Anvendelse af ikke disponerede anlægsmidler overført fra 2000
Anvendelse af ikke disponerede anlægsmidler overført fra 2000
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. november 2001
Sager til drøftelse
24. Anvendelse af ikke disponerede anlægsmidler overført fra 2000
BTU 480/2001 J.nr. 1410.0020/01
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller at Bygge- og Teknikudvalget drøfter,
at overførte og ikke tidligere disponerede 6 mio. kr. fra Bygge- og Teknikforvaltningens budget for 2000 anvendes til cykelparkering i Indre By, til træplantning og til istandsættelse af monumenter
at midlerne kun anvendes, såfremt de ved afslutning af 2001 regnskabet kan overføres til 2002
RESUME
Bygge- og Teknikudvalget har overført 6 mio. kr. fra 2000, som ikke er blevet disponeret. Forvaltningen foreslår, at midlerne nu disponeres til tre projekter.
2 mio. kr. foreslås anvendt på at øge antallet af cykelparkeringspladser i Indre By.
Yderligere 2 mio. kr. foreslås brugt på en ekstraordinær træplantningsindsats. Forvaltningen foreslår, at der plantes træer i P. Knudsensgade i Kongens Enghave.
De resterende 2 mio. kr. vil forvaltningen foreslå anvendt på første del af en istandsættelse af Søfartsmonumentet på Langelinie ved Lystbådehavnen, samt på afrensning af graffiti på monumenter og afkalkning af springvand.
SAGSBESKRIVELSE
Bygge- og Teknikudvalget besluttede at reservere 6 mio. kr. af de overførte midler fra 2000 til senere anvendelse efter udvalgets nærmere beslutning. Forvaltningen har overvejet, hvor de 6 mio. kr. kan anvendes på en måde, så de giver synlige forbedringer i det københavnske gade- og parkmiljø. Forvaltningen har ligeledes lagt vægt på, at midlerne kunne medvirke til at understøtte fokusområder. På den baggrund er forvaltningen kommet frem til tre indsatsområde, som anbefales overfor udvalget.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Cykelparkering
I København benytter stadig flere cyklen som dagligt transportmiddel. Dette afføder blandt andet et stigende antal parkerede cykler, som mange steder generer færdslen og virker uskøn. For at skabe ordnede forhold for cykelparkeringen, anbefaler forvaltningen, at der i forlængelse af den øvrige indsats på cykelområdet i 2002 afsættes 2 mio. kr. til etablering af cykelparkering i Københavns Indre By, men uden for Middelalderbyen.
Forvaltningen vil iværksætte udviklingen af konkrete projekter til opstilling af nye cykelstativer fx omkring Tivoli, i Nansensgade-kvarteret og i Frederiksstaden. En indstilling med de konkrete lokaliteter vil blive forelagt for udvalget i foråret 2002. Projektudviklingen vil tage udgangspunkt i den prioriterede liste, som fremgår af vedlagte bilag 1.
Træplantning
Som led i Københavns Kommunens strategi for grønne gaderum er der gennem en årrække plantet mange træer, først og fremmest som erstatning for døde elmetræer.
I 2001 er der afsat 10,1 mio. kr. til gadetræsplantninger. Heraf er 4,8 mio. kr. en engangsbevilling. I 2001 er der /vil der blive plantet på følgende gadestrækninger:
- Østerbrogade
- Nørre Alle
- H. C. Andersens Boulevard
- Vejen fra Langelinie til Langelinie Allé
- Gammel Køge Landevej
- Enghavevej
- Emdrup Torv
- Lokale initiativer
I 2002 er der budgetteret med 5,3 mio. kr. til træplantning på Vej & Parks driftsbudget. Der er planlagt følgende plantninger:
- Tietgensgade
- Nørre Alle
Forvaltningen foreslår, at 2 mio. kr. af de ikke anvendte midler anvendes på at supplere de planlagte plantninger med en forgrønning af i en af de mest trafikbelastede boliggader i byen – P. Knudsensgade.
I lokalområdet er en træplantning i P. Knudsensgade et stort ønske, hvilket bl.a. kommer til udtryk i Trafikhandlingsplan for Kongens Enghave, som forelægges for udvalget den 7. november 2001. I Trafikhandlingsplanen er gadetræer i denne gade prioriteret højt.
Projektet vil blive gennemført ved, at det inderste vognbanespor - der i dag bruges til parkering – opdeles med øer, hvori der plantes træer. Projektet kan udvikles, så det kan forelægges for udvalget til godkendelse i foråret 2002 og med anlægsstart i efteråret 2002.
Monumenter
Bygge- og Teknikudvalget har ansvar for byens monumenter. Forvaltningen vil på den baggrund foreslå, at 2 mio. kr. anvendes på monumenter i byen. Forvaltningen har gennemgået de mange monumenter, der har behov for en særlig indsats. Nærmere undersøgelser er påkrævet inden den endelige beslutning træffes, men forvaltningen vil foreslå at midlerne anvendes på et eller flere af de følgende tre forslag:
Søfartsmonumentet, der er beliggende på Langelinie ved Lystbådehavnen, er ved at forvitre. En istandsættelse er således påkrævet. Forvaltningen vurderer, at en total istandsættelse vil koste i størrelsesorden 5-10 mio. kr. Derfor foreslår forvaltningen, at der foretages en afformning og eventuelt nyhugning i sandsten af de mest medtagne partier. Afformning er en afstøbning af skulpturen, således at den på et senere tidspunkt kan genhugges. Der foreslås afsat 1 mio. kr. til formålet.
Forvaltningen har afprøvet nye muligheder for afkalkning af springvand. Resultaterne af de første forsøg er lovende, hvorfor forvaltningen vil foreslå, at et eller flere springvand afkalkes således at de fortsat kan springe til glæde for byens borgere og turister. Et af de springvand, der trænger mest er Dragespringvandet på Rådhuspladsen. Der foreslås afsat 800.000 kr. til denne opgave.
I 2001 har der været en særlig opmærksomhed på at få fjernet graffiti på byens monumenter. Forvaltningen vurderer, at en fortsat indsats vil have en meget stor præventiv effekt, og at en del af midlerne derfor forslås anvendt til graffiti bekæmpelse på byens monumenter. Samlet foreslås afsat 200.000 kr. til denne indsats. Med en anslået udgift på 5-10.000 kr. pr. monument forventes denne økonomiske ramme at give mulighed for graffitibehandling af 20-40 monumenter.
De 6 mio. kr. er overførte midler fra Bygge- og Teknikforvaltningens budget for 2000. Midlerne er ikke tidligere blevet disponeret.
Midlerne vil ikke kunne nå at blive anvendt i 2001, da de foreslåede projekter endnu ikke er udviklet. Såfremt 2001 regnskabet viser, at midlerne kan overføres til Vej & Parks anlægsramme for 2002 vil projekterne kunne projektudvikles og fremsættes som kapitalbevillingsansøgninger i starten af 2002.
Der redegøres for de miljømæssige konsekvenser i forbindelse med kapitalbevillingsansøgningerne.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1 – Cykelparkering i Indre by udenfor Middelalderbyen.
Ole Bach