Havnegade - fremtidig indretning og brug af vej- og promenadearealer
Havnegade - fremtidig indretning og brug af vej- og promenadearealer
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. november 2001
Sager til beslutning
20. Havnegade - fremtidig indretning og brug af vej- og promenadearealer
BTU 479/2001 J.nr. 2172.0001/01
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
- Bygge- og Teknikforvaltningens forslag til helhedsplan for Havnegade sendes i høring hos Havnegades beboere og erhvervsdrivende
at Færgeselskabet PILEN i Havnegade gives tilladelse til råden over 640 m2 offentligt vejareal i Havnegade, foreløbig i 5 år, med henblik på, at PILEN's bygning på arealet anvendes til restaurant, samt at en del af kajarealet kan anvendes til anløbsplads til charterskibstrafik, fortrinsvis for ældre veterantræskibe
RESUME
Det forventes, at Ørestadsselskabet, inden udgangen af 2001, påbegynder nedlæggelsen af byggepladsen i Havnegade, beliggende mellem Niels Juels Gade og Peder Skrams Gade, for efterfølgende at igangsætte en retablering af kajarealet som foreskrevet i lokalplan 280, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 6. juni 1996.
Bygge- og Teknikforvaltningen ønsker i den anledning at koordinere Ørestadsselskabets retableringsarbejder med forvaltningens ønsker om en kommende planlægning og forskønnelse af det samlede havneområde langs Havnegade på strækningen fra Niels Juels Gade til Nyhavn.
I den anledning har forvaltningen udarbejdet et forslag til helhedsplan for ovennævnte vej- og kajstrækning. Helhedsplanen illustrerer mulighederne for at forbedre de trafikale- og parkeringsmæssige forhold samt mulighederne for etablering af en samlet smuk og oplevelsesrig havnepromenade langs Havnegade. Helhedsplanen foreslår endvidere, at der på en del af kajstrækningen indrettes anløbsplads, for charterskibstrafik (fortrinsvis ældre træskibe), der vil kunne medvirke til skabelsen af et mere autentisk maritimt miljø der vil give mulighed for mere liv i det noget øde havneområde.
Mulighederne for en realisering af den foreslåede havnepromenade, inden for en rimelig årrække, afhænger imidlertid af en nærmere drøftelser og stillingtagen til lejemålenes længde og ophør. Færgeselskabet PILEN`s tilladelse til råden over 720 m2 offentligt vejareal i Havnegade ophører ifølge tilladelsen den 1. oktober 2001.
Da forvaltningen, inden for de kommende 5 år, ikke har afsat økonomiske midler til en omlægning af vej- og promenadebelægninger mv. i Havnegade, vil forvaltningen foreslå en forlængelse af Færgeselskabet PILEN`s lejemål som ønsket af Færgeselskabet PILEN.
Ifølge Bygge- og Teknikudvalgets beslutning af 15. august 2001, skal den fremtidige anvendelse af arealet forelægges Bygge- og Teknikudvalget med henblik på godkendelse. Efterfølgende foreslås helhedsplanen sendt til høring hos Havnegades beboere og erhvervsdrivende.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Den 6. juni 1996 vedtog Borgerrepræsentationen lokalplan 280. Formålet med lokalplanen var at muliggøre en ca. 4.500m2 midlertidig opfyldning af vandarealet og indretning af materiale- og byggeplads på det opfyldte areal samt det tilstødende havnepromenadeareal (vejareal) i forbindelse med metrobyggeriets tunnelarbejde.
Derudover muliggør lokalplanen, at en mindre del af den samlede opfyldning, ca. 750 m2 , etableres permanent til brug for placering af nødskakt. Den resterende opfyldning skal efter bybanens anlægsperiode fjernes, så vandarealet genskabes.
I lokalplanen redegøres endvidere for, at det resterende byggepladsareal skal retableres således, at den nye kajstrækning langs det opfyldte areal udføres på en måde og med materialer, der svarer til den øvrige kaj langs Havnegade. Samtidig genskabes havnepromenaden med opholdsarealer, beplantning og parkeringspladser efter Bygge- og Teknikforvaltningens nærmere godkendelse.
