Mødedato: 07.11.2001, kl. 14:00

Samarbejdsaftale med RKI Kredit Information

Samarbejdsaftale med RKI Kredit Information

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. november 2001

 

Sager til beslutning

14. Samarbejdsaftale med RKI Kredit Information

BTU 495/2001 J.nr. 620.0025/01

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at indberette forvaltningens tilgodehavender i forbindelse med sanering og byfornyelse til RKI Kredit Information

RESUME

I denne sag foreslår forvaltningen, at Bygge- og Teknikudvalget giver forvaltningen bemyndigelse til at indberette tilgodehavender opstået i forbindelse med sanering eller byfornyelse til RKI Kredit Information. Forvaltningen vurderer, at der herigennem vil være muligt i disse sager at nedbringe kommunens udeståender, der aktuelt beløber sig til ca.10,6 mio. kr.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ved kommunens indfrielse af garantier som følge af, at ejeren af ejendomme eller ejerlejligheder ikke kan indbetale de skyldige beløb, som kommunen har garanteret for, skal Plan & Arkitektur påse, at kommunens krav forfølges. Dette sker ved, at der enten skaffes et eksekutionsgrundlag, som kan være i form af et frivilligt forlig eller en dom, eller ved at kommunen indtræder som kreditor i det dokument (pantebrev o.lign.), der er misligholdt, såfremt dokumentet indeholder et eksekutionsgrundlag (fundament), så der kan rejses fogedsag. Forældelsesfristen i disse tilfælde er 20 år.

I de sager, hvor der ikke foreligger noget særligt retsgrundlag, f.eks. dom eller frivilligt forlig, er forældelsesfristen 5 år. Forældelsesfristen vil dog blive afbrudt, inden den udløber.

Når der er tilvejebragt et særskilt retsgrundlag, registreres kravet i "Det Centrale Fordringsregister". Registreringen betyder, at forvaltningen får besked via Skatteforvaltningen, om skyldneren skal have udbetalt penge fra det offentlige, som der kan modregnes i eller gøres udlæg i, typisk overskydende skat. Hvis der er aftalt en afdragsordning, som debitor overholder, meddeler forvaltningen normalt, at pengene kan udbetales til debitor.

Hvis der ikke er en afdragsordning, foretages umiddelbart modregning, såfremt udbetalingen kommer fra Københavns Kommune, f.eks. overskydende beløb vedrørende el og gas, idet kommunen er debitor for hovedkravet. I de fleste tilfælde er kommunen ikke debitor, f.eks. i forholdet til overskydende skat, hvorfor der ikke kan modregnes heri. Hvis udbetalingen kommer fra en anden offentlig myndighed, kontaktes debitor og anmodes om at give os transport i beløbet. Opnås der ikke kontakt, eller vil debitor ikke give transport, anmodes kommunens advokat om at tage sagen i fogedretten, medmindre udgifterne til sagen formodes at overstige provenuet.

Det er imidlertid afgørende, at man kan komme i dialog med skyldnere om etablering af en afdragsordning, og det er i den forbindelse konstateret, at det har været muligt for skyldnere at stifte ny gæld uanset kommunens betydelige tilgodehavender. Skyldnerne synes også mere interesseret i at tilgodese andre kreditorer, som benytter RKI end kommunen. Det har derfor kun været muligt at opnå en afdragsordning med 23 ud af 84 skyldnere. Forvaltningen vurderer det derfor hensigtsmæssigt at benytte samme inddrivelsesskridt som andre kreditorer. Det bemærkes, at RKI har oplyst, at af landets 275 kommuner er 273 tilmeldt RKI Kredit Information.

Ifølge lov om begrænsning af skyldneres muligheder for at deltage i offentlige udbudsforretninger og om ændringer af visse andre love kan oplysninger om gæld til det offentlige efter bestemmelserne i lovens § 20 a-c videregives til kreditoplysningsbureauer, hvis

  1. det følger af lov eller bestemmelser fastsat i henhold til lov eller
  2. den samlede gæld er forfalden og overstiger 7.500 kr., idet der dog ikke heri må indgå gældsposter, der er omfattet af en overholdt aftale om henstand eller afdragsvis betaling. Det er en betingelse, at den samlede gæld administreres af samme inddrivelsesmyndighed.

Det er endvidere en betingelse for videregivelse, at

  1. gælden kan inddrives ved udpantning, og der er fremsendt 2 rykkere til skyldneren,
  2. der er foretaget eller forsøgt foretaget udlæg for kravet,
  3. kravet er fastslået ved endelig dom eller
  4. det offentlige har erhvervet skyldnerens skriftlige erkendelse af den forfaldne gæld.

Endelig omtales det i loven, at myndigheden skal give skyldneren skriftlig meddelelse herom, forinden videregivelse finder sted. Videregivelsen må tidligst ske 4 uger efter, at denne meddelelse er givet.

Meddelelsen skal indeholde oplysninger om,

  1. hvilke oplysninger der vil blive videregivet,
  2. til hvilket kreditoplysningsbureau videregivelse vil ske,
  3. hvornår videregivelse vil finde sted, og
  4. at videregivelse ikke vil ske, hvis betaling af gælden sker inden videregivelsen eller der indrømmes henstand eller indgås og overholdes en aftale om afdragsvis betaling.

Der er i heromhandlede byfornyelses- og saneringssager ifølge en foretaget opgørelse noteret 84 fordringer til Københavns Kommune i Det Centrale Fordringsregister med skyldige beløb på i alt ca.10,6 mill. kr.

Gennem indberetning af skyldnerne til RKI Kredit Information forventer forvaltningen, at det vil være muligt at nedbringe kommunens udeståender i disse sager.

Økonomi

Kassemæssig dækning for etableringsudgiften på ca. 2.700 kr. samt udgifterne i forbindelse med benyttelsen af registeret vil kunne afholdes på Plan & Arkitekturs budget for 2001 og følgende år for Bygge- og Teknikudvalget, under 44010 Plan & Arkitektur, konto 6.51.1.

Budgetansvarlig institution: 44010 Plan & Arkitektur.

 

 

Jens Jacobsen

 

Til top