Kvarterløftprojekter i Femkanten, Nordvestkvarteret
Kvarterløftprojekter i Femkanten, Nordvestkvarteret
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. marts 2001
Sager til beslutning
10. Kvarterløftprojekter i Femkanten, Nordvestkvarteret
BTU 101/2001 J.nr. 621.0001/98
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at meddele bindende tilsagn til bygningsfornyelse og friarealforbedring samt etablering af fælleshuset for et samlet beløb på godt 23,2 mio. kr. efter byfornyelseslovens kap. 3, § 11, stk. 5, til 9 projekter fordelt på 8 ejendomme beliggende i "Femkanten" i Nordvestkvarteret inden for den i 2000 af By- og Boligministeriet til Kvarterløft i Nordvestkvarteret tildelte særlige bevillingsramme på 48,4 mio. kr.
RESUME
Efter anbefaling fra bestyrelsen for Kvarterløftprojektet i Femkanten samt den i forbindelse hermed nedsatte lokalt forankrede byfornyelsesgruppe foreslås, at Bygge- og Teknikudvalget tiltræder, at der efter byfornyelseslovens § 11, stk. 5, tildeles støtte til 8 ejendomme med i alt 919 lejligheder og 4 erhvervslejemål, der er beliggende i kvarterløftområdet "Femkanten" i Nordvestkvarteret. Støtten udgør henholdsvis 9,4 mio. kr. til bygningsfornyelse, godt 9,6 mio. kr. til friarealforbedring og 4,2 mio. kr. til etablering af fælleshuse af den for 2001 afsatte særlige ramme til bygningsfornyelse i kvarterløftområdet Nordvest.
SAGSBESKRIVELSE
I mødet den 9. december 1999 (BR nr. 518/99) bemyndigede Borgerrepræsentationen Bygge- og Teknikudvalget til, inden for de af By- og Boligministeriet afsatte rammer i årene 2000, 2001 og 2002 på 48,4 mio. kr. – fordelt med henholdsvis 2,81 mio., 22,57 mio. og 23,0 mio. kr. – at træffe beslutning om gennemførelse af individuel bygningsfornyelse efter byfornyelseslovens kap. 3, § 11, stk. 5, samt heraf maksimalt 15,25 mio. kr. til friarealforbedring i "Femkanten" i Nordvestkvarteret.
Kvartercenteret Nordvest har i den som bilag A vedlagte skrivelse af 1. februar 2001 meddelt, at bestyrelsen for kvarterløftprojektet i "Femkanten" og den i forbindelse hermed nedsatte byfornyelsesgruppe har vedtaget at indstille, at ejendommene tildeles de i skrivelsen opgjorte midler.
Om de enkelte indstillinger fra byfornyelsesgruppen og bestyrelsen for kvarterløftprojektet i "Femkanten" kan oplyses:
Bygningsfornyelse
Frederikssundsvej 96
Ejendommen er en privat udlejningsejendom omfattende 9 beboelseslejemål, hvoraf en bolig er 86 m², og de resterende boliger er 57 m². Ejendommen er opført i 1905, og er ifølge Bydelsatlas Bispebjerg en bebyggelse med middel bevaringsværdi.
Ejere og lejere har i 1996 gennemført en aftale om privat byfornyelse omfattende nye vinduer, fjernvarme, etablering af bad og nye køkkener samt fornyelse af ejendommens el-installationer.
Projektet omfatter en tiltrængt istandsættelse af ejendommens tag og facader og den samlede udgift udgør 1.782.000 kr. svarende til en udgift på ca. 3.150 kr. pr. m².
Frederikssundsvej 96 A-B
Ejendommen er en nystiftet andelsboligforening omfattende 19 boliger på 55-57 m² og et erhvervslejemål på 55 m². Ejendommen er opført i 1905, og er ifølge bydelsatlas Bispebjerg en bebyggelse med middel bevaringsværdi.
Ejendommen har fælles toiletter på bagtrappen, og er individuelt opvarmet med el og petroleumsvarme. Ejendommens vinduer mod gade er udskiftet til termovinduer.
Ejendommen trænger til istandsættelse på tag, vinduer mod gården, facader og tekniske installationer.
Andelsboligforeningen er gået i gang med at etablere fjernvarme i ejendommen og gennemføre en række vedligeholdelsesarbejder.
Projektet omfatter istandsættelse af ejendommens tag, facader og vinduer mod gården, og den samlede udgift udgør 2.954.000 kr. svarende til ca. 2.630 kr. pr. m².
Frederikssundsvej 96 C og D
Ejendommene omfatter to private udlejningsejendomme ejet af samme ejer. Der er i alt 16 beboelseslejemål og 2 erhvervslejemål. Beboelseslejemålene er på henholdsvis 56-58 m², idet et enkelt beboelseslejemål dog er på 40 m² og et er på 77 m². Erhvervslejemålene er på 80 m². Ejendommene er opført i 1906, og er ifølge Bydelsatlas Bispebjerg en bebyggelse med middel bevaringsværdi.
