Mødedato: 08.06.2005, kl. 15:00

Afslutning af AKTA forsøget om kørselsafgifter

Afslutning af AKTA forsøget om kørselsafgifter

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde onsdag den 8. juni 2005

 

 

Sager til drøftelse

 

17.      Afslutning af AKTA forsøget om kørselsafgifter

 

BTU 355/2005  J.nr. 2107.0010/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter AKTA projektets resultater.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog i 1999 at igangsætte et forsøg med kørselsafgifter i Københavnsområdet – AKTA forsøget.

 

Formålet med forsøget er at skaffe viden om hvordan kørselsafgifter eventuelt kan bruges til at ændre trafikken i de dele af regionen, hvor miljø- og trængselsproblemer kan gøre det ønskeligt at påvirke trafikmønsteret.

 

I projektet har der – kort formuleret – været fokus på, hvor meget kørselsafgifter kan reducere regionens nuværende trængselsomkostninger på 5,8 mia. kr. om året – herunder om kørselsafgifter kan medføre, at trafikkens samlede omkostninger bliver lavere end i dag.

Befolkningens generelle holdninger til kørselsafgifter

I en telefoninterviewundersøgelse blev der i 2001 konstateret væsentlig større tilslutning til kørselsafgifter end til det nuværende afgiftssystem. Holdningen var også mere positiv overfor en myldretidstakst og et zonesystem, hvor der skal betales ved krydsning af zonegrænser end overfor det nuværende system.

 

Figur 1: Respondenternes holdning til principperne for forskellige afgiftssystemer. (Godt princip, Ved ikke, Dårligt princip).

Bilejerne og den øvrige befolkning ser temmelig ens på anvendelse af provenuet fra kørselsafgifter. Overordnet set er det forbedring af den kollektive trafik, både med hensyn til udbygning og lavere billetpriser, der har højest prioritet, mens parkering i de tætte bydele og udbygning af vejnettet prioriteres lavest.

 

Men over halvdelen af respondenterne tror ikke på, at provenuet vil blive brugt på at udbygge den kollektive trafik. Flertallet af bilejere er heller ikke villige til at betale mere i afgift end de betaler i dag, selvom pengene bruges, som de selv ønsker det.

 

Figur 2: Respondenternes prioritering af hvad provenuet fra kørselsafgifter bør bruges til.

 

Forsøget med afgifter

Hovedaktiviteten i AKTA projektet var gennemførelse af et feltforsøg med 500 forsøgsdeltagere, som prøvede "kørselsafgifter i praksis".

 

Der blev testet 3 forskellige takstsystemer. I alle systemer er prisen for at køre bil i de centrale dele af byen dyrest, således at prisen gradvist falder med afstanden fra Københavns centrum. Derudover var taksten højere i myldretiden – dvs. hverdage mellem kl.7 og 9 om morgen og kl. 15 og 17:30 om eftermiddagen.

 

I Tabel 1 ses de tre takstsystemer og afgiftsbelastningen henholdsvis i og udenfor myldretiden.

 

 

 

 

 

 

 

Tabel 1: Afgiftsbelastning hhv. i og udenfor myldretiden ved de tre takstsystemer i forsøget.

 

Lav km-takst

Høj km-takst

Zonetakst

 

Myldretid

Udenfor myldretid

Myldretid

Udenfor myldretid

Myldretid

Udenfor myldretid

Ydre forstæder

0,50 kr.

0 kr.

1,00 kr.

0,50 kr.

2 kr.

1 kr.

Indre forstæder

1,00 kr.

0 kr.

2,00 kr.

1,00 kr.

4 kr.

2 kr.

Brokvartererne

1,75 kr.

0 kr.

3,50 kr.

1,75 kr.

8 kr.

4 kr.

Indre By

2,50 kr.

0 kr.

5,00 kr.

2,50 kr.

12 kr.

6 kr.

