Mødedato: 06.06.2001, kl. 14:00

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for Magasinkarreen, "Vingårdstræde"

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for Magasinkarreen, "Vingårdstræde"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. juni 2001

 

 

Sager til drøftelse

 

31. Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for Magasinkarreen, "Vingårdstræde"

 

BTU 299/2001 J.nr. 611:236.0001/01

 

 

INDSTILLING

Nærværende redegørelse fremsendes til Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse med henblik på iværksættelse af arbejdet med forslag til lokalplan som muliggør en udbygning af Magasins parkeringshus m.v.

 

RESUME

Magasin Ejendomme A/S har ansøgt om principiel tilladelse til at opføre en overbygning i 12 m højde indeholdende 4 parkeringsdæk på det eksisterende parkeringshus på ejendommen matr.nr. 428 Øster Kvarter, København, der er beliggende på hjørnet af Bremerholm og Vingårdstræde. Tilbygningen skal erstatte parkeringshusets eksisterende overbygning. Det er hensigten, at udbygningen desuden skal gøre det muligt at anvende taget på den eksisterende hjørnebygning mod Bremerholm og Lille Kongensgade til parkering. Det ansøgte projekt vil give en forøgelse af parkeringskapaciteten med ca. 120 pladser fra i dag 225 til 345. Parkeringshuset har i dag en højde på ca. 22 m, hvoraf kun facaden med stålplader op til 15 m's højde og en ca. 3 m høj tilbagetrukket overbygning er synlig fra gadeplan. Herudover er der opført et glastag med en højde på ca. 4 m. Den ansøgte tilbygning vil øge bygningens højde til i alt ca. 27 m.

Den ansøgte udvidelse af parkeringskapaciteten vurderes ikke i sig selv at give anledning til problemer med trafikafviklingen. Det må forventes, at den forøgede kapacitet vil reducere den hidtidige kødannelse ved indkørslen til parkeringshuset og reducere den nuværende cirkulerende, parkeringssøgende trafik.

I forbindelse med projektet til ombygning af Kongens Nytorv vurderer Vej & Park for øjeblikket de trafikale virkninger ved eventuel omlægning af Gothersgade til cykel- og busgade og åbning af Bremerholm for bil- og cykeltrafik i begge retninger. Dette vil formentlig føre til nedlæggelse af et mindre antal parkeringsmuligheder på gadeareal. En udvidelse af Magasins parkeringshus vil mere end kompensere herfor.

Med baggrund i anlæggets størrelse og placering i Indre By, har Økonomiforvaltningen vurderet, at den trafikale belastning i såvel etableringsperioden som den efterfølgende driftsperiode ved udvidelsen af parkeringshuset er omfattet af planlovens regler om VVM-screening, hvilket betyder, at der skal træffes afgørelse af, om anlægget er VVM-pligtigt eller ej. Denne afgørelse træffes af Hovedstadens Udviklingsråd på baggrund af en foreløbig vurdering fra Økonomiforvaltningen. Spørgsmålet om afgørelsen påregnes afklaret i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget.

Den ansøgte forøgelse af parkeringshusets højde som en tilbagetrukket overbygning, i princippet som en forlængelse, af den eksisterende overbygning vil være meget synlig i nærområdet og fra gadeplan vil den især kunne ses fra den sydlige del af Bremerholm og fra Vingårdstræde vest for Bremerholm. Den øgede bygningshøjde skønnes derimod ikke at påvirke byens profil i væsentlig omfang, idet den nye tilbygning ikke er højere en flere af de eksisterende tagopbygninger i Magasinkarreen og i det omliggende kvarter.

