Endelig vedtagelse af lokalplan "Musikhuset Utterslev Mose" med tilhørende kommuneplantillæg
Endelig vedtagelse af lokalplan "Musikhuset Utterslev Mose" med tilhørende kommuneplantillæg
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. marts 2001
Sager til beslutning
13. Endelig vedtagelse af lokalplan "Musikhuset Utterslev Mose" med tilhørende kommuneplantillæg
BTU 106/2001 J.nr. 611:213.0001/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at lokalplan "Musikhuset Utterslev Mose" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer af bestemmelser i § 5 om bebyggelsens omfang og placering, § 6 om bebyggelsens ydre fremtræden samt § 9 om ubebyggede arealer
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at det til lokalplan "Musikhuset Utterslev Mose" hørende tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages endeligt
RESUME
Efter den offentlige høring foreslås forslagene til lokalplan og kommuneplantillæg, der muliggør genopførelse af Bispebjerg Kirkegårds Østre Kapel samt opførelse og indretning af et naturværksted ved Utterslev Mose, vedtaget endeligt. Lokalplanen muliggør brug af kapellet som musik- og kulturhus under hensyntagen til det omgivende fredede parkareal.
Der er modtaget i alt syv henvendelser i den offentlige høringsperiode. Tre af disse henvendelser indeholder indsigelser som følge af parkerings- og trafikforhold, der er kommenteret af Vej & Park. MusikhusGruppen, der står bag flytningen af kapellet, har i sin henvendelse anmodet om en formuleringsændring i lokalplanen i tilfælde af en omfattende brand i musikhuset. De øvrige tre henvendelser, der er fra offentlige myndigheder, indeholder ikke indsigelser mod lokalplanen. Vej & Park har i perioden fremsat ønske om ændring af bestemmelserne om naturværkstedet på grund af et nu udarbejdet dispositionsforslag. Henvendelsen fra MusikhusGruppen og Vej & Parks nu foreliggende dispositionsforslag har ført til forslag om enkelte ændringer i lokalplanbestemmelserne.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 2. november 2000 Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 20. september 2000 og Økonomiudvalgets indstilling af 3. oktober 2000 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Musikhuset Utterslev Mose" med tilhørende kommuneplantillæg (BR 417/2000). Aftryk af indstillingen til Borgerrepræsentationen vedlægges til gennemsyn som bilag 1.
Offentliggørelse
Forslagene til lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg har været offentliggjort i perioden 28. november 2000 til 28. januar 2001. Der er udsendt 163 pjecer til ejere, lejere og brugere samt 51 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende.
Der er i forbindelse med offentliggørelsen modtaget syv henvendelser, der i kopi vedlægges til gennemsyn som bilag 2. En oversigt over henvendelserne, der nærmere beskrives nedenfor, er vedlagt som bilag A.
Henvendelser fra offentlige myndigheder
- Skrivelse af 22. januar 2001 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
- Skrivelse af 11. december 2001 fra Københavns Bymuseum
- Skrivelse af 8. februar 2001 fra Københavns Stiftsøvrighed
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen oplyser, at der ikke er bemærkninger til lokalplanforslaget med tilhørende forslag til kommuneplantillæg, der er taget til efterretning.
Københavns Bymuseum oplyser, at der i hele Utterslev Mose-området er fundet spor efter menneskelig aktivitet fra især Yngre Stenalder. Da en flytning af kapellet fra Bispebjerg Kirkegård til en grund på bredden af mosen vil medføre jordarbejder i dette område, vil en arkæologisk prøveundersøgelse, i god tid før et eventuelt byggearbejde går i gang, være nødvendig. Bymuseet vil som arkæologisk ansvarlig i Københavns Kommune foretage denne undersøgelse for at tage stilling til, om der skal igangsættes en egentlig arkæologisk udgravning af stedet, før de nødvendige jordarbejder til byggeriet iværksættes.
Bemærkninger
Lokalplanen indeholder sædvanlig bestemmelse om, at arbejder, der forudsætter udgravning i grunden, kan medføre påbud om midlertidig standsning af arbejdet i henhold til lov om museer m.v. § 26 (beskyttelse af jordfaste fortidsminder).
Københavns Stiftsøvrighed oplyser, at der ikke er bemærkninger til lokalplanforslaget med tilhørende forslag til kommuneplantillæg.
Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.
