Redegørelse om økologiske fødevarer i køkkener og kantiner under Bygge- og Teknikudvalget
Redegørelse om økologiske fødevarer i køkkener og kantiner under Bygge- og Teknikudvalget
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. november 2000
Sager til beslutning
24. Redegørelse om økologiske fødevarer i køkkener og kantiner under Bygge- og Teknikudvalget
BTU 494/2000 J.nr. 130404.0001/98
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at den i sagsbeskrivelsen optrykte redegørelse om økologiske fødevarer i køkkener og kantiner under Bygge- og Teknikudvalget sendes til Økonomiudvalget
RESUME
Økonomiudvalget besluttede den 7. december 1999, at der skal forelægges en fornyet redegørelse om økologiske fødevarer i køkkener og kantiner for Økonomiudvalget senest december 2000.
Plandirektoratets kantine har som målsætning kun at servere fødevarer uden tilsætningsstoffer. Københavns Kirkegårdes to kantiner har som mål at overgå til økologiske fødevarer, såfremt disse varer ikke er væsentligt dyrere end de konventionelle fødevarer, og under forudsætning af at der kan spares ved samordnet indkøb. Kommune Teknik København har ikke fastsat konkrete mål for overgang til økologiske fødevarer.
For de øvrige enheder i forvaltningen er der ikke formuleret mål for overgang til økologiske fødevarer, eftersom personalet benytter kantiner, der drives af andre, eller selv står for madlavningen.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen tog den 3. december 1998 en redegørelse om anvendelse af økologiske fødevarer i køkkener og kantiner i Københavns Kommune til efterretning. Udvalgene fik samtidig til ansvar at fastsætte konkrete mål for samt at tilrettelægge og iværksætte en overgang til økologiske fødevarer i køkkener og kantiner under udvalgene. De relevante udvalg skulle hurtigst muligt iværksætte forsøg med økologiske fødevarer i udvalgenes køkkener og kantiner.
Bygge- og Teknikudvalgets bidrag til "Redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer i køkkener og kantiner" (1999) blev behandlet i mødet den 15. september 1999. Økonomiudvalget tog den 7. december 1999 denne redegørelse til efterretning og besluttede, at der skal forelægges en fornyet redegørelse for Økonomiudvalget senest december 2000.
Bygge- og Teknikforvaltningen er repræsenteret i "Netværk for økologiske fødevarer", som er blevet til på Økonomiudvalgets opfordring. Netværket, der er forankret i Miljø- og Forsyningsforvaltningen, har til formål at fremme erfaringsudveksling og tværgående samarbejde vedrørende økologiske fødevarer og ernæringsmæssige forhold.
Bidrag til redegørelse
Det foreslås, at følgende fremsendes til Økonomiforvaltningen som Bygge- og Teknikudvalgets bidrag til "Redegørelse om økologiske fødevarer i køkkener og kantiner 2000":
"Økonomiforvaltningen
Rådhuset
1599 København V
Bidrag til "Redegørelse om økologiske fødevarer i køkkener og kantiner 2000"
Økonomiforvaltningen har med brev af 1. september 2000 anmodet de stående udvalg om bidrag til "Redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer i køkkener og kantiner 2000". Det sker med henvisning til Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. december 1999 om, at der skal forelægges en sådan redegørelse for Økonomiudvalget senest december 2000.
I det følgende redegøres for status med hensyn til overgang til økologiske fødevarer i de kantiner og køkkener, der benyttes af Bygge- og Teknikforvaltningens personale:
Plandirektoratets kantine har stadig som målsætning kun at tilbyde fødevarer uden tilsætningsstoffer. Et egentlig mål for overgang til økologiske fødevarer er endnu ikke formuleret, men kantinens udbud af økologiske fødevarer vil blive øget, når der er økonomisk grundlag for det.
Kommune Teknik København har ikke fastsat konkrete mål for overgang til økologiske fødevarer, idet kantinedriften siden årsskiftet har været præget af personaleændringer. Der iværksættes ikke større ændringer i kantinens sortiment, før end resultatet af driften i 2000 er vurderet.
Det er Københavns Kirkegårdes mål, at personalekantinerne på Bispebjerg Kirkegård og Vestre Kirkegård skal overgå til økologiske fødevarer, såfremt sådanne ikke er væsentligt dyrere end de konventionelle fødevarer, og under forudsætning af at der kan spares ved samordnet indkøb. Man skal i den forbindelse være opmærksom på, at konsekvensen af prisforhøjelser ud over det nuværende niveau formodentlig vil være, at salget aftager så meget, at kantinerne må lukkes. For at fremme indførelsen og benyttelsen af økologiske fødevarer har Københavns Kirkegårde besluttet, at de to kantiners ledere skal deltage i kurser om emnet.
På hver af Københavns Brandvæsens brandstationer er der indrettet køkkenfaciliteter, hvor det døgnvagtgørende personale selv kan tilberede morgenmad, frokost og aftensmad af egne indkøbte og betalte råvarer. På depoter, værksteder og i administrationen er der alene frokoststuer, hvor de ansatte kan spise deres medbragte mad. På den baggrund formulerer Københavns Brandvæsen ikke mål for overgang til økologiske fødevarer.
Kantinerne i Njalsgården, Ottiliahus og på Rådhuset, som benyttes af personalet i henholdsvis Vej & Park, Parkering · København, RIA Rådgivende Ingeniører & Arkitekter, Byggedirektoratet og Sekretariatet, drives af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Spørgsmålet om udbudet af økologiske fødevarer i disse kantiner drøftes i de respektive huse.
Parkering · København har indgået aftaler om, at parkeringsserviceassistenterne kan benytte en række andre kommunale institutioners kantiner samt H:S's kantine på Kommunehospitalet, men Parkering · København har ikke indflydelse på udbudet i disse kantiner. Dersom Parkering · København opretter sin egen kantine på Kommunehospitalet, vil man overveje en målsætning for dens udbud og anvendelse af økologiske fødevarer.
Bygge- og Teknikforvaltningen er repræsenteret i det i Miljø- og Forsyningsforvaltningen forankrede "Netværk for økologiske fødevarer".
Med venlig hilsen
Søren Pind
Jens Jacobsen"
BILAG VEDLAGT
Brev af 1. september 2000 fra Økonomiforvaltningen
Jens Jacobsen