Indførelse af direkte dirigering af alarmopkald fra mobiltelefoner til Alarmcentralen for Storkøbenhavn
Indførelse af direkte dirigering af alarmopkald fra mobiltelefoner til Alarmcentralen for Storkøbenhavn
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ekstraordinært møde onsdag den 8. juni 2005
Sager til beslutning
1. Indførelse af direkte dirigering af alarmopkald fra mobiltelefoner til Alarmcentralen for Storkøbenhavn
BTU 358/2005INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget tager til efterretning,
at følgende projekt rejses overfor ejerkredsen bag Alarmcentralen for Storkøbenhavn
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget anbefaler, at Økonomiudvalget tager til efterretning,
at følgende projekt rejses overfor ejerkredsen bag Alarmcentralen for Storkøbenhavn
RESUME
Ministeren for Videnskab, Teknologi og Udvikling har besluttet, at der skal iværksættes et pilotforsøg med direkte dirigering af alarmopkald fra mobiltelefoner til alarmcentralerne samt en vis form for automatisk stedfæstelse af, hvorfra mobiltelefonen ringer. Det er Ministeren for Videnskab, Teknologi og Udvikling samt IT og Telestyrelsens intention, at resultaterne af pilotforsøget skal gøres landsdækkende med virkning fra januar 2006, såfremt pilotprojektet fremkommer med brugbare resultater.
Det er Københavns Brandvæsens opfattelse, at pilotforsøget vil fremkomme med brugbare resultater, som bl.a. vil få stor betydning for hurtigere og langt mere sikker stedfæstelse af ulykker, som anmeldes til alarmcentralerne via mobiltelefoner end tilfældet er i dag (ny alarmeringsordning). Fra Rigspolitiets side forelægger der accept af, at alarmcentralerne uden for Storkøbenhavn overgår til direkte dirigering af mobiltelefon opkald til alarmcentralerne pr. januar 2006. Det er Københavns Brandvæsens vurdering, at man ikke kan undlade at indføre den ny stedfæstelsesteknologi samt den direkte dirigering af mobil opkaldene til Alarmcentralen for Storkøbenhavn, da det vil være uholdbart at serviceniveauet hvad angår mobiltelefonopkald vil være lavere i Storkøbenhavn end i den øvrige del af landet.
Den ny alarmeringsordning forventes at medføre omkring 600.000 flere alarmopkald om året til alle alarmcentralerne, hvorved belastningen på disse vil stige ved en indførelse af de nye muligheder. For så vidt angår de ekstra opkald til alarmcentralerne, forventes det yderligere, at størstedelen af opkaldende vil komme fra hovedstadsområdet og dermed vil skulle dirigeres direkte til Alarmcentralen for Storkøbenhavn hos Københavns Brandvæsen.
Det er derfor Bygge- og Teknikforvaltningens vurdering, at der på Alarmcentralen for Storkøbenhavn bør indføres ny teknologi, som kan håndtere de nye stedbestemmelsesdata fra mobiltelefoner, og at der samtidig bør indrettes en ekstra arbejdsplads til brug for de kendte spidsbelastningsperioder. Endvidere bør der bemandingsmæssigt på døgnbasis oprettes en ekstra plads, således at nuværende niveau for besvarelse af 112 opkald kan bibeholdes. Herved undgås de negative konsekvenser for Alarmcentralen for Storkøbenhavn i form af et nedsat serviceniveau i forhold til hvor hurtigt 112 opkald kan besvares samt at Alarmcentralen for Storkøbenhavn ikke vil kunne anvende de nye stedbestemmelsesdata til hurtig og sikker lokalisering af ulykker anmeldt via mobiltelefoner.
Projektet skal igangsættes af ejerskabet bag Alarmcentralen for Storkøbenhavn hvorfor Københavns Brandvæsen vil rejse sagen overfor denne.
SAGSBESKRIVELSE
Ministeren for Videnskab, Teknologi og Udvikling har besluttet, at der fra sommeren 2005 og frem til efteråret 2005, skal iværksættes et pilotforsøg med direkte dirigering af alarmopkald fra mobiltelefoner til alarmcentralerne samt en hvis form for automatisk stedfæstelse af, hvorfra mobiltelefonen ringer. Formålet med forsøget er, at der ønskes etableret en ordning, således at den forsinkelse, som i dag er indbygget i alarmeringsordningen for mobiltelefoner, kan bringes til ophør. Efter den nuværende ordning besvarer TDC indledningsvis via en telesluse alle alarmopkald fra mobiltelefoner, og stiller efterfølgende kun de opkald igennem til alarmcentralerne, som TDC vurdere er relevante for alarmcentralerne. Det udgør i dag kun ca. 1/3 (ca. 300.000) af alle alarmopkald fra mobiltelefoner. Samtidig er der meningen, at alarmcentralerne fremover får mulighed for en hvis form for stedfæstelse af, hvorfra der ringes på en mobiltelefon med henblik på en langt mere effektiv iværksættelse af hjælp til personer, som ikke ved, hvor de befinder sig i alarmeringsøjeblikket.
Det er Ministeren for Videnskab, Teknologi og Udvikling samt IT- og Telestyrelsens intention, at resultaterne af pilotforsøget skal gøres landsdækkende med virkning fra januar 2006, såfremt pilotprojektet fremkommer med brugbare resultater.
