Offentlige toiletter i Københavns kommune - strategi for den fremtidige udvik-ling
Offentlige toiletter i Københavns kommune - strategi for den fremtidige udvik-ling
Bygge- ogTeknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003
Sager til drøftelse
24.
BTU 449/2003 J.nr.2280.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningenindstiller, at Bygge- og Teknikudvalget på baggrund af vedlagtetoiletredegørelse drøfter principperne for den fremtidige toiletforsyning iKøbenhavns Kommune, herunder:
RESUME
Borgerrepræsentationenbesluttede på sit møde den 22. august 2002, efter indstilling fra Bygge- ogTeknikudvalget, at der skulle gennemføres en analyse af behovet for offentligetoiletter i Københavns Kommune, samt udarbejdes en samlet plan for denfremtidige toiletforsyning i kommunen, inklusive en renoveringsplan.
Vej & Parkhar derfor analyseret den nuværende toiletforsyning i byen herunder standardfor ren- og vedligeholdelse, toilettyper samt geografisk placering. Resultatetfremgår af vedlagte toiletredegørelse. Vej & Park har desuden gennemført vedlagtebrugerundersøgelse af borgeres og interessenters synspunkter og behov vedrørendebyens toiletter.
På baggrund af analyserne menerforvaltningen, at det også i fremtiden er en offentlig opgave at sørge forrimelige toiletmuligheder til de af byens borgere og gæster, der opholder ogbevæger sig i byens offentlige rum. Det er imidlertid nødvendigt at forbedrestandarden betydeligt på store dele af den service der ydes på området. Daforvaltningen ikke forventer, at der vil kunne afsættes ressourcer til at kunneløfte alle de nuværende toiletter op på et optimalt niveau, vil det værenødvendigt at prioritere indsatsen.
Forvaltningen foreslår derfor,at Bygge- og Teknikudvalget drøfter følgende:
80 % af brugerne mener, at renhed er det vigtigste krav tilet offentligt toilet. Forvaltningen anbefaler derfor, at det bliver etufravigeligt krav, at offentlige toiletter er rene, velholdte og trygge. Detteer ikke tilfældet i dag, hvad angår de ubemandede gadetoiletter, og i et vistomfang også combipissoirer og pissoirer. De bemandede toiletter lever i dag optil dette krav. Parktoiletter vil efter modernisering og istandsættelsetilnærmelsesvis kunne leve op til kravet.
Efter forvaltningens vurdering vil det kun være muligt atgarantere rene, velholdte og trygge toiletter, hvis der fremover opereres medfølgende toilettyper:
For at tilfredsstille store og akutte behov, og for atholde gader og porte rene, er det nødvendigt med endnu en type, som kan bringestil at fungere godt, hvis der ofres flere penge på ren- og vedligeholdelse:
I parker, hvor der er mange børn, og hvor der ikke ercaféer eller kiosker i nærheden er der endvidere brug for endnu en toilettype,som efter nødvendige moderniseringer og istandsættelser vil kunne bringes tilat fungere godt:
5. Ubemandede åbne og gratis parktoiletter.
Placeringen af toiletterne foreslås prioriteret i fremtidenefter princippet, hvor flest mennesker opholder sig i længst tid. Det vil sige,enten hvor mennesker opholder sig i lang tid (fx i parkerne eller påopholdspladser), eller hvor der er mange mennesker, der færdes (fxtrafikknudepunkter). Der arbejdes således ikke ud fra en bestemt afstand mellemtoiletterne.
Forvaltningen foreslår derfor, at gadetoiletter placeres påopholdspladser, trafikknudepunkter, ved større turistattraktioner samt iområder med stort pres på arrangementer i byrummet.
Forvaltningen foreslår, at der skal være toiletter i allestørre parker.
På baggrund af Bygge- ogTeknikudvalgets drøftelse af ovenstående principper for den fremtidigetoiletforsyning udarbejder Vej & Park et forslag til toiletplan med tilhørendeøkonomi, der forelægges udvalget til beslutning.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 22. august2002, efter indstilling fra Bygge- og Teknikudvalget, at der skulle gennemføresen analyse af behovet for offentlige toiletter i Københavns Kommune, samtudarbejdes en samlet plan for den fremtidige toiletstruktur i kommunen.
Baggrunden herfor var et ønske fra Bygge- og Teknikudvalgetom, at der skabes et overblik over, om den ydelse, Københavns Kommune leverervedr. offentlige toiletter, kan forbedres, således at borgernes ønskerindfries, samtidig med at ressourcerne udnyttes optimalt. Dette ønskeudspringer af en indstilling fra Bygge- og Teknikforvaltningen, som BTUbehandlede på sit møde den 3. april 2002 om, at toilettet på Gothersgade underKongens Have blev istandsat for ca. 3 mio. kr., samt at 18 toiletter forsøgsvisblev lukket. BTU ønskede ikke at træffe beslutning herom, førend der forelå ensamlet plan for udviklingen af de offentlige toiletter i byen.