Da Ørestadsselskabet forventer at påbegynde en afvikling af byggepladsen i slutningen af 2001 og i henhold til lokalplan 280 efterfølgende skal retablere det til byggeplads anvendte kajareal, ønsker Bygge- og Teknikforvaltningen at koordinere bestræbelserne på at forskønne havneområdet på grundlag af den af forvaltningen udarbejdede helhedsplan.
Helhedsplanen
Helhedsplanen bygger på nogle af de i Kommuneplan 2001 prioriterede "grønne" mål, der bl.a. peger på ønsket om at forbedre borgernes rekreative muligheder langs byens havne- og kyststrækninger.
Men ud over en forbedring af havneområdets rekreative muligheder fra Niels Juels Gade og til Nyhavn, indeholder helhedsplanen også forslag til en forbedring af Havnegades trafikale- og parkeringsmæssige forhold på strækningen fra Børsbroen til Nyhavn, herunder etablering af cykelstier.
Helhedsplanen foreslås således anvendt som retningsgivende for den kommende udvikling af vej- og kajarealerne på strækningen fra Børsbroen til Nyhavn.
Den foreslås realiseret etapevis med respekt for de eksisterende lejemål og i takt med de økonomiske muligheder.
Kajarealets indretning
I Helhedsplanen foreslås den samlede kajstrækning friholdt for bygninger bortset fra den bevaringsværdige toldkammerbygning, Havnegade 44, (se bilag A og B) samt mindre bygninger til servicering af den tilknyttede skibstrafik. Dette forudsætter, at Scandlines nuværende flyvebådsterminal, Havnegade 50, på sigt opgives. Scandlines ejer terminalbygningen og en mindre del af grunden, men har en tidsbegrænset lejeaftale med kommunen om resten af grunden – lejeaftalen giver tidligst mulighed for at bygningen kan fjernes 4. november 2004. I Helhedsplanen tænkes den gamle toldbygning (som ejes af Scandlines) anvendt som flyvebådsterminal og/eller som restaurant eller lignende. Til udeserveringer, caféer og lignende foreslås lette pavilloner, sejldugskonstruktioner eller tilsvarende.
Der lægges vægt på at skabe en sammenhængende promenade med offentlig tilgængelighed og med vægt på rekreativ brug. Træplantninger understreger den bagvedliggende bys karréstruktur og giver mulighed for havnekig ud for tværgaderne.
Trafik- og parkeringsforhold
Helhedsplanen indebærer, at trafikken i Havnegade dobbeltrettes mellem Cort Adlers Gade og Niels Juels Gade, mens den nuværende ensretning opretholdes i Nyhavn og mellem Nyhavn og Herluf Trolles Gade. Strækningen ud for Nationalbanken opretholdes som dobbeltrettet. Da Havnegade er udpeget som en strækning med betydning for fremtidige grønne cykelruter, tænkes der etableret cykelstier i begge vejsider langs hele strækningen.
Ifølge helhedsplanen foreslås kantstensparkering i begge vejsider, navnlig af hensyn til beboerparkering i bydelen. Herudover foreslås givet mulighed for etablering af et antal underjordiske, automatiske parkeringssiloer, der placeres ud for tværvejene i kajarealet. Adgangsramper til elevatoranlæggene foreslås placeret i det sydlige parkeringsspor. Alternativt kan adgangen ske direkte til lette og transparante pavillonlignende elevatorkonstruktioner, hvor opmarchfelter placeres i de sydlige parkeringsspor.
Forinden etablering af Ørestadsselskabets byggeplads i Havnegade var der på strækningen fra Børsbroen til Niels Juels Gade 24 parkeringspladser. Helhedsplanen muliggør på samme strækning 34 parkeringspladser. Fra Niels Juels Gade til Nyhavn var der tidligere 91 parkeringspladser, hvor der i henhold til helhedsplanen vil kunne indrettes 103 parkeringspladser.