 

Beregning af kørselsafgiften skete i forsøget på baggrund af løbende registrering af bilens position. I den enkelte forsøgsdeltagers bil var monteret et "taxameter", som hvert sekund registrerede bilens position med ca. 5 meters nøjagtighed.

 

Forsøget var tilrettelagt sådan, at den enkelte deltager havde mulighed for at tjene penge ved at omlægge sit kørselsmønster, men samtidig blev deltagerne garanteret at de ikke skulle betale, hvis de øgede deres kørsel – idet det ellers ville være umuligt at rekruttere deltagere.

 

Set i forhold til en virkelig indførelse af kørselsafgifter svarer det til, at kørselsafgifterne ikke fører til en forøgelse af den samlede skatte- og afgiftsbetaling for den enkelte bilist. Dvs. forsøget forudsætter, at kørselsafgifterne kompenseres ved lettelse af andre skatter og afgifter, eksempelvis registreringsafgiften.

 

Forsøget belyser således, hvordan den trafikale adfærd vil ændres, hvis de relative priser for brugen af bil i forhold til køb af andre forbrugsgoder øges – og hvis befolkningens købekraft samtidig gør det muligt at opretholde et uændret forbrugsmønster.

 

I de to første forsøgsrunder fik forsøgsdeltagerene udbetalt et beløb svarende til afgifterne af den kørsel de havde undladt at køre. Det, den enkelte blev stillet i udsigt, var således en sum penge efter forsøgets afslutning – og det, den enkelte kunne miste, var penge den enkelte aldrig havde haft "i hånden".

 

Der blev derfor gennemført en tredje runde, hvor deltagerne først kørte i en kontrolperiode, hvor deres kørselsmønster blev kortlagt. Dernæst fik de udbetalt en sum penge svarende til kørselsafgifterne for deres normale kørsel. Herefter kørte deltagerne en periode, hvor der blev opkrævet kørselsafgifter, som deltagerne skulle betale ved giroopkrævning ved periodens slutning.

                                                                                          

Psykologien i den tredje runde er således mere realistisk. En sammenligning mellem resultaterne i de tre runder viser imidlertid, at der ikke er nogen markant forskel på udfaldet dvs. at deltagernes reduktion i brugen af bil sandsynligvis ikke er afhængig af forsøgsdesignet.

 

 

Hvor meget nedsætter kørselsafgifter biltrafikken?

Forsøgets resultater viser som forventet, at biltrafikken dæmpes mere ved høj km-takst end ved lav km-takst. Men det er overraskende, at fordoblingen af myldretidstaksten og afgifter udenfor myldretiden kun medfører en ca. 50 % større dæmpning af biltrafikken end den der opnås ved lav km-takst. En mulig forklaring kan være, at alene indførelsen af et betalingssystem virker begrænsende på bilkørslen – også selv om prisniveauet er lavt. Derudover kan den relativt begrænsede virkning af høj km-takst skyldes, at der er grænser for hvor meget forsøgspersonerne på kort sigt kan begrænse bilkørslen, hvis allerede indarbejde livsmønstre og aktiviteter skal kunne opretholdes.

 

Figur 3: Ændringer i biltrafikarbejdet ved alternative takstsystemer. Det ses at ændringen ved høj km-takst er ca. 50 % større end ved lav km-takst. Zonetakst giver en endnu større dæmpning i biltrafikken end høj km-taks t og specielt om eftermiddagen er der en markant nedgang i biltrafik. Også uden for myldretiden er der en væsentlig nedgang i biltrafik i alle tre takstsystemer.

