Mødedato: 06.12.2000, kl. 13:30

Evaluering af gennemførelsen af handlingsplanen for Indre Vesterbro

Evaluering af gennemførelsen af handlingsplanen for Indre Vesterbro

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. december 2000

 

 

Sager til drøftelse

 

19. Evaluering af gennemførelsen af handlingsplanen for Indre Vesterbro

 

BTU 569/2000 J.nr. 621.0010/98

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at arbejdet med evaluering af gennemførelsen af handlingsplanen for fornyelsen af Indre Vesterbro iværksættes som nærmere beskrevet

 

RESUME

Der foreslås iværksat en afsluttende evaluering af gennemførelsen af handlingsplanen for fornyelsen af Indre Vesterbro, idet der med udgangen af året forventes at være truffet byfornyelsesbeslutning for samtlige karreer omfattet af handlingsplanen. Gennemførelsen af byfornyelsesarbejderne forventes at være afsluttet i år 2005.

Evalueringsarbejdet foretages af Byfornyelse København og SBS Byfornyelse, idet dog tilrettelæggelsen og udarbejdelsen af afsnit om den sociale udvikling på Vesterbro foretages i samarbejde med de involverede forvaltninger.

Budgettet til evalueringen er aftalt til 2.500.000 kr. ekskl. moms, hvilket svarer til 0,8 promille af den samlede byfornyelsesinvestering i området. Honoraret forudsættes dækket af uforbrugte honorarrammer for de konkrete byfornyelsesbeslutninger.

Det foreslås herudover, at der rettes henvendelse til By- og Boligministeriet om midler til en evaluering ved en ekstern rådgiver af Vesterbros Byfornyelsescenters hidtidige virke.

Arbejdet organiseres ved, at der nedsættes en koordinerings- og styregruppe med repræsentanter fra byfornyelsesselskaberne, Plandirektoratet, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og eventuelt andre relevante forvaltninger. Koordinerings- og styregruppen skal sikre sammenhængen i de planlagte delundersøgelser. Endvidere følges arbejdet af kontaktudvalget for byfornyelsen.

Evalueringsarbejdet forventes afsluttet i løbet af efteråret 2001, således at en rapport kan udsendes i høring i perioden 1. december 2001 til 1. marts 2002, med efterfølgende forelæggelse for Borgerrepræsentationen i juni 2002.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 21. november 1991 (sag 408/91 og 636/91) tiltrådte Borgerrepræsentationen, at den af Byfornyelse København og SBS Byfornyelse udarbejdede handlingsplan "Fornyelse af Indre Vesterbro" kunne lægges til grund for iværksættelse af byfornyelsen på Indre Vesterbro.

Det forudsattes, at Borgerrepræsentationen fik mulighed for på et senere tidspunkt at foretage en evaluering og eventuel korrektion af handlingsplanen som planlægningsgrundlag. Denne evaluering omtales i handlingsplanen side 12 således:

"Hver hovedetape afsluttes med en statusgennemgang for de byfornyede karreer indeholdende en opsamling af de organisatoriske, økonomiske og kvalitetsmæssige erfaringer. Opsamlingen forelægges Borgerrepræsentationen og Centerledelsen med henblik på eventuel beslutning om revision af handlingsplanens retningslinier."

Byfornyelsen i handlingsplanområdet var rent planlægningsmæssigt opdelt i tre hovedetaper, hvor første hovedetape forudsattes at ligge i perioden 1992-94, anden hovedetape i perioden 1994-96, og tredje hovedetape fra 1996-99.

I oktober 1995 udarbejdede byfornyelsesselskaberne et udkast til en rapport om evaluering af det hidtidige arbejde med gennemførelsen af handlingsplanen. Evalueringen omfatter i princippet 1. hovedetape, som vedrører byfornyelsesbeslutninger truffet i perioden 1992-94. Der indgår dog også de nyere erfaringer fra 2. hovedetape samt erfaringerne fra Ydre Vesterbro.

Rapporten blev afleveret til det daværende byfornyelsesudvalg under Borgerrepræsentationen og udsendt i høring til samtlige magistratsafdelinger og til Vesterbro Byfornyelsescenter.

På baggrund af rapporten, de indkomne høringssvar og erfaringsgrundlaget i øvrigt afgav Magistraten den 29. maj 1996 et notat til byfornyelsesudvalget, som efter en længere møderække den 28. januar 1997 afgav en betænkning, som Borgerrepræsentationen tiltrådte den 20. februar 1997 (sag 408/91, 636/91, 547/94, 564/95 og 129/96).

Forvaltningen fandt herefter, at en yderligere evaluering af handlingsplanarbejdet burde afvente, at planlægningen af byfornyelsesbeslutningerne nærmede sig sin afslutning, idet der med de konkrete byfornyelsesbeslutninger løbende er blevet foretaget justeringer i principperne for byfornyelsen.

Den 16. november 2000 (sag 471/2000) traf Borgerrepræsentationen byfornyelsesbeslutning for Reventlowsgade-karreerne, og en indstilling om byfornyelsesbeslutning for Hotel-karreen forventes forelagt forsamlingen i mødet den 7. december 2000. Herefter vil der være truffet beslutning for samtlige karreer omfattet af handlingsplanen. Gennemførelsen af byfornyelsen forventes at være helt afsluttet i 2005.

Forvaltningen finder således, at der nu er grundlag for at igangsætte en afsluttende evaluering af gennemførelsen af handlingsplanen for byfornyelsen af Indre Vesterbro. Evalueringsarbejdet forventes, jf. nedenfor, at kunne afsluttes i midten af 2002, og evalueringen vil således kunne omfatte resultatet af langt de fleste byfornyelsesarbejder, ligesom den vil kunne foregå, mens planlægningsforløb og andre aktiviteter stadig er i frisk erindring hos byfornyelsens parter.

