Forslag til retningslinier og anbefalinger for ændringer af bevaringsværdig bebyggelses facader samt for opsætning af skilte, reklamer, belysning og andet facadeudstyr i København
Forslag til retningslinier og anbefalinger for ændringer af bevaringsværdig bebyggelses facader samt for opsætning af skilte, reklamer, belysning og andet facadeudstyr i København
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. juni 2000
Sager til beslutning
13. Forslag til retningslinier og anbefalinger for ændringer af bevaringsværdig bebyggelses facader samt for opsætning af skilte, reklamer, belysning og andet facadeudstyr i København
BTU 303/2000 J.nr. 330.0001/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at de foreslåede retningslinier og anbefalinger i pjecen "facader & skilte i København" lægges til grund for Bygge- og Teknikforvaltningens myndighedsudøvelse i det omfang, der er hjemmel hertil, samt ved, at der i væsentlige tilfælde, hvor der ikke umiddelbart er hjemmel til at håndhæve retningslinierne, søges nedlagt forbud efter planlovens § 14 med henblik på tilvejebringelse af lokalplan
RESUME
Pjecen "facader & skilte" indeholder forslag til anbefalinger og retningslinier for istandsættelse og ændringer af bygninger, der i lokalplaner er betegnet som bevaringsværdige eller indgår i bevaringsværdig sammenhæng, og for bygninger med høj bevaringsværdi (det vil sige bygninger, der i bydelsatlassene er klassificeret i gruppe 1, 2, 3 eller 4) samt for bygninger, der kommuneplanmæssigt er udpeget som samlede bebyggelser af særlig byarkitektonisk værdi.
Pjecen indeholder samtidigt anbefalinger og retningslinier for opsætning og udskiftning af skilte, reklamer, belysning og andet facadeudstyr gældende for alle bygninger uanset bevaringsværdi.
Pjecen erstatter "Byens Facader", der siden 1996 har dannet grundlag for kommunens administration af byggesager m.v.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund og formål
København har mange velbevarede bygninger og bebyggelser af stor arkitektonisk og kulturhistorisk værdi.
Det er karakteristisk for København, at byens udvikling og forskellige epokers byggeskik og bygningskultur tydeligt ses i gadebilledet og fremtræder som synlige historiske årringe, der spænder fra de ældste bygninger inden for voldene over brokvarterernes bebyggelser til yderområdernes havebyer og sociale boligbyggeri fra første halvdel af dette århundrede.
Københavns Kommune gør, bl.a. igennem bevarende lokalplaner, en stor indsats for at sikre byens historiske og arkitektoniske kvaliteter. Heromhandlede retningslinier og anbefalinger er et led i bestræbelserne på at styrke denne indsats. I København er der registreret op imod 15.000 bygninger, der er opført før 1940, i enkelte bydele op til 1950, med høj bevaringsværdi. Heraf er næsten 1.000 ejendomme fredede efter lov om bygningsfredning.
Bygningernes bevaringsværdi er for det første fastlagt i en række bydelsatlas, som dækker hele København. Bygningerne er klassificeret i 9 kategorier, hvor kategori 1 er bygninger med højeste bevaringsværdi, og kategori 9 er bygninger uden selvstændig bevaringsværdi. En bygnings bevaringsværdi ændres, hvis bygningen f.eks i forbindelse med byfornyelse eller lignende føres tilbage til den oprindelige form eller på anden måde tilføres nye arkitektoniske kvaliteter. For det andet indeholder en række lokalplaner bestemmelser om bevaringsværdige enkeltbygninger eller bebyggelse, der indgår i en bevaringsværdig sammenhæng. Hertil kommer for det tredje en række sammenhængende bebyggelser, der i den gældende Kommuneplan er udpeget som områder med bebyggelse af særlig byarkitektonisk kvalitet og helhedspræg.
Mange af de arbejder, der har betydning for en bygnings udseende, vil som udgangspunkt kunne gennemføres uden byggetilladelse. Dette er dog ikke ensbetydende med, at arbejderne i alle tilfælde kan gennemføres uden kommunens godkendelse, idet lokalplaner, byplaner, tinglyste servitutter og andre forhold kan bevirke, at kommunen kan stille krav til arbejdernes udførelse. Sådanne krav vil endvidere tage udgangspunkt i retningslinierne og anbefalingerne i "facader & skilte".
I tilfælde hvor kommunen ikke umiddelbart har mulighed for at stille krav til bevaringsværdige bygningers facadeudformning og facadeudstyr, kan kommunen nedlægge forbud mod det pågældende arbejde med baggrund i bestemmelser i planloven. Forbudet giver kommunen mulighed for at udarbejde en lokalplan med krav til facadeudformning m.m.
En nærmere beskrivelse af de administrative regelsæt, som har betydning på området, fremgår af pjecen s. 72-73
Pjecen "facader & skilte" indeholder således forslag til retningslinier og anbefalinger for istandsættelse og ændringer af de ovenfor beskrevne bevaringsværdige og byarkitektonisk væsentlige bygninger. Retningslinier og anbefalinger omhandler facader, vinduer og døre, altaner og karnapper, tag, kviste og tagvinduer og teknik, herunder istandsættelse og udskiftning.
Pjecen "facader & skilte" indeholder endvidere forslag til retningslinier og anbefalinger for opsætning og udskiftning af skilte, reklamer, belysning og andet facadeudstyr gældende for alle bygninger uanset bevaringsværdi.
Pjecen har til formål at inspirere og vejlede bygherrer og grundejere, og danner grundlag for kommunens administration, sådan at man kan forvente en hurtig og problemfri sagsbehandling, når retningslinierne følges. Det skal derfor foreslås, at der i kommende lokalplaner, hvor det er relevant, henvises til retningslinierne m.v. i en fodnote, ligesom det er tilfældet med retningslinier m.v. for miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri. Det kan i denne forbindelse overvejes at gøre retningslinierne og anbefalingerne bindende, hvor kommunen er ejer eller bygherre.
Udover som pjece er det tanken, at materialet udgives dels som løsblade, der kan vedlægges svar i konkrete henvendelser eller byggesager, dels i en internetversion, idet skilteafsnittet endvidere påregnes udgivet som folder på dansk og engelsk.
Pjecen"facader & skilte" erstatter "Byens Facader", der siden 1996 har dannet grundlag for kommunens administration af byggesager m.v.
Økonomi
De samlede udgifter til trykning skønnes at udgøre i størrelsesordenen 200.000 kr., der påregnes at kunne dækkes inden for Plandirektoratets budget.
BILAG VEDLAGT
Pjecen "facader & skilte i København" i sort/hvid.
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL, VÆRELSE 36
Pjecen "facader & skilte i København" i farvekopi.
Knud E. Rasmussen