Ejendommen er forsynet med fjernvarme, og vinduerne mod gade er udskiftet til termoruder. Boligerne er forsynet med toilet, men mangler bad. Dog har 10 lejere etableret brusekabine.
Ejendommens tag, facader og vinduer mod gården trænger til istandsættelse. Ejeren arbejder på at tilbyde lejerne etablering af bad.
Projektet omfatter istandsættelse af ejendommens tag, facader og vinduer mod gården, og den samlede udgift udgør 2.947.000 kr. svarende til ca. 2.550 kr. pr. m².
Smedetoften 23
Ejendommen er en privat udlejningsejendom. Der er 3 beboelseslejemål i ejendommen, hvoraf et er på 77 m², og to er på 81 m². Ejendommen er forsynet med fjernvarme. Ejendommens tag, facader og vinduer trænger til istandsættelse. Ejendommen er opført i 1942, og er ifølge Bydelsatlas Bispebjerg en bebyggelse med lav bevaringsværdi.
Det er forudsat, at ejeren selv finansierer 25% af de tabsgivende udgifter svarende til ca. 123.000 kr.
Projektet omfatter istandsættelse af ejendommens tag, facader og vinduer, og den samlede udgift udgør 724.000 kr. svarende til ca. 1.530 kr. m².
Smedetoften 25/Dortheavej 73
Ejendommen er en privat udlejningsejendom. Der er 3 beboelseslejemål og 1 erhvervslejemål i ejendommen. Beboelseslejemålene er på henholdsvis 99 og 75 m². Erhvervslejemålet er på 75 m². Ejendommen er forsynet med fjernvarme. Ejendommens tag, facader og vinduer trænger til istandsættelse. Ejendommen er opført i 1938, og er ifølge Bydelsatlas Bispebjerg en bebyggelse med middel bevaringsværdi.
Det er forudsat, at ejeren selv finansierer 25% af de tabsgivende udgifter svarende til ca. 168.000 kr.
Projektet omfatter istandsættelse af ejendommens tag, facader og vinduer, og den samlede udgift udgør 971.000 kr. svarende til 2.790 kr. pr. m².
Friarealforbedring
Rentemestervej 101, Utterslev Torv 2-6, Dortheavej 110
Forslag om friarealforbedring omfatter en privat udlejningsejendom og en andelsboligforening med 31 boliger i alt. Friarealerne er i dag opdelt i to små gårde, der grænser op mod villahaverne på Dortheavej og Rentemestervej. Mulighederne for ophold og leg vil kunne forbedres væsentligt i forbindelse med etableringen af et fælles gårdanlæg. Den samlede udgift udgør 1.095.000 kr.
Smedetoften 23-25, Dortheavej 73
Forslag om friarealforbedring omfatter to private udlejningsejendomme med 6 boliger i alt. Friarealerne er i dag opdelt i to små gårde, der grænser op mod villahaverne på Smedetoften og en daginstitution på Dortheavej. Mulighederne for ophold og rekreation vil kunne forbedres væsentligt i forbindelse med etableringen af et fælles gårdanlæg. Den samlede udgift udgør 816.000 kr.
"Ringertoften"
Forslag om friarealforbedring omfatter en privat udlejningsejendom, der udgør en sluttet karré med 415 boliger, er beliggende Ringertoften 2-36, Skoleholdervej 21-23, Gravervænget 1-23, Tomsgårdsvej 59-67. Ejendommen har tidligere tilhørt TOR. Friarealerne består i dag primært af en stor græsplæne og et nedslidt asfalteret randareal. Mulighederne for ophold og leg vil kunne forbedres væsentligt i forbindelse med en friarealforbedring. Udover friarealforbedring etableres et fælleshus med bl.a. fællesvaskeri i karreen.
Byfornyelsesgruppens forudsætning for at der ydes støtte til etablering af friarealforbedring samt fælleshus er, at der efterfølgende tilknyttes tilstrækkelig personale med daglig gang i Ringertoften til at varetage drift og vedligeholdelse. Når anlægget er færdigt, vurderes det, hvor mange timer der skal afsættes hertil.
Den samlede udgift til friarealforbedring udgør 5.870.000 kr. og til etablering af fælleshuset 2.100.000 kr.
"AB Skoleholdergården"
Forslag om friarealforbedring og etablering af fælleshus omfatter en ejendom ejet af en andelsboligforening. Ejendommen består af en sluttet karré med 417 fortrinsvis små boliger og er beliggende Præstelængen 2-32, Skoleholdervej 33-37, Degnestavnen 1-37, Birkedommervej 56-64. Ejendommen har tidligere tilhørt TOR. Ejendommen har et rimelig velfungerende friareal, men har problemer med opbevaring af renovation, og har derfor ansøgt Kvarterløftprojektet om støtte til at etablere skure til renovation. Endvidere ønsker andelsboligforeningen, at der etableres en naturlegeplads for børnene.
