Dispensation fra lokalplan nr. 290 "Kalkbrænderihavnen"
Dispensation fra lokalplan nr. 290 "Kalkbrænderihavnen"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. marts 2001
Sager til beslutning
14. Dispensation fra lokalplan nr. 290 "Kalkbrænderihavnen"
BTU 98/2001 J.nr. 611:159.0008/01
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at der i forbindelse med ændret placering af kommende vejadgang fra den sydlige del af Sundkrogsgade til Kalkbrænderihavnsområdet meddeles dispensation fra lokalplan nr. 290, "Kalkbrænderihavnen", § 5, stk. 3, der bl.a. fastlægger, at vejadgang fra Sundkrogsgade må etableres over for det stykke af Sundkrogsgade, der giver adgang til den eksisterende frihavnsport ved Sundkrogsgade
RESUME
Arkitektfirmaet Schmidt, Hammer & Lassen har forespurgt om muligheden for ændret placering af kommende overkørsel fra den sydlige del af Sundkrogsgade til Kalkbrænderihavnsgade ved flytning af overkørslen (ca. 20 m) i østlig retning i forhold til den i lokalplanen fastlagte placering. Det ønskede begrundes med trange ind- og udkørselsforhold ved den i lokalplanen forudsatte placering af overkørslen. Vej & Park har intet at indvende mod den ønskede flytning af overkørslen.
Den ønskede flytning af overkørslen er i modstrid med lokalplanen og forudsætter derfor dispensation. Forvaltningen kan anbefale meddelelse af dispensation begrundet med, at der hermed opnås mere hensigtsmæssige ind- og udkørselsforhold, samt at der i og med den forventede flytning af frihavnsporten fra Sundkrogsgade til Århusgade ikke længere vil være nogen trafikreguleringsmæssig begrundelse for fastholdelse af den i lokalplanen foreskrevne placering af overkørslen, nemlig muligheden for etablering af et lysreguleret kryds på dette sted.
Dispensationen er af underordnet betydning for naboer m.v., hvorfor forudgående naboorientering er anset for ufornøden.
SAGSBESKRIVELSE
I forbindelse med færdiggørelsen af masterplanen for Kalkbrænderihavnsområdet har arkitektfirmaet Schmidt, Hammer & Lassen forespurgt om mulighed for flytning af kommende vejadgang fra den sydlige del af Sundkrogsgade til en mere østlig placering end foreskrevet i lokalplanen. Det ønskede er begrundet med, at den i lokalplanen fastlagte placering af overkørslen vil medføre trange ind- og udkørselsforhold på pladsdannelsen øst for den kommende domicilbebyggelse for Kromann Reumert grundet for snævre afstandsforhold til bebyggelsen og rampen til dennes parkeringskælder.
Det fremgår af det medsendte materiale og herfra indhentede oplysninger, at Vej & Park kan gå ind for den ønskede flytning af overkørslen i forbindelse med Vej & Parks principgodkendelse af masterplanen for området under forudsætning af dispensation fra lokalplanen.
Det skal oplyses, at Københavns Havn har planer om at nedlægge adgangen til Frihavnen ved Sundkrogsgade og erstatte den med en ny adgang via en genåbning af frihavnsporten ved Århusgade. Vej & Park behandler for tiden en ansøgning herom fra Københavns Havn, herunder forslag vedrørende udformning af den kommende adgang ved Århusgade/Kalkbrænderihavnsgade. Ifølge oplysninger fra Vej & Park har man principielt intet at indvende imod etablering af adgang til Frihavnen fra Århusgade. Vej & Park agter at forelægge en indstilling om udformning af krydset ved Århusgade/Kalkbrænderihavnsgade for Bygge- og Teknikudvalget i løbet af foråret.
Efter lukning af frihavnsporten ved Sundkrogsgade, der ifølge Havnen forventes gennemført i efteråret 2001, vil dette stykke af Sundkrogsgade alene betjene adgangen til Marina Park med deraf følgende reducering af trafikmængden, hvorfor den tidligere forudsatte mulighed for etablering af et lysreguleret kryds på dette sted ikke længere vil være aktuel.
Afvigelse fra lokalplanbestemmelserne
I den for området gældende lokalplan nr. 290, "Kalkbrænderihavnen", der er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 6. november 1997 og endeligt bekendtgjort den 26. november 1997, fastlægges i § 5, stk. 3, at fra Sundkrogsgade må vejadgang etableres over for det stykke af Sundkrogsgade, der giver adgang til eksisterende frihavnsport.
Den ønskede flytning af den kommende overkørsel (ca. 20 m) i østlig retning afviger fra ovennævnte bestemmelse og forudsætter således dispensation fra lokalplanen.
Forvaltningen skønner, at ovennævnte dispensation er af underordnet betydning for ejere og brugere i lokalplanområdet og derfor ikke forudsætter den i planlovens § 20, stk. 1, foreskrevne naboorientering, men vil kunne meddeles uden forudgående naboorientering efter reglerne i § 20, stk. 2. Der er herved lagt til grund, at flytningen af den fælles overkørsel ikke skønnes at påføre nuværende og kommende naboer gener, men tværtimod vil medføre bedre adgangsforhold for alle ejendommene i denne del af Kalkbrænderihavnen, der forudsættes betjent via den omhandlede fælles overkørsel. Ifølge oplysninger fra Schmidt, Hammer & Lassen har der været drøftelser om flytning overkørslen med nabogrundejeren, Sjælsø Gruppen, som har erklæret sig indforstået hermed.
I henhold til planlovens § 19, stk. 1, jf. lokalplanens § 16, kan der dispenseres fra bestemmelserne i en lokalplan, hvis dispensation ikke er i modstrid med planens principper.
Forvaltningen kan anbefale, at der meddeles dispensation fra lokalplanen begrundet med:
- Flytningen af den fælles overkørsel ca. 20 m i østlig retning vurderes at medføre forbedrede adgangsforhold til området samt at indebære en æstetisk mere tilfredsstillende ankomst ved den mere centrerede placering af indkørslen i forhold til pladsdannelsen mellem Kromann Reumert og den østfor kommende bebyggelse med Sjælsø Gruppen som bygherre.
- Begrundelsen for den i lokalplanen fastlagte placering af overkørslen over for den eksisterende adgang til Frihavnen, nemlig ønskeligheden af/muligheden for etablering af et lysreguleret kryds på dette sted, bortfalder med den forventede flytning af Frihavnsporten til Århusgade.
BILAG VEDLAGT
- Udsnit af masterplanen for Kalkbrænderihavnen med angivelse af ønsket flytning af overkørsel ved Sundkrogsgade
- Tegning nr. 27.142 fra lokalplan nr. 290, "Kalkbrænderihavnen"
Jens Ole Nielsen