Mødedato: 06.12.2000, kl. 13:30

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Classensgade, Lipkesgade, Willemoesgade og Livjægergade

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Classensgade, Lipkesgade, Willemoesgade og Livjægergade

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. december 2000

 

 

Sager til beslutning

 

3. Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Classensgade, Lipkesgade, Willemoesgade og Livjægergade

 

BTU 561/2000 J.nr. 451:175.0001/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det i Borgerrepræsentationen i mødet den 21. september 2000 vedtagne forslag til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt i karreen begrænset af Classensgade 35-39, 39A, 41-49, Lipkesgade 16A-B, 18, 18A, 20-22, Willemoesgade 50-52, 52A, 54, 54A-B, 56-58, 58A-C, 58E og Livjægergade 25-29, efter fremlæggelse for offentligheden i henhold til byfornyelseslovens bestemmelser, nu vedtages endeligt

 

RESUME

Formålet med forslaget er at forbedre karreens friarealer ved etablering af et fælles gårdanlæg, som ejerne efterfølgende skal drive og vedligeholde.

Udgifterne til anlæggets etablering skønnes at udgøre 5.200.000 kr., der betales af stat og kommune med hver 50%.

Forslaget har været ude i høring, og der er modtaget 5 indsigelser, ændringsforslag og positive tilkendegivelser til forslaget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog i mødet den 21. september 2000 (Sag nr.373/2000) at offentliggøre forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt. Indsigelsesfristen blev fastsat til 8 uger.

 

Offentlighed

Forslaget har været offentliggjort i perioden 27. september 2000 - 22. november 2000 og er udsendt og omdelt til de berørte grundejere og lejere samt bydelsrådet. Forslaget har endvidere været fremlagt i Københavner Information og på Østerbro Bibliotek, Dag Hammarskjölds Alle 19.

 

Indsigelser

I offentlighedsperioden er der modtaget de i kopi vedlagte 5 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger.

 

  1. Brev af 11. oktober 2000 fra Mikkel Rafael Hellberg, Lipkesgade 18A st.
  2. Mikkel Rafael Hellberg – der er ejer af én af de to ejerlejligheder, der er beliggende i sidehuset Lipkesgade 18A – gør indsigelse imod nedrivningen af sidehuset.

    Som argument anføres, at en bevarelse af sidehuset vil være et godt "brydende" supplement til gårdmiljøet. En nedrivning vil endvidere forøge boligmangelen for studerende i København, idet begge lejligheder i sidehuset ejes af studerende.

    Derudover efterlyser Mikkel Rafael Hellberg et udspil fra kommunen til en handlingsplan for ham.

     

    Bemærkning

    Forvaltningen har nøje overvejet omfanget af de foreslåede nedrivninger i den meget tæt bebyggede karré. Som det fremgår af forslaget, vil karreens gårdarealer - også efter de forudsatte nedrivninger - være meget beskedne, ligesom gårdrummet fortsat vil være ret snævert flere steder, herunder i den del af gården hvor nævnte sidehus ligger.

    Forvaltningen finder derfor ikke, at det anførte sidehus bør bevares.

    Som det fremgår af forslaget, modtager Mikkel Rafael Hellberg erstatning for afståelse af ejerlejligheden. Når nedrivningen nærmer sig, tilbydes han en genhusningslejlighed. Han får også dækket sine flytteudgifter, ligesom der ydes byfornyelsesboligsikring for genhusningslejligheden efter normale regler.

     

  3. Brev af 20. november 2000 fra Ejerforeningen Willemoesgade 54-56 v/formand Søren Mejrup Jensen og bestyrelsesmedlemmerne Birgitte Knudsen og Jakob Jornil
  4. Ejerforeningen gør indsigelse imod etablering af fællesgårdanlægget og oplyser, at der på foreningens nyligt afholdte generalforsamling blev konstateret modstand mod forslaget.

    Da forslaget imidlertid ser ud til at blive gennemført, ønsker foreningen at indgå i en konstruktiv dialog med deres naboer og kommunen.

    De mener, at der i forslaget er punkter, der i fremtiden kan skabe problemer karreens beboere imellem, fordi foreningen har en væsentlig anderledes beboersammensætning end de øvrige ejendomme, idet den fortrinsvis består af kollektiver, ligesom beboersammensætningen er præget af yngre mennesker, hvis interesser sjældent er sammenfaldende med de øvrige beboeres interesser.

    Foreningen er først og fremmest utilfreds med antallet af cykelparkeringspladser. De 90 beboere i foreningen har i dag 75 overdækkede cykelparkeringspladser, hvorfor de finder de i forslaget angivne 40 pladser helt uacceptabelt.