 

Selvom der ved den lave km-takst ikke skal betales udenfor myldretiden, er der også sket en reduktion her. Dette kan indikere at trafikken ikke bare flyttes fra et tidspunkt til et andet. Derudover er det bemærkelsesværdigt, at den største reduktion for alle tre afgiftssystemer sker i eftermiddagsmyldretiden. Det kan hænge sammen med at det er her, forsøgsdeltageren lettest har kunnet begrænse sin kørsel. Morgentrafikken er i høj grad trafik fra hjem til arbejde, mens eftermiddagstrafikken for manges vedkommende også inkluderer ærinder og fritidsaktiviteter, og det kan tænkes at disse aktiviteter flyttes til nærområdet eller samles på færre ture. Herved vil der opnås en større reduktion i biltrafikarbejdet i eftermiddagsmyldretiden end i morgenmyldretiden.

 

Endelig er det overraskende, at zonetaksten virker mere dæmpende på biltrafikken end høj km-takst gør. Især virkningen med et fald på over 20 % i afgiftsområdets samlede biltrafik i eftermiddagsmyldretiden er markant. En mulig forklaring kan være, at zonesystemet i højere grad muliggør, at man kan køre til en række formål uden at betale kørselsafgift, blot turen ikke overskrider en zonegrænse. Dette vil ofte være muligt for en række fritidsformål som f.eks. indkøbsture. Hvis denne forklaring holder stik, er grunden til zonesystemets store effekt, at dette system har fået forsøgsdeltagerne til at vælge korte lokale rejsemål frem for "fjerne" regionale rejsemål.

 

Provenuet af kørselsafgifter

Høj km-takst givet et samlet bruttoprovenu på lidt over 6 mia. kr. om året, mens lav km-takst giver ca. 1½ mia. kr. om året – altså ca. 25% af det høj km-takst giver. Zonetakst giver knap 3 mia. kr. om året – nogenlunde det halve af det høj km-takst giver.

 

Zonetakst må på denne baggrund betegnes som mest "effektiv", idet man for det halve provenu får en større dæmpning end den høje km-takst giver. Men også lav km-takst er relativ "effektiv" – blot på et lavere niveau.

 

Sammenligner man provenuet fra de forskellige afgiftssystemer med de samlede trængselsomkostninger i regionen ses i Figur 4, at provenuet fra høj km-takst er lidt større end de samlede trængselsomkostninger. Hvis man indfører kørselsafgifter med høj km-takst vil de således have et betydelig skattemæssigt element.

 

Provenuet fra zonetakst svarer til ca. halvdelen af trængselsomkostningerne. Hvis zonetaksten kan mere end halvere trængslen, kunne det være en fordel for vejbrugerne at der indføres kørselsafgifter, idet både erhvervs- og privattrafikken får sine omkostninger halveret samtidig med, at der bliver et bruttoprovenu på ca. 3 mia. kr. om året, som fratrukket systemets driftsomkostninger, f.eks. vil kunne anvendes til forbedringer af trafiksystemet i hovedstadsregionen.

 

Det synes ikke urealistisk, at trængslen kan halveres, idet forsøgsresultaterne viser at trafikken mindskes med 15-20%. Det har her betydning at trængslen stiger progressivt med trafikmængden således at det er sandsynligt at de sidste 15-20% af trafikken er skyld i 50% af trafikkens tidstab.

 

Figur 4: Provenuet i de forskellige afgiftssystemer sammenholdt med regionens nuværende trængselsomkostninger. Høj km-takst giver et større provenu end de nuværende trængselsomkostninger, hvorfor høj km-takst ikke vil kunne indføres uden at vejbrugernes samlede omkostninger stiger. Zonetakst giver et provenu der svarer til halvdelen af de nuværende trængselsomkostninger og lav km-takst giver et provenu der svarer til ca. ¼ af de nuværende trængselsomkostninger. Det er sandsynligt at indførelse af et af disse to systemer vil reducere vejbrugernes samlede omkostninger.

 

Provenuet fra lav km-takst svarer til ca. ¼ af trængselsomkostningerne. Hvis lav km-takst kan reducere trængslen med mere end ¼ vil der kunne være en fordel for vejbrugerne at der indføres kørselsafgifter med lav km-afgift, idet både erhvervs- og privattrafikken vil få sine omkostninger nedsat samtidig med, at der vil blive et bruttoprovenu på ca. 1½ mia. kr. om året, som f.eks. vil kunne anvendes til forbedringer af trafiksystemet i hovedstadsregionen.

