Istandsættelse af Refshalevej
Istandsættelse af Refshalevej
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. november 2001
Sager til beslutning
18. Istandsættelse af Refshalevej
BTU 477/2001 J.nr. 21125.0006/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at projektet for istandsættelse af Refshalevej revideres i overensstemmelse med denne indstilling
RESUME
Bygge- og Teknikudvalget godkendte på mødet den 17. januar 2001 (BTU 24/2001), at Refshalevej istandsættes for 16,5 mio. kr. i perioden 2001 – 2003. Efterfølgende drøftelser med Skov- og Naturstyrelsen om detailudformningen af den fredede del af Refshalevej (delstrækning 2 fra "Multimediehuset" til Frederiks Bastion) har sammen med nye oplysninger om den eksisterende vejs tilstand medført, at der for denne delstrækning er udarbejdet et nyt forslag til vejprofilets udformning.
Den væsentligste ændring i den foreslåede projektændring er, at kørebanen i stedet for asfaltbelægning foreslås bevaret med de eksisterende chausséstensbelægning. Projektændringen er forårsaget af Skov- og Naturstyrelsens ønske om at bevare det historiske profil samt af, at prøvegravninger har vist, at chausséstensbelægningen under det nuværende asfaltlag er i god stand.
Det ændrede anlægsprojekt vil kunne gennemføres indenfor den bevilgede anlægsramme på 16,5 mio. kr.
Sagen var på dagsordenen i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 24. oktober 2001, hvor den blev udsat.
SAGSBESKRIVELSE
I maj 2000 indgik Københavns Kommune en aftale med Freja Ejendom A/S om overtagelse af blandt andet Refshalevej. Overtagelsesdatoen er fastsat til den 1. februar 1999. Aftalen er godkendt i Bygge- og Teknikudvalget (BTU 263/2000).
Vejen vil i første omgang blive overtaget som privat fællesvej og senere blive udlagt som offentlig vej.
Projektet for den fredede delstrækning 2 foreslås som følge af Skov- og Naturstyrelsens krav i forbindelse med godkendelsen af istandsættelsen ændret i forhold til det af udvalget godkendte projekt den 17. januar 2001 (BTU 24/2001)
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Delstrækning 2 omfatter strækningen fra "Multimediehuset" frem til Frederiks Bastion og er en del af det fredede fortidsminde Christianshavns Volde. Strækningen er angivet som "Vejtype 2" på bilag 1.
Det af udvalget besluttede projekt har følgende profil: En ca. 5,1 m bred kørebane i asfalt flankeret af en rabat på 2,2 m mod volden og en promenade på 2,2 m mod vandet. Både rabat og promenade var forudsat udført med chausséstensbelægning.
Ved at rense den eksisterende chausséstensbelægning på kørebanen for asfalt i et prøvefelt har det vist sig, at belægningen er i bedre stand end forventet, og at der ligger chaussésten i en bredde af ca. 5,1 m svarende til kørevejens bredde.
I forbindelse med myndighedsgodkendelsen har Skov - og Naturstyrelsen og Miljøkontrollen med udgangspunkt i prøvefeltet ønsket at bevare det historiske profil. På den baggrund foreslår forvaltningen, at projektets delstrækning 2 revideres, således at det etableres med følgende tværprofil: En ca. 5,1 m brede kørevej i chaussésten, en ca. 1,8 m bred rabat og en ca. 2,2 m bred promenade udført i stenmel, jf. bilag 2. Mellem kørebane og rabat/promenade etableres et brostensbånd i niveau, således at vejen afvandes dels ved nedsivning og dels ved afledning ud over skråning til Erdkehlgraven. På strækningen erstattes det eksisterende belysningsanlæg af et nyt.
Konsekvensen af den ændrede udformning er primært, at cyklister i fremtiden skal cykle på chaussésten og ikke som oprindeligt planlagt, på asfalt. Imidlertid vurderer forvaltningen, at i forhold til belægningens gode stand samt det forhold, at strækningen ikke indgår byens overordnede cykelstinet men er en rekreativ forbindelse, at ændringen er acceptabel.
Den foreslåede ændring af udformningen af istandsættelsen af Refshalevej, delstrækning 2 kan gennemføres indenfor den bevilgede ramme på 16,5 mio. kr.
Den ændrede udformning af projektets delstrækning 2 medfører ingen ændringer i miljøbelastningen i forbindelse med projektets gennemførelse. De ændrede afvandingsforhold er anbefalet af Miljøkontrollen.
Høring
Med de ovenfor nævnte projektændringer forventes projektet godkendt af de involverede myndigheder, Skov- og Naturstyrelsen og Miljøkontrollen
BILAG VEDLAGT
Bilag 1.:Refshalevej, oversigtsplan
Bilag 2.: Refshalevej, tværsnit Sofie Hedvigs Bastion
Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 24. oktober 2001
Ole Bach