Omlægning af Oslo Plads
Omlægning af Oslo Plads
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. maj 2002
Sager til drøftelse
25. Omlægning af Oslo Plads
BTU 232/2002 J.nr. 2141:164.0001/02
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter,
om Oslo Plads skal omlægges i overensstemmelse med principperne i nærværende indstilling,
om forvaltningen skal bemyndiges til at igangsætte den videre projektudvikling i samarbejde med trafikselskaberne, og
om der skal reserveres 6 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme i 2004 til omlægning af Oslo Plads
RESUME
I forbindelse med den planlagte udvidelse af kapaciteten på jernbanestrækningen mellem Københavns Hovedbanegård og Østerport planlægger Banestyrelsen at etablere en ny fjerntogsperron på Østerport Station (det såkaldte LOKO-projekt). Det har som konsekvens, at vejbroen foran stationen (Oslo Plads) skal udvides mod øst. Størsteparten af belægningen på Oslo plads vil blive omlagt i anlægsperioden som følge af de omfattende trafikomlægninger.
På den baggrund har forvaltningen og trafikselskaberne drøftet mulighederne for i forbindelse med retableringen at forbedre forholdene på Oslo Plads. Målet med omlægningen er at skabe bedre forhold for den kollektive trafik, større sikkerhed og funktionalitet for de bløde trafikanter, forbedret trafikafvikling samt et smukkere og grønnere gaderum.
Drøftelserne har resulteret i 2 principskitser ("Kantstensløsningen" og "Stationsløsningen"), som begge giver væsentlige forbedringer for den kollektive trafik. Bearbejdningen af projekterne har ført til en revideret udgave af "Kantstensløsningen", som nu er Kommunens og trafikselskabernes fælles forslag. Her er forholdene forbedret for alle trafikanter i forhold til de eksisterende forhold samtidigt med, at der er opnået en væsentlig forbedring af det æstetiske udtryk.
"Kantstensløsningen" vurderes at være det bedste kompromis mellem de mange modsatrettede ønsker. Denne løsning skaber et harmonisk gaderum præget af enkle og klare linier. "Kantstensløsningen" vil være letopfattelig for brugerne og umiddelbart give de rejsende et klart billede af, hvor man skal hen for at tage en bus i den ønskede retning. De gode muligheder for at krydse gaden på overfladen vil fremme tilgængeligheden for kørestols- og barnevognsbrugere mfl. samt gavne rekreative fodgængere, som har mål på tværs af området (fx mellem Østre Anlæg og Kastellet).
Forvaltningen har aftalt med trafikselskaberne, at projektet skal søges realiseret indenfor en økonomisk ramme på 25 mio. kr., hvor den kommunale medfinansiering udgør ca. 6 mio. kr. Parterne drøfter fortsat en række mere detaljerede forhold, herunder muligheden for at etablere flere trapper fra gangtunnelerne direkte op til busperronerne, udformningen af læskærme m.m. På nuværende tidspunkt ønskes udvalgets principielle tilkendegivelser om projektets hovedudformning. En egentlig kapitalbevillingsansøgning vil senere blive fremlagt.
SAGSBESKRIVELSE
Banestyrelsen har fået til opgave at forbedre jernbanekapaciteten mellem Københavns Hovedbanegård og Østerport Station. Dette projekt (LOKO-projektet) omfatter bl.a. etablering af en ny perron og nyt perronspor samt nye opstillings- og vendespor på Østerport St. Ombygning på stationen har som konsekvens, at broen over banegraven (Oslo Plads) skal udvides mod øst.
LOKO-projektet har været drøftet i "Terminalstyregruppen for København", der er forum for samarbejdet mellem kommunen og trafikselskaberne. Styregruppen besluttede i foråret 2001, at der skulle udarbejdes 2 alternative forslag til udformning af Oslo Plads, som kunne realiseres i forbindelse med genetableringen af belægningen på pladsen.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Udgangspunktet for udarbejdelsen af forslagene til omlægning af Oslo Plads har været at belyse, hvilke forbedringer der ville kunne gennemføres for de bløde trafikkanter og brugerne af den kollektive trafik uden at forringe afviklingen af den øvrige trafik. Herudover er pladsens æstetiske udtryk søgt forbedret mest muligt.
Forvaltningen og trafikselskaberne er enige om, at tilgængeligheden til den nuværende busø, især for handicappede og småbørnsfamilier, er stærkt kritisabel, jf. bilag 0. Er man kørestolsbruger eller har en barnevogn med, kan man kun komme med en nordgående bus ved at krydse kørebanearealerne ureglementeret. Herudover er tilgængeligheden til Hotel Østerport og "den Frie" ikke tilgodeset, og det er ikke muligt at krydse pladsen på overfladen.
I forbindelse med udarbejdelsen af forslagene har trafikselskaberne især lagt vægt på at forbedre forholdene for passagerer, der skifter mellem de kollektive transportmidler (tog – bus) samt på, at busholdepladsen får terminalkarakter (som i Bernstorffsgade). Forvaltningen har herudover fundet det væsentligt at sikre, at det bliver muligt at gennemføre den forbedrede trafikafvikling i krydset Oslo Plads/Folke Bernadottes Allé, som der er sat penge af til i forbindelse med udbygningen af Nordhavnsområdet. Det har desuden været væsentligt for forvaltningen at optimere trafiksikkerheden for alle trafikkanter, at forbedre krydsningsmulighederne over Oslo Plads for fodgængere samt at tilvejebringe en løsning, som knytter bydelene sammen på en harmonisk måde samtidig med at den fredede stationsbygning respekteres
.Drøftelserne har resulteret i 2 principskitser: "Kantstensløsningen" og "Stationsløsningen", som begge giver væsentlige forbedringer for den kollektive trafik. Bearbejdningen af projekterne har ført til en revideret udgave af "Kantstensløsningen" (se bilag 1), som nu er Kommunens og trafikselskabernes fælles forslag. Her er forholdene forbedret for alle trafikanter i forhold til de eksisterende forhold samtidigt med, at der er opnået en væsentlig forbedring af det æstetiske udtryk.
