Mødedato: 09.03.2005, kl. 14:00

Udviklingsplan for Fælledparken

Udviklingsplan for Fælledparken

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. marts 2005

 

 

Sager til drøftelse

 

26.      Udviklingsplan for Fælledparken

 

BTU 135/2005  J.nr. 2221:117.0003/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter forslag til vision og målsætninger for Fælledparken samt forslag til indsatsområder, der skal behandles i udviklingsplanen. 

 

 

RESUME

Vej & Park arbejder sammen med brugerrådet for Fælledparken på en udviklingsplan for parken. Målet er, at Fælledparken, når den om få år kan fejre sine 100 år fremstår som en smuk og tidssvarende folke- og idrætspark.

På baggrund af bemærkninger fra Brugerrådet og interview med de uorganiserede brugere fremlægges nu forslag til vision, målsætninger og indsatsområder for Fælledparken til drøftelse i Bygge- og Teknikudvalget. Forslaget vil endvidere blive drøftet i Brugerrådet.

På baggrund af disse drøftelser udarbejder forvaltningen et endeligt forslag til udviklingsplan for Fælledparken til beslutning i Bygge- og Teknikudvalget i slutningen af 2005.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Fælledparken - Københavns 100 årige Folke- og Idrætspark.

D. 25. april 1905 besluttede Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune at indbyde til deltagelse i en konkurrence for tilvejebringelse af planer og overslag for anlægget af en åben folke- og idrætspark på Københavns Blegdams- og Østerfælled.

 

Nu 100 år senere ønsker Vej & Park at udarbejde en Udviklingsplan for parken og sørge for at parken kommer til at indfri kravene til en moderne folke- og idrætspark.

 

Brugerrådet for Fælledparken har på møder i efteråret og vinteren 2004 fremsat forslag til emner og ønsker, der skulle behandles i udviklingsplanen for Fælledparken. Der har desuden været afholdt tre interviewrunder med en fokusgruppe bestående af parkens uorganiserede brugere om deres ønsker til parken. Disse forslag og ønsker har sammen med det oprindelige formål for Fælledparken dannet udgangspunkt for visionen for parken. Visionen er sammen med førnævnte forslag og ønsker blevet konkretiseret i en række målsætninger og indsatsområder for parken.

 

Vision:

Fælledparken er om nogen folkets aktivitetspark og har gennem 100 år på forbilledlig vis dannet ramme om det folkelige kultur- idræts- og friluftsliv i København. De mange forskelligartede brugsmåder, der trives side om side, er parkens livsnerve og energikilde.

 

Leg, boldspil, løb, grill, solbadning, musik, dans, politik, møder, samvær, naturoplevelser, fester og festivaler fylder året igennem parken med mennesker fra alle alders- og samfundsgrupper.

 

Den fysiske ramme om de mange udfoldelses- og oplevelsesmuligheder fremstår med 4 klare og karaktergivende hovedelementer:

 

§        De udstrakte tætklippede græsflader.

§        De 100-årige bøge og andre høje træer, der kanter parken så byen forsvinder.

§        De mange specielle aktivitetsarealer placeret let skjult i parkens randområder.

§        Den langstrakte sø med de mere haveprægede omgivelser.

 

Disse hovedlinier for parkens brug og indretning skal fortsat følges.

 

Men parkens store popularitet gør, at der er konkurrence om pladsen, og sliddet er stort. En udviklingsplan for Fælledparken skal derfor tage stilling til den mest optimale udnyttelse af arealerne ud fra visionen og målsætninger for parken.

 

Målsætninger:

 

·        Alle arealer i Fælledparken skal i princippet være frit tilgængelige for alle.

·      &nb sp; De store plæner skal bevares som klippet græs, og eventuelle mindre kunstgræsbaner med mulighed for vinterbrug skal placeres i randområderne

·        Parkens udsigter forbedres med respekt for behov for læ.

·        Bøgen skal fortsat være parkens karaktergivende træ, og skovplantningen fornyes løbende, så der konstant er store træer.