I helhedsplanen vil der således være mulighed for indretning af 22 flere parkeringspladser end tidligere, eksklusiv eventuel etablering af parkeringssiloer i kajarealet langs Havnegade.
Udlejede havnearealer
På kajstrækningen fra Niels Juels Gade og til Nyhavn er flere større kajområder i dag udlejet til henholdsvis Scandlines Flyvebåde, der har terminalbygningen på hjørnet af Havnegade og Nyhavn. Scandlines er desuden ejere af den gamle toldkammerbygning mellem Herluf Trolles Gade og Cort Adlers Gade.
Færgeselskabet PILEN er lejere af et areal beliggende mellem Cort Adlers Gade og Peder Skrams Gade og er ejere af de på arealet beliggende træbygninger, hvoraf den største bygning tidligere har fungeret som terminalbygning.
Færgeselskabets PILEN`s terminalbygning, herunder et areal på 720 m2 offentligt vejareal, har ikke været anvendt siden oktober 2000, da PILEN`s sejlads blev indstillet.
I juni 1996 fik PILEN tilladelse til, at opføre en ny passagerterminal på ca. 360 m2 således, at der i alt måtte rådes over 720 m2 offentligt vejareal i Havnegade. Bygningen kostede ca. 4 mio. kr. at opføre og er af træ i maritimt design med bl.a. koøjer som vinduer, store glasflader og ovenlysbelysning.
Bygningen blev anvendt af PILEN som terminalbygning indtil oktober 2000, da man på grund af konkurrencen fra Øresundsbroen valgte at indstille sejladsen.
Siden oktober 2000 har bygningen ligget ubenyttet hen, mens færgeselskabet PILEN ifølge tilladelsen til råden over offentligt vejareal fortsat har betalt en årlig afgift beregnet som 5 % af grundværdien af de nærliggende grunde.
Siden sejladsen ophørte, har Færgeselskabet PILEN arbejdet på at kunne fortsætte med råden over arealet med henblik på, at etablere en restauration på kajarealet i tilknytning til anløb af træskibe ved kajen. Københavns Havn er positivt indstillet på at udleje kajplads til anløb af mindre passagererbåde, herunder træskibe.
Færgeselskabet Pilens tilladelse til råden over 720 m2 offentligt vejareal i Havnegade ophører ifølge tilladelsen den 1. oktober 2001. Ifølge Bygge- og Teknikudvalgets beslutning af 15. august 2001 skal den fremtidige anvendelse af arealet forelægges Bygge- og Teknikudvalget med henblik på godkendelse.
Da forvaltningen ikke har økonomiske muligheder for inden for de første 5 år at påbegynde en realisering af helhedsplanen, har forvaltningen i den anledning annonceret for at finde mulige brugere af PILENS areal i Havnegade.
Efter en gennemgang de indkomne forslag vurderer forvaltningen, at det mest realistiske og bæredygtige af de indkomne forslag vil være, at PILEN gives tilladelse til at benytte deres bygning i foreløbig 5 år til indretning af en restaurant i tilknytning til chartersejlads med ældre sejlførende træskibe.
Der har imidlertid meldt sig andre interesserede lejere til anvendelse af det areal PILEN har rådet over indtil 1 oktober 2001.
Forslag 1 er fremsat af Gammelholm Beboerforening, som gerne vil indrette et beboerhus i PILEN´s bygning.
Forslag 2 går ud på at etablere en italiensk café og restaurant i PILEN´s bygning med anløb ved kajen af 3 både, to venetianske bådtaxier (Motoscaffi) til rundture i havnen og en venetiansk bådtype (Vaporetto) som ønskes brugt til administrationskontor for taxabådene.
