Langeliniebroen
Langeliniebroen
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. maj 2002
Sager til beslutning
13. Langeliniebroen
BTU 234/2002 J.nr. 2161:106.0001/99
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at den midlertidige Langeliniebro udskiftes med en permanent og at projektudviklingen af den nye stibro påbegyndes umiddelbart efter godkendelse af nærværende indstilling
at der gives en kapitalbevilling på 800.000 kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3 Vejanlæg) til projektudvikling af den nye stibro
RESUME
Københavns Havn forpligtede sig i aftale af 16 marts 1995 overfor Københavns Kommune til at betale en ny sti- og gangbro over baneterrænet ved Langelinie, jf. BR 214/95 (bilag 1). Forpligtigelsen er gældende frem til udgangen af 2004 og omfatter en reservation på 15 mio. kr. til projektet (aftale bilag 2). Den nye bro skal erstatte den midlertidige bro fra Østerbro (Fridtjof Nansens Plads) til Langelinie, opført i 1993.
Da midlerne fra Københavns Havn udelukkende kan anvendes til broens anlæggelse ansøger forvaltningen om der gives en udgiftsbevilling på 800.000 kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3 Vejanlæg) til projektudvikling af en ny sti- og gangbro.
Forvaltningen planlægger projektudvikling ved en konkurrence, der gennemføres som udbud ved forhandling med start umiddelbart efter godkendelse af indstillingen i Borgerrepræsentationen. Ved udgangen af 2004 vil der som et minimum være indgået en bindende aftale med en entreprenør om broens anlæggelse umiddelbart herefter.
Før broens anlæggelse skal der afsættes midler til at Københavns Kommune kan nedtage den nuværende bro. En ny Langeliniebro nødvendiggør endvidere regulering af adgangsforholdene ved Fridtjof Nansens Plads, Østbanegade og på Kastellets udenværker. Vej & Park vil derfor samtidig arbejde for, at nedtagning konkretiseres og at der udarbejdes et projekt for reguleringer af adgangsforholdene og at nedtagning og anlægsarbejderne indarbejdes i investeringsplanen for 2004 - 2005.
SAGSBESKRIVELSE
Den oprindelige Langeliniebro fra 1896 blev nedrevet i 1992 af Københavns Havn (daværende Havnevæsen) og henlagt i et pakhus. Efter en aftale i 1995 mellem Københavns Kommune og Københavns Havn blev broen overtaget af Københavns Havn, der samtidig frafaldt krav på 11,4 mio. kr. vedrørende nedrivning m.m. Broen er senere blevet ophugget, da den blev vurderet for bekostelig at reetablere.
Den efterfølgende midlertidige bro ejes og vedligeholdes i fællesskab af Københavns Kommune og Københavns Havn frem til år 2015, hvorefter den overgår fuldt ud til Københavns Kommune. Københavns Havns forpligtigelser i forbindelse med etableringen af en ny Langeliniebro ophører ved udgangen af år 2004. Københavns Kommune kan frem til den 31. december 2004 beslutte at udskifte den midlertidige bro med en permanent sti- og gangbro. I så fald skal Københavns Havn betale op til 15 mio. kr. for en ny bro mens Københavns Kommune skal betale for fjernelse af den midlertidige bro. Til gengæld ophører Havnens forpligtelser til at medvirke til vedligeholdelse af de to kastelsviadukter jf. BR 214/95. Den ene viadukt er nedrevet og den anden er sat istand i 1999.
Københavns Kommune skal således inden udgangen af 2004 have truffet bindende aftale med en entreprenør om omgående start på udførelse af en ny bro. For at sikre anvendelse af de reserverede midler foreslås projektet påbegyndt i maj 2002.
Det forestående broprojekt forventes at kunne danne grundlag for løsninger for sti og gangbroer andre steder i byen med vægt på æstetik, materialevalg og vedligeholdelse. For sådanne broer gælder det, at de vil blive markante indslag i bybilledet og vil blive set af mange. Æstetiske/arkitektoniske hensyn skal derfor prioriteres højt.
De reserverede midler fra Københavns Havn kan imidlertid kun anvendes til anlæg af broen. Derfor ansøges om midler fra Vej & Parks anlægsramme til projektudvikling af broen.
Konkurrenceformen minder om begrænset licitation med den forskel, at der forhandles om forslag og honorartilbud. Udbudets tildelingskriterium er det økonomisk mest fordelagtige bud (jf. lov om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren), hvor endelig kontrahering forudsætter politisk godkendelse. Udbudsforretningen annulleres hvis dette ikke opnås.
Udover det økonomisk mest fordelagtige tilbud vil der blive stillet krav til visuelle og brugerorienterede temaer i løsningen. Broen vil dagligt blive set og brugt af mange cyklister, gående og forbipasserende i området og indgår som en del af det planlagte grønne cykelrutenet (Havneruten, der løber mellem Kastellet i nord og Fisketorvet i syd).
Økonomi
- Budget projektudvikling
- Tilrettelæggelse af konkurrencen 200.000 kr.
- Rådgiverhonorar (2. + 3. præmie) 400.000 kr.
- Information og uforudseelige udgifter
(annonce, udstilling, trykudgifter) 200.000 kr.
I alt 800.000 kr.
Anlægsomkostningerne, i alt 15 mio. kr., finansieres af de reserverede midler fra Københavns Havn
Nedtagning af den midlertidige bro og medfølgende reguleringer af adgangsforhold ved Østbanegade og Kastellet medgår som særskilte projekter, der udvikles efterfølgende i år 2004 og finansieres af Vej & Parks anlægsramme.
Stibroen vil som den nuværende bro bliver et markant indslag i bybilledet, hvorfor der stilles krav til en unik løsning både med hensyn til funktion og af visuel arkitektonisk karakter.
Høring
De tre konkurrenceprojekter planlægges udstillet i lokalområdet, f.eks. i Østerbrohuset og sendes samtidig i offentlig høring.
Ingen
BILAG VEDLAGT
- BR 214/95 "Bemyndigelse for overborgmesteren til at indgå aftale mellem Københavns Havn og Københavns Kommune om forskellige sager parterne imellem"
- Aftale mellem Københavns Kommune og Københavns Havn
Ole Bach