·        Ved nyplantning skal der dog gives mulighed for større artsvariation for at give flere oplevelser og for at styrke naturindholdet i parken.

·        Hvor det er muligt, fremmes gemmesteder for smådyr og redesteder for fugle

·        Indgangene til parken skal være identitetsgivende og fremtræde mere indbydende og inviterende.

·        Tilgængeligheden forbedres generelt efter principperne i "Den tilgængelige By" bl.a. gennem fornyelse af stisystemet, og skiltning ved indgangene med overblik over parken.

·        Parken udvikles, så samspillet mellem kultur og idrætsudfoldelse fortsat er frugtbart.

·        Græsplænernes og boldbanernes kvalitet skal forbedres

·        Der gives plads til nye idrætsgrene med respekt for de eksisterende.

·        Parken skal være et trygt og sikkert sted at færdes.

·        De oprindelige hvide bygninger med tagspån bevares eventuelt med nye funktioner

·        Der skal tages stilling til, om der skal sættes grænser for antal arrangementer i Fælledparken

·        Fælledparkens 100 års jubilæum 2008/2009 forberedes og fejres ved at præsentere en fornyet og tidssvarende kultur- og idrætspark.

 

I parkens randområder findes arealer med specielle funktioner som sansehave, legepladser, skaterbane, friluftsbad, danseplads, petanquebaner, trafiklegeplads og fritløbsområder for hunde. Disse funktioner og arealer skal løbende udvikles og fornyes efter behov.

 

Indsatsområder

 

For at opfylde målsætningerne lægger forvaltningen op til konkrete indsatsområder i parken. Indsatsområderne er indtegnet på vedlagte kort bilag 1 suppleret med vedlagte luftfoto af Fælledparken bilag 2.

 

1.      Plænen ved den tidligere Fælledkro.

Udsigtspunktet på det hævede terræn nordvest for søen fremhæves, og det foreslås, at denne del af parken fremstår med en mere haveagtig karakter. Kiosken ved Borgmester Jensens Allé "flyttes" til en ny bygning i den nordlige kant af plænen som en slags erstatning for den forsvundne Fælledkro. Der skabes en visuel akse til Cafépavillonen og en ny gangbro over søe n

 

2.      Cafépavillonen forbindes med helheden.

Forbindelserne til pavillonen forbedres gennem nye stier. Mulighederne for udeservering forbedres med en ny sydvendt have mod plænen med talerstolen. Udvidelsen synliggøres fra flere sider ved forsigtig rydning af opvækst. Cafépavillonen får eventuelt vinteråbent.

 

3.      Fælledbadet og soppesøen.

Der arbejdes for at det eksisterende friluftsbad får fjernet den midlertidige "bobbel" og bliver overdækket med en permanent let glasbygning, der kan åbnes om sommeren. Badet kan således fungere som friluftsbad om sommeren og svømmebad om vinteren. Soppesøen forbindes visuelt med Fælledsøen ved rydning af bevoksningen omkring broen.

 

4.      Indgangspartier.

Indgangspartierne skal gøres mere inviterende, og der skal åbnes for indblik i parken fra de forskellige hjørner. Dette gælder især indgangen fra Gunnar Nu Hansens Plads, hvor forbindelsen foreslås skabt ved at anlægge græsplæner på den eksisterende grusbane og udtynde hegn og buske. De nye metrostationer ved indgangene fra Trianglen og fra Vibenshus Runddel indtænkes i planen.

 

5.      Klosterfælledens store, sammenhængende og åbne græsflade genskabes på sigt. 

Der er i tidens løb "vokset" forskellige indhegnede aktiviteter ind i den åbne græsflade på Klosterfælleden. Derved er der blevet mindre græsareal til de mindre fodboldbaner. Der er meget stort slid på disse baner, og det er ønskeligt, at der på et større areal kan flyttes på banerne og i perioder lade nogle hvile for genetablering af græs.