- E-mail af 26. januar 2001 fra MusikhusGruppen v/Lars Clemmensen
- Skrivelse af 15. januar 2001 fra Friluftsrådet v/næstformand Vagn Göte
- Skrivelse af 22. januar 2001 fra Grundejerforeningen "Sømod" v/formand Leif Scheibye
- Skrivelse af 28. januar 2001 fra Kulturmiljørådet for Københavns og Frederiksberg kommuner
Musikhusgruppen er af den opfattelse, at lokalplanforslagets bestemmelse om nedrivning af musikhusbygningen (kapellet) efter en omfattende brand må anses for problematisk. Bestemmelsen er i henhold til forslagets § 5, stk. 1 b, som følger: "Udsættes kapellet efter genopførelsen for omfattende brand eller misligholdelse, skal det nedrives og arealet retableres som park". MusikhusGruppen mener, at formuleringen stiller gruppen og eventuelle interesserede støttegivere i en usikker situation, idet man ikke selv med en god brandforsikring kan anse det for sikkert ifølge forslagets formulering, at huset kan istandsættes/genopføres efter en eventuel brand. For at præcisere, at en genopførelse efter brand er mulig, og for at hindre, at bygningen i givet fald kommer til at henligge som en brandtomt på ubestemt tid, foreslår MusikhusGruppen, at der formuleres en genopførelsemulighed med en tidsfrist. Musikhusgruppe n har intet at indvende imod bestemmelsens formulering for så vidt angår omfattende misligholdelse.
Bemærkninger
Bestemmelsen i lokalplanforslaget er formuleret ud fra en formodning om, at der ved en omfattende brand i et træhus som kapellet er stor sandsynlighed for en total nedbrænding modsat et stenhus, hvor der normalt vil være murrester efter en brand. I så fald vil der intet være tilbage af det oprindelige træhus, som lokalplanen muliggør flyttet til placeringen ved mosen.
Fredningskendelsen af 13. juli 2000, der danner grundlag for flytning af Østre Kapel fra Bispebjerg Kirkegård til en placering ved Utterslev Mose som musikhus, herunder også opførelse af et naturværksted, indeholder ikke bestemmelser i tilfælde af brand.
På baggrund af Musikhusgruppens henvendelse og under hensyn til fredningskendelsen foreslår forvaltningen, at lokalplanbestemmelsen i § 5, stk. 1 b, ændres således, at genopførelse af musikhuset efter en omfattende brand med en udformning m.v. i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser vil være mulig inden for en tidsfrist på 1 år. Bestemmelsen om fjernelse af bygningen ved omfattende misligholdelse opretholdes uden fastsat tidsfrist. Der henvises til det efterfølgende afsnit Ændring af lokalplanen.
Friluftsrådet udtrykker tilfredshed med, at Østre Kapel bevares, endda delvis i sin oprindelige form, og med et kulturelt formål. Det antages, at anvendelsen ikke giver anledning til støjgener, bl.a. fordi bygningen på den ene side kommer til at grænse op til et ret stort vandareal. Rådet henviser til det offentliggjorte materiale, hvorefter der ifølge Vej & Park er mulighed for parkering af op til 250 biler på Rådvadsvej. Der udtrykkes bekymring for en omfattende parkering på denne vej, hvor et sving nedsætter oversigten en del. Rådet mener, at antallet af parkerede biler måske knap bliver 250, når der sammenholdes med oplysningen om, at musikhuset vil kunne rumme op til 500 tilhørere. Alligevel er rådet ikke enig i, at parkeringen kan ske, uden at der opstår væsentlige gener for de omliggende boligområder m.v. eller for trafikafviklingen. Der opfordres til, at der s&osla sh;ges andre parkeringsløsninger.
Grundejerforeningen fremsætter indsigelse mod parkeringsdækningen i området for publikum til musikhuset. Foreningen betvivler, at der trafikalt set er plads til 250 forsvarligt parkerede biler langs Rådvadsvej, som Vej & Park har givet udtryk for ifølge det offentliggjorte materiale. Det findes uklogt og kritisabelt med henvisning til bilisters og cyklisters færdselssikkerhed at henvise publikumsparkeringen til begge sider af Rådvadsvej. Der stilles forslag om, at der kun parkeres på kørebanen i båse langs Rådvadsvejs nordlige kant op til lokalplanområdet med et antal biler beregnet af foreningen til 60. Herudover forudser foreningen, at de resterende 190 biler vil give problemer for de nærliggende veje op til lokalplanområdet, Mosesvinget, Støvnæs Allé og Folevadsvej. Foreningen henviser til, at der er etableret trafik- og hastighedsdæmpende foranstaltninger langs Rådvadsvej sy d for lokalplanområdet mellem Mosesvinget og Ravneholmsvej. Endvidere påpeges det, at der er trafikale problemer i forbindelse med sportsarrangementer på de grønne arealer langs Rådvadsvej og Folevadsvej, ligesom der forudses et yderligere trafikalt pres på foreningens private fællesveje ved etablering af den planlagte skole ved Skoleholdervej/Støvnæs Allé. Foreningen opfordrer til, at lokalplanen ændres, således at den præciserer, hvorledes de påpegede parkeringsmæssige problemer løses.
