Mødedato: 08.10.2003, kl. 14:00

Omlægning af Oslo Plads

Omlægning af Oslo Plads

Bygge- ogTeknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003

 

 

Sager til beslutning

 

14.      Omlægningaf Oslo Plads

 

BTU 448/2003  J.nr.2141:164.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningenindstiller, at Bygge- og Teknikudvalgetoverfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Oslo Plads omlægges ioverensstemmelse med sagsbeskrivelsen i denne indstilling

at der gives en anlægsbevilling på 5.8mio. kr. til omlægning af Oslo Plads på Vej & Parks anlægsramme konto2.22.3 (vejanlæg), heraf en udgiftsbevilling på 24.4 mio. kr. og enindtægtsbevilling på 18.6 mio. kr.

 

 

RESUME

I forbindelse med den planlagteudvidelse af kapaciteten på jernbanestrækningen mellem Københavns Hovedbanegårdog Østerport etablerer Banestyrelsen en ny fjerntogsperron på Østerport Station(det såkaldte LOKO-projekt). Det har bl.a. som konsekvens, at vejbroen foranstationen (Oslo Plads) skal udvides mod øst. Størsteparten af belægningen påOslo Plads bliver omlagt i anlægsperioden som følge af de omfattendetrafikomlægninger.

På den baggrund er forvaltningenog trafikselskaberne nået til enighed om et projekt for omlægning af OsloPlads. Udgangspunktet for løsningen er "kantstensløsningen", som udvalgetdrøftede på mødet den 8. maj 2002 (BTU 232/02). Målet med omlægningen er atskabe bedre forhold for den kollektive trafik, større sikkerhed ogfunktionalitet for de bløde trafikanter, forbedret trafikafvikling samt etsmukkere og grønnere gaderum.

"Kantstensløsningen" vurderes atvære det bedste kompromis mellem de mange modsatrettede løsninger, der harværet drøftet med trafikselskaberne. Denne løsning skaber et harmonisk gaderumpræget af enkle og klare linier, der vurderes umiddelbart at give de rejsendeet klart billede af, hvor man skal hen for at tage en bus i den ønskederetning. De forbedrede muligheder for at krydse gaden på overfladen vil fremmetilgængeligheden for kørestols- og barnevognsbrugere.

I forbindelse med udvalgetsdrøftelse af sagen den 8. maj 2002 foreslog forvaltningen, at der blevreserveret 6 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme for 2004 som kommunensmedfinansiering af projektet, der på daværende tidspunkt blev vurderet til atkoste i størrelsesordenen 25 mio. kr. Den nu afsluttede projektudvikling viser,at projektet koster 24.4 mio. kr., og at kommunens medfinansiering beløber sigtil 5.8 mio. kr.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med Banestyrelsens projekt for udvidelse afbanekapaciteten mellem Hovedbanegården og Østerport Station herunder ombygningaf Østerport er broen over banegraven – Oslo Plads – blevet udvidet.Anlægsarbejderne har medført, at stort set alle belægninger på pladsen erberørt.

Forvaltningen indledte i foråret 2001 indenfor rammerne af"Terminalstyregruppen for København" drøftelser med trafikselskaberne(Banestyrelsen, DSB, DSB S-tog og HUR) om nyindretning af Oslo Plads iforbindelse med retableringen efter udbygning af broen.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Udgangspunktet for udarbejdelsen af det foreliggende projektforslagtil omlægning af Oslo Plads har været at sikre væsentlige forbedringer for debløde trafikkanter og brugerne af den kollektive trafik uden at forringeafviklingen af den øvrige trafik. Herudover er pladsens æstetiske udtryk søgtforbedret mest muligt.

Forvaltningen og trafikselskaberne har været enige om, attilgængeligheden til den nuværende busø, især for handicappede ogsmåbørnsfamilier er stærkt kritisabel, jf. bilag 0. Er man kørestolsbrugereller har en barnevogn med, kan man kun komme med en nordgående bus ved atkrydse kørebanearealerne ureglementeret. Herudover er tilgængeligheden tilHotel Østerport og "den Frie" ikke tilgodeset, og det er ikke muligtat krydse pladsen på overfladen.

 

I forbindelse med udarbejdelsen af projektforslaget hartrafikselskaberne især lagt vægt på at forbedre forholdene for passagerer, derskifter mellem de kollektive transportmidler (tog – bus) samt på, atbusholdepladsen får terminalkarakter (som i Bernstorffsgade). Forvaltningen harherudover fundet det væsentligt at sikre, at det bliver muligt at gennemføreden forbedrede trafikafvikling i krydset Oslo Plads/Folke Bernadottes Allé, somder er sat penge af til i forbindelse med udbygningen af Nordhavnsområdet. Dethar desuden været væsentligt for forvaltningen at optimere trafiksikkerhedenfor alle trafikkanter, at forbedre krydsningsmulighederne over Oslo Plads forfodgængere samt at tilvejebringe en løsning, som knytter bydelene sammen på enharmonisk måde samtidig med, at den fredede stationsbygning respekteres.

 

Drøftelserne resulterede i foråret 2002 i 2 principskitser:"Kantstensløsningen" og "Stationsløsningen", som beggeville give væsentlige forbedringer for den kollektive trafik. Bearbejdningen afskitserne førte til en revideret udgave af "Kantstensløsningen" (sebilag 1), som nu er Kommunens og trafikselskabernes fælles forslag. Her erforholdene forbedret for alle trafikanter i forhold til de eksisterende forholdsamtidigt med, at der er opnået en væsentlig forbedring af det æstetiskeudtryk.

