Designlaboratoriet - evaluering af forsøgsperiode samt udvikling og etablering af tilgængelighedsfremmende tiltag
Designlaboratoriet - evaluering af forsøgsperiode samt udvikling og etablering af tilgængelighedsfremmende tiltag
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. maj 2002
Sager til beslutning
15. Designlaboratoriet - evaluering af forsøgsperiode samt udvikling og etablering af tilgængelighedsfremmende tiltag
BTU 231/2002 J.nr. 203.0015/01
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives en kapitalbevilling på 500.000 kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme ( konto 2.22.3 vejanlæg ) til udvikling og etablering af tilgængelighedsfremmende tiltag i Københavns Kommunes Designlaboratorium (forsøgsstrækningen på Amagerbrogades inderste del).
RESUME
I 2001 godkendte Bygge- og Teknikudvalget, at midler afsat fra byudviklingspuljen til ekstraordinær fornyelse af vej- og parkinventar blev anvendt på en samlet forsøgstrækning, omfattende Amagerbrogade – fra Amagerbanen, Christmas Møllers Plads, Torvegade –frem til Prinsessegade og de tilstødende dele af Christianshavns Vold.
Formålet med forsøgsstrækningen, senere "Designlaboratoriet", var at få fastlagt en kvalitativ standard for inventar i det offentlige byrum. Målet var, at indhente erfaringer og samtidig skabe synlighed og dialog om kvalitet og byudstyr i det offentlige rum, som udgangspunkt for arbejdet med en designmanual.
For at kvalificere og konkretisere erfaringsopsamlingen og den videre debat blev der lagt en etårig evalueringsperiode ind i projektet. Evalueringsperioden løber frem til maj 2002. Som led i evalueringen har repræsentanter for handicaporganisationer deltaget i en gennemgang af Designlaboratoriets tiltag og umiddelbart efter åbningen af Designlaboratoriet blev der gennemført en Go-Card kampagne, hvor ca. 250 borgere benyttede lejligheden til at give deres mening om byudstyr og byrum til kende overfor Vej & Park.
Resultaterne af evalueringen peger på, at de nye belægninger og det valgte inventar kan modsvare mange af de krav, der stilles til byrummets funktionalitet anno 2002, men peger også på, at f.eks. de øgede krav til affaldskurve fortsat rummer uløste problemer. Go-Card kampagnen viser, at brugerne af byens rum har stort fokus på pæne og velholdte byrum, og at velholdte, rene og graffitifri byrum har stor betydning for deres opfattelse af byen. Overordnet kan det også konkluderes, at intakt inventar og en god vedligeholdelsesstandard modvirker graffiti og anden vandalisme.
Der er afsat 0,5 mio. kr. på investeringsplanen for 2002 til tilgængelighedsfremmende tiltag i Københavns Kommunes Designlaboratorium. Forvaltningen ønsker at bidrage til debatten og videreudviklingen indenfor området ved at gøre 'tilgængelighed for alle' til årets tema i Designlaboratoriet.
Under overskriften ' tilgængelighed for alle' foreslås løsningsmodeller indenfor emnerne: Gadekrydsning, overgangszoner, f.eks. niveau- og belægningsskift, stoppestedsmiljøer og lege- og opholdsmuligheder for alle afprøvet i Designlaboratoriet.
Efterfølgende vil projektet blive evalueret. Evalueringsperioden er ét år, og udgøres af en intern opfølgning og diskussion af de valgte løsninger samt dialog med det Handicappanel, der er blevet nedsat i forlængelse af Designlaboratoriets første etape.
Evalueringen skal bidrage til en Tilgængelighedspolitik for Københavns Kommune.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Designlaboratoriet er en 600 m. strækning på Amager, omfattende Amagerbrogade – fra Amagerbanen, Christmas Møllers Plads, Torvegade –frem til Prinsessegade og de tilstødende dele af Christianshavns Vold. Designlaboratoriet spænder over et varieret udsnit af forskellige byrumstyper, og det er Københavns Kommunes værksted for afprøvning af nyt udstyr og nye ideer. Laboratoriet fungerer samtidig som forum for videnssamling og dialog.
I 2001 godkendte Bygge- og Teknikudvalget, at midler afsat fra byudviklingspuljen til ekstraordinær fornyelse af vej- og parkinventar blev anvendt på en samlet forsøgstrækning, omfattende Amagerbrogade – fra Amagerbanen, Christmas Møllers Plads, Torvegade –frem til Prinsessegade og de tilstødende dele af Christianshavns Vold.
Formålet med forsøgsstrækningen, senere "Designlaboratoriet", var at få fastlagt en kvalitativ standard for inventar i det offentlige byrum. Målet var, at indhente erfaringer og samtidig skabe synlighed og dialog om kvalitet og byudstyr i det offentlige rum, som udgangspunkt for arbejdet med en designmanual.
For at kvalificere og konkretisere erfaringsopsamlingen og den videre debat blev der lagt en etårig evalueringsperiode ind i projektet. Evalueringsperioden løber frem til maj 2002. Som led i evalueringen har repræsentanter for handicaporganisationer deltaget i en gennemgang af Designlaboratoriets tiltag og umiddelbart efter åbningen af Designlaboratoriet blev der kørt en Go-Card kampagne, hvor ca. 250 borgere benyttede lejligheden til at give deres mening om byudstyr og byrum til kende overfor Vej & Park.