 

A.     Borgmester Jensens Allé nord for Øster Allé reduceres i bredden til kun at være en cykel- og gangsti. Eventuelt kan stiforbindelsen helt fjernes. Det giver mere grønt og bedre plads til boldbaner.

B.     Den eksisterende grusbane ændres til græs og hegnet fjernes.

C.     Opvisningsbanen og hegnet omkring den fjernes, så arealet kan disponeres til boldspil i sammenhæng med de øvrige boldbaner i området

D.    Trafiklegepladsen flyttes, når der engang er fundet en alternativ placering og midler til flytning.

 

6.      Området omkring Frimurerlogen omlægges.

Ved Frimurerlogen er hovedstien rettet ud til et retlinet forløb, der hænger dårligt sammen med det slyngede forløb i resten af parken. Stien foreslås derfor genetableret i et slynget forløb. På denne måde opstår mulighed for et større fritløbsområde for hunde. Nye træplantninger i området opdeler og neddæmper Frimurerlogens tunge facade.

 

7.      Området ved Serridslevvej

I dette område placeres forskellige mindre kunstgræsbaner og grusbaner til petanque og vinterboldspil. Der etableres belysning på banerne. Området bliver mere åbent mod Serridslevvej og får en mere bymæssig karakter.

 

8.      Stier og skiltning

Den blødt svungne sti - filosofgangen - der løber hele vejen rundt i parkens periferi renoveres og suppleres med enkelte nye forbindelser med respekt for den nyanlagte lysløjpe. Stierne opgraderes i forlængelse af målene i Bygge- og Teknikudvalgets tilgængelighedsplan. Alle indgange til parken forsynes med informationstavler med kort, der orienterer om parkens tilbud.

 

9.      Øster Allé.

Vej & park har udarbejdet et projekt for Øster Allé med forslag til et nyt byrum, der er i tråd med tidens krav om fokus på bedre folkesundhed og uorganiserede idrætsaktiviteter. Projektet hænger meget fint sammen med formålet for Fælledparken, og vil kunne tilbyde plads til kunstbaner og vinterudfoldelse.

 

 

Tidsplan og proces

Brugerrådet for Fælledparken har på møder i efteråret og vinteren 2004 fremsat forslag til emner og ønsker, der skulle behandles i udviklingsplanen for Fælledparken. Der har desuden været afholdt tre interviewrunder med en fokusgruppe bestående af parkens uorganiserede brugere om deres ønsker til parken. Disse forslag og ønsker har dannet udgangspunkt for valg af indsatsområder i parken.

Vision og målsætninger for parken samt forslag til indsatsområder drøftes på møde i Brugerrådet 17. marts 2005 ledsaget af Bygge- og Teknikudvalgets bemærkninger fra drøftelsen i udvalget 9. marts 2005.

På baggrund af synspunkter i Bygge- og Teknikudvalget og Brugerrådet udarbejder forvaltningen derefter konkret forslag til udviklingsplan for parken. Brugerrådet diskuterer og kommenterer forslag til planen på endnu to møder i løbet af foråret.

28. april 2005 er der planlagt offentligt parktræf i Fælledparken, hvor de uorganiserede brugere og interesserede borgere kan give deres mening og ønsker om parkens fremtid til kende.

I efteråret 2005 forelægges planen for "Det Grønne Råd", og derefter forelægges Bygge- og Teknikudvalget et forslag til Udviklingsplan for Fælledparken til beslutning.

 

Økonomi

Drøftelsen af vision og målsætninger for Fælledparken har ikke umiddelbare økonomiske konsekvenser.

 

Miljøvurdering

Udviklingsplanen for Fælledparken har som målsætning at bevare og forny en af byens grønne oaser. De foreslåede tiltag vil påvirke miljøet i en positiv retning bl.a. gennem nyplantninger, ved øget artsdiversitet i plantevalget og ved større hensyntagen til dyrelivet.

 

BILAG VEDLAGT

1.      Kort over indsatsområder for Fælledparken februar 2005.

2.      Luftfoto af Fælledparken.

 

Ole Bach


 


Til top