Omlægning af Brønshøj Torv
Omlægning af Brønshøj Torv
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. marts 2001
Sager til beslutning
5. Omlægning af Brønshøj Torv
BTU 87/2001 J.nr. 2141:103.0001/95
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives en kapitalbevilling på 9,6 mio. kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3) til omlægning af Brønshøj Torv etape 1
RESUME
I 2001 er det 100-året for optagelsen af Brønshøj Sogn i Københavns Kommune. I den forbindelse har Bygge- og Teknikudvalget prioriteret en omlægning af Brønshøj Torv, således at der i jubilæumsåret kan ske en markering af starten på omlægningen af etape 1, der færdiggøres i 2002.
I dag fremtræder Brønshøj Torv som et trafikknudepunkt og som busterminal med linie 2's endestation midt på torvet i en gamle sporvognssløjfe, der skærer pladsen over i to usammenhængende dele. I dag er der således begrænsede muligheder for at anvende torvet som opholdsplads og samlingssted for lokalbefolkningen.
I samarbejde med borgerne er der udarbejdet et forslag til omlægning, hvor der åbnes mulighed for at øge torvets opholdsareal ved at inddrage buskørebanen og flytte linie 2's holdeplads ud på Krabbesholmvej.
Brønshøj Torv er udvalgt som pilotprojekt i forbindelse med opbygning af miljøkompetence og miljøorganisation i Vej & Park. Der er derfor rettet særlig fokus på at mindske de negative miljøpåvirkninger fra de aktiviteter, som en omlægning medfører.
På et offentligt møde den 11. oktober 2000 blev borgerne opfordret til at komme med forslag til indretningen af det kommende torv. Efterfølgende er det foreliggende forslag blevet præsenteret for borgerne på et velbesøgt møde den 9. januar 2001, jf. bilag 3-5. Forslaget blev positivt modtaget.
Det er besluttet, at yderbassinet til Dragespringvandet, som har stået på Brønshøj Torv siden 1974, fjernes fra torvet og stilles i depot.
Projektet er beregnet til at koste 9,6 mio. kr. Bygge- og Teknikudvalget har reserveret i alt 9 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3) i 2001 og 2002 med henholdsvis 1,5 mio. kr. i 2001 og 7,5 mio. kr. i 2002. For at dække de samlede anlægsomkostninger foreslås der reserveret yderligere 0,6 mio. kr. til omlægningen af Brønshøj Torv på Vej & Parks anlægsramme i 2002.
Forvaltningen har indledt drøftelser med HUR om medfinansiering for så vidt angår omlægningen af linie 2's endestation. Oplægget er, at HUR bidrager med 0,6 mio. kr. Godkender HUR's Projektråd den foreslåede medfinansiering, vil forvaltningen ansøge om en indtægtsbevilling på 0,6 mio. kr. til projektet, således at det samlede forbrug på Vej & Parks anlægsramme til dette projekt vil kunne holdes indenfor den oprindeligt reserverede anlægsramme.
Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden i mødet den 21. februar 2001, hvor den blev udsat.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I forbindelse med disponeringen af Vej & Parks investeringsramme for 2001 og 2002 har Bygge- og Teknikudvalget besluttet at fremme en stærk tiltrængt omlægning af Brønshøj Torv. Prioriteringen har bl.a. baggrund i, at det i 2001 er 100 års jubilæet for Brønshøj Sogns optagelse i Københavns Kommune. Projektet planlægges gennemført, således at det omlagte torv kan indvies i 2002.
Intentionerne med omlægningen er at imødekomme borgernes ønsker om et attraktivt møde- og opholdssted, der kan tilføre lokalområdet et tiltrængt løft, samtidig med at forholdene for de ventende buspassagerer forbedres.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Eksisterende forhold
Brønshøj Torv har en markant topografisk placering på et højdedrag, hvor Frederikssundsvej stiger kraftigt op til torvet fra begge sider. Dette opleves meget karakteristisk, når man nærmer sig torvet både fra øst og vest.
Brønshøj Torv består af selve torvedannelsen ud mod Frederikssundsvej og det bagvedliggende parkanlæg.
Torvet har også i sig selv en markant stigning på ca. 2 meter fra vest mod øst, og man fornemmer, at bag det grønne hæver parken sig yderligere op over den skrånende plads.