Det har været en forudsætning for udarbejdelsen af det foreliggende skitseprojektet, at Folke Bernadottes Allé i krydset ved Oslo Plads kan udbygges, så det vil kunne afvikle den forventede fremtidige trafik som følge af udbygningen af Nordhavnen. Ved at etablere busholdepladserne i henholdsvis Oslo Plads øst- og vestside, og dermed fjerne den eksisterende busø med den deraf følgende særlige busfase i signalreguleringen, er der sikret maksimal kapacitet for trafikafviklingen i det fremtidigt meget belastede kryds. Tilgængeligheden til busholdepladserne er herudover forbedret væsentligt i forhold til i dag, og der er sikret af- og pålæsningslommer ud for Hotel Østerport og "Den Frie". Der er endvidere sikret taxi-holdepladser og kys & kør i begge sider af pladsen.
Selv om "Kantstensløsningen" forbedrer tilgængeligheden til busholdepladserne væsentligt i forhold til de eksisterende forhold, så øges gangafstanden bus – tog for passagerer mod City. Ved at etablere flere signalregulerede fodgængerovergange forbedres forholdene for krydsene fodgængere, som ikke benytter gangtunnel, væsentligt i forhold til i dag. Der har i forbindelse med udformningen af pladsen været lagt vægt på at føre de stramme linier fra Dag Hammerskiölds Allé videre frem til Grønningen. Dog afsluttes de dobbelte trærækker umiddelbart før Oslo Plads, således at der bliver en markant adskillelse af dette element fra beplantningen på Kastellet og Grønningen. Ved at opløse den eksisterende busø i 2 kantstensholdepladser sikres det endvidere, at den fredede stationsbygning fremstår uden et visuelt forstyrrende bust erminalanlæg foran
.Parterne drøfter fortsat en række mere detaljerede forhold, herunder muligheden for at etablere flere trapper fra gangtunnelerne direkte op til busperronerne og udformningen af læskærme. På nuværende tidspunkt ønskes udvalgets principielle tilkendegivelser om projektets hovedudformning. En egentlig kapitalbevillingsansøgning vil senere blive fremlagt.
Økonomi
Trafikomlægningerne i forbindelse med den igangværende udvidelse af broen på Oslo Plads er så omfattende, at alle eksisterende belægninger, kantsten m.v. bliver ændret midlertidigt i anlægsperioden (foråret 2002 og ca. 2 år frem). Banestyrelsen har på den baggrund reserveret 2,8 mio. kr. i anlægsprojektet til retablering af overfladen på Oslo Plads.
Forvaltningen og trafikselskaberne har aftalt, at projektet skal søges realiseret indenfor en økonomisk ramme på 25 mio. kr. Terminalsamarbejdet har et gældende princip for fordeling af anlægsomkostninger, hvor trafikselskaberne betaler 2/3 og kommunen 1/3. Banestyrelsen har imidlertid i drøftelserne tilkendegivet, at man i forbindelse med LOKO-projektet, hvor der investeres et 3–cifret millionbeløb, vil bidrage ekstraordinært til gennemførelse af nærværende projekt, således at kommunens andel bliver på ca. 6 mio. kr.
Det skal bemærkes, at overslaget er uden den omtalte udbygning af krydset Folke Bernadottes Allé/Oslo Plads, der planlægges gennemført sammen med en evt. udbygning af selve Folke Bernadottes Alle. Udbygningen af krydset er beregnet til at koste ca. 3 mio. kr. Der er i forbindelse med aftalerne om udbygningen af "DanLink"-arealerne reserveret midler til udbygningen af Folke Bernadottes Allé med tilhørende kryds.
På baggrund af ovenstående foreslås der reserveret 6 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme, vejanlæg (konto 2.22.3) for 2004 til omlægning af Oslo Plads. Investeringsplanen for Vej & Park foreslås justeret i overensstemmelse hermed. Udvalget vil, når projektudviklingen er tilendebragt, få forelagt en indstilling med anmodning om en kapitalbevilling til gennemførelse af projektet.
Miljøvurdering
En omlægning af Oslo Plads efter principperne i det foreliggende skitseprojekt vurderes at være en miljømæssig forbedring i kraft af forbedrede forhold for den kollektive trafik og det æstetiske løft af byrummet. Selve anlægsperioden vil imidlertid medføre en del arbejdstrafik med transport af materialer i lastbiler både til og fra byggepladserne.
Høring
I forbindelse med den videre projektudvikling vil politiet samt relevante interessenter som eksempelvis handicaporganisationerne blive inddraget.
Andre konsekvenser
I anlægsperioden for broudvidelsen vil der være meget omfattende trafikomlægninger, som i perioder vil medføre betydelige kapacitetsnedsættelser og gener for brugerne af den kollektive trafik. Umiddelbart vurderes en efterfølgende retablering at medføre gener af samme omfang som det her foreslåede projekt.
BILAG VEDLAGT
Bilag 0: Eksisterende forhold
Bilag 1: "Kantstensløsningen"
Bilag 2: "Stationsløsningen"
Ole Bach