På baggrund af ovenstående foreslås det, at et lokalplanarbejde omfattende hele Magasinkarreen igangsættes. Lokalplanarbejdet vil omfatte fastlæggelse af omfanget og udformningen af den ønskede udvidelse af parkeringshuset, på en sådan måde, at dette volumen indpasses i det eksisterende bymiljø på arkitektonisk tilfredsstillende vis. Det vil endvidere være et formål at sikre de bevaringsværdige bygninger i karreen samt omfanget af butiksareal i karreen i overensstemmelse med Tillæg nr. 13 til kommuneplan 1997 og Forslag til Kommuneplan 2001. Lokalplanen vil være i overensstemmelse med den gældende kommuneplan og kommuneplanforslaget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med skrivelser af 31. marts 2000 og senere ansøger Magasin Ejendomme A/S om principiel tilladelse til at udvide det eksisterende parkeringshus på ejendommen matr.nr. 428 Øster Kvarter, København på hjørnet af Bremerholm og Vingårdstræde. Udvidelsen vil medføre, at det samlede antal parkeringspladser øges med 120 fra 225 pladser til 345. Set i forhold til karreens samlede etageareal på ca. 54.900 m² vil udvidelsen svare til at der etableres 1 parkeringsplads pr. 160 m² etageareal.

 

Eksisterende forhold

Ejendommen ligger i den del af Middelalderbyen, hvor der er gennemført betydelige fornyelser af bebyggelsen især i forbindelse med gadegennembrud og udvidelse af Holmens Gade ( nu Bremerholm) samt en forøgelse af Lille Kongens Gades bredde med en arkade. I forbindelse med gennembruddet blev Magasins Torv etableret (bilag 1 og 2 ).

Gennemførelse af det omfattende gadegennembrud efter forslag fra 1930erne medførte nedrivning af flere facadebebyggelser på den pågældende strækning. Den sydvestlige side af Bremerholm præges på den aktuelle strækning især af en række klassicistiske huse, mens den nordøstlige side af gaden alene præges af nyere byggeri (bilag 3). Bremerholm danner således en skillelinie i Middelalderbyen hvor Magasins bygninger – stormagasindelen og parkeringshuset - samt Danske Banks glashuse fremstår med enkelt udformede, modernistiske facader, som samlet danner en homogen væg. I kontrast hertil danner de klassicistiske bygninger på den anden side af gaden et mere levende facadeudtryk, skabt af de mindre bygningsenheder, der markerer sig med springende vinduesbånd og gesimser. De klassicistiske bygninger er opført i 4-5 etager, og de nyere bygninger er overvejende opført med en gesimshøjde t ilpasset hertil. Ekstra etager, som på Magasins bygning – er udført tilbagetrukket fra facadelinien, således at gaderummets dimensioner er fastholdt.

Magasins udvikling i karreen gennem mere end et århundrede har medført en række ny-, om-, og tilbygninger, som har givet karreen en blandet karakter. Hovedbygningen er opført i slutningen af 1800tallet, og den indgår som en af de betydelige monumentale bygninger omkring Kongens Nytorv. På hjørnet af Kongens Nytorv og Lille Kongensgade ligger det fine klassicistisk hus - opført i 1856 - som rummer Restaurant á Porta. Magasins hovedbygning og á Portabygningen er i bydelsatlasset klassificeret med høj bevaringsværdi (2). I Vingårdstræde ligger – ud over parkeringshuset - en række fine klassicistiske bygninger af høj bevaringsværdi (3). Nr. 6, Kong Hans Vingård, der har en historie, som rækker mere end 500 år tilbage i tiden, er fredet. Parkeringshuset, som blev opført i 1968, er beklædt med stålplader, hvor rust har skabet en mørk karakterfuld overflade. I L ille Kongensgade opførte Magasin i 1914 en bygning ved siden af á Portabygningen tilbagetrukket og med samme højde som hovedbygningen. Denne bygning er i dag skjult bag en modernistisk facade svarende til facaden nærmest Bremerholm. På hjørnet Lille Kongensgade /Bremerholm danner den 3 etager høje salgsbygning fra 1959 endevæggen på Magasins Torv.

Bygningerne mod Lille Kongensgade og Bremerholm – både bygningen med salgsarealer og parkeringshuset – fremstår som 3 høje etager med en samlet gesimshøjde på ca. 15 m svarende til Danske Banks 4 etagers glashuse på Bremerholm. Såvel parkeringshuset som Danske Banks glashuse afsluttes med en overbygning trukket tilbage fra facaden. På salgsbygningen er der opført yderligere 3 etager i en overbygning, som giver en samlet bygningshøjde på ca. 25 m. Mod Bremerholm er denne overbygning trukket ca. 11 m tilbage fra facadelinien og mod Lille Kongensgade ca. 5 m. Herudover er der centralt i karreen opført et teknikhus som giver en samlet bygningshøjden til ca. 30 m.

