Mødedato: 08.11.2000, kl. 14:00

Hastighedsplan for Københavns Kommune

Hastighedsplan for Københavns Kommune

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2000

 

 

Sager til beslutning

 

5. Hastighedsplan for Københavns Kommune

 

BTU 483/2000 J.nr. 0421.0001/95

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der på baggrund af rapporten "Hastighedsplan for København" udarbejdes forslag til etapevis realisering af planen

 

RESUME

Formålet med en hastighedsplan for Københavns Kommune er at fremme trafik-sikkerheden og nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken.

Den udarbejdede hastighedsplan foreslår:

  • hastighedsgrænserne ændret på en række veje på kommunens overordnede vejnet
  • en generel hastighedsnedsættelse i boligområder (inkl. middelalderbyen) til 40 km/t

Resultatet af gennemførelsen af hastighedsplanen er beregnet til, at antallet af per-sonskadeuheld mindskes med 7% eller 140 personskadeuheld over en 3 års periode. Dette svarer til en samfundsmæssig besparelse på 240 mio. kr., som langt overstiger omkostningerne ved trafikanternes øgede tidsforbrug.

Når planen skal realiseres, vil det kræve ændret skiltning. En del steder må der endvidere suppleres med fysiske foranstaltninger, der kan dæmpe hastigheden. De umiddelbare økonomiske konsekvenser af hastighedsplanen er ikke beregnet. I nogle tilfælde vil udgifterne kunne afholdes inden for Vej & Parks driftsbudget, mens større ombygninger vil kræve indstilling om kapitalbevilling.

På baggrund af hastighedsplanen udarbejdes forslag til en etapevis realisering.

Sagen blev godkendt i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 5. april 2000. Tine Peters (V), Søren Pind (V) og Ole Hentzen (C) begærede herefter sagen behandlet i Borgerrepræsentationen. I Borgerrepræsentationens møde den 11. maj 2000 blev sagen, på forslag af Søren Pind (V), tilbagevist til Bygge- og Teknikudvalget. Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden i mødet den 16. august 2000, hvor den blev udsat.

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 30. august 2000 blev sagen udsat med henblik på fornyet, udvidet høring. Vej & Park har siden foretaget høring samt udarbejdet vedlagte supplerende bilag til sagen, notat af 27. oktober 2000 vedrørende Hastighedsplan for København.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune godkendte i 1997 "Trafik- og miljøplan for København". Et af planens 12 hovedpunkter er hastighedsdæmpning.

Baggrunden for at arbejde med hastighedsdæmpning er, at målinger flere steder har vist, at bilister overskrider hastighedsgrænserne og dermed øger risikoen for trafikuheld. Uheldsrisikoen stiger voldsomt med hastigheden: Den er proportional med hastigheden i tredje potens - så selv en lille hastighedsoverskridelse kan være forskellen mellem liv og død.

På den baggrund reducerede kommunen i samarbejde med Københavns Politi i 1997 hastighedsgrænserne på 15 strækninger. Politiet har fulgt ændringerne op med øget kontrol. For at komme videre kræves imidlertid en samlet plan for valg af hastighedsgrænser for hele kommunen.

Trafikministeriets "Trafikpulje 1997" blev oprettet for at støtte projekter, der kan fremme Regeringens mål og indsatsområder som beskrevet i Trafik 2005 og Regeringens handlingsplan for trafiksikkerhed. En af puljens fire temaer er netop hastighedsplanlægning og differentierede hastighedsgrænser.

Derfor ansøgte Københavns Kommune i 1998 om støtte fra trafikpuljen til at udarbejde en hastighedsplan for kommunen og realisere dele af den i et demonstrationsprojekt. Dette er tidligere godkendt i Bygge- og Teknikudvalget (BT 193/98) og i Borgerrepræsentationen (BR 408/98), og der er udpeget et område i Valby for demonstrationsprojektet. Efter udvalgets godkendelse fik projektet støtte fra puljen og blev startet i 1999.

Området i Valby, som er begrænset af vejene Folehaven, Gammel Køge Landevej, Vigerslev Allé og Vigerslevvej, er udvalgt efter aftale med Valby Bydelsråd og indeholder såvel bolig- som industriområde.

I forsøgsområdet skal der arbejdes med forslag til virkemidler, som kan anvendes for at sikre, at planens hastighedsgrænser overholdes. Demonstrationsprojektet forventes udført i efteråret 2000 i samarbejde med Valby Bydelsråd.