Forslag 3 er fremsat af PILEN, som ønsker at indrette restaurant i bygningen. I tilknytning hertil har man indgået et samarbejde med et hotel i Havnegade, som ønsker at kunne gøre brug af eventuelle restaurationsfaciliteter og et charterbådsfirma, som vil placere træskibe ved kajen. Charterbådsfirmaet ønsker at kunne få leveret mad fra en eventuel restaurant på kajen. Man har ønsket en råden over arealet i en periode af 10 år, for at kunne have tid til at afskrive de millioninvesteringer, der skal til for at indrette bygningen til restaurant.
De to første forslag forudsætter, at PILEN´s bygninger anvendes af andre end PILEN. Da PILEN imidlertid fortsat ønsker at bruge bygningen, vurderes de to første forslag nok ikke at være realistiske med mindre bygningen kræves fjernet og en anden bygning opføres i stedet (da det ikke kan forventes, at PILEN vil acceptere, at deres bygninger anvendes af en anden bruger end dem selv).
Det andet forslag tager ikke stilling til en eventuel nyopførelse af en bygning, ligesom der ikke ses at have været ført forhandlinger med PILEN om en eventuel overtagelse af bygningen. Når arbejderne omkring metrobyggeriet i Havnegade er færdige, vil der blive frigivet et areal, som i overensstemmelse med Kommuneplan 2001 – Forslag til hovedstruktur og rammer - kan anvendes til anløbsplads for passagerbåde med tilhørende terminalanlæg.
Det andet forslag vurderes at have et solidt finansieringsgrundlag, da der er 3 større investorer involveret.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Området PILEN har råderet over ligger nord for lokalplan 280 og er ikke omfattet af en lokalplan.
Området er ikke omfattet af fredningsbestemmelser.
Ifølge Københavns Kommuneplan 2001, "Forslag til Hovedstruktur og Rammer", s. 152, er området i Havnegade nord udlagt til O1* område, med bemærkning om, at området fortsat kan anvendes til anløbsplads for passagerbåde med tilhørende terminalanlæg.
Den 29. juni 2001 har forvaltningen skrevet til Gammelholm Beboerforening, at man ikke kunne anbefale en tilladelse til, at bygningen blev anvendt til beboerhus, da det område, som kan anvendes til fritidsformål m.m., er relativt lille.
Det sydlige område i Havnegade kan ifølge Kommuneplan 2001 anvendes til anløbsplads for passagererbåde med tilhørende terminalanlæg.
Forvaltningen har den 29. juni 2001 givet udtryk for, at den eksisterende bygning ikke har en arkitektonisk kvalitet, der gør det ønskeligt at opretholde bygningen i Havnegade. Der er dog intet at indvende mod en udnyttelse af terminalbygningen i 5 år til restaurationsformål eller bådterminal, indtil Bygge- og Teknikforvaltningen har fået udarbejdet og godkendt en helhedsplan for Havnegadeområdet samt en økonomisk prioriteringsplan.
Bygge- og Teknikforvaltningen vil i en fremtidig tilladelse sikre, at offentligheden i overensstemmelse med rapporten "Promenader langs havnen, kanalerne og kysten" får adgang til arealet, som en del af den samlede havnepromenade. Således vil der blive stillet krav om, at de eksisterende hegn borttages, således at man uhindret kan færdes langs med kajarealet. Ligeledes vil der blive taget forbehold for, at der kommer forstyrrelser, når havnepromenaden til sin tid skal anlægges i Havnegade.
For råden over det offentlige vejareal betales en årlig afgift pr. m2 svarende til 5 % af grundværdien af de tilgrænsende grunde.
Såfremt der indrettes restaurant i bygningen, må der forventes nogen støj, men formentlig langt mindre, end da der var daglig sejlads med PILENS både.
Høring
Det foreslås, at forvaltningen indkalder til et offentligt møde, hvor bl.a. områdets beboere og virksomheder får mulighed for at kommentere forslaget til helhedsplan for Havnegade herunder kajstrækningens udformning, indretning og lejemål. Indkomne kommentarer, ændringsforslag mv. vil blive fremlagt for Bygge- og Teknikudvalget.
BILAG VEDLAGT
- Helhedsplan
- Fugleperspektiv
- Luftfoto, sommeren 2001
Ole Bach