    De mener, at det er rimeligt, at deres ønsker imødekommes i et vist omfang, idet de tilfører fællesanlægget mest gårdareal.

    De oplyser, at de ikke har midler til at indrette deres kældre til cykelparkering, idet de netop har brugt 2.500.000 kr. til vinduesrenovering.

    Foreningen foreslår at øge antallet af overdækkede cykelparkeringspladser, ved at det i forslaget viste skur ved gavlen af Willemoesgade 54 forhøjes, så der kan finde cykelparkering sted i to etager. Herudover ønskes opsat kroge i foreningens port til ophæng af cykler. Endelig ønskes 1-2 bilparkeringspladser i Willemoesgade omlagt til cykelparkering.

    Herudover ønsker foreningen, at legeområdet i gården ud for Willemoesgade 54A flyttes til gårdarealet midt i gården. Endvidere ønsker foreningen afsat plads til en tørresnor i gården.

    Foreningen ønsker endelig at få indflydelse på, hvilke buske og træer der plantes i fællesgården.

     

    Bemærkning

    Forvaltningen finder, under hensyn til de meget begrænsede gårdarealer i karreen, at det er en forudsætning, at Ejerforeningen Willemoesgade 54-56 indrages i fællesgårdanlægget, hvis der skal opnås et - efter forholdene - tilfredsstillende resultat af gårdomlægningen.

    Forslaget indeholder 65 overdækkede cykelparkeringspladser – heraf 40 lige ud for ejerforeningens ejendomme – og 25 cykelstativer på gårdarealerne. Herudover har en forening tilkendegivet, at de i tilslutning til fællesgårdanlæggets etablering, vil indrette cykelkælder i ejendommen svarende til ca. 50 pladser.

    Porten i Ejerforeningen Willemoesgade 54-56 benyttes i dag ulovligt af foreningen til opbevaring af dagrenovation. Da dagrenovation ifølge forslaget placeres ude i gården, vil porten kunne indrettes med kroge til cykler. Herved vil der kunne skaffes ca. 30 pladser.

    Hvis bydelsrådet accepterer nedlæggelse af 2 bilparkeringspladser i Willemoesgade, vil disse kunne indrettes til cykelparkering i forbindelse med fællesgårdanlæggets etablering. Der vil herved kunne skaffes ca. 20 pladser.

    Forvaltningen finder ikke, at forslaget om forhøjelse af nævnte skur i gården til to etager bør imødekommes, idet det vil øge tætheden i det i forvejen meget trange gårdrum.

    De nævnte forslag, som forvaltningen er indstillet på at imødekomme, vil medføre i alt ca. 190 cykelparkeringspladser, heraf ca. 145 overdækkede. Heraf vil der i og omkring ejerforeningen være 70 overdækkede pladser.

    Forvaltningen er endvidere indstillet på at imødekomme ønsket om, at der ikke anlægges legeområde ud for Willemoesgade 54A. Som det fremgår af forslaget, etableres der tørrestativer i gården. Ejer- og beboerrepræsentanter vil blive inddraget i udformningen af gårdanlæggets detaljerede beplantningsplan i forbindelse med gårdanlæggets projektering.

     

  5. Brev af 21. november 2000 fra Bent Andersen, Willemoesgade 54, 2. th.
  6. Bent Andersen gør indsigelse imod ejerforeningens inddragelse i fællesgårdanlægget og imod forslagets udformning.

    Som argument anføres, at forslaget vil ødelægge et velfungerende socialt miljø skabt af foreningens beboere i forbindelse med forbedringsarbejder på ejendommene på trods af en betydelig flyttefrekvens i foreningen. Herudover vil forslaget forringe beboernes cykelparkering i væsentlig grad.

    Han ønsker overdækket cykelparkering i gården til 75 cykler. Han finder det utilfredsstillende med cykelparkering i Willemoesgade, fordi den ikke vil være tyverisikret, og han ønsker ikke ophæng af cykler i foreningens port.

    Herudover ønsker han dele af foreningens beplantning bevaret og anfører, at et af de baghuse, der ifølge forslaget skal nedrives, i sin tid har været benyttet som hestestald af Christian X.

     

    Bemærkning

    Der henvises til det anførte til brev 2.

     

  7. Breve af 23. oktober og 18. november 2000 fra Ejerforeningen Classensgade 35-37/Lipkesgade 18, Andelsboligforeningen Classensgade 39-41, Andelsboligforeningen 43-45, Andelsboligforeningen Classensgade 47-49/Livjægergade 25 og Andelsboligforeningen Lipkesgade 20-22

De fem foreninger tilkendegiver, at de alle går ind for etablering af fællesgårdanlægget og ønsker, at der træffes beslutning om forslagets gennemførelse.

