Mødedato: 08.10.2003, kl. 14:00

Omlægning af Otto Krabbes Plads

Omlægning af Otto Krabbes Plads

Bygge- ogTeknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003

 

 

Sager til beslutning

 

15.      Omlægningaf Otto Krabbes Plads

 

BTU 447/2003  J.nr.2141:187.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningenindstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiforvaltningen ogBorgerrepræsentationen anbefaler,

at  OttoKrabbes Plads justeres, som beskrevet i nærværende indstilling

at  dergives en anlægsbevilling på 2,1 mio. kr. til etablering af ovennævnte under Vej& Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg)

 

 

RESUME

Otto Krabbes Plads er nyanlagt og indviet for 1½ år siden.På baggrund af lokale klager over udformning og indhold af pladsen, besluttedeBygge- og Teknikudvalget i oktober 2002, at forvaltningen skal fremkomme medforslag til forbedringer af pladsen, idet den ikke har levet op til borgernesforventninger til et brugbart byrum.

Projektudviklingen blev igangsat i december 2002 og mundedeud i et skitseforslag, som blev forelagt Bygge- og Teknikudvalget i maj 2003.På baggrund af et foretræde udsatte Bygge- og Teknikudvalget sagen og bad om enekstra høring. Efter et afholdt borgermøde den 19. august 2002 foreligger dernu et ændringsforslag.

Kritikken af pladsens nuværende udformning har primært væretrettet mod den manglende frodighed samt grusbelægningen, der afstedkommer mangestøvgener i nærområdet. Dernæst er Otto Krabbes Plads kritiseret for de mangehundeefterladenskaber og den manglende belysning, som gør pladsen ubehagelig atfærdes og opholde sig på.

 

Forvaltningen vurderer, at der med enkle greb kan skabes etattraktivt byrum, ikke mindst ved at imødekomme ønsket om større frodighed. Iskitseforslaget bibeholdes den nuværende struktur med spredte murkonstruktionerog en præcist placeret træplantning, hvorimod den nuværende grusflade brydes afgræsfladepartier og en hovedfærdselsåre i granitbelægning. Hele pladsen gøresmere frodig ved brug af en varieret beplantning og ved en udskiftning af deeksisterende søjleege med fuldkronede, blomstrende træer.

 

Efter ønske fra den lokale arbejdsgruppe foreslås det, at 3staudebede tilplantes, plejes og passes af et havelaug, som stiftes efterretningslinier fra Vej & Park. Vej & Park dækker udgifter til indkøb afplanter osv., mens havelauget bidrager med mandskabsressourcer. Hvis der ikkeviser sig at være lokal interesse for et havelaug, varetager Vej & Parktilplantning, pleje og pasning af bedene.

Omlægningen ventes at beløbe sig til 2,1 mio. kr.Forvaltningen foreslår, at der gives en anlægsbevilling på Vej & Parksanlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg). Midlerne er reserveret på anlægsrammenfor 2004.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Otto Krabbes Plads eranlagt efter et forslag, der blev udarbejdet i samarbejde mellem Vej &Park, lokale brugere, Byfornyelsesselskabet København og med arkitekttegnestuenLene Tranberg og Boje Lundgaard som rådgiver. Skitseforslaget blev godkendt afBygge- og Teknikudvalget den 25. august 1999 (BT 295/99). Hele projektetkostede cirka 10 mio. kroner, og indvielsen fandt sted i september 2001.

 

Allerede fra startenrejste beboerne kritik af pladsens udformning og indhold. Kritikken kulmineredehenover sommeren 2002 med negative indlæg i medierne, klager til forvaltningenover støvgener fra grusbelægningen samt klager over belysningen, problemer medsmuldrende murkonstruktioner og misvækst i træplantningen. På Bygge- ogTeknikudvalgsmøde den 2. oktober 2002 (BTU 464/2002) blev det besluttet, atforvaltningen i samarbejde med lokale beboere skal udarbejde et forslag til forbedringaf Otto Krabbes Plads.