 

Det har været en forudsætning for udarbejdelsen af detforeliggende projektforslag, at Folke Bernadottes Allé i krydset ved Oslo Pladskan udbygges, så det vil kunne afvikle den forventede fremtidige trafik somfølge af udbygningen af Nordhavnen. Ved at etablere busholdepladserne ihenholdsvis Oslo Plads øst- og vestside, og dermed fjerne den eksisterende busømed den deraf følgende særlige busfase i signalreguleringen, er der sikretmaksimal kapacitet for trafikafviklingen i det fremtidigt meget belastede kryds.Tilgængeligheden til busholdepladserne er herudover forbedret væsentligt iforhold til i dag, og der er sikret af- og pålæsningslommer ud for HotelØsterport og "Den Frie". Der er endvidere sikret taxi-holdepladser ogkys & kør i begge sider af pladsen.

 

Der har i forbindelse med udformningen af pladsen været lagtvægt på at føre de stramme linier fra Dag Hammerskiölds Allé videre frem tilGrønningen. Dog afsluttes de dobbelte trærækker umiddelbart før Oslo Plads,således at der bliver en markant adskillelse af dette element fra beplantningenpå Kastellet og Grønningen. Ved at opløse den eksisterende busø i 2kantstensholdepladser sikres det endvidere, at den fredede stationsbygningfremstår uden et visuelt forstyrrende busterminalanlæg foran.

 

Ved busstoppestederne udnyttes pladsens bredde tiletablering af brede busperroner med læskærme (6 stk.) og brede fortove medplads til cykelparkering. Fra de 2 gangtunneler under broen etableres derdirekte trappeadgang til busperronerne.

På nordsiden ud for Irma etableres der 322 cykel p-pladser,og på sydsiden etableres der 238 pladser. Der er ikke disponeret medcykelparkering umiddelbart foran den fredede stationsbygning.

 

Økonomi

Trafikomlægningerne i forbindelse med Banestyrelsensigangværende udvidelse af broen på Oslo Plads er så omfattende, at alleeksisterende belægninger, kantsten m.v. bliver ændret midlertidigt ianlægsperioden (foråret 2002 og ca. 2 år frem). Banestyrelsen har på denbaggrund reserveret 2,8 mio. kr. i anlægsprojektet til retablering af overfladenpå Oslo Plads.

 

Forvaltningen og trafikselskaberne har aftalt, at projektetskal søges realiseret indenfor en økonomisk ramme på 25 mio. kr.Terminalsamarbejdet har et gældende princip for fordeling afanlægsomkostninger, hvor trafikselskaberne betaler 2/3 og kommunen 1/3.Banestyrelsen har imidlertid i drøftelserne tilkendegivet, at man i forbindelsemed LOKO-projektet, hvor der investeres et 3–cifret millionbeløb, vil bidrageekstraordinært til gennemførelse af nærværende projekt, således at kommunensandel bliver på max. 6 mio. kr.

 

Det foreliggende projektforslag er prissat til 24.4 mio. kr.Der er aftalt følgende fordeling mellem kommunen og trafikselskaberne:

Københavns Kommune:                                                                      5.8 mio. kr.

Trafikselskaberne (Banestyrelsen, HUR og DSB)                          18.6mio. kr.

I alt:                                                                                                     24.4mio. kr.

 

Det foreslås, at Københavns Kommunens bidrag finansieres meden anlægsbevilling på 5.8 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme konto 2.22.3(vejanlæg), heraf en udgiftsbevilling på 24.4 mio. kr. og en indtægtsbevillingpå 18.6 mio. kr.

 

Det skal bemærkes, at overslaget er uden den omtalteudbygning af krydset Folke Bernadottes Allé/Oslo Plads, der planlæggesgennemført sammen med en evt. udbygning af selve Folke Bernadottes Alle.Udbygningen af krydset er beregnet til at koste ca. 3 mio. kr. Der er iforbindelse med aftalerne om udbygningen af "DanLink"-arealernereserveret midler til udbygningen af Folke Bernadottes Allé med tilhørendekryds.

 

Miljøvurdering

En omlægning af OsloPlads efter principperne i det foreliggende projektforslag vurderes at være enmiljømæssig forbedring i kraft af forbedrede forhold for den kollektive trafikog det æstetiske løft af byrummet. Selve anlægsperioden vil imidlertid medføreen del arbejdstrafik med transport af materialer i lastbiler både til og frabyggepladserne

 

Høring

I forbindelse med projektudviklingen har projektet væretforelagt politiet, der ikke har principielle indvendinger mod projektet.

 

Andre konsekvenser

I anlægsperioden for broudvidelsen har der været megetomfattende trafikomlægninger, som i perioder har medført betydeligekapacitetsnedsættelser og gener for brugerne af den kollektive trafik og denøvrige trafik. Det her foreslåede projekt medfører ikke gener, ud over hvad denalmindelige - og nødvendige retablering efter broudvidelsen ville have gjort.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1.: Eksisterende forhold

Bilag 2.: Ny Oslo Plads

 

 

Ole Bach


 


Til top