Mødedato: 07.12.2005, kl. 14:00

Beslutning om etablering af fælles gårdanlæg i karreen Østerdalsgade, Glommensgade, Sætersdalgade og Englandsvej

Beslutning om etablering af fælles gårdanlæg i karreen Østerdalsgade, Glommensgade, Sætersdalgade og Englandsvej

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. december 2005

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Beslutning om etablering af fælles gårdanlæg i karreen Østerdalsgade, Glommensgade, Sætersdalgade og Englandsvej

 

BTU 698/2005  J.nr. 451:142.0001/05

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i udvalgets møde den 24. august 2005 vedtagne forslag til byfornyelsesbeslutning om etablering af et fælles gårdanlæg, der omfatter ejendommene Østerdalsgade 2-20, Glommensgade 5-9, Sætersdalgade 1-15 og Englandsvej 32, 34A-D og 36 - efter fremlæggelse for offentligheden i henhold til byfornyelseslovens bestemmelser - nu vedtages endeligt

 

 

RESUME

Formålet med forslaget er at forbedre karreens friarealer ved etablering af et fælles gårdanlæg, som ejerne efterfølgende skal drive og vedligeholde.

Forslaget omfatter 3 beboelsesejendomme med 466 beboere fordelt på 259 boliger, 3 garagebygninger med 20 garager, en institution samt 9 erhvervslejemål mv.

Forslaget har været ude i høring, og der er modtaget 5 ændringsforslag og positive bemærkninger til forslaget.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget vedtog i mødet den 24. august 2005 (Sag nr. 432/2005) at offentliggøre forslaget til byfornyelsesbeslutning. Indsigelsesfristen blev fastsat til 8 uger.

 

Økonomi

Udgifterne til anlæggets etablering skønnes at udgøre 4.900.000 kr., der betales af stat og kommune med hver 50 %.

 

Miljøvurdering

Der henvises til det anførte i det forslag, som Bygge- og Teknikudvalget på mødet den 24. august 2005 vedtog at offentliggøre.

Høring

Offentlighed

Forslaget har været offentliggjort i perioden 6. september – 1. november 2005 og er udsendt og omdelt til de berørte grundejere og lejere. Forslaget har endvidere været fremlagt i Københavner Information og på Sundby Bibliotek, Jemtelandsgade 3.

 

Indsigelser

I offentlighedsperioden er der modtaget de i kopi vedlagte 5 ændringsforslag og positive bemærkninger til forslaget.

 

A) Brev af 5. oktober 2005 fra Inge Nielsen, Østerdalsgade 6, st. tv.

Inge Nielsen savner opholdspladser ud for Østerdalsgade 2-6, da der bor en del ældre mennesker her, der er dårligt gående.

 

Bemærkning

Der indrettes opholdspladser langs gårdfacaderne og i de lommer, der dannes ved græsarealerne, blandt andet ud for Østerdalsgade 2-6. 

 

B) Brev af 28. oktober 2005 fra bestyrelsen i S/B Fredenshus, Englandsvej 36, Østerdalsgade 2-20 og Glommensgade 9

Foreningen så gerne, at alle garager eller i hvert fald garagen nærmest Østerdalsgade samt de 4 renovationspergolaer fjernes henholdsvis ikke opføres.

Det foreslås, at storaffaldsordningen også omfatter papir og pap, f.eks. ved at inddrage 1-2 af de garager, der ligger i forlængelse af ovennævnte garage. 

Skuret ved Glommensgade ønskes også fjernet, så der er sikkerhed for, at en knæk-armslift kan komme frem til ejendommens gårdfacade, samt for at bærelag og betonfliser kan klare belastningen som følge heraf.

Hvis der etableres broer over vandrenden, ønskes et skridsikkert underlag især af hensyn til de ældre beboere.

Fællesadgangen via Østerdalsgade ønskes friholdt for buske og antallet af cykelparkeringspladser udvidet her.

Endelig ønsker foreningen opholdsområder mod Østerdalsgade, og at en større del af tjørnene i den nordlige del af gården fjernes, samt at der plantes hække i stedet.

 

Bemærkning

Forvaltningen finder ikke grundlag for at nedrive de garagebygninger, der ifølge forslaget er bevaret, idet deres beliggenhed ikke er til hinder for at skabe tilfredsstillende friarealer. Hovedparten af disse garager bruges endvidere til opbevaring af dagrenovation og gårdmandens materiel m.v.