 

Forvaltningen indkaldtesåledes den tidligere følgegruppe til et møde i januar 2003. Ud af denne gruppeblev der nedsat en arbejdsgruppe på 9 medlemmer, som har deltaget under heleprojektudviklingsforløbet. I maj 2003 forelå et skitseforslag (bilag 1), somder var opbakning til fra flertallet af arbejdsgruppens medlemmer.

 

På Bygge- ogTeknikudvalgsmødet den 14. maj 2003 blev Bygge- og Teknikudvalget præsenteretfor skitseforslaget i indstillingen "Nye tiltag på Otto Krabbes Plads" (BTU244/2003). Da lokale borgere ved foretræde kom med indsigelser til det forelagteskitseforslag, besluttede Bygge- og Teknikudvalget at forvaltningen skulle udlæggemidlertidigt græs samt afholde et nyt borgermøde.

 

Forvaltningen indkaldtesom det første følgegruppen til drøftelse af, hvordan det midlertidige græsskulle udlægges. Da skitseforslaget bl.a. blev kritiseret for ikke at havetilstrækkeligt med græs, opnåedes der enighed om at udlægge det midlertidigegræs efter et forslag stillet af medlemmer fra arbejdsgruppen (bilag 2).

 

Tirsdag den 19. augustafholdtes et borgermøde, hvor skitseforslaget til Otto Krabbes Plads blevdrøftet. Det skete blandt andet med reference til det midlertidige græs, somgiver et billede i én til én af pladsens mulige arealdisponering. På mødet varder bred enighed om at der skulle være mere græs og mindre grus end i det forelagteskitseforslag. Herudover fremkom der forskellige ændringsforslag, hvorefterforvaltningen har tilrettet skitseforslaget efter flertallets ønsker.Skitseforslaget er efterfølgende offentliggjort i Vesterbrobladet, og da derikke er indkommet indvendinger, foreligges skitseforslaget nu for Bygge- ogTeknikudvalget.

 

 

Uddybning af indstilling

Situationen i dag

Otto Krabbes Plads er beliggende på det tæt bebyggede Vesterbro,hvor pladsen kobler sig til Skydebanehaven, Westend, Matthæusgade ogDannebrogsgade. Den nuværende udformning af Otto Krabbes Plads består primærtaf tre hovedelementer; et større antal fragmentariske murkonstruktioner,præcist placerede træer i et kvadratnet og en ensartet grusbelægning.Murkonstruktionerne refererer til den tidligere karréstruktur og skal samtidiggive rumdannelser og indbyggede siddepladser på pladsen. Den enemurkonstruktion er udformet som en vandkunst og indgår i kvadratnettet somerstatning for et af træerne. Hele pladsen er omkranset af en granitbelægning,hvor der også er placeret cykelparkering. (bilag 2-3)

På Otto Krabbes Plads har grusbelægningen - i modsætning tilandre steder i byen - givet uventet mange støvgener. Årsagen kan være de højeirregulære bygningskroppe, der giver megen vindturbulens. Det midlertidige græshar dæmpet problemet betydeligt, og støvgenerne er således ikke så udtaltelængere trods en varm og tør sommer.

I 2002 blev murkonstruktionerne renoveret, da de var begyndtat falde fra hinanden, idet der var anvendt en forkert mørtelblanding. Dette forholder i dag afhjulpet.

Belysningen fungerer ikke tilfredsstillende, fordi der ikkeer tilstrækkeligt med lys til at brugerne føler sig sikre, og de terrænlagtespots tildækkes med grus, hvormed lyseffekten svækkes.

Plantningen af søjleege har ikke fungeret tilfredsstillende,til trods for at udgåede træer er udskiftet én gang allerede, derfor antagesmisvæksten at være begrundet i valget af træart. Da pladsen blev anlagt, blevder etableret plantehuller af en meget høj standard, hvilket under normale omstændighedermedfører en god tilvækst.

