Kongens Nytorv
Kongens Nytorv
Bygge- ogTeknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003
Sager til beslutning
11.
BTU 458/2003 J.nr.2141:108.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningenindstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at krydsene og kørearealer på KongensNytorv anlægges som foreslået i denne indstilling,
at der anvendes belægning ogbelægningsmønster som foreslået i denne indstilling,
at der anvendes byudstyr som foreslåeti denne indstilling,
at forvaltningen bemyndiges til atudvide projektet til også at omfatte arealet under Stærekassen såfremtKøbenhavns Kommunes evt. andel af udgifter kan holdes under den samledeanlægssum,
at forvaltningen bemyndiges til helteller delvist at afspærre Kongens Nytorv for kørende trafik i juli 2004 for atomlægge krydsene.
RESUME
Bygge- og Teknikudvalgetgodkendte på sit møde den 30. april 2003 (BTU 202/2003) et projekt foromlægning af Kongens Nytorv. Baggrunden er, at Borgerrepræsentationen havdemodtaget en anonym donation til omlægning af Kongens Nytorv.
Forvaltningen har efterfølgendegennemført en granskning af projektet for at sikre, en optimal omlægning ud frade vedtagne overordnede retningslinier. Forvaltningen indstiller at resultatetgodkendes som grundlag for omlægningen.
Nærværende indstillings indholdhar været forelagt styregruppen for Kongens Nytorv, som er nedsat medrepræsentanter fra kommune og fonden. Styregruppen har på sit møde den 24.september 2003 tiltrådt, at nærværende indstilling danner baggrund for det viderearbejde.
Det oprindelige projekt forKongens Nytorv er justeret mht. afviklingen af trafikken - venstresving ogvognbane-forløbet er kontrolleret. Ved Nyhavn foreslås en optimering afsignalreguleringen til gavn for fodgængerne. Turistbusafsætningspladsen erflyttet til torvets nordside (det nordvestlige hjørne) for at sikre den bedstetrafikafvikling og adgang til afsætningspladsen. Afvandingen af torvet erændret for at undgå trin på Promenaden og sikre en smuk flade. Endvidere erbelægningsmønster og granitsten blevet fastlagt. I justeringen af projektet harforvaltningen også taget højde for en eventuel metrocityring.
Det er forvaltningens vurdering,at hovedparten af omlægningen kan gennemføres samtidig med, at de nuværendetrafikstrømme afvikles. Forvaltningen kan dog ikke renovere de tre kryds vedHolmens Kanal / Lille Kongensgade, Bredgade og Gothersgade / St. Kongensgadeuden væsentlige gener for trafikken. Forvaltningen foreslå derfor, at torvetlukkes for biltrafik i juli 2004, således at krydsene samtidigt omlægges.Forvaltningen vurderer, at dette vil være acceptabelt, da trafikken vil værereduceret i sommerferien og på baggrund af de gode erfaringer forvaltningen havdedenne sommer med lukningen af Vindebrogade. Det vil fortsat være muligt at leverevarer mv. til torvets bygninger. Forvaltningen vil i samarbejde med HUR ogKøbenhavns Politi udarbejde en plan for trafikafviklingen i perioden.
Forvaltningen foreslår, at udvalget ved en senereindstilling drøfter den fremtidige anvendelsesplan for torvet, der efteromlægningen skal anvise, hvor der kan være udeservering, arrangementer m.v.
SAGSBESKRIVELSE
Bygge- og Teknikudvalget godkendte den 20. september 2000(BTU 404/2000) et principforslag til omlægning af Kongens Nytorv.
Forslaget bestod oprindeligt af 6 etaper og omfattedeforuden selve Kongens Nytorv, Holmens Kanal og Tordenskjoldsgade til og medStærekassen. Forslaget blev i 2000 prisfastsat til i alt 113 mio. kr.
I 2001 besluttede Bygge- og Teknikudvalget, at 1. etape -Genplantning af Krinsen og renovering af Haveanlægget - skulle gennemføres.Etapen blev anlagt med støtte fra Tuborgfonden og Kraks Fond/Foreningen tilHovedstadens Forskønnelse.
Den 15. januar 2003 besluttede Bygge- og Teknikudvalget atomlægge Holmens Kanal (etape 2 og 5 af Kongens Nytorv projektet).Anlægsarbejderne blev påbegyndt i sommeren 2003 og forventes færdige i foråret2004. Herefter udestår etape 3 (Fortove og Kørebane), etape 4 (Promenaden) ogen del af den oprindelige etape 6 (Tordenskjoldsgade).
Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde den 20. marts2003 en indstilling om, at Københavns Kommune acceptere en anonym fonds tilsagnom at yde 50 mio. kr. til omlægning af Kongens Nytorv. På denne baggrund godkendteBygge- og Teknikudvalget på sit møde den 30. april 2003 (BTU 2002/2003), at deresterende etaper blev anlagt. (Bilag 1)
Denne indstilling sammenfatter forvaltningens granskning afdet vedtagne forslag og de anbefalinger til justeringer, forvaltningen på denbaggrund foreslår gennemført. (Bilag 2)
Uddybning afindstilling og evt. alternativer hertil
Forvaltningens forslag til et revideret projekt for KongensNytorv er en konsekvens af undersøgelser af trafikafviklingen og koteringen,samt en konkretisering af belægningsmaterialer og -mønstre.