Det er værdifuldt at bevare og forstærke denne karakter med nogle veldefinerede elementer, der understreger det højtliggende og skrånende plateau – markante elementer, der kan stå som fikspunkter for den forbipasserende og samtidig giver stedet sin egen særlige identitet.
Målet er at samle torvet både funktionelt og visuelt
Når busbanen, der i dag skærer torvet over i to dele, bliver fjernet, næsten fordobles det samlede torveareal fra ca. 1650 m2 til 3200 m2.
Målet er endvidere at styrke forbindelsen mellem torvet og parken ved at åbne for adgang og indblik til parken.
Helhedsplan i to etaper
I den 1. etape har forvaltningen prioriteret at renovere selve torvedannelsen, der knytter sig til Frederikssundsvej og det lokale by- og forretningsliv. Det er på længere sigt ligeså vigtigt at få bearbejdet området som helhed – dvs. torvedannelsen og parkarealet. Det indstillede forslag viser derfor – foruden bearbejdningen af torvet – en skitsemæssig bearbejdning af området som helhed.
Intentionen med helhedsplanen er at skabe en varieret og differentieret naturoplevelse gennem området fra nord til syd – fra det urbane bytorv med faste belægninger over grusbelagte arealer og åbne grønne plæner med fritvoksende træer til den mere tætte grønne beplantning og det landsbyprægede gadekær. Denne indstilling handler dog udelukkende om 1. etape, hvor torvet omlægges, og der skabes adgang til parken. Entreprisegrænsen for etape 1 fremgår af bilag 2 og 3.
Torvet – fremtidige forhold
Busbanen over torvet nedlægges, og linie 2 får endestation på Krabbesholmvej.
Her etableres en ny fodgængerø med læskærm. Placeringen er tæt på de andre buslinier i krydset og forbedrer omstigningsmulighederne. Buslinie 2 kører fra Krabbesholmvej ud i krydset for at fortsætte ind på Brønshøjvej. Den nuværende trafikale ensretning omkring Brønshøj Torv bevares.
Terrænet på torvet falder som nævnt ca. 2 meter fra Krabbesholmvej til Brønshøjvej.
For at opfylde borgernes ønske om en større åbenhed mod parken, ryddes den nuværende skråning for busketter og tre høje fyrretræer. Dette muliggør anlæggelsen af et markant trappeanlæg, der på det højeste sted bliver 1,75 meter over torvet. Udover at skabe adgang til parken kan anlægget anvendes som amfiteater og udsigtsplateau med torvet som scenegulv.
Trappetrinene opfanger det stigende terræn mod Krabbesholmvej og danner en blød overgang til en rampe, der sikrer tilgængelighed til parken for alle. Der skabes samtidig god adgang til Brønshøj Museums nyetablerede udstilling i dækningsgravene.
Fra plateauet, der anlægges som en grusplads ovenfor trappen, vil der være frit udsyn over hele torvet. Fældningen af fyrretræerne og de vildtvoksende busketter på den nuværende skråning åbner samtidig op for et værdifuldt udsyn til Brønshøj Kirke, der ligger nord for torvet, et stykke nede af Brønshøj Kirkevej.
Busketterne mod Krabbesholmvej og på dækningsgraven fjernes og lægges ud i græs.
Især indblikket fra torvet og fra Krabbesholmvej får stor betydning for den fremtidige brug af området, som gøres åbent og trygt at færdes og opholde sig i.
Niveauspringet fra parken ned over torvet og de forbedrede adgangsforhold til parken fremhæves og forstærkes yderligere ved to nye rækker træer, der følger terrænet.
Springvand
Yderbassinet til Rådhuspladsens Dragespringvand, som har stået på Brønshøj Torv siden 1974, fjernes fra torvet og stilles i depot.
Det er dog et udtalt ønske fra borgerne, at der etableres et nyt springvand.
Princippet i det nye springvand er som i springvandet på Skt. Hans Torv, hvor de enkelte vandstråler springer lodret op og i tilfældig rækkefølge og belyses med fiberoptiske kabler, hvilket i aftentimerne er med til at forstærke den skålform, der skabes på torvets laveste sted.
Beplantning
Som lægivende ramme omkring springvandet etableres en organisk slynget hækplantning, der moduleres gennem formklipning, så den fremstår i en blød og afrundet skulpturel form. I den videre detailprojektering vil der arbejdes på en integration af hæk, blomster og bænke, der sammen med springvandet danner en markant helhed og en god rumoplevelse på torvets nederste del.