Sidst men ikke mindst er der problemer medhundeefterladenskaber, som gør pladsen ubehagelig at færdes og opholde sig på.Den manglende respekt for pladsen i det hele taget kan være medvirkende årsagtil problemets størrelse .

 

Forslag til tiltag

Otto Krabbes Plads vil blive et attraktivt byrum ved atgennemføre nogle enkle tiltag. Det primære formål med de skitserede tiltag (bilag4 - 6) er at opnå en større frodighed og et venligere udtryk - at mildne deeksisterende forhold. Otto Krabbes Plads vil skifte karakter fra det nuværendestringente byplads til en form for bypark.

Udgangspunktet er at bevare murene, idet de fortæller enhistorie, og samtidig er med til at skabe intime rumdannelser på pladsen. Vedat tilplante murene med et stort antal klatreplanter vil der fremkomme etspændende samspil mellem naturens foranderlighed og bygningsværkets faste form.

Det nuværende kvadratnet af træer er fastholdt som etsammenbindende element, der sikrer en harmonisk helhed. Systemplantningenmodvejer de fragmentariske mur-elementer og de brudte græsflader. Desudenbliver det muligt at genanvende de allerede etablerede plantehuller. Søjleegeneforeslås erstattet med fuldkronede, blomstrende træer, som giver en merehyggelig atmosfære på pladsen. Træerne skal have en størrelse og et løvdækkesom giver en vekselvirkning mellem lys og let skygge. Herudover tilføjesspredte grupper af lave flerstammede træer for at give variation. LangsSkydebanehaven foreslås en tæt varieret plantning, der kan danne ryg til OttoKrabbes Plads. De eksisterende robinietræer bevares men suppleres med træer ogbuske med blomstring og bærsætning, som kan tiltrække fugle og insekter.

Bedene ved Westend og langs Skydebanehaven, foreslåstilplantet, plejet og passet af et havelaug, som stiftes efter retningslinierfra Vej & Park. Hvis der ikke viser sig at være lokal interesse for ethavelaug, varetager Vej & Park tilplantning, pleje og pasning af bedene.Indholdsmæssigt vil der blive tale om stauder, sommerblomster og mindre buske.

 

Grusfladen er reduceret med 85 % og er erstattet medgræsflader og granitbelægning på hovedfærdselstien samt i rumdannelserne mellemmurene langs Westend. Det resterende grusareal er bevaret som en slidstærkoverflade, hvor færdsel kan foregå. Det foreslås at den tilbageblevnegrusbelægning udskiftes med en grustype, eksempelvis "slotsgrus", der visergode resultater med en ensartet, lukket overflade, som ervedligeholdelsesvenlig og velegnet for kørestolsbrugere, barnevogne o.lign. Græsfladerneer svagt hævede for at skabe bevægelse i fladen og for at hindre cyklister i atkrydse græsset. Enkelte steder vil der blive indarbejdet ramper, som sikrertilgængelighed for alle. Flader af forårsløg foreslås plantet enkelte steder pågræsfladerne for at skabe blomstring tidligt på året.

 

Belysningen suppleres med en række parklamper langshovedfærdelsstien, mens lysspotsene bibeholdes, dog udskiftes den blå lyskildetil en varmere farvetone. Spotsene vil fremover primært stå i græs og fastbelægning, hvorved problemet med tildækning med grus minimeres. Vedpetanguebanerne foreslås supplerende belysning, således at spillet kan foregåefter mørkets frembrud.

 

Trods de mange siddemuligheder der er indbygget imurkonstruktionerne, foreslås det, at der forskellige steder på pladsenopsættes bænke med ryglæn for at opnå bedre siddekomfort af hensyn til de ældrebrugere. Da der er aftensol på arealet langs Skydebanehaven, foreslås det, atder opstilles borde/bænkesæt, således at der er bedre betingelser for længereophold. Ved petanguebanen langs Westend er der ligeledes stillet forslag omopstilling af borde.