Vej & Park gennemførte i 2002 en borgerundersøgelse, somresulterede i et kvalitetsregnskab over Vej & Parks ydelser. I denneundersøgelse indgik 4 overordnede spørgsmål om de offentlige toiletter iKøbenhavn. Borgerne gav kvaliteten af toiletterne en meget lav bedømmelsesamtidig med, at offentlige toiletter blev vurderet som vigtige for byen.
På møde i BTU 8. maj 2002 drøftede udvalget om forvaltningenskulle sende 13 handicaptoiletter – eventuelt med reklamer – i offentligtudbud. Begrundelsen var, at der manglede toiletter på Metroforpladserne, påjubilæumstorvene og på andre renoverede pladser i byen. På baggrund afdrøftelsen har Vej & Park gennemført en projektkonkurrence om design af etoffentligt toilet. Toiletenheden består af et fuldautomatisk handicapvenligtbetalingstoilet samt gratis pissoir.
På møde i BTU 18. juni 2003 besluttede BTU at ISS A/S blevvinder af konkurrencen. Udvalget ønskede ikke at tage stilling til realiseringog finansiering af toiletenhederne, før udvalget havde drøftet den samledestrategi for toiletforsyningen i byen.
Vej & Park har på baggrund af ovenstående analyseret dennuværende toiletforsyning i byen herunder standard for ren- og vedligeholdelse,toilettyper samt geografisk placering. Resultatet fremgår af vedlagtetoiletredegørelse. Vej & Park har desuden gennemført vedlagtebrugerundersøgelse af borgeres og interessenters synspunkter og behovvedrørende byens toiletter.
Hovedkonklusionerneifølge brugerundersøgelsen:
- Standard for ren- ogvedligeholdelse.
- Valg af toilettyper
- Toiletternesgeografiske placering
Vej & Park mener på den baggrund, at det også ifremtiden er en offentlig opgave at sørge for rimelige toiletmuligheder til deaf byens borgere og gæster, der opholder og bevæger sig i byens offentlige rum.Det er desuden nødvendigt at forbedre standarden betydeligt på store dele afden service der ydes på området.
Den analyse Vej & Park har foretaget af toiletforholdeneviser en meget stor forskel i standarden for de forskellige toilettyper. Denneforskel hænger til dels sammen med de anvendte økonomiske ressourcer, idet dertil de 4 bemandede toiletter i 2003 anvendes 11 millioner kr. mens der til deresterende 122 ubemandede anvendes 8,5 millioner kr.
I forlængelse af brugerundersøgelsens konklusioner og Vej& Parks egen analyse af forholdene foreslår forvaltningen, at en fremtidigtoiletforsyning skal bygge på følgende principper:
Principper fortoiletforsyningen i Københavns Kommune
- Standard for ren- ogvedligeholdelse.
- Principper for valgaf toilettyper
- Principper fortoiletternes geografiske placering
Udgangspunktet for Vej & Parks arbejde medtoiletredegørelsen har været, at det også i fremtiden er en offentlig opgave atsørge for rimelige toiletmuligheder til de af byens borgere og gæster, deropholder og bevæger sig i byens offentlige rum i længere tid.
En god toiletforsyning er også med til at løse en andenoffentlig opgave, at sørge for at byens offentlige rum er rene.
Borgernes holdninger til Københavns kommunes Toiletter
Vej & Park har gennemført vedlagte brugerundersøgelse afborgeres og interessenters synspunkter og behov vedrørende byens toiletter.Undersøgelsen er gennemført som en kombination af gadeinterview ogfokusgruppeinterview med borgere og interessenter.
Borgerne mener ifølge undersøgelsen, at det er en vigtigoffentlig opgave at sørge for toiletter i byrummet. Ud over at betjene detrængende er det vigtigt at holde byrummet rent.
Placeringen af toiletterne skal være logisk. De skal være desteder hvor man forventer at finde dem. Sådanne steder er pladser og torve,trafikknudepunkter og sted er hvor mange færdes. Mange mener, at de offentlige toiletterkan være svære at finde. Der ønskes bedre skiltning, og en klarere afmærkningpå bykortene.
Parktoiletter bliver betragtet som meget vigtige, fordi manopholder sig i parkerne i længere tid, og der ikke er andre toiletmuligheder inærheden. Der kommer mange børn i parkerne også uden forældre, så det er vigtigt,at toiletterne er børnevenlige. De fuldautomatiske toiletter duer ikke her, dade ikke må benyttes af børn under 10 år alene.
Over halvdelen af de adspurgte bruger aldrig offentligetoiletter fordi de finder dem frastødende og beskidte. Mange borgereforetrækker at bruge toiletter i indkøbscenter, stormagasiner og caféer.
