Redegørelse for udarbejdelse af forslag til lokalplan for området begrænset af Universitetsparken, Nørre Allé, Tagensvej og Jagtvej, "Universitetsparken"
Redegørelse for udarbejdelse af forslag til lokalplan for området begrænset af Universitetsparken, Nørre Allé, Tagensvej og Jagtvej, "Universitetsparken"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 6. juni 2001
Sager til drøftelse
30. Redegørelse for udarbejdelse af forslag til lokalplan for området begrænset af Universitetsparken, Nørre Allé, Tagensvej og Jagtvej, "Universitetsparken"
BTU 297/2001 J.nr. 611:218.0001/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen fremsender nærværende redegørelse til Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse med henblik på, at der udarbejdes et lokalplanforslag, som bl.a. muliggør etablering af et bioteknologisk Forskningscenter for ovennævnte område i bydelen Indre Østerbro.
RESUME
I mødet den 4. oktober 2000 tog Bygge- og Teknikudvalget et notat af 26. september 2000 fra Plandirektoratet vedrørende lokalplan for Bioteknologisk Forskningscenter til efterretning (BTU 442/2000). Notatet fremsendtes for at orientere om, at Plandirektoratet havde bistået Forskningsministeriets (nu Undervisningsministeriets) Byggedirektorat med udarbejdelsen af et program for en arkitektkonkurrence vedrørende et bioteknologisk forskningscenter inden for det ovennævnte område. Som det fremgår af notatet havde Plandirektoratet til brug for konkurrenceprogrammet beskrevet de overordnede lokalplanmæssige retningslinier for bebyggelsens omfang, placering og udformning. Konkurrencen omhandlede to byggefelter i lokalplanområdets sydvestlige del, ved henholdsvis Tagensvej og Jagtvej. For de to byggefelter beskriver notatet de proportioner og den øvrige ydre fremtræden, som bør præge nybyggeriet, når der skal tages forn&os lash;dent hensyn til både gadebilleder, den omgivende bebyggelse i området og karreens store, centrale grønning. Desuden omhandler notatet den kommende lokalplans friareal- og parkeringskrav. Endelig anføres det, at det anses for højst ønskværdigt, at der i forbindelse med det kommende universitetsbyggeri udarbejdes en samlet plan for den fremtidige udformning af den centrale grønning, der fremover også vil omfatte idrætspladsen.
Den 31. januar 2001 offentliggjorde Undervisningsministeriets Byggedirektorat resultatet af arkitektkonkurrencen for det nye såkaldte biocenter i Universitetsparken. Vinderprojektet, der er udarbejdet af KHR AS arkitekter, ses indtegnet blandt områdets eksisterende bebyggelse på vedlagte bilag 3, mens bilag 4 viser modelfoto af lokalplanområdet med vinderprojektet indsat. Fuldt udbygget rummer centret i alt ca. 60.000 m² etageareal, eksklusive kældre. Efterfølgende er der fra arkitektfirmaet arbejdet med tilretninger af projektet, bl.a. som følge af bemærkninger i dommerkomiteens betænkning. Samtidig har David Bretton-Meyers Tegnestue vurderet fremtidige byggeønsker og -muligheder indenfor den øvrige af Københavns Universitet benyttede del af lokalplanområdet, mens Ginman - Harboe - Borup Landskabsarkitekter har påbegyndt en vurdering af muligheden for en samlet planlægning af hele områdets friarealer, heru nder specielt den centrale grønning. Begge de nævnte undersøgelser er iværksat af Undervisningsministeriets Byggedirektorat. Det foreløbige resultat af de ovenfor nævnte tre arkitektfirmaers arbejde er blevet præsenteret for Plan & Arkitektur ultimo april d.å, hvorefter et samarbejde med arkitektfirmaerne er indledt med henblik på en projektudvikling, der skal bringe projekter/planer i overensstemmelse med de intentioner og bestemmelser, der tænkes formuleret i lokalplanen for området.