Uddybning af indstilling

Til beregningen af effekten af hastighedsplanen er der benyttet en model, der tager udgangspunkt i de mange udførte hastighedsmålinger i Københavns Kommune. Ef-fekten er umiddelbart mindre, end hvad hastighedsplaner for andre danske byer for-venter. Dette skyldes, at hastighedsniveauet generelt er lavt i en storby som København. En betydelig anvendelse af fysiske virkemidler (vejombygninger) vil imidlertid medføre en større hastighedsreduktion - og dermed en endnu større reduktion af uheld.

Hastighedsplanen indeholder en nedsat hastighedsgrænse på ca. 67 km vej og en øget hastighedsgrænse på ca. 1 km - på det overordnede vejnet. Hertil kommer alle lokalgaderne, hvor hastighedsgrænsen generelt foreslås nedsat til 40 km/t.

På seks af de regionale veje foreslås hastighedsgrænsen nedsat fra 70 til 60 km/t og på fire større veje foreslås 60 nedsat til 50 km/t. Kun på en enkelt vej er hastighedsgrænsen foreslået øget fra 50 til 60 km/t.

Hastighedsændringerne er hovedsagelig begrundet i vejens eksisterende uheldssituation, men der indgår tillige overvejelser om sammenhænge i vejnettet og områder med sammenhængende hastighedsgrænse.

Resultatet af gennemførelsen af hastighedsplanen er beregnet til, at antallet af per-sonskadeuheld mindskes med 7% eller 140 personskadeuheld over en 3 års periode. Dette svarer til en samfundsmæssig besparelse på ca. 240 mio. kr.

Det vurderes, at trafikanter på de indfaldsveje, hvor der sker ændringer, i gennemsnit kun vil bruge op til 12 sekunder ekstra på at komme fra kommunegrænsen til centrum som følge af ændrede hastighedsgrænser. Det totale tidsforbrug for alle trafikanter på de berørte strækninger kan forventes at føre til en stigning i tidsforbruget på op til ca. 1 procent i forhold til i dag.

Dette svarer til en samfundsøkonomiske merudgift på ca. 65 mio. kr., som så kan sættes i forhold til besparelsen på uheldssiden på ca. 240 mio. kr.

Samfundet og trafikanterne sparer altså meget mere på uheld set i forhold til de omkostninger, de får til øget tidsforbrug.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser af Hastighedsplanen er ikke beregnet. I nogle tilfælde vil udgifterne kunne afholdes inden for Vej & Parks driftsbudget, mens større ombygninger vil kræve indstilling om kapitalbevilling. Der er allerede givet kapitalbevilling til demonstrationsprojektet.

Høring

Forslaget til Hastighedsplanen med tilhørende nye hastighedsgrænser er blevet til i et samarbejde mellem Københavns Politi og Vej & Park.

Hovedstadsområdets Trafikselskab har haft forslaget til høring og har følgende be-mærkninger:

"HT kan generelt tilslutte sig målet om at reducere antallet af personskadeuheld i København. Det er på det foreliggende grundlag ikke muligt at afgøre om gennemførelsen af en sådan plan vil medføre, at hastighederne for busserne vil blive reduceret forholdsmæssigt så meget, at det vil få driftsøkonomiske konsekvenser for HT og rejsetidsforlængelser for buspassagererne.

Hvis den slags konsekvenser imidlertid skulle vise sig, vil vi fra HT's side opfordre til, at kommunen tilbyder at kompensere for eventuelle merkøretider og/eller mistede passagerer i den kollektive trafik. Det ville være hensigtsmæssigt at vi i fællesskab vurderede forventede konsekvenser på forhånd inden planens iværksættelse.

Vi tilslutter os altså det gode formål med uheldsreduktionen, men vil også påpege behovet for at tilgodese det andet gode formål, som er en god og attraktiv kollektiv trafik, der lever op til de mål og visioner, som er beskrevet i kollektiv trafikplan."

Endvidere har der den 22. marts 2000 været afholdt informationsmøde for bydelene, som udtrykte stor tilfredshed med planen.

Andre konsekvenser

I rapporten er der endvidere beregnet effekter for støj, barrierer og luftforurening. Disse forventes at blive ubetydelige. På to til tre strækninger kan der forventes en reduceret støjbelastning på 1-2 dB, hvilket sandsynligvis lige kan fornemmes af det menneskelige øre.

 

BILAG VEDLAGT

Rapporten "Hastighedsplan for København"

Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 5. april 2000

 

Endvidere vedlagt

Notat af 27. oktober 2000 vedrørende Hastighedsplan for København

 

 

Ole Bach

 

 

Til top