Magasinkarreens bygningsmæssigt sammensatte struktur afspejles i meget varierede tagformer og bygningshøjder. Karreens 5. facade – karreen set ovenfra – fremstår med en blandet karakter, hvor flade tage i forskellige højder brydes af glaspyramider, elevator- og trappetårne samt store ventilationsrør i blank metal.

 

Projekt (bilag 4 - 8)

Det ansøgte projekt har en højde på ca. 12 m og rummer 4 nye parkeringsdæk. Denne overbygning vil erstatte den eksisterende overbygning med glastag, som har en samlet højde på ca. 7 m. Den nye overbygning vil endvidere gøre det muligt at etablere parkering på taget af den eksisterende salgsbygning på hjørnet af Bremerholm og Lille Kongensgade. Overbygningen opføres med skrå ydervægge trukket ca. 1,25 tilbage fra facaderne mod Bremerholm og Vingårdstræde og berører således ikke disse.

Det ansøgte projekt vil øge parkeringshusets bygningshøjde fra i dag ca. 22 m til ca. 27 m, idet der herudover etableres et ca. 1,5 m højt ovenlys på overbygningens vandrette tagflade.

Overbygningen forudsætter ikke ændring af parkeringshusets eksisterende til- og frakørselsforhold.

Det er hensigten at udføre de første 3 m af den nye overbygning med en beklædning af Rheinzink svarende til overbygningen på Danske Banks glashuse. Resten af den skrå flade tænkes udført i klart neutralt glas/alternativt Rheinzink. Overbygningen udføres med fladt tag.

 

Planlægning

I Kommuneplan 1997 og i forslag til Kommuneplan 2001 indgår karreen i et område, som er fastlagt til serviceerhverv (S-område). I lighed med en overvejende del af områderne inden for Voldgaderne er området friholdt for standardiserede rammebestemmelser om maksimal bebyggelsesprocent, etageantal og friarealprocent. Inden for disse områder med betydelige kulturhistoriske værdier og særlige bevaringshensyn stilles ekstraordinære krav til den arkitektoniske udformning, og der skal ved nybyggeri, ombygninger og nedrivninger udarbejdes lokalplaner med en bebyggelsesplan, hvori indgår fredet og bevaringsværdig bebyggelse samt detaljerede retningslinier for bebyggelsens ydre fremtræden.

Gennemførelse af den ansøgte udvidelse forudsætter således, at der udarbejdes en lokalplan med bestemmelser, som sikrer den nødvendige arkitektoniske kvalitet med hensyn til udformning og materialevalg.

I Tillæg nr. 13 til Kommuneplan 1997 og i Forslag til Kommuneplan 2001 fastlægges det endvidere, at butiksarealer på over 500 m² skal fastholdes til butiksformål i det regionale centerområde i city, som omfatter det aktuelle område. Det samlede etageareal til butiksformål i dette centerområde må ikke øges.

Af kommuneplanforslaget fremgår endvidere, at den samlede parkeringskapacitet i Indre By ikke må forøges. Parkeringsmulighederne på gadeareal kan derimod indskrænkes til fordel for P-pladser i konstruktion, fortrinsvis i parkeringskældre. Parkeringsanlæggene, som fortrinsvis tænkes privat finansierede, tilknyttes det eksisterende parkeringshenvisningssystem. Parkeringen i Indre By forbeholdes varelevering, kundeparkering og andre besøgende.

 

Trafikforhold

Den ansøgte udvidelse af parkeringskapaciteten med 120 parkeringspladser vil isoleret set give anledning til en øget trafik på skønsmæssigt 500 bilture på et hverdagsdøgn. En sådan øgning vil ikke i sig selv give anledning til problemer med trafikafviklingen. Den kø, der af og til opstår ved indkørslen til parkeringshuset, når alle pladser er besat, må forventes at forekomme sjældnere ved et udvidet parkeringshus. Ligeledes må der forventes et mindre omfang af cirkulerende, parkeringssøgende trafik, da sandsynligheden for at finde en ledig plads i et udvidet parkeringshus vil være større end i dag.