 

Det synes tilsvarende heller ikke urealistisk at trængslen kan reduceres med mere end ¼ ved indførelse af lav km-takst, idet forsøgsresultaterne viser at trafikken mindskes med næsten 10%. Da trængslen stiger progressivt med trafikmængden er det sandsynligt, at de sidste 10% af trafikken er skyld i mere end 25% af trafikkens tidstab.

 

Forsøgsdeltagernes holdningsændringer

Alle deltagerne i forsøget er blevet stillet en række spørgsmål om afgifter på bilkørsel både før og efter deres deltagelse i forsøget.

 

Overordnet set er der mindst tilslutning til det nuværende afgiftssystem som det også var tilfældet i den generelle holdningsundersøgelse, men deltagerne i AKTA-forsøget er mere skeptiske end bilejerne i den generelle undersøgelse.

 

Ligesom i den generelle holdningsundersøgelse er der størst opbakning til kørselsafgifter.

 

For myldretidsafgiften går det samme billede igen; tilslutningen er mindre end til kørselsafgifter som princip, som det også var tilfældet i den generelle holdningsundersøgelse.

 

 

Figur 5: Deltagernes holdning til principperne for forskellige afgiftssystemer.

 

Forsøgsdeltagerne mener, at kørselsafgifter i vil have en positiv indflydelse på en række områder. Der er især tiltro til, at kørselsafgifter vil kunne afhjælpe trafiktætheden og mindske luft- og støjforureningen. Respondenterne er en anelse mere skeptiske, når det kommer til spørgsmålet, om kørselsafgifter vil kunne afhjælpe manglen på p-pladser og øge trafiksikkerheden.

 

Figur 6: Fordele ved variable kørselsafgifter ifølge forsøgsdeltagerne.

 

Deltagerne mener også der er ulemper ved kørselsafgifter.  De største bekymringer er, at systemet vil gøre det dyrere at være bilejer, at systemet er en ekstra skatteskrue og at det især vil berøre bilejere i de større byer – mens det er bemærkelsesværdigt få, der mener at systemet vil krænke privatlivet.

 

Figur 7: Ulemper ved variable kørselsafgifter ifølge forsøgsdeltagerne.

 

Med hensyn til provenuanvendelsen ligger forsøgsdeltagernes mening på linie med resultaterne fra den generelle holdningsundersøgelse.  De fleste mener, at provenuet skal anvendes til forbedringer af den kollektive trafik i form af udbygning, prisnedsættelse og etablering af "park and ride" pladser. Kun 20 % giver udtryk for, at provenuet fra kørselsafgifter bør anvendes til nedsættelse af skatter og afgifter.

 

Figur 8: Forsøgsdeltagernes ønsker om fordeling af provenu fra kørselsafgifter. (Fordelingen på indsatsområder er foretaget efter deltagernes 1. prioriteter)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deltagerne er i beskedent omfang villige til at betale mere i afgift som følge af kørselsafgifter, end de betaler i dag, hvis pengene bruges, som de selv ønsker det.

 

 I befolkningen som helhed vil 60 % af bilejerne ikke acceptere at betale mere i afgift. Det er formentlig forsøgsdeltagernes mere positive grundholdning til kørselsafgifter, der forklarer forskellen.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Der henvises til vedlagte rapportudkast

 

BILAG VEDLAGT

Udkast til rapport over forsøg med kørselsafgifter

 

 

 

 

Ole Bach


SAGSBESKRIVELSE

Der henvises til vedlagte rapportudkast

 

BILAG VEDLAGT

Udkast til rapport over forsøg med kørselsafgifter

 

 

Ole Bach


 

Til top