Blandt de der bruger offentlige toiletter mener over ¾ af deadspurgte, at de 4 bemandede toiletter er virkelig fine, rene og trygge. 2/3synes de ubemandede gadetoiletter er dårlige eller meget dårlige og lige såmange finder pissoirerne ulækre og fyldt med graffiti.
Vej & Parks handicappanel ønsker en generel opgraderingaf handicaptoiletterne, gerne så de lever op til kravene i Dansk standard. Placeringaf toiletterne skal kunne findes på Vej & Parks hjemmeside.
Repræsentanter for de beboere, der dagligt opholder sig vedbænke i byrummet – såkaldte drikkegrupper – udtrykker stort behov foroffentlige toiletter eller pissoirer i nærheden. Disse grupper benytter ikkekundetoiletter i caféer og butikker.
Fuldautomatiske toiletter får en meget blandet bedømmelse.Renheden bedømmes generelt som god, men mange især kvinder er utrygge vedteknikken, og er bange for ikke at kunne komme ud fra toilettet. Mange bliverdog behageligt overraskede, når de ser det automatiske toilet i funktion.
Borgerne undrer sig over, at der ikke er toiletter påmetrostationerne. Både af hensyn til de rejsende og af hensyn til byrummetsudseende bør metrotoiletter placeres under terræn.
Standard for ren- og vedligeholdelse
Brugerundersøgelsen viste, at 80 % af borgerne mente, at detvigtigste krav til et offentligt toilet er, at det er rent.
I Københavns Kommune bliver de ubemandede gadetoiletterrengjort en gang om dagen om morgenen eller tidlig formiddag af en person, derkun arbejder med toiletrengøring. Der er resten af dagen intet opsyn og ingenrengøring. Det betyder, at toilettet kort tid efter rengøringen og resten afdagen kan være ubrugeligt. Vej & Park har konstateret, at toiletterne noglesteder er i en helt uacceptabel rengøringstilstand.
Der er 2 toilettyper der garanterer en høj grad af renhed –de bemandede toiletter og de fuldautomatiske selvspulende toiletenheder. Vej& Park foreslår derfor, at der principielt kun benyttes disse totoilettyper på gadearealer.
Alternativt bliver der indgået aftale/kontrakt om offentligadgang til toiletterne på steder, hvor der i forvejen er personale, derrenholder og fører opsyn med toiletterne.
Parktoiletterne har generelt en bedre renholdelsesstandardend gadetoiletterne. I parkerne er det, det samme personale der rengørtoiletterne, der også har andre renholdelsesopgaver i parken. I perioder medmange parkgæster er der derfor mulighed for at øge rengøringsfrekvensen, ved atudskyde andre opgaver.
Vej & Park foreslår, at parktoiletter principieltbevares som ubemandede gratistoiletter, men med øgede midler til rengøring. Detstore toilet i Fælledparken, der tidligere har været bemandet har i høj gradværet hjemsøgt af misbrug og hærværk. Det istandsættes og bemandes i sommermånederne.
Nogle parktoiletter trænger dog til gennemgribendeistandsættelse. Vej & Park foreslår at de parktoiletter der trænger,renoveres gennemgribende og at de største reduceres i omfang.
Toilettyper:
Vej & Park foreslår at de 4 yderst velfungerendebemandede toiletter opretholdes, men med indskrænket åbningstid over året ogdøgnet. Antallet af besøgende er på nogle af toiletterne meget lavt ivintermånederne og i de sene aftentimer.
Store ubemandede – tidligere bemandede gadetoiletter lukkesstraks og permanent, da hærværk og misbrug ikke kan styres. De erstattes hvorder stadig er behov med nye fuldautomatiske "metrotoiletter".
Små ubemandede gadetoiletter erstattes, hvor der fortsat erbehov af de nye fuldautomatiske "Metrotoiletenheder" med gratis pissoir oghandicapvenligt betalingstoilet.
Alternativ til "Metrotoilettet" er kobling af offentligegadetoiletter til andre aktiviteter, hvor der er personale. Det kan væremedborgerhuse, biblioteker, socialcentre, servicecentre, eller der kan indgåsaftaler med fx caféer, restauratører eller døgnkiosker om - mod betaling - atgøre deres toiletter offentligt tilgængelige. Ydelsen offentligt tilgængeligetoiletter i caféer kiosker m.m.. kan eventuelt bringes i udbud.
De gamle støbejernspissoirs bevares i indre by ogbrokvartererne, idet renholdelsen og graffitibekæmpelsen opgraderes. Eventueltsættes enkelte nye pissoirs op ved drikkegrupperne.
De nye kombipissoirs fra 1990'erne bevares men ombygges sådet tydeligere fremgår, at de kun er pissoirs.
Metroforpladser, opholdspladser, jubilæumstorve,trafikknudepunkter m.m., hvor der mangler toiletter forsynes med toiletterefter principper for gadetoiletter.
De fleste parktoiletter bevares som ubemandedegratistoiletter og ren- og vedligeholdelse forbedres væsentligt. Der er brugfor moderniseringer, og på de største indskrænkes antallet af kummer. Det storetoilet i Fælledparken bemandes i sommerhalvåret.
Handicaptoiletterne forbedres i samarbejde med Vej &Parks handicappanel.
Fuldautomatiske AFA toiletter beholdes til kontraktenudløber.
Bygge- og Teknikforvaltningen vil i de kommendeforhandlinger om metroens 4. etape kræve toiletter etableret i metroens arealerunder jorden.
Toiletternes antal, geografiske placering og tæthed
I dag er Vej & Park ansvarlig for 109 offentligetoiletter og 27 pissoirs i Københavns Kommune. Heraf er de 71 beliggende iparkerne. Af det samlede antal er 42 tilgængelige for handicappede. Antallet aftoiletter samt placering er historisk betinget og er ikke nødvendigvis det rigtige.
Tætheden er størst i indre by, lidt mindre tæt i brokvartererne,og i de områder, hvor befolkningstætheden bliver lavere, er der også længeremellem toiletterne.
Vej & Park foreslår, at toiletforsyningen i fremtidenprioriteres efter princippet hvor flest mennesker opholder sig i længst tid.Det vil sige en kombination af tid og mængde. Der arbejdes således ikke ud fraen bestemt afstand mellem toiletterne
Efter dette princip, skal der være offentligt tilgængeligetoiletter på opholdspladser, trafikknudepunkter, ved større turistattraktionersamt i områder med stort pres på arrangementer i byrummet. Pissoirer pådrikkepladser overvejes.
Desuden skal der være en god toiletdækning i parkerne. Derer stort behov for parktoiletterne, da folk opholder sig i parkerne i længeretid, og der ikke er andre toiletmuligheder i nærheden.
Driftsudgifterne til Københavns Kommunes offentligetoiletter udgør i 2003 19,5 mio. kr. Heraf bruges de 11 mio. kr. på de 4bemandede toiletter, 5,1 mio. kr. på parktoiletterne og de 3,4 mio. kr. tilgadetoiletter og pissoirs.
På baggrund af ovenstående budgetbeløb for 2003 er dernedenfor anført skønnede nøgletal for den gennemsnitlige årlig udgift, deranvendes til drift af de forskellige typer toiletter på det nuværende niveau:
Bemandet toilet: | 1,5 – 3 mio. kr. pr. toiletbygning pr. år. |
Ubemandet gadetoilet og pissoir: | 66.000 kr. pr.toiletbygning pr. år. |
Ubemandet toilet i parker: | 72.000 kr. pr. toiletbygning pr. år. |
De bemandede toiletter erbetalingstoiletter med en afgift på 2 kr. pr. besøg. Besøgstallet er derforkendt. I gennemsnit er den kommunale udgift pr. besøg 44 kr.
Den Fuldautomatiske toiletenhed"Metrotoilettet", behandlet på BTU møde 18. juni i år, koster 650.000 kr. iindkøb eksklusiv ledningsfremføring og 190.000 kr.
Et regneeksempel: Hvis man forestillersig, at de 28 eksisterende gadetoiletter lukkes og udskiftes til"Metrotoiletenheden" samt at der herudover opstilles 11 nye toiletter påmetroforpladser, jubilæumstorvem.m., betyder det en anlægsudgift på 39 gange 650.000 kr. = 25.350.000 kr. ogen årlig driftsudgift på 39 gange 190.000 kr. = 7.410.000 kr.
Alternativet med atsøge den offentlige toiletforsyning kombineret med andre aktiviteter somkiosker, caféer, medborgerhuse eller butikskæder, mod betaling, er ikkeøkonomisk belyst. Løsningen vil kræve større ombygning/indbygning af toilettermange af stederne og vil ikke nødvendigvis være en billigere løsning. StockholmKommune har erfaringer på dette område.
Forvaltningen harendnu ikke prissat en opgradering af ren- og vedligeholdelsen af pissoirereller en modernisering/istandsættelse af parktoiletterne. Dette vil kunne gøresi forbindelse med udarbejdelsen af toiletplanen.
På baggrund afBygge- og Teknikudvalgets drøftelse af principperne for den fremtidigetoiletstruktur i Københavns Kommune udarbejder Vej & Park et forslag til toiletplanmed tilhørende økonomi, der forelægges udvalget til beslutning.
Offentlige toiletter bruger betydelige mængder af vand,strøm og varme. Derfor vil en plan for reduktion af ressourceforbruget bliveindarbejdet i den kommende toiletplan.
BILAG VEDLAGT