Kulturmiljørådet finder, at musikhuset og naturværkstedet vil kunne indpasses i området på en udmærket vis. Derimod mener rådet ikke, at der i lokalplanen redegøres i tilstrækkeligt omfang for, hvordan parkering for publikum til musikhusets arrangementer vil kunne fungere på Rådvadsvej. Rådet forventer, at en stor del af de ca. 500 tilhørere, som musikhuset vil kunne rumme, foruden musikere vil komme i bil, da der er langt til offentlige transportmidler. Området kan derfor utilsigtet få karakter af parkeringsanlæg fremfor et grønt rekreativt område. Rådet opfordrer som følge heraf kommunen til at analysere trafik- og parkeringsforholdene yderligere før lokalplanen iværksættes.
Bemærkninger
Vej & Park, der har haft henvendelserne nr. 2, 3 og 4 forelagt af hensyn til det anførte om trafik- og parkeringsforhold, har udtalt sig i det som bilag B vedlagte notat af 19. februar 2001. Forvaltningen kan henholde sig hertil og har ikke yderligere bemærkninger til henvendelserne.
Det anføres i notatet fra Vej & Park, at de op mod 500 tilskuere, som musikhuset vil kunne rumme i alt, må forventes kun at forekomme ved enkelte store koncerter, mens der ved de øvrige arrangementer må forventes færre gæster. En del af tilskuerne må forventes at gå eller cykle til musikhuset. Da der fra lokalplanområdet er ca. 1.000 m til Emdrup Station og mellem 500 m og 1.000 m til buslinier på omliggende veje må det ventes, at en stor del af tilskuerne kører i bil til musikhuset. Der er erfaring for, at der i gennemsnit er mere end to personer pr. bil ved kørsel til sådanne arrangementer, hvorfor det samlede antal biler til en koncert med fuld belægning må ventes at blive lavere end de ca. 250 biler, der skønnes at kunne holde på Rådvadsvej. Vej & Park vurderer, at det vil være muligt at parkere på begge sider af Rådvadsvej langs lokalplanområdet, og at dette endda vil underbygge den hastighedsdæmpning, der er etableret på den øvrige del af Rådvadsvej. Udover på Rådvadsvej er der i øvrigt mulighed for at parkere 50 - 80 biler på Mosesvinget mellem Rådvadsvej og Horsebakken, som på denne strækning er offentlig vej.
Vej & Park vurderer fortsat, at det vil være muligt at løse parkeringen i forbindelse med koncerter med fuld belægning, uden at der dermed vil opstå væsentlige gener for de omkringboende, og at der ved langt de fleste arrangementer, hvor belægningen forventes at være mindre, ikke ventes at opstå problemer i forbindelse med parkeringen. Det vil efter Vej & Parks opfattelse være uhensigtsmæssigt at inddrage grønne arealer for at tilfredsstille et parkeringsbehov, der kun vil opstå ganske få gange om året.
Med hensyn til Grundejerforeningen "Sømods" udtrykte bekymring for et yderligere trafikpres på foreningens private fællesveje på grund af den kommende skole ved Skoleholdervej bemærkes det, at dette forhold er rejst i forbindelse med behandlingen af lokalplanen "Skoleholdervej", i hvilken forbindelse Støvnæs Allé påtænkes spærret og nedlagt som vej på strækningen mod Skoleholdervej og derved lukkes for gennemkørende trafik. Indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanen "Skoleholdervej" fremlægges for Bygge- og Teknikudvalget samtidig med nærværende indstilling.
Dispositionsforslag til naturværkstedet
Vej & Park har i forbindelse med offentlighedsperioden meddelt Plandirektoratet, at der nu er udarbejdet et dispositionsforslag til naturværkstedet, der forudsætter ændring af lokalplanen på enkelte punkter. Vej & Parks skrivelse herom af 10. januar 2001 med bilag suppleret med skrivelse af 7. februar 2001 vedlægges til gennemsyn som bilag 3.