Trafikafviklingen
Ved krydset Nyhavn / Bredgade / torvets nordside hartrafiktællinger vist, at den foreslåede separate venstresvingsbane kan fjernes.Ved samtidig at ændre krydset signalteknisk er det muligt at forbedrefodgængernes fremkommelighed betydeligt. Krydset foreslås således anlagt på ensådan måde, at fodgængerne får deres egen fase i krydset, derved kanfodgængerne krydse frit til alle sider.
Turistbusafsætningspladsen, der var foreslået placeret foranGN Store Nord, foreslås flyttet til torvets nordside (foran JP København), forat sikre den bedste mulige trafikafvikling og adgang til afsætningspladsen.Placeringen foran GN Store Nord var kun anvendelig for turistbusser kørende adStore Kongensgade, idet busser fra nordsiden (retning mod Gothersgade) ikkekunne svinge ind på afsætningspladsen uden at afskære hjørnet. Med en placeringved torvets nordside – nordvestlige hjørne er dette problem løst.
Strækningen fra Ny Adelgade til Lille Kongensgade var i detoprindelige projekt liniemæssigt sammentænkt med Holmens Kanal, hvilketkørebanemæssigt gav en række uhensigtsmæssige "sving" på strækningen. Det harefterfølgende vist sig at denne liniemæssige sammenhæng ikke kan holdes. På denbaggrund foreslår forvaltningen, at strækningen geometrisk opstrammes, ved atafsætningspladsen ved Hotel d'Angleterre og taxiholdepladsen laves til et"spor". De arealer i dette spor der ikke anvendes til kørende trafik foreslåsbelagt med granitflader.
Arealet "pladsen" foran Det Kgl. Teater foreslårforvaltningen reduceret i forhold til det oprindelige forslag. Den vil dogfortsat blive større end i dag. Ved at gøre pladsen mindre kan afvandningen afPromenaden forbedres. Denne ændring sikre endvidere at såfremt der besluttes enmetrocityring vil den kunne placeres på Kongens Nytorv.
Afvanding (bilag 3og 4 )
I det vedtagne forslag til omlægning er Promenaden afvandetfra Krinsen og ud til kørebanen. Forvaltningen foreslår efter gennemgang afkoteringen, at der ved Krinsen placeres en afvandingsrende. Herfra vil torvetstige til den bordurstenganglinie der ligger ca. 5 m fra kanten af Krinsen, ogførst herfra vil terrænet falde mod kørebanerne. De foreslåede ændringersikrer, at der ikke ved Tordenskjoldsgade er trin fra Promenaden til kørebanen.
Belægning
og mønster (bilag 5 )
Forvaltningen har konkretiseret forslaget tilbelægningsmønster på Promenaden. En række forskellige mønstre har væretvurderet. Forvaltningen har særligt lagt vægt på at finde et mønster, der kanbinde promenaden smukt sammen. Endvidere er det afgørende, hvor tæt stenene kanlægges. Forvaltningen vil på den baggrund anbefale, at Promenadens mønsterbliver et harlekinmønster.
Selve granitstenen er typemæssigt bestemt mht. farvemæssigsammensætning, overflade m.v. Overfladen vil blive savskåret jetbrændt, hvilketgiver en optimal gang venlighed. Forvaltningen har afprøvet de forskelligemuligheder og på den baggrund er ovenstående valgt.
Anlægsarbejdet (bilag 7a-c)
Det er forvaltningens vurdering, at størstedelen af anlægsarbejdernekan gennemføres samtidig med, at de nuværende trafikstrømme afvikles.Forvaltningen kan dog ikke renovere de tre krydsninger ved Holmens Kanal /Lille Kongensgade, Bredgade og Gothersgade / St. Kongensgade uden væsentligegener for trafikken. Forvaltningen foreslår derfor, at torvet lukkes forbiltrafik i juli 2004, således at krydsene kan omlægges på en gang.Forvaltningen vurderer, at dette vil være acceptabelt, da pendlertrafikken vilvære reduceret i sommerferien og på baggrund af de gode erfaringer, forvaltningenhavde denne sommer med lukningen af Vindebrogade. Det vil fortsat være muligt,at levere varer mv. til torvets bygninger.
Da trafikken afvikles som en rundkørsel ville en lukning afkrydsene ét efter ét medføre større gener for trafikken, derfor anbefalerforvaltningen den totale lukning, der samtidig sikre øget fremdrift i de øvrigeanlægsarbejder.
-
-
Høring
Forvaltningen vil efter Bygge- og Teknikudvalgetsgodkendelse af nærværende indstilling lægge oplysninger om projektet ud påinternettet. Herefter vil der løbende blive fortaget opdatering af disseoplysninger.
Grundejere og lejere samt interesseorganisationer har den29. september 2003 været inviteret til orienteringsmøde om anlægsarbejderne.
Forvaltningen vil inddrage HUR og Københavns Politi iforbindelse med forslaget om en lukning af torvet i juli 2004.
Forvaltningen vil senere forelægge en anvendelsesplan fortorvet for udvalget. Planen skal anvise hvordan anvendelsen af torvet kan være,efter omlægningen.
BILAG VEDLAGT
1 – Kongens Nytorv som det blev vedtaget 30. april 2003
2 – Forvaltningens reviderede forslag
3 – Afvanding princip for torvet
4 – Profil for Teatergaden Tordenskjoldsgade
5 – Belægningsmønster princip
6 – Anvendelsesplan
7a-c – Trafikafvikling
På udvalgsmødet vil forvaltningen kunne præsentere en 3Dmodel af det omlagte Kongens Nytorv