Den kommende lokalplan vil muliggøre opførelse af vinderprojektet med visse modifikationer. Projektet bliver bl.a. bearbejdet for så vidt angår facadeudformning. Mod Tagensvej og mod den store plads op mod det gamle Militærhospital ændres bygningerne således, at gesimshøjden mod vejen og mod pladsen vil fremstå lavere end i det nuværende projekt. Lokalplanen vil fastlægge, hvilke bygninger og bebyggelsesmæssige sammenhænge, der anses for bevaringsværdige. Under hensyntagen hertil vil der blive formuleret principper for omfang og udformning af om- og tilbygning til den eksisterende bebyggelse.
Under den pågående projektudvikling og senere formulering af lokalplanbestemmelser er det et overordnet mål at forbedre parkeringsforholdene inden for området. Parkeringspladser – og adgangsvejene hertil – vil blive foreslået placeret i og umiddelbart op ad den tæt bebyggede zone langs områdets rand, mens grønningen forbeholdes rekreative formål og idrætsudøvelse.
Projektet overholder rammebestemmelserne i kommuneplanforslag 2001. Lokalplanen udarbejdes derfor under forudsætning af, at kommuneplanforslaget vedtages for så vidt angår det aktuelle område.
Områdets nuværende udseende og dets nærmeste omgivelser fremgår af vedlagte bilag 1, 2 og 6 henholdsvis luftfoto og oversigtsplaner.
Det tilstræbes, at et forslag til lokalplan vil kunne forelægges Bygge- og Teknikudvalget snarest muligt efter sommerferien.
Den planlægte bebyggelse har en særlig karakter med bl.a. laboratorier, dyrestalde og dyrkningsrum. Det vil derfor ved fremsendelse af nærværende redegørelsesnotat til Økonomiforvaltningen blive vurderet, om bebyggelsen - eller dele heraf - er omfattet af planlovens regler om VVM-screening.
SAGSBESKRIVELSE
Forskningsministeriets (nu Undervisningsministeriets) Byggedirektoratet indbød i september 2000 til en projektkonkurrence om forslag til det såkaldte biocenter, placeret på 2 områder i Universitetsparken ved henholdsvis Tagensvej og Jagtvej. Biocentret består af fire selvstændige, men tæt samarbejdende enheder:
- En ny bioteknologisk forskningsenhed, Biotech Research & Innovation Center (BRIC). Etableres organisatorisk som en særlig enhed ved Københavns Universitet, men med selvstændig ledelse og bestyrelse.
- Københavns Universitets Molekylærbiologisk Institut. Et universitetsinstitut under Det naturvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet med undervisnings- og forskningsopgaver i henhold til universitetsloven.
- Hovedstadens Sygehusfællesskabs (H:S´) eksperimentelle forskningsenheder, Finsenlaboratoriet og Bartholin Instituttet. Finsenlaboratoriet har i dag til huse på det tidligere Finsensinstitut på Strandboulevarden, Bartholin Instituttet ligger i det tidligere Københavns Kommunehospital. Begge institutioner har sideløbende med forskningen undervisningsopgaver ved Det sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
- Bioteknologisk Forskerpark. Denne etableres som en kommerciel, selvstændig enhed med egen ledelse på Tagensvejområdet. Forskerparken skal kunne tilbyde attraktive lejemål, faciliteter og serviceydelser til forskere og studerende, der ønsker at afprøve deres ideer kommercielt, nyetablerede iværksættere samt etablerede virksomheder for gennemførelse af udviklingsaktiviteter. Erhvervsministeriet påregner at udbyde opgaven med etablering og drift af forskerparken medio juni d.å.
Undervisningsministeriets Byggedirektorat har ved brev af 1. februar 2001 til Plandirektoratet meddelt, at den afholdte arkitektkonkurrence om det forannævnte biocenter i Universitetsparken er afsluttet. Byggedirektoratet anