Mødedato: 09.03.2005, kl. 14:00

Busfremkommelighed - evaluering af Vesterbrogade

Busfremkommelighed - evaluering af Vesterbrogade

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. marts 2005

 

 

Sager til beslutning

 

11.      Busfremkommelighed - evaluering af Vesterbrogade

 

BTU 141/2005  J.nr. 2139.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at evalueringen af ombygningen af Vesterbrogade tages til efterretning, og

at den foreslåede indsats til yderlig forbedring af busfremkommeligheden på Vesterbrogade gennemføres.

 

 

RESUME

Forvaltningen og HUR samarbejder om at forbedre busfremkommeligheden indenfor A-busnettet i København. Denne indstilling omhandler resultatet af den indsats, der er sket for at forbedre linie 6A´s forhold på Vesterbrogade. Vesterbrogade blev ombygget i 2003 med de to primære formål at forbedre busfremkommeligheden og forbedre trafiksikkerheden for fodgængere.

I efteråret 2004 er ombygningen af gaden blevet evalueret af et  rådgiverfirma. Evalueringsrapporten viser, at busfremkommeligheden endnu ikke lever op til målene om at afkorte rejsetiden med 10-15 % i forhold til 2001 samt at forbedre regulariteten. Derimod er oplevelsen hos beboerne, at gaden er mere tryg efter ombygningen. Med kun et år som reference er det dog endnu for tidligt at sige, om trafiksikkerheden er forbedret, men der er ikke sket uheld med fodgængere eller cyklister på den nye krydsningsmulighed efter ombygningen. For bilister og erhvervsdrivende var målet, at generne skulle være mindst mulige. For cyklisterne skulle ombygningen som minimum være neutral.

Der er stor forskel på, hvordan ombygningen af gaden opleves. Alle interviewede peger dog på problemer med ulovlige parkeringer og standsninger og alle giver udtryk for, at gaden er blevet smukkere. De handlende oplever en nedgang i salgsindtægter og er utilfredse med forholdene for varelevering og kundeparkering. Cyklisterne oplever, at der er færre konflikter mellem cyklister og bilister efter ombygningen. Efter ombygningen er der færre tidsperioder med meget lave gennemsnitshastigheder, fordi trafikken generelt glider bedre nu.  

Forvaltningen og HUR har med udgangspunkt i evalueringsrapporten undersøgt mulighederne for at nå de mål, der var sat for bussernes fremkommelighed på Vesterbrogade. Efter analyse af køretidsdata for busserne og besigtigelser i gaden er det en fælles opfattelse, at fremkommeligheden for busserne vil kunne forbedres som målsat, ved at gennemføre nogle mindre justeringer af projektet. Ombygningen af Vesterbrogade har vist, at når den begrænsede plads i gaderummet fordeles og prioriteres så snært mellem de forskellige interessenter, er det altafgørende, at alle følger reglerne, for at den ønskede effekt kan nås. De foreslåede tiltag er finjusteringer, der skal tydeliggøre og håndhæve reglerne, så trafikafviklingen i gaden bliver bedre.

Justeringerne omfatter signaloptimering i fire kryds, øget parkeringskontrol og skærpede parkeringstidsrestriktioner, information om læssezonerne samt nogle mindre fysiske ændringer.

Forslagene vil kunne gennemføres for i alt 600.000 kr., hvoraf HUR finansierer 50 %. De resterende 300.000 kr. foreslås finansieret med 150.000 kr. af Vej & Parks anlægsramme samt 150.000 kr. af driftsbudgettet til vedligeholdelse af veje. Udvalget vil senere få forelagt en indstilling om den konkrete anvendelse af de 150.000 kr. fra anlægsrammen.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Forvaltningen og HUR arbejder sammen om at forbedre bustrafikkens fremkommelighed i København. Dette arbejde har blandt andet resulteret i "Bustrategi 2003", som Borgerrepræsentationen har godkendt som arbejdsgrundlag for aktiviteter til forbedring af busfremkommeligheden indenfor A-busnettet (BR 35/04).

A-busnettet omfatter mange af de gamle brogader og oprindelige indfaldsveje til København.  Gaderne har til fælles, at de foruden bustrafikken har mange andre trafikanter, samt et aktivt handelsliv.  Gaderne er typisk også meget benyttede og vigtige cykelforbindelser. Selvom der er forskel fra gade til gade er problemstillingen, at der er begrænset plads og som følge heraf trængsel. Denne indstilling omhandler evalueringen af ombygningen af Vesterbrogade. De indhøstede erfaringer fra ombygningen af gaden er vigtige at opsamle og indarbejde i efterfølgende forslag til forbedring af busfremkommeligheden.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Vesterbrogade var udpeget som strækning med henblik på at afprøve alternative tiltag til at forbedre busfremkommeligheden. Borgerrepræsentationen godkendte den 10. april 2003 den af forvaltningen foreslåede ombygning af Vesterbrogade (BR 174/03). Ombygningen havde som de to primære formål at forbedre fremkommeligheden for busser og forbedre trafiksikkerheden for fodgængere. Endvidere var det et mål, at ombygningen gav færrest mulige gener for bilister og erhvervsdrivende, samt at løsningerne som minimum var neutrale for cyklister. Det var forventet, at rejsehastigheden for busserne ville blive forbedret med 10-15 %, samt at busdriften blev mere stabil og jævn set over hele døgnet.

Ombygningen omfattede strækningen mellem Platanvej og Vester Farimagsgade. I forbindelse med detailprojekteringen måtte projektet ændres for at overholde budgetrammen. Blandt andet blev signalanlæggene ikke fornyet, og der blev kun etableret ca. halvdelen af de foreslåede læssezoner i sidegaderne. De øvrige læssezoner er primært udeladt på grund af manglende plads i sidegaderne.

Ombygningen af Vesterbrogade, der blev afsluttet i slutningen af 2003, er i 2004 blevet evalueret af en ekstern rådgiver. Evalueringen er baseret på målinger af trafikale forhold før og efter ombygningen, samt interviews med erhvervsdrivende, beboere, buschauffører og cyklister. Interessenterne oplever ombygningen meget forskelligt. Hvad nogle ser som en klar forbedring, ser andre som en forringelse af forholdene.

Resultatet af evalueringen

Ombygningen har endnu ikke givet så store gevinster for busfremkommeligheden som forudsat. Målinger viser, at bussernes gennemsnitshastighed kun er øget med 5 % i indadgående retning. I udadgående retning er der sket en forbedring af bussernes regularitet. Ulovlig parkering og standsning vurderes at være hovedårsag til, at bussen ikke kommer hurtigere frem.       

Totredjedele af de interviewede erhvervsdrivende er utilfredse med forholdene på Vesterbrogade. De fleste mener, at ombygningen har forværret forholdene. Utilfredsheden relaterer sig primært til standsnings- og parkeringsforholdene for kunder og leverandører. En tredjedel af de interviewede oplever, at de har haft en nedgang i omsætningen det seneste år.         

Beboerne oplever, at trafikken afvikles mere jævnt nu, samtidig beskrives projektet som meget vellykket mht. udformningen. Alle interviewede finder iøvrigt, at ombygningen har tilført gaden et byrumsmæssigt kvalitetsløft. Beboerne oplever det som nemmere og mere trygt at krydse gaden via den nye midterhelle. Det er for tidligt at vurdere de sikkerhedsmæssige forhold, men der er ikke sket uheld med fodgængere eller cyklister på vulsten efter ombygningen.

Med ombygningen fremstår cykelstien som sammenhængende og velfungerende. Der opleves færre konfliktsituationer mellem biltrafik og cykler efter ombygningen.

Evalueringsrapporten sammenfatter, at Vesterbrogades smalle tværprofil vanskeliggør traditionelle busfremkommelighedsløsninger for eksempel i form af busbaner på hele strækningen. Der har derfor været anvendt andre løsninger, hvor der er omlokaliseret og nedlagt parkeringspladser og foretaget en fordeling af pladsen i gaderummet mellem de forskellige interessenter. Alle interessegrupper i evalueringsrapporten peger på, at der er problemer med ulovlig parkering og standsning. Resultatet af evalueringen viser, at det er nødvendigt at følge op med en håndhævelse og tydeliggørelse af de restriktioner, der er lagt ned i gaden, for at nå det mål, der er sat for bussernes fremkommelighed i forbindelse med ombygningen. Sagt med andre ord gør kombinationen af den begrænsede plads og de mange aktører, at effekten af ombygningen er meget sårbar overfor, at brugerne af gaden agerer efter de regler og den skiltning, der er i gaden.

En sammenfatning af evalueringen er vedlagt som bilag 1.  

Yderligere forbedring af busfremkommeligheden på Vesterbrogade

Med udgangspunkt i evalueringsrapporten har HUR og forvaltningen undersøgt hvilke muligheder, der er for en øget forbedring af busfremkommeligheden på Vesterbrogade. Formålet har været at nå det mål, der var opstillet for at afkorte bussernes rejsetid med 10-15 % i forbindelse med ombygningen af gaden.

På baggrund af køretidsdata fra HUR samt registreringer i gaden på forskellige tidspunkter af dagen foreslår forvaltningen følgende forbedringer gennemført. Forbedringerne omhandler primært mindre justeringer af projektet, der skal fremme trafikafviklingen. Forslagene omhandler fire forskellige indsatser:

·        signaloptimering 

·        parkeringsrestriktioner 

·        læssezoner 

·        fysiske ændringer 

Signaloptimering

I fire kryds på strækningen vurderes det, at det er muligt yderligere at optimere signalerne for bustrafikken primært ved at forlænge grøntiden og forbedre samordningen mellem signalerne. Ændringerne foreslås gennemført som punktprojekter i 2005. Udvalget vil senere få forelagt en særskilt indstilling herom.

 

Parkeringsrestriktioner

Ulovligt parkerede biler sinker ofte busserne. Ved at nedsætte tidsbegrænsningen på parkeringspladserne og samtidig øge parkeringskontrollen forventes det, at antallet og varigheden af ulovlige parkeringer og standsninger vil kunne reduceres. Den større udskiftning vil give øget mulighed for at finde en parkeringsplads. Forbedringerne vil kunne gennemføres indenfor driftsbudgettet. Vej & Park har lavet en aftale med Parkering København om at øge parkeringskontrollen i området i en periode indtil parkeringsrestriktionerne følges af gadens brugere. Vej & Park vil endvidere bede Københavns Politi om at øge deres parkeringskontrol på Vesterbrogade.

 

Læssezoner

Handlende og beboere har ikke opdaget mulighederne for af- og pålæsning i sidegaderne og kritiserer fejlagtigt i evalueringsrapporten, at der slet ikke er blevet realiseret nogen læssezoner. Læssezonerne kan gøres mere synlige med en bevidst informationsindsats. Det vurderes, at der er et vist forbedringspotentiale, da der hidtil ikke er gjort aktiv reklame for zonerne. Ved at flytte vareleveringerne fra Vesterbrogade til læssezonerne vil bustrafikkens fremkommelighed øges. Større biler vil forsat skulle levere varer på Vesterbrogade, da der ikke er fysisk plads i sidegaderne. Information om læssezonerne vil kunne gennemføres indenfor driftsbudgettet.

