Mødedato: 08.10.2003, kl. 14:00

Lokalplan "Amaliegade"

Lokalplan "Amaliegade"

Bygge- ogTeknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003

 

 

Sager til beslutning

 

22.      Lokalplan"Amaliegade"

 

BTU 461/2003  J.nr.611:127.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningenindstiller at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationenanbefaler

at lokalplan "Amaliegade"vedtages endeligt.

 

 

RESUME

I forbindelse med den offentligehøring vedrørende lokalplanforslaget er modtaget 4 henvendelser, hvoraf de toer fra offentlige myndigheder, henholdsvis Københavns Stiftsøvrighed ogKulturmiljørådet for Københavns og Frederiksberg kommuner.

Københavns Stiftsøvrighedmeddeler ikke at have bemærkninger til lokalplanforslaget, medensKulturmiljørådet for Københavns og Frederiksberg kommuner beklager, at lokalplanforslagets§ 5, stk. 7, åbner mulighed for, at Bygge- og Teknikudvalget kan tilladenedrivning af bevaringsværdig side- og baghusbebyggelse, når dette kanbegrundes med forbedringer af lysforholdene, de udendørs opholdsarealer elleraf de arkitektoniske forhold.

Forvaltningen bemærker hertil,at eventuel nedrivning af bevaringsværdig side- og baghusbebyggelse kun vilkunne ske ved dispensation fra lokalplanen efter en konkret vurdering i denenkelte sag.

I de to øvrige henvendelserudtrykkes i den ene tilfredshed med lokalplanforslaget, medens der i den sidstehenvendelse på vegne en ejer i området fremsættes indsigelse modlokalplanforslaget, idet det blandt andet gøres gældende, at lokalplanforslagetalene er fremkommet for at hindre omdannelsen af den pågældendes ejers ejerlejlighedAmaliegade 4, 3. sal, fra beboelse til erhverv i strid med en i medfør af boligreguleringslovenmeddelt tilladelse til nedlæggelse af nævnte lejlighed som beboelse og derforudtryk for magtfordrejning, ligesom forslaget findes at være i strid medkommuneplanens rammedel og dermed anses for en ulovlig forvaltningsakt.

Forvaltningen må i denforbindelse fastholde, at en tilladelse efter boligreguleringsloven ikkesamtidig indebærer en tilladelse efter bygnings- og planlovgivningen, ligesomlokalplanforslaget ikke ensidigt er rettet mod nævnte ejendom, men ligeligtregulerer hele områdets bebyggelse ud fra nærmere planmæssige vurderinger. Endvideremå forvaltningen fastholde, at lokalplanforslaget er i overensstemmelse medkommuneplanens rammedel, jf. herved, af boligandelen i området efter omdannelsei overensstemmelse med forslaget vil udgøre 25 pct.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 8. maj 2003 (BR196/03) Bygge- og Teknikudvalgets indstillingaf 26. marts 2003 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Amaliegade".Indstilling med tilhørende bilag er vedlagt til gennemsyn i borgmester SørenPinds forkontor, Rådhuset, 1. sal (bilagA).

 

Offentliggørelse

Lokalplanforslaget har været i offentlig høring i periodenfra den 4. juni 2003 til den 4. september 2003. Der er udsendt 244 foldere tilejere, lejere og brugere og 35 foldere til interessegrupper, foreninger oglignende. Forslaget blev annonceret den 4. juni 2003 i CityAvisen.

 

I Informationen, Plan & Arkitektur, har der ihøringsperioden været opstillet en planceudstilling om planforslagets indhold,og den 20. og 21. august 2003 fra kl. 16.00 til 18.00 har udstillingen somannonceret været bemandet med en medarbejder fra Plan & Arkitektur. Ingenborgere gav fremmøde i den anledning.

 

I høringsperioden har der via internettet været mulighed forat søge oplysninger om planforslaget på en særlig hjemmeside, komme meddebatindlæg eller sende sine bemærkninger til planforslaget som e-mail. Der harikke været besøg på hjemmesiden i perioden, men én henvendelse om forslaget ermodtaget som e-mail.

 

I høringsperioden er modtaget 4 henvendelser, som er vedlagttil gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor (bilag B).  Sammendrag af derespektive henvendelsers indhold og forvaltningens bemærkninger hertil fremgåraf nedenstående.

 

Henvendelser fraoffentlige myndigheder

 

1       KøbenhavnsStiftsøvrighed  

meddeler i skrivelse af 12. august 2003 ikke at havebemærkninger til lokalplanforslaget.

 

1       Kulturmiljørådetfor Københavns og Frederiksberg kommuner

 beklager i skrivelse af 3. september 2003,at Bygge- og Teknikudvalget kan tilladenedrivning af bevaringsværdig side- og baghusbebyggelse, når dette kan begrundesmed forbedringer af lysforholdene, de udendørs opholdsarealer eller af dearkitektoniske forhold. Kulturmiljørådet efterlyser derfor en formulering ilokalplanen, der direkte sigter mod at bevare de typiske gårdforløb med flerepå hinanden følgende portpartier gennem karreens typiske bebyggelsesstruktur.Endelig gør Kulturmiljørådet opmærksom på, at også ejendommen Toldbodgade 39 iBydelsatlasset er udpeget med middel bevaringsværdi.

 

Bemærkninger:

 For så vidt angår muligheden for eventuelnedrivning af bevaringsværdig side- og baghusbebyggelse bemærkes, at dette vilforudsætte dispensation fra lokalplanen efter forudgående naboorientering og enkonkret vurdering i den enkelte sag, herunder af blandt andet de arkitektoniskeforhold. I en sådan vurdering indgår selvsagt ønskerne om bevaring af rumligekvaliteter i karreens indre. Med hensyn til ejendommen Toldbodgade 39 bemærkes,at denne er vurderet i kategori 4, "middel bevaringsværdi". Imidlertidadministreres efter sædvanlig praksis alle ejendomme i kategori 1 – 4 sombevaringsværdige i Københavns Kommune. Bygningen er derfor i lokalplanforslagetfastlagt som bevaringsværdig.