I idéoplægget til bygnings- og friarealforbedring for Femkanten, der i 1997 blev udarbejdet af Kvartercenter Nordvest i samarbejde med beboere og ejere i området samt Byfornyelse København, var der kalkuleret med 1.235.000 kr. til genopretning af ejendommens friarealer. I forbindelse med udarbejdelse af projektforslag er projektet blevet udvidet, og ejendommen søger nu om 2.699.313 kr. i støtte.
Byfornyelsesgruppen er indstillet på at støtte det fremsendte projekt, men med den økonomiske ramme byfornyelsesgruppen har til rådighed, er det kun muligt delvis at imødekomme ansøgningen nu. Byfornyelsesgruppen anbefaler derfor, at ejendommen gives et tilsagn på 1.850.000 kr. til genopretning af ejendommens friarealer.
Byfornyelsesgruppen agter at støtte ejendommen med de resterende ca. 850.000 kr., hvis der i løbet af de næste måneder viser sig mulighed herfor.
Den samlede udgift til etablering af fælleshus udgør 2.100.000 kr.
Bygge- og Teknikforvaltningens bemærkninger
Forvaltningen finder at kunne anbefale indstillingen om bygningsfornyelser og friarealforbedringer fra byfornyelsesgruppen og bestyrelsen for kvarterløftprojektet i Femkanten.
Det forudsættes, at rammebeløbene for friarealforbedringer overholdes.
2 ejere finansierer selv 25% af de tabsgivende udgifter svarende til ca. 293.000 kr.
I byfornyelseslovens § 23, stk. 4, er anført, at ejeren senest i forbindelse med opfordringen skal have oplysning om, hvorvidt kommunalbestyrelsen vil optage forhandling om støtteafkald i medfør af byfornyelseslovens § 57.
Hertil bemærkes, at forvaltningen ikke agter at optage en sådan forhandling i lovens forstand, idet forhandlingsmulighederne anses for udtømt ved, at der som betingelse for støtten til ovennævnte arbejder kræves, at der også udføres de arbejder, der egenfinansieres, og at bevillingen maksimeres til de ansøgte beløb. Forvaltningen må også notere sig, at kvarterløftsekretariatet i samarbejde med By- og Boligministeriet har fastlagt, at samtlige udgifter udover den ovennævnte beskedne egenfinansiering skal være tabsgivende, hvilket efter forvaltningens opfattelse stemmer dårligt overens med intentionerne om øget egenbetaling i byfornyelsessager. Eksempelvis kunne såvel gårdanlægget som fælleshuset i Ringertoften etableres uden tab mod en gennemsnitlig en lejeforhøjelse på 960 kr. årligt pr. lejlighed, svarende til en gennemsnitlig stigning i størrelseso rdenen 3-4%.
Hidtil har de enkelte ejere kunnet disponere over hele den tildelte ramme, idet udgifter til f.eks. genhusning, byggeskadefond, lejetab og erstatninger blev afholdt af kommunens ordinære ramme. Imidlertid trådte en ændring af byfornyelsesloven i kraft pr. 1. januar 2001, hvorefter kommunen i år 2001 kun kan give mertilsagn på tilsammen 20%, faldende til 10% af den ordinære ramme i løbet af 3 år. Det er derfor nødvendigt i størst muligt omfang at undgå mertilsagn, hvorfor det foreslås tilkendegivet ansøgerne, at også de nævnte følgeudgifter skal afholdes inden for de ovennævnte beløb.
Økonomi
Gennemførelsen af bygningsfornyelsesopgaven skønnes at give en belastning på den kommunale økonomi på følgende områder:
Det samlede tab kan kalkulatorisk anslås til 21.939.700 kr. ¸ egenbetaling 293.000 kr. = 21.646.700 kr., der ifølge den nye lovændring, der trådte i kraft 1. januar 2001, skal udbetales kontant. Der ydes 50% statsrefusion til 17.264.700 kr. og 100% statsrefusion til 4.200.000 kr. Ejerne lånefinansierer selv 1.269.000 kr.
Kassemæssig dækning på det på budgettet 2001 og følgende år for Bygge- og Teknikudvalget, under 44010 Plandirektoratet, konto 0.15.3 til Byfornyelse og boligforbedring optagne rådighedsbeløb.
Budgetansvarlig institution: 44010 Plandirektoratet.
BILAG VEDLAGT
- Skrivelse af 1. februar 2001 fra Kvartercentret Nordvest
- Kortbilag visende beliggenheden af ejendommene
Jens Ole Nielsen