 

Fysi ske ændringer

I evalueringsrapporten samt ved besigtigelserne i gaden er der peget på forskellige justeringer af projektet, der vil kunne forbedre bussernes fremkommelighed. Forslagene går dels på at tydeliggøre de gældende regler ved afmærkning og dels på at gennemføre nogle mindre ændringer, der kan øge fleksibiliteten i gaderummet, så trafikken glider nemmere. Det foreslås således at tydeliggøre stoppestederne ved Enghavevej og at etablere spærreflader før og efter parkeringsrammerne i gaden. Endvidere foreslås det at tillade højresvingende biler i en del af busbanen ved Dannebrogsgade. På strækningen mellem Frederiksberg Allé og Enghavevej foreslås det at fjerne en mindre del af vulsten og etablere to ekstra parkeringspladser. Mellem Vesterbros Torv og Viktoriagade foreslås det at ændre midterhellen til en spærreflade for at smidiggøre trafikafviklingen. Justeringerne vil kunne udføres indenfor driftsbudgettet.

Forslagene er uddybende beskrevet i bilag 2. Bilag 3 og 4 illustrerer afkortning af vulsten samt ændring af midterhellen.

Forventet resultat af forbedringerne

HUR og forvaltningen er af den opfattelse, at det opstillede mål for bussernes fremkommelig vil kunne nås ved at gennemføre de opstillede forslag. Det forventes med andre ord, at regulariteten vil kunne forbedres yderligere, samt at rejsetiden vil kunne afkortes med 10-15 % i forhold til 2001.

Ændringerne vil sammenlagt koste ca. 600.000 kr. at gennemføre, hvoraf HUR har givet tilsagn om at betale 50 %.

 

Økonomi

Forslagene til forbedring af busfremkommeligheden vil sammenlagt koste ca. 600.000 kr. at gennemføre, hvoraf HUR har givet tilsagn om at betale 50 %. De resterende 300.000 kr. foreslås finansieret med 150.000 kr. af Vej & Parks anlægsramme til gennemførelse af punktprojekter i 2005 (Busfremkommelighed). Udvalget vil senere få forelagt en indstilling herom i forbindelse med udmøntningen af de reserverede midler til punktprojekter i 2005. Det resterende beløb på 150.000 kr. foreslås afholdt af Vej & Parks driftsmidler til vedligeholdelse af veje.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Forbedring af bustrafikkens fremkommelighed er et af de centrale emner i Københavns Kommunes Trafik og Miljøplan samt i kommuneplanen. I kommuneplan 2001 er det målet at sikre et velfungerende transportsystem med en væsentlig mindre miljøpåvirkning end i dag. Det betyder, at det samlede biltrafikniveau ikke må stige, og at det stigende trafikale behov må tilgodeses med øget kollektiv trafik. Endvidere er det et mål i kommuneplan 2001 at forbedre bussystemet og sikre gode skiftemuligheder mellem bus, Metro, S-tog og regionaltog for derigennem at øge den kollektive trafiks andel af den samlede persontrafik i kommunen.

Projektet har haft en positiv effekt for miljøet og opfylder miljømålsætningerne, en yderlig forbedring af busfremkommeligheden på Vesterbrogade vil øge effekten endnu mere.

 

Høring

Evalueringen af Vesterbrogade samt forslagene til forbedring af busfremkommeligheden på Vesterbrogade er udarbejdet i samarbejde med HUR. Evalueringsrapporten bygger på vurderinger fra de erhvervsdrivende, beboere, chauffører og cyklister. 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Sammenfatning af rapporten: " Vesterbrogade – evaluering af ombygningen", udarbejdet af Tetraplan A/S, november 2004.

Bilag 2: Vesterbrogade – forbedringsmuligheder, notat af 17. februar 2005.

Bilag 3: Afkortning af vulst mellem Frederiksberg Allé og Enghavevej.

Bilag 4: Ændring af midterhelle mellem Vesterbros Torv og Viktoriagade.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

"Vesterbrogade – evaluering af ombygningen." Rapport udarbejdet af Tetraplan A/S, november 2004.

 

 

Ole Bach


 


Til top