Københavns Brandvæsen har deltaget i, og deltager fortsat i, projektet med etablering af et grundlag for iværksættelse af pilotforsøget. Der er i den forbindelse bl.a. udarbejdet vedlagte notater som baggrund for denne indstilling.
Det er Københavns Brandvæsens vurdering, at pilotforsøget vil fremkomme med brugbare resultater, som bl.a. vil få stor betydning for hurtigere og langt mere sikker stedfæstelse af ulykker, som anmeldes til alarmcentralerne via mobiltelefoner end tilfældet er i dag. Det er ligeledes Københavns Brandvæsens vurdering, at man ikke kan undlade at indføre den ny stedfæstelsesteknologi samt den direkte dirigering af mobilopkaldende til Alarmcentralen for Storkøbenhavn, da det vil være uholdbart at serviceniveauet hvad angår mobiltelefonopkald vil være lavere i Storkøbenhavn end i den øvrige del af landet.
Den ny alarmeringsordning forventes at medføre omkring 600.000 flere alarmopkald om året til alarmcentralerne, hvorved belastningen på disse vil stige ved en indførelse af de nye muligheder. For så vidt angår de ekstra opkald til alarmcentralerne, forventes det yderligere, at størstedelen af opkaldene vil komme fra hovedstadsområdet, og dermed vil skulle dirigeres direkte til Alarmcentralen for Storkøbenhavn hos Københavns Brandvæsen.
Da Alarmcentralen for Storkøbenhavn ikke indgår i politiets net af alarmcentraler, og det for nylig er blevet klart, at politiet ikke ønsker at iværksætte et samarbejde med Alarmcentralen for Storkøbenhavn herom, kan det forudses, at merbelastningen på Alarmcentralen for Storkøbenhavn vil medføre
- at serviceniveauet i forhold til hvor hurtigt 112 opkald fra hele Storkøbenhavn i dag besvares vil falde mærkbart,
- at den nye stedbestemmelsesteknologi ikke vil kunne anvendes,
- og at nuværende antal arbejdspladser (5) til besvarelse af 112 opkald i kendte storkøbenhavnske spidsbelastningsperioder som nytårsaften, julefrokostfredage samt større arrangementer i området, ikke længere er tilstrækkelige
såfremt der ikke foretages investeringer i ny teknik mv. samt mere personale til Alarmcentralen.
Det er derfor Bygge- og Teknikforvaltningens vurdering, at der på Alarmcentralen for Storkøbenhavn bør indføres ny teknologi, som kan håndtere de nye stedbestemmelsesdata fra mobiltelefoner, og at der samtidig bør indrettes en ekstra fysisk plads til brug for de kendte spidsbelastningsperioder. Endvidere bør der bemandingsmæssigt på døgnbasis oprettes en ekstra plads, således at nuværende niveau for besvarelse af 112 opkald kan bibeholdes. Projektet skal igangsættes af ejerskabet bag Alarmcentralen for Storkøbenhavn hvorfor Københavns Brandvæsen vil rejse sagen overfor denne.
Økonomi
Alarmcentralens ejerskab anvender skattegrundlagene i dækningsområdet som fordelingsnøgle til de 3 ejeres finansiering af Alarmcentralens omkostninger. Med udgangspunkt i 2004 skattegrundlagene udgør Københavns Amts andel af betalingen 54 %, Københavns Kommunes andel 37 % og Frederiksberg Kommunes andel 9 %.
Indførelse af ny teknologi, uddannelse og oprettelse af ekstra arbejdsplads kan finansieres af eksisterende midler afsat til Alarmcentralen. En del af finansieringen skal foretages med ubrugte midler fra 2004, som udgør 1,250 mio. kr.
Følgende ufinansierede udgifter skal finansieres i 2006 og fremover
En ekstra døgnbemandet plads på Alarmcentralen koster årligt 2,0 mio. kr. i 2006 prisniveau.
Der er dermed øgede årlige driftsudgifter på 2,0 mio. kr., hvoraf Københavns Kommunes andel iht. nuværende fordelingsnøgle udgør 740 tkr.
Det er i henhold til tidligere vurderinger vedrørende Alarmcentralen for Storkøbenhavns forankring Københavns Brandvæsens vurdering, at ovenstående driftsomkostninger skal afholdes af Alarmcentralen for Storkøbenhavns ejerskab, bestående af Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt, og at der efterfølgende optages forhandling med staten om refusion af omkostningerne, idet det er en statslig beslutning at indføre direkte dirigering af mobiltelefon opkald til alarmcentralerne.
Miljøvurdering
-
Bilag
Bilag 1 - NOTAT af 30. juni 2004 om fremtidig lokalisering af mobile 112 opkald og de affødte konsekvenser
for alarmcentralen for
Storkøbenhavn
Bilag 2 - Rapporten om stedbestemmelse af alarmopkald fra mobiltelefoner (Resume vedlagt. Hele rapporten fremlagt til gennemsyn)
Bilag 3 - Pressemeddelelse af 1. juli 2004 fra Ministeriet for videnskab, Teknologi og Udvikling.
Mette Lis Andersen