 

I skellet til Skydebanehaven er der forslag til en indhegnethundegård, der skal fungere som hundetoilet. Desuden opsættes der enkeltesteder skilte med plastposer og en opfordring til at gøre rent efter sin hund.Håbet er, at disse tiltag og en større respekt for pladsen kan afhjælpeproblemet med hundeefterladenskaber.

For at hindre bilkørsel på pladsen – som var et problem føropstilling af midlertidige betonafspærringer – foreslås det, at der opsættesflere pullerter langs Westend og Matthæusgade. Et nybyggeri på hjørnet afDannebrogsgade betyder, at en eksisterende cykelparkering skal flyttes til enny placering.

De skitserede tiltag betyder en mindre stigning afdriftsomkostninger primært grundet ekstra pleje og vedligeholdelse af græs ogplanter, mens renholdelse af pladsen svarer til niveauet i dag.

 

Beboerindflydelse- og ansvar

I forbindelse med projektudviklingen fremsatte beboerneønske om en bedre lokal forankring af Otto Krabbes Plads. På den baggrundforeslås det, at de anviste staudebede stilles til rådighed for lokalehaveentusiaster. Tanken er, at der nedsættes et havelaug, der overtager ansvarfor tilplantning, pleje og pasning.

Det foreslås at Vej & Park bidrager ved at dækkeomkostninger til etablering af muldbede og vandforsyningsmulighed samt udgiftertil indkøb af planter og haveredskaber. For at sikre standarden vil der bliveudarbejdet en formaliseret aftale, hvoraf det fremgår, at Vej & Parkovertager driften af arealet, såfremt bedene ikke passes og plejes efterhensigten.

 

Økonomi

Overslag baseret påerfaringspriser fra tilsvarende anlægsprojekter:

 

Etablering af skitserede forslag:

 

- belægningsarbejder                                                       700.000 kr.

- beplantning                                                                    600.000 kr.

- belysning                                                                       150.000 kr.

- inventar                                                                          150.000 kr.

- uforudsigelige udgifter/projekteringsomkostninger                       500.000 kr.

I alt:                                                                               2.100.000kr.

 

Bygge- og Teknikudvalgetblev på møde den 15. maj 2003 præsenteret for et økonomisk overslag på 1,7 mio.kroner. Forvaltningen skønner at det nu præsenterede skitseforslag er lidtdyrere pga. ændret belysning, etablering af større græsflader samt flereborde/bænke. Desuden vil forvaltningen sikre økonomisk råderum til etableringaf buske, klatreplanter og træer af høj kvalitet.

 

Forvaltningen foreslår atder gives en anlægsbevilling på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3,Vejanlæg). Midlerne er reserveret på anlægsrammen for 2004, idet mindre forbrugpå andre projekter samt udskydelse af andre anlæg har muliggjort en økonomiskomprioritering.

 

Miljøvurdering

De foreslåede ændringerventes primært at forbedre det sociale miljø på pladsen, hvilket er højtprioriteret. De fysiske ændringer med anlæg af græsflader og et øget antalplanter med større artsdiversitet har samtidig det formål at skabe bedre grobundfor flora og fauna, hvilket kan betragtes som et byøkologisk tiltag.

 

Høring

Borgerkommentarer

Forvaltningen bekendtgjorde i en pressemeddelelse i december2002, at Otto Krabbes Plads skulle revurderes, og Vej & Park efterspurgteidéer og ændringsforslag i den forbindelse. I alt kom der 15 meget engageredehenvendelser, hvor hovedtemaerne var mere frodighed og i særdeleshed græs, mindre grus, bedre belysning ogfærre hundeefterladenskaber. Desuden nævnte flere ønsket om at skabe en tætterekobling mellem Skydebanehaven og Otto Krabbes Plads.