Det formklippede beplantningselement gentages i overgangen til terrænet foran Rytterskolen, hvor den nuværende mørke og tætte beplantning fjernes. Samtidig udvides den nuværende smalle trappe fra torvet op til Rytterskolen med en bredere trappe. Dette åbner op for et bedre indblik til den smukke historiske bygning med den fine forplads.
De store markante løvfældende træer foran Rytterskolen får en ganske særlig dominans på torvet, når de tidligere omtalte fyrretræer fældes.
Offentligt toilet
I forbindelse med pladsomlægningen etableres der installationer til et fremtidig fuldautomatisk handicaptoilet. Forvaltningen er på baggrund af udvalgets beslutning om, at der skal etableres automatiske handicaptoiletter på metroforpladserne, ved at forberede et EU-udbud at handicaptoiletter, hvor toiletter på Brønshøj Torv, Husum Torv og Emdrup Torv vil blive medtaget.
Udbudsmaterialet vil blive forelagt udvalget til godkendelse. Først når tilbudene foreligger, vil de fremtidige driftsomkostninger for et toilet på Brønshøj Torv kunne fastlægges. Herefter vil forvaltningen udarbejde en særskilt indstilling til udvalget om etablering og drift af en offentligt toilet på torvet.
Torvets inventar i øvrigt
Den gamle plakatsøjle genopstilles. Der etableres cykelparkering, hovedsagelig ved
Brønshøjvej, men også i mindre omfang ved Krabbesholmvej i tilknytning til busholdepladsen.
Udover læskærme til buspassagerer genopstilles telefonboksene og stadepladsen forbliver på torvet. Torvet får en ny og tidssvarende standerbelysning.
Belægningsmønstre og -materialer vil blive tilpasset det stærkt skrånende terræn.
Parken – etape 2
Selvom denne indstilling kun omhandler etape 1, er det relevant at nævne, at det overordnede formål med en senere etape 2 er at gøre hele parken visuel og fysisk tilgængelig ved at fjerne yderligere busketter ved legepladsen og etablere en sammenhængende græsflade med fritstående træer.
Rytterskolen, der i dag huser Lokalhistorisk Museum, forpladsen og det historiske haveanlæg samt Brønshøj Gl. Skole og skolegård ændres ikke.
Stier og fortove
Med en forbedret adgang fra torvet må det formodes, at flere mennesker vil benytte sig af stien gennem parken. Fra torvet til gadekæret vil forløbet af hovedstien nogenlunde blive som i dag, dog øges stibredden og der vil blive foreslået belysning på stien, så man trygt kan færdes der i aftentimerne.
Fra Krabbesholmvej anlægges en mindre sti med en mere direkte adgang til skolegården. Stierne omkring gadekæret og adgangen til legepladsen forbliver uændret. På parkens yderside mod Krabbesholmvej forbedres fortovet med dels to rækker dels én række fortovsfliser.
Hovedadgangen til skolen får en forskønnelse, idet der indrettes en større forplads med nye træer.
Miljø-pilotprojekt
I forbindelse med opbygning af miljøkompetence og miljøorganisation har Vej & Park formuleret en miljøpolitik med henblik på at nedbringe de negative miljøpåvirkninger fra de aktiviteter, som en omlægning medfører.
Brønshøj Torv er valgt som pilotprojekt, og allerede i de indledende projektfaser er det nøje vurderet, hvordan ressourceforbruget kan mindskes. Miljøvurderingerne ses som en naturlig del af implementeringen af Københavns Kommunes værdigrundlag, hvoraf det fremgår, at udviklingen af byen skal ske på "et bæredygtigt grundlag".
Miljø- og Forsyningsforvaltningens "Vejledning for miljøvurdering af indstillinger i Københavns Kommune" (udkast af 15. august 2000) har inspireret til den konkrete miljøvurdering af Brønshøj Torv.
For Brønshøj Torv betyder miljøvurderingen f.eks., at de fine granitbelægninger, der er i og omkring det nuværende bassin og granitkantstenene i den busbane, der nedlægges, genanvendes på den nyindrettede plads.
Endvidere vil de mange kvadratmeter betonbelægninger, der dækker torvets flade i dag, blive taget op og søgt nedknust på stedet, hvor de vil blive genbrugt som bagfyld i trappeanlægget. Derved reduceres kørslen af byggematerialer såvel til bortskaffelse af gamle materialer som til tilkørsel af nye.