Vej & Park ønsker, at lokalplanens bestemmelse om den maksimale højde på bygningen ændres fra 4 m til 6,5 m, at taghældningen maksimeres til 30° , og at tagdækningen foruden det oprindeligt tænkte naturmateriale alternativt kan udføres med tagpap. Endvidere foreslås parkeringspladser og kørearealer anlagt som græs armeret med grus eller som oprindeligt tænkt granitbrosten i niveau med det omgivende terræn.
I forbindelse med udarbejdelsen af dispositionsforslaget er bebyggelsens dimensionering og udformning nærmere fastlagt. Det arkitektoniske udtryk i naturværkstedet er opbygget omkring et princip, hvor huset er delt i tre zoner – laden, porten og stalden. Huset skal skærme brugerne mod vejrliget, men også kunne inddrage naturen i det ladelignende værkstedsrum. Det har forudsat en tagbredde på 14 m. For at opnå en hensigtsmæssig taghældning forudsætter dette en maksimal højde på 6,5 m. Dette skyldes ønsket om et materialevalg som naturmateriale, såsom træ eller tagpap, hvilket indebærer en taghældning på ca. 30° .
Forvaltningen finder, at den nu foreslåede udformning og dimensionering af bebyggelsen sammenholdt med den i lokalplanen fastlagte placering tilbagetrukket på grunden, der har en svag hældning mod mosen, vil kunne opfylde intentionerne i lokalplanen om, at der med bebyggelsen opnås en god harmoni i forhold til placeringen i et parkområde. Forvaltningen har endvidere ikke bemærkninger til de ønskede muligheder vedrørende belægning på parkeringspladser og kørearealer. Det foreslås derfor, at lokalplanen ændres således, at dispositionsforslaget muliggøres. Der henvises til det efterfølgende afsnit Ændringer af lokalplanen.
Ændring af lokalplanen
Idet der refereres til bemærkningerne til MusikhusGruppens henvendelse i foranstående afsnit Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl. og til ligeledes foranstående afsnit Dispositionsforslag til naturværkstedet foreslås herefter følgende ændringer af lokalplanen i forhold til det offentliggjorte forslag.
I § 5, stk. 1 b, i forbindelse med bebyggelsens omfang og placering (område I - musikhuset) udgår følgende: "… Udsættes kapellet efter genopførelsen for omfattende brand eller misligholdelse, skal det nedrives og arealet retableres som park." I stedet indføjes følgende: "… Udsættes kapellet efter genopførelsen for omfattende brand, og det ikke genopføres som tidligere godkendt inden for 1 år, eller i tilfælde af omfattende misligholdelse af kapellet, skal det nedrives helt, og arealet skal retableres som park."
I § 5, stk. 2 a, om bebyggelsens omfang og placering (område II - naturværkstedet) udgår følgende: "… og højden må ikke overstige 4 m." I stedet indføjes følgende: "… , gesimshøjden må ikke overstige 3,5 m, og bygningshøjden må ikke overstige 6,5 m."
I § 6, stk. 9, om bebyggelsens ydre fremtræden (område II - naturværkstedet) udgår følgende: "… Taget skal fremstå med lav hældning og dækkes med et naturmateriale. …" I stedet indføjes følgende : "… Taget skal fremstå med en hældning på maksimalt 30° og dækkes med et naturmateriale, såsom træ eller tagpap. …"
I § 9, stk. 3 b, om ubebyggede arealer (område II - naturværkstedet) udgår følgende: "… Parkeringspladserne skal anlægges med græs armeret med brosten i granit. …" I stedet indføjes følgende: "… Parkeringspladser såvel som køreareal skal udføres som græs armeret med grus eller granitbrosten i niveau med det omgivende terræn. …"
Ændringerne i lokalplanen skønnes at være mindre væsentlige og anses derved ikke at være af en sådan karakter, at underretning i henhold til planlovens § 27, stk. 3, er påkrævet.
BILAG VEDLAGT
- Liste over modtagne henvendelser
- Notat af 19. februar 2001 fra Vej & Park om tre henvendelser
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
- Aftryk af Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 20. september 2000 og Økonomiudvalgets indstilling af 3. oktober 2000 angående "Musikhuset Utterslev Mose" tiltrådt af Borgerrepræsentationen i mødet den 2. november 2000
- Kopi af modtagne henvendelser nævnt i bilag A
- Kopi af Vej & Parks skrivelse af 10. januar 2001 med bilag suppleret med skrivelse af 7. februar 2001 om dispositionsforslag til naturværkstedet
Erik Jacobsen Jens Jacobsen