 

Lokal arbejdsgruppe

I januar 2003 indkaldte forvaltningen den tidligerefølgegruppe til et møde, hvor de samme emner og kritikpunkter, som varindkommet fra borgerhenvendelserne, blev fremført. På mødet nedsattes enarbejdsgruppe på i alt 9 medlemmer, der efterfølgende har deltaget iprojektudviklingen. De to interesseorganisationer Byhavenetværket og Vestergrorhar begge været repræsenteret i gruppen. Under projektudviklingen har dennedsatte arbejdsgruppe bidraget med lokalkendskab samt ønsker og forhåbningerfra en række beboergrupper. I alt er der blevet afholdt 4 møder med arbe jdsgruppen.

 

Undervejs i forløbet har der har været splittelse ispørgsmålet om hvor meget græs pladsen kan indeholde. Forvaltningens fagligevurdering er, at pladsen behøver en slidstærk grusflade af en vis størrelse forat kunne optage færdsel og aktiviteter med stor slitage.

 

Borgermøder

På Åbent Hus arrangementet den 3. april 2003 var der omkring25 fremmødte borgere, hvoraf flere gav kritik af forvaltningens da fremlagteforslag. Kritikken var bl.a. rettet mod størrelsen på græsarealerne. Forslagetblev tilrettet for at imødekomme kritikken, men udfra den faglige vurdering, atOtto Krabbes Plads behøver grusarealer til brug for diverse aktiviteter, som afslidmæssige årsager ikke kan finde sted på græs.

 

Til Borgermødet den 19. august 2003 var der cirka 40fremmødte. Mødet blev afholdt med gruppediskussioner samt efterfølgendeopsamling og hver enkelt mødedeltager blev bedt om at besvare et simpeltspørgeskema. Tilbagemeldingerne var overvejende positive overfor forslaget, menmed ønske om at græsarealerne blev udvidet. Forvaltningen har derfor valgt atimødekomme ønsket. På mødet blev der endvidere rejst forslag til enkeltejusteringer, bl.a. fastholdelse af petanguebanen langs Westend, samt flytningaf blomsterbed til området langs Skydebanehaven. Belysningen langs hovedstienskal i stedet for de foreslåede pullertlamper være på standere, så der skabesstørre tryghed på pladsen og herudover var der forslag til opstilling afældrevenlige bænke samt ny placering til hundeluftningsområde af hensyn tilbrugerne af baggården i nordøstligste hjørne af pladsen.

 

Mødet blev afholdt i en god og konstruktiv ånd.

 

 

Bemærkninger efteroffentliggørelse i Vesterbrobladet

I alt 3 borgere er kommet medbemærkninger til skitseforslaget efter offentliggørelsen i Vesterbrobladet den17. september 2003. En enkelt borger rejser ønske om en mere direktelinieføring for cyklister på tværs af pladsen, hvilket ikke kan imødekommes iforhold til flertallets ønske om at fredeliggøre pladsen og koncentrere færdselpå én gennemgående hovedsti. Byhavenetværket stiller sig kritisk overfor atfravige valget af fuglekirsebær i systemplantningen, selv om der på borgermødetvar bekymring for skyggevirkningen. Forvaltningen lave en nærmere vurdering afskyggeeffekt i forhold til trævalg, men er som udgangspunkt interesseret i atbenytte fuglekirsebær på pladsen. Sidste henvendelse vedrører bekymring for omgruset bliver udskiftet til en anden grustype. Forvaltningens oplæg er atgruset skal udskiftes for at forhindre fortsatte støvgener.

 

Rådgivende arkitekter

Arkitekterne Lene Tranberg og Boje Lundgaard, der varrådgivende arkitekter på pladsens nuværende udformning er blevet orienteret omprocessen og ændringsforslaget, men har ikke deltaget i projektudviklingen.

 

Andre konsekvenser

-

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Skitseforslag – April 2003

Bilag 2: Plan af eksisterende forhold - med midlertidigtgræs

Bilag 3: Fotos af eksisterende forhold

Bilag 4: Skitseforslag – September 2003

Bilag 5: Rumlig afbildning

 

 

Ole Bach


 


Til top