsat anlæg (hvilket er ca. halv pris i forhold til et istan dsat anlæg), og derudover betale for strøm, der afregnes med Københavns Brandvæsen.

Brandvarslingssystem vil skulle opsættes for Kultur- og Fritidsforvaltningens regning, men drives af Københavns Brandvæsen under en serviceaftale, hvor lejer forudbetaler et fast månedligt beløb.

Der skal søges tilladelse for alle bygningsmæssige tiltag hos Københavns Brandvæsens beredskabssektion. Endvidere skal Kultur- og Fritidsforvaltningen eventuelt. i samarbejde med Københavns Brandvæsen indhente alle relevante tilladelser hos henholdsvis Byggeri & Bolig og ejer af grunden, hvorpå bunkeranlægget ligger.

Det forudsættes, at Kultur- og Fritidsforvaltningen eventuelt i samarbejde med Københavns Brandvæsen tillige forestår indhentning af de relevante tilladelser for de bunkersanlæg, der ligger på vej- eller parkareal: Der skal indhentes tilladelse hos Vej & Park, før der foretages ændringer på overfladen. I fredede parker skal der indhentes en dispensation hos Fredningsnævnet, før der foretages ændringer på overfladen. I fredede parker skal Fredningsnævnet endvidere ansøges om dispensation, hvis der ønskes etableret aktiviteter i bunkers, som ikke er parkrelaterede.

Det vil ikke være muligt at etablere kørende adgang til eller parkeringspladser ved bunkersanlæg i parker. Alle nødvendige arbejder på overfladen, herunder evt. stiadgang til bunkers forudsættes betalt af de enkelte projekter.

Københavns Brandvæsens beredskabssektion har som udlejer ansvar for lejemålene, men der vil blive stillet krav om, at lejer tegner en forsikring, der dækker ting/personskader i forbindelse med anvendelsen af anlægget.

Det forudsættes, at ved ophør af brug af de benyttede bunkere (eksempelvis ved pilotprojektets afslutning), tilfalder forbedringerne i anlæggene Københavns Brandvæsen kvit og frit.

Bygge- og Teknikudvalget beder om, at få tilsendt evalueringen af pilotprojektet senest samtidig med, at den forelægges Kultur- og Fritidsudvalget.

Dette høringssvar blev godkendt af Bygge- og Teknikudvalget i udvalgets møde den 9. april 2003.

Med venlig hilsen

 

Søren Pind

Mette Lis Andersen"

 

Økonomi

Det forudsættes, at såvel pilotprojektet som et eventuelt efterfølgende hovedprojekt er uden udgifter for Bygge- og Teknikforvaltningen.

Det skønnes, at lejen for et bunkeranlæg med tre rum vil være 1.500 kr./md. og 1.050 kr./md. for et anlæg med 2 rum., mens lejen for et anlæg med 1 rum skønnes at udgøre 500 kr./md.

Miljøvurdering

Denne sagstype er ikke omfattet af retningslinier for miljøvurderinger.

Høring

-

Andre konsekvenser

-

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Notat af 26. november 2002 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen vedrørende pilotprojekt "Kultur- og idrætsanlæg i bunkere"

 

Mette Lis Andersen

 

Til top