Den i forslaget viste placering af dagrenovation, papir, pap og storaffald er baseret på, at der ikke etableres mobilsug i karreen. Hvis foreningen beslutter at etablere mobilsug i forbindelse med gårdanlæggets projektering, vil de 2 pergolaer i den nordvestlige del af karreen kunne undværes. 

Det omtalte skur er ikke til hinder for at komme rundt i gården med en lift, ligesom bærelag og fliser i det fremtidige anlæg kan klare belastningen fra den nævnte lift.

Forvaltningen vil - på sædvanlig måde - drøfte den detaljerede udformning af gårdanlægget med ejere og beboere i forbindelse med anlæggets projektering.

Der henvises i øvrigt til det anførte til brev A.

 

C) Brev af 30. oktober 2005 fra afdelingsbestyrelsen i Præstevænget, Englandsvej 32-32A, Sætersdalgade 1-15 og Glommensgade 5-7 v/Flemming K. P. Nørgaard

Flemming K. P. Nørgaard er bekymret for, om der kan opstå problemer med afregning af dagrenovationen, hvis S/B Fredenshus ikke etablerer mobilsug, og at placeringen af standpladserne til renovation i så fald bør drøftes igen. Der spørges om, hvilke fraktioner den fælles miljøstation skal indeholde.

Endelig ønskes det, at aflukning af gårdanlægget bliver en del af projektet.

 

Bemærkning

De to øvrige ejendomme har affaldsskakte, således at dagrenovationen allerede i dag er adskilt. Størrelsen af miljøstationen (42 m²) er fastsat af Renholdningsselskabet 1898. Den indeholder 4 storaffaldsfraktioner, udover papir- og pap.

Forvaltningen har under drøftelserne med ejere og beboere om forslagets udformning aftalt, at adgangene imellem vej og gård – med undtagelse af adgangen via Østerdalsgade – aflåses. En aflåsning af sidstnævnte adgang er på grund af kørsel til og fra garagerne upraktisk, ligesom den vil være bekostelig. Forvaltningen er imidlertid indstillet på at drøfte aflåsningen af denne adgang med ejere og beboere i forbindelse med gårdanlæggets projektering. 

I øvrigt henvises der til det anførte til brev B.

 

D) Brev af 7. oktober 2005 fra Kai Schiønning Andersen, Sætersdalgade 15, 1. tv.

Kai Schiønning Andersen mener, at der skal etableres separate standpladser til dagrenovation til de 3 ejere.  

Herudover foreslår han, at alle adgange mellem vej og gård inddrages som fællesadgange, porten ved Englandsvej 34D dog eventuelt som cykeldepot.

Endelig bemærker han, at der på et senere tidspunkt bør træffes aftale om placering af tørre- og cykelstativer samt om aflåsning af gårdanlægget.

 

Bemærkning

Det er aftalt med ejere og beboere, at porten ved Sætersdalgade 7 og adgangen via Østerdalsgade inddrages som fælles adgangsveje. Ejeren af ejendommen Englandsvej 34B-C har tilkendegivet, at han agter at etablere cykelparkering for ejendommens beboere i ejendommens port.

I øvrigt henvises der til det anførte til brev B.

 

E) Brev af 16. oktober 2005 fra Villy Schlie, Sætersdalgade 15, st. th.

Villy Schlie finder, at aflåsning af gårdanlægget er essentielt for projektet, fordi det vil hindre uvedkommende færdsel i gården.  

Herudover spørger han, om der er taget hensyn til, at beboerne i klubværelserne mod gården i Sætersdalgade skal kunne evakueres i tilfælde af brand.

 

Bemærkning

I tilfælde af brand i klubværelserne i Sætersdalgade vil brandredning ske via adgangen mellem vej og gård i Østerdalsgade, ligesom det er tilfældet i dag.  

I øvrigt henvises der til det anførte til brev B.

-o0o-

Bygge- og Teknikforvaltningen finder ikke, at de fremførte ændringsforslag og positive bemærkninger giver anledning til at ændre forslaget, ud over hvad der er nævnt.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forslaget til fælles gårdanlæg

Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 24. august 2005.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A:   Brev af 5. oktober 2005 fra Inge Nielsen

Bilag B:   Brev af 28. oktober 2005 fra S/B Fredenshus

Bilag C:   Brev af 30. oktober 2005 fra afdelingsbestyrelsen i Præstevænget

Bilag D:  Brev af 7. oktober 2005 fra Kai Schiønning Andersen

Bilag E:   Brev af 16. oktober 2005 fra Villy Schlie

 

 

Ole Sperling


 

Til top