Stammerne fra de fældede fyrretræer vil blive forsøgt genanvendt på legepladsen – i etape 2. Grene fra fældede buske skæres til flis på stedet og fordeles som dækflis i bedene i det grønne anlæg.
I forbindelse med detailprojekteringen vil det blive undersøgt, om regnvandet fra hele torvet kan ledes til gadekæret, hvor vandstanden i dag suppleres med vandværksvand. Ligeledes vil det blive nærmere undersøgt, om afgravet jord kan omfordeles på stedet, så bortskaffelse og deponering undgås.
Også i valg af belysningsarmaturer vil der blive lagt vægt på energibesparende typer.
De samlede anlægsomkostninger til omlægning af torvet beløber sig til 9,6 mio. kr. Omkostningerne fordeler sig på følgende anlægselementer:
Udgiftspost |
mio. kr. |
Arbejdsplads, opbrydning, jordarbejder og afvanding m.v. |
1,2 |
Forurenet jord |
0,6 |
Signalregulering, busfremkommelighed |
0,8 |
Ny bushelle, regulering af Krabbesholmvej |
0,4 |
Belægninger inkl. trappeanlæg samt miljø- og midlertidige foranstaltninger |
|
Gade- og torvebelysning |
0,8 |
Nedtagning og deponering af Dragespringvandets yderbassin |
0,1 |
Springvand inkl. pumper, filtre mv. |
1,0 |
Inventar |
0,2 |
Træer, busket og blomster |
0,4 |
Miljøhandlingsplan |
0,3 |
Projektering, udbud samt tilsyn og byggeledelse |
1,1 |
Uforudsigelige udgifter, div. mindre arb. |
1,2 |
I alt, mio. kr. |
9,6 |
Bygge- og Teknikudvalget har reserveret 9 mio. kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3) med henholdsvis 1,5 mio. kr. i 2001 og 7,5 mio. kr. i 2002. For at dække de samlede anlægsomkostninger forslås anlægsrammen for Brønshøj Torv i 2002 øget med 0,6 mio. kr. til 8,1.
Forvaltningen har forhandlet med HUR om en medfinansiering på 50% af omkostningerne til de terminalrelaterede anlægsdele, svarende til 0,6 mio. kr. Medfinansiering fra HUR kræver godkendelse i HUR's Projektråd, som forventes at behandle sagen i marts-april. Godkender HUR's Projektråd den foreslåede medfinansiering, vil forvaltningen ansøge om en indtægtsbevilling på 0,6 mio. kr. til projektet, således at det samlede forbrug på Vej & Parks anlægsramme vil kunne holdes indenfor den oprindeligt reserverede anlægsramme på 9 mio. kr.
Høring
Indretningen af torvet blev drøftet på et offentligt borgermøde den 11. oktober 2000 med udgangspunkt i de eksisterende forhold (bilag 2). De fremmødte borgere og repræsentanter for lokalrådet, erhvervslivet og andre interessegrupper kom med konkrete ønsker og forslag til den fremtidige anvendelse af torvet.
Det altdominerende ønske er at få nedlagt den gamle sporvognssløjfe og få udvidet torvets opholdsareal. Endvidere ønskes der etableret en bedre adgang fra torvet til parkarealet, som ønskes åbnet gennem rydning af en del af de store, tætte busketter, der i dag lukker og isolerer parken.
Borgerne ønsker torvets identitet styrket ved at udskifte yderbassinet til Dragespringvandet med et moderne springvand, der kan blive et nyt vartegn i området.
På baggrund af de indkomne forslag har forvaltningen udarbejdet vedlagte forslag, som blev præsenteret for borgerne på et offentligt møde den 9. januar 2001. Der deltog over et halvt hundrede borgere og interessenter, som tog positivt imod forslaget, jf. bilag 5.
Forslaget er en helhedsplan i to etaper for Brønshøj Torv. Det er stillet borgerne i udsigt, at når projektudviklingen af etape 2 går i gang, vil der starte en ny proces op med borgerinddragelse og dialog omkring indretningen af parkdelen.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Oversigtskort over Brønshøj 1:4000
Bilag 2: Brønshøj Torv – eksisterende forhold 1:700
Bilag 3: Brønshøj Torv – skitseforslag 1:700
Bilag 4: Brønshøj Torv – skitseforslag – Snit i torvet
Bilag 5: Artikel i Brønshøj-Husum Avis 16. januar 2001 vedr. offentligt borgermøde
Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 21. februar 2001
Ole Bach