I forbindelse med projektet til ombygning af Kongens Nytorv er Vej & Park i gang med at foretage en trafikal vurdering af et forslag, som indebærer at Gothersgade omlægges til cykel- og busgade, mens Bremerholm åbnes for bil- og cykeltrafik i begge retninger. Dette vil formentlig føre til nedlæggelse af et mindre antal parkeringsmuligheder på gadeareal, som en udvidelse af Magasins parkeringshus fuldt ud vil kompensere for.

Med baggrund i anlæggets størrelse og placering i Indre By, har Økonomiforvaltningen vurderet, at den trafikale belastning i såvel etableringsperioden som den efterfølgende driftsperiode ved udvidelsen af parkeringshuset er omfattet af planlovens regler om VVM-screening, hvilket betyder, at der skal træffes afgørelse af, om anlægget er VVM-pligtigt eller ej. Denne afgørelse træffes af Hovedstadens Udviklingsråd på baggrund af en foreløbig vurdering fra Økonomiforvaltningen. Spørgsmålet om afgørelsen påregnes afklaret i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget.

 

Vurdering

Uanset forøgelsen af parkeringshuset højde fra 22 til 27 m vurderes denne uden betydning for byens profil, der i Indre By er præget af stærkt varierede tagformer af tagopbygninger samt tårne og spir og endnu højere, markante bygninger.

Den ansøgte tilbygning vil imidlertid være synlig i gadeplan fra Vingårdstræde og fra Bremerholm set i retningen fra Holmens Kanal og fra de umiddelbare omgivelser. Det er derfor af stor betydning, at der sikres en god arkitektonisk løsning. Det må således forudsættes, at tilbygningen udføres i princippet med den enkle form, som er angivet i det fremsendte skitseprojekt, og i materialer, som ikke med spejlinger eller på anden måde vil virke dominerende i området. De i ansøgningen nævnte og på bilag 5 viste skrå glasflader skønnes ikke med hensyn til materialekarakter at kunne opfylde disse krav.

En arkitektonisk god løsning er således en forudsætning for projektet. Da den forøgede kapacitet i parkeringshuset vil ikke medføre trafikale forringelser i området og da overbygningen desuden vil medføre en opretholdelse af områdets parkeringskapacitet efter en eventuel trafikomlægning anbefaler forvaltningen, at der igangsættes et lokalplanarbejde som omfatter Magasinkarreen.

 

Forslag til lokalplan

Det er lokalplanens formål at muliggøre den ønskede udvidelse af det eksisterende parkeringshus. Det er endvidere formålet at sikre anvendelsen til butik i det eksisterende omfang. Endelig er det formålet at sikre de bevaringsværdige bygninger i karreen.

Lokalplanområdet vil omfatte ejendommen matr.nr. 428 Øster Kvarter, København, som omfatter hele karren, jf. bilag 8.

Området fastlægges til serviceerhverv. Butiksarealet skal opretholdes i et omfang svarende til det nuværende, og den ansøgte tilbygning skal – som parkeringshuset i øvrigt – alene anvendes til parkering. Lokalplanen vil ikke indeholde yderligere krav til parkering.

Lokalplanen skal endvidere indeholde bestemmelser, som fastlægger den maksimale bygningshøjde ved opførelse af de nye etager på parkeringshuset, samt sikre, at tilbygningen udformes således, at parkeringshuset fortsat kan indgå som en harmonisk del af den modernistiske facaderække som dannes af den øvrige del af Magasinbebyggelsen og Danske Banks glashuse. Lokalplanen vil ikke muliggøre yderligere udbygning med etageareal, med mindre dette kan gennemføres inden for det eksisterende bygningsvolumen.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Luftfoto af området
  2. Lokalplanområdets placering
  3. Fotos af facader fra Bremerholm
  4. Facader af parkeringshus mod Bremerholm og Vingårdstræde med ny tilbygning
  5. Fotos af parkeringshus set fra Bremerholm og Vingårdstræde med ny tilbygning indtegnet
  6. Foto af parkeringshus set fra Nikolaj Kirkes tårn med og uden ny tilbygning indtegnet.
  7. Foto af parkeringshus set fra Rundetårn med og uden ny tilbygning indtegnet.
  8. Lokalplanområdet

 

 

Jens Ole Nielsen

 

 

Til top