 

Gennemførelsen af en afsluttende evaluering af handlingsplanarbejdet

På forvaltningens foranledning har byfornyelsesselskaberne udarbejdet det som bilag 1 vedlagte udkast til disposition for indholdet af en evalueringsrapport.

 

Indholdet af evalueringen

Ved tilrettelæggelsen af evalueringen er der taget udgangspunkt i, at det er en enestående chance for en samlet vurdering af virkningen af at investere meget store beløb i et afgrænset område, herunder for at få belyst, hvilken indflydelse byfornyelse har for de involverede parter. En væsentlig del er den sociale udvikling på Vesterbro, hvor tilrettelæggelse og udarbejdelse af afsnit herom foretages i samarbejde med de involverede forvaltninger. Den øvrige del af evalueringsarbejdet, der blandt andet belyser planlægningsprocessens forløb samt de konkrete fysiske, økonomiske og praktiske erfaringer omkring byfornyelsen og en række af byfornyelsens øvrige konsekvenser, varetages af Byfornyelse København og SBS Byfornyelse i samarbejde med Plandirektoratet, jf. i øvrigt nedenfor om organiseringen af arbejdet.

 

Vesterbro Byfornyelsescenter

Vesterbro Byfornyelsescenter har som det første center af sin art i landet indtaget en særstilling i byfornyelsesarbejdet på Vesterbro. Driften af centret finansieres via en særlig forsøgsbevilling fra By- og Boligministeriet, der ikke omfatter kommunal medfinansiering. Der er ikke med denne bevilling knyttet krav om evaluering af centrets virke, men forvaltningen finder, at der bør søges merbevilling i ministeriet til at antage et eksternt rådgivningsfirma til at udarbejde en selvstændig rapport om centrets hidtidige virke. Der lægges herved vægt på, at centret hidtil har virket uafhængigt af kommunen og med en formidlende rolle i forhold til kommunen og byfornyelsesselskaberne, og at det derfor heller ikke bør være kommunen eller selskaberne, der gennemfører evalueringen af centret og dets betydning for byfornyelsens hidtidige forløb.

 

Honorar for evalueringen

Byfornyelsesselskaberne har anslået et honorar for evalueringsarbejdet på 2.500.000 kr. ekskl. moms. Honoraret er et maksimumhonorar, der baseres på en opgørelse af timeforbruget, og som i øvrigt også omfatter trykudgifter o. lign. En del af dette honorar afsættes til belysningen af den sociale udvikling på Vesterbro. Det skal drøftes nærmere med de involverede forvaltninger, hvordan denne del af arbejdet skal organiseres samt det konkrete indhold heraf.

Honoraret, der svarer til 0,8 promille af den samlede byfornyelsesinvestering i området, forudsættes dækket af uforbrugte honorarrammer for de konkrete byfornyelsesbeslutninger.

 

Organisering

Der nedsættes en koordinerings- og styregruppe bestående af repræsentanter fra hvert af byfornyelsesselskaberne, Plandirektoratet, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og eventuelt andre relevante forvaltninger.

Som et resultat af det første evalueringsarbejde, blev der nedsat et kontaktudvalg for byfornyelsen, som består af repræsentanter på sagsbehandlerniveau fra relevante afdelinger i kommunen og byfornyelsesselskaberne, Vesterbro Byfornyelsescenter, Repræsentantskabet for Vesterbros Byfornyelse og de tre hidtidige kvarterløftområder.

Udvalgets opgave har været ved regelmæssige møder at opsamle erfaringer, drøfte konkrete forhold og indgå i arbejdet med kvarterplaner. Kontaktudvalget fungerer som et erfaringsopsamlende og formidlende forum for den personkreds, der er involveret i byfornyelsesindsatsen i kommunen med det formål at fremme helhedssynet og koordineringen af tiltagene i lokalområdet, herunder den sociale dimension.

Det vil være naturligt at inddrage kontaktudvalget i evalueringsarbejdet, eventuelt ved at der nedsættes en form for faglig følgegruppe, som udspringer af kontaktudvalget. Dette vil blive drøftet nærmere med kontaktudvalget. Det bliver udvalgets opgave at sikre, at alle relevante synsvinkler er blevet drøftet og belyst, samt at de enkelte emner er fremstillet klart og forståeligt, så den endelige rapport bliver egnet til at sende ud i høring. Selve ansvaret for gennemførelsen af evalueringen ligger dog stadig i koordinerings- og styregruppen.

 

Tidsplan

Udarbejdelsen af en evalueringsrapport forventes at kunne være afsluttet i løbet af efteråret 2001, hvorefter den vil kunne sendes ud i høring i perioden 1. december 2001 til 1. marts 2002. Det forudsættes, at høringen foretages uden forudgående forelæggelse for Bygge- og Teknikudvalget, idet en forudgående behandling vil kunne opfattes som en vedtagelse, der gør høringen til en formalitet. Efter udløbet af høringsperioden vil en indstilling kunne forelægges Borgerrepræsentationen i juni 2002 med henblik på, at de opnåede erfaringer kan inddrages i kommunens videre byfornyelsesbestræbelser.

 

BILAG VEDLAGT

Disposition af 21. november 2000 for evaluering af gennemførelsen af handlingsplanen for fornyelsen af Indre Vesterbro

 

 

Jens Ole Nielsen

 

 

Til top