De oplyser endvidere, at de repræsenterer bestyrelserne fra flertallet af karreens ejendomme, samt at projektet - udover i bestyrelserne - har været drøftet på generalforsamlinger, hvor der har været tilslutning fra øvrige beboere.

De anfører en række fordele som følge af forslagets gennemførelse, herunder at der vil ske en bedre udnyttelse at gårdrummet, der – som det fremstår i dag – ikke har en optimal udnyttelse på grund af baghusene. En tiltrækkende grøn gård vil medføre, at beboerne kan bruge gården, og at den dermed vil være et incitament for dem til at blive boende i byen.

De fem foreninger sender endvidere – i forlængelse af beboermødet den 26. oktober 2000 – endnu et brev til kommunen. De vedlægger kopier af to breve fra ejerne af udlejningsejendommene matr.nr. 1553 og 1939 UK, hvori disse anfører, at de tilslutter sig etablering af fællesgårdanlægget.

Foreningerne anfører, at 7 af karreens 8 ejendomme er meget tilfredse med forslaget og ser frem til dets gennemførelse med store forventninger.

Før forslaget blev udarbejdet, har der været holdt mange møder og indgået mange kompromiser, der har ført til et forslag, hvor der er plads til alle - børn, unge og ældre - samt dagrenovation og cykler. Det er under denne proces lykkedes at gøre alle – med undtagelse af Ejerforeningen Willemoesgade 54-56 – tilfredse.

De anfører, at Ejerforeningen Willemoesgade 54-56 udelukkende består af kollektiver, som er beboet af unge mennesker med en meget høj flyttefrekvens. Ejerforeningen var oprindelig tilhænger af fællesgårdanlægget, men sprang fra ved målstregen, fordi de ikke kunne få opfyldt ønsket om etablering af 150 cykelparkeringspladser i gården til ejerforeningens beboere.

De fem foreninger pointerer, at alle har måttet indgå kompromiser, men at ejerforeningen – som den eneste – ikke har været villig hertil. Den har heller ikke været indstillet på at lytte til gode ideer fra de øvrige deltagere i processen, som kunne løse foreningens cykelparkeringsproblem.

Foreningerne opfordrer afslutningsvis til, at forslaget vedtages uden ændringer, idet de finder det ganske urimeligt, hvis én ejer skal sætte dagsordenen for, hvorledes fællesgårdanlægget skal udformes.

 

Bemærkning

Forvaltningen kan bekræfte, at det foreliggende forslag er et kompromis, og at der har været gjort en stor indsats fra mange sider for også at stille Ejerforeningen Willemoesgade 54-56 tilfreds.

Ejerforeningens oprindelige krav om 150 overdækkede cykelparkeringspladser har det imidlertid ikke været muligt at imødekomme under hensyn til øvrige funktioner, der også har skullet indpasses på det meget begrænsede gårdareal.

De nu af ejerforeningen stillede forslag til løsning af foreningens cykelparkeringsbehov har – med undtagelse af 2-etagers cykelparkeringen - været foreslået af forvaltningen og øvrige ejere og beboere under forhandlingerne, men er ikke før nu blevet modtaget positivt af foreningen.

Der henvises i øvrigt til det anførte til brev 2.

 

Bygge- og Teknikforvaltningen finder ikke, at de fremførte ændringsforslag og bemærkninger giver anledning til at ændre forslaget, ud over hvad der er nævnt ovenfor.

 

BILAG VEDLAGT

Forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt

Udsendt med dagsorden til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 7. juni 2000

 

Endvidere vedlagt

Brev af 20. november 2000 fra Bydelsrådet i Indre Østerbro Bydel

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag 1: Brev af 11. oktober 2000 fra Mikkel Rafael Hellberg

Bilag 2: Brev af 20. november 2000 fra Ejerforeningen Willemoesgade 54-56 v/formand Søren Mejrup Jensen m.fl.

Bilag 3: Brev af 21. november 2000 fra Bent Andersen, Willemosgade 54, 2. th.

Bilag 4: Breve af 23. oktober 2000 og 18. november 2000 fra Andelsboligforeningen Classensgade 39-41, Andelsboligforeningen Classensgade 47-49/Livjægergade 25, Andelsboligforeningen Lipkesgade 20-22, Andelsboligforeningen Classensgade 43-45 og Ejerforeningen Classensgade 35-37/Lipkesgade 18

 

Ole Sperling

 

 

Til top