Resultatet af Go-Card kampagnen viser, at brugerne af byens rum har stort fokus på pæne og velholdte byrum. Reaktionerne var overvejende positive i forhold til det inventar og de farver der var blevet brugt i forsøgsopstillingen, uanset om respondenterne havde set det i virkeligheden eller kun på kortets billedside. Samtidig benyttede en del sig af muligheden for at gøre opmærksom på, at et velvedligeholdt, rent og graffitifrit byrum havde stor betydning for deres opfattelse af byen.
Forsøgsopstillingen gik bl.a. ud på at eftervise om man gennem fornyelse og forenkling af byinventar, bevidst farvevalg og bevidst bearbejdning af overgange mellem belægninger og overflader kan optimere gade- og parkrummets æstetiske, funktionelle og rekreative kvaliteter med udgangspunkt i primært eksisterende inventartyper og belægningsmaterialer.
Gennemgangen med handicaporganisationerne og den interne evaluering peger på, at de nye belægninger og det valgte inventar kan modsvare mange af de krav, der er til byrummets funktionalitet anno 2002. Undtagelsen er plinten (bænk uden ryglæn) og affaldskurven, som stadig rummer en del uløste problemer. Dog har forsøget vist, at ubrudte, ikke riflede overflader er nemmere at vedligeholde og ikke, som tidligere antaget, appellerer til plakatopsætning. Overordnet kan det også konkluderes, at intakt inventar og en god vedligeholdelsesstandard modvirker graffiti og anden vandalisme. Den nye grusbelægning fremhæves af handicaporganisationerne som kørestolsvenlig.
Som udgangspunkt er den kendte grønne i parker og blå i gaderummet anvendt på det opstillede inventar. En graffitalgrå nuance har været afprøvet på byudstyr i overgangszoner, der ikke er entydigt kan afgrænses som grønne eller blå miljøer. Forsøget har vist, at den grå farve er velegnet til formålet og yderligere, at farven virker dæmpende og på den måde er velegnet til byudstyr, som skal være der af trafiksikkerhedsmæssige eller funktionelle grunde, men som samtidig ikke skal dominere oplevelsen af byrummet.
Forvaltningen ønsker at bidrage til debatten om, hvordan der skabes funktionelle og smukke løsninger på tilgængelighedsområdet, ved at gøre 'tilgængelighed for alle' til årets tema i Københavns Kommunes Designlaboratorium.
Formålet med tilgængelighedsprojektet er, -både i bymæssig og rekreativ sammenhæng, at afprøve kendte såvel som nye løsninger, der tilgodeser almen fremkommelighed i det offentlige byrum. Også kaldet tilgængelighed for alle.
De disponerede midler skal anvendes til at afprøve løsningsmodeller på konkrete problematikker indenfor temaerne; gadekrydsning, fremkommelighed i overgangszoner, f.eks. niveau- og belægningsskift samt stoppestedsmiljøer og rekreative områder for alle, herunder lege- og opholdsmuligheder, der tilgodeser oplevelser for alle.
Der vil eksempelvis blive arbejdet med taktile belægninger og ledelinier ( -belægninger med en overflade/struktur, der kan mærkes af blinde og svagtseende ), handicapvenlige foranstaltninger i krydsreguleringer, handicapvenlige adgangsforhold til rekreative arealer, herunder legeplads- og handicapvenlig stoppestedshelle i forbindelse med cykelsti.
Med baggrund i Designlaboratoriets forsøg med inventar og belægninger er der blevet oprettet et handicappanel, som med udgangspunkt i de allerede igangsatte forsøg og fremtidige tiltag i Designlaboratoriet vil indgå i en diskussion af problematikker og løsningsmodeller i skala én til én, med henblik på, at bidrage til at få formuleret en tilgængelighedspolitik for Københavns Kommune
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Designlaboratoriet skal ideelt bruges til fastholde og udbygge en bred dialog med borgere, brugere og særlige interessegrupper, som f.eks. handicaporganisationer, om udformningen af byens rum, herunder ressourceanvendelse, miljø, funktion, æstetik og tilgængelighed. Derfor blev det i 2001 besluttet at gøre Designlaboratoriet permanent over en årrække. Igangværende og fremtidige tiltag i Designlaboratoriet skal bidrage til de strategier og politikker forvaltningen arbejder med.
Tilgængelighedsprojektet vil, som byudstyrsforsøget, blive gjort til genstand for et etårigt evalueringsforløb, som skal bidrage til en tilgængelighedspolitik for Københavns Kommune.
Økonomi
Der er afsat en ramme på 0,5 mio. kr. på investeringsplanen for 2002 til tilgængelighedsfremmende tiltag i Designlaboratoriet. Midlerne skal udmøntes i konkrete nyanlæg indenfor området tilgængelighed samt en evaluering, der skal bidrage til udarbejdelsen af en egentlig tilgængelighedspolitik for Københavns Kommune.
Miljøvurdering
Der forventes ikke særlige miljømæssige konsekvenser forbundet med gennemførelse af projektet. Såfremt der ved belægningsarbejder fremkommer miljøfarlige restprodukter, vil disse blive bortskaffet forsvarligt i henhold til gældende procedurer.
En afprøvning af funktionelle og smukt integrerede løsninger til fremme af tilgængelighed for alle, kan på sigt resultere i øget fremkommelighed og en kvalitativ forbedring af bymiljøet.
Høring
Vej & Parks handicappanel, der bl.a. har repræsentanter fra Danske Samvirkende Invalideorganisationer og Center for Tilgængelighed, vil blive inddraget i evalueringen af de afprøvede tilgængelighedsløsninger.
BILAG VEDLAGT
Go-Card – kampagne kort.
Ole Bach