 

Henvendelser fra ejere, lejere, brugere mv.

1       AndersMoltke-Leth, Amaliegade 16 B, 3.,

udtrykker i e-mail af 3.september 2003 tilfredshed med lokalplanforslaget, og det foreslås, at kommunentager kontakt til ejere af erhvervslokaler, der har stået tomme i et år, medhenblik på at foreslå lokalerne omdannet til boligformål.

 

Bemærkninger:

Forvaltningen søgersædvanligvis at være imødekommende over for ønsker om omdannelse af erhvervslejemåltil boliglejemål i Indre By, men forvaltningen har ingen mulighed for atpåvirke ejerne til omdannelse af et lovligt erhvervslejemål.

 

1       Norsker &Jacoby Advokater

fremfører for ejeren afejendommen Amaliegade 4 (Atlas Ejendomme A/S) i skrivelse af 3. september 2003indsigelse mod lokalplanforslaget. Det anføres, at ændringen af anvendelse aflejemålet på 3. sal fra beboelse til erhverv, mod hvilken ændring der i medføraf planlovens § 14 er nedlagt forbud, er godkendt ved kommunens tilladelse af 30.juli 2002 i medfør af boligreguleringsloven, og at lokalplanforslaget er istrid med denne tilladelse og alene fremsat for at hindre klager i at udnyttedenne tilladelse, hvorfor lokalplanforslaget er udtryk for magtfordrejning.Endvidere anføres, at lokalplanforslaget er udtryk for ekspropriation, idetklagers hidtidige lovlige mulighed for at anvende lejemålet begrænses i etomfang, der kan medføre et væsentligt økonomisk tab for klager, og at der ikkeer tale om en erstatningsfri regulering af retten til at benytte og udnytteejendommen, da lokalplanforslaget ensidigt og udelukkende er fremsat for atramme klageren. Herudover anføres, at lokalplanforslaget er i strid medkommuneplanen i henhold til hvilken ejendommen er beliggende i et område, derer udlagt til serviceerhverv, og at gennemførelse af lokalplanen vil medføre,at beboelsesandelen for ejendommen i strid med kommuneplanen overstiger dennormerede beboelsesprocentgrænse på 25. Endelig gøres gældende, at lokalplanenikke har nogen sammenhæng med, endsige hjemmel i kommunens boligpolitiskestrategiplan.

 

Bemærkninger:

 Indledningsvis bemærkes, atdet anførte i alt væsentlig er samstemmende med det af ejeren i en tilNaturklagenævnet indgivet klage over det tidligere i medfør af planlovens § 14nedlagte forbud. Naturklagenævnet har for nærværende ikke taget stilling isagen. Når Borgerrepræsentationen har taget endelig stilling til lokalplanenvil Naturklagenævnet blive orienteret herom.

 

Endvidere bemærkes, at entilladelse i medfør af boligreguleringsloven til nedlæggelse af etbeboelseslejemål (som helårsbeboelse) ikke samtidig indebærer en tilladelseefter plan- og bygningslovgivningen, i hvilken forbindelse skal oplyses, at Erhvervs-og Økonoministeriet på foranledning af en tidligere af indsigeren indgivenklage har fastslået, at en omdannelse fra bolig til kontor kræver enselvstændig byggesagsbehandling.

 

Der er ej heller tale om,at lokalplanforslaget ensidigt retter sig mod klagerens ejendom, uagtet atforslaget er foranlediget af nedlæggelsen af et forbud i henhold til planlovens§ 14 mod et påtænkt anvendelsesskift, idet forslaget tilsigter at regulerekarreen som helhed, jf. formålsbestemmelsen. Der er således ikke tale om et ekspropriativtindgreb, endsige magtfordrejning, men en generel regulering af ejendomsrettensgrænser.

 

Ved fordelingen afejendommenes udnyttelse til henholdsvis boliger og serviceerhverv somforeskrevet i lokalplanforslaget, vil boligandelen for området som helhedudgøre 25 pct. mod nu ca. 11 pct. Lokalplanforslaget er således i overensstemmelsemed kommuneplanens rammedel, uagtet at boligandelen for den enkelte ejendom kanblive højere end 25 pct.

 

Det må endviderefastholdes, at en sådan udvidelse af boligandelen er i overensstemmelse medkommunens boligpolitiske intentioner som disse er kommet til udtryk blandtandet i den boligpolitiske strategiplan og i den i Kommuneplan 2001 indeholdtelokaliseringsstrategi.

 

Afslutningsvis skal bemærkes, at forvaltningen ved detendelige optryk af lokalplanen agter at præcisere kommentaren til lokalplanens§ 3, stk. 3, litra d), således at det tydeligt fremgår, at lokalplanområdet erbeliggende i Indre By, men ikke inden for det i kommuneplanens rammer fordetailhandelen fastlagte centerområde. Dette rummer dog forsat mulighed for –som indeholdt i lokalplanforslaget - etablering af enkelte mindre butikker tilbetjening af lokalområdet.

 

Økonomi

-

 

Høring

-

 

Miljøvurdering

Indstillingen vurderes ikke at have miljømæssigekonsekvenser.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

1       Fortegnelse over modtagne henvendelser

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENSFORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.     Indstilling med bilag forelagtBorgerrepræsentationen den 8. maj 2003

B.     Kopi af modtagne henvendelser

 

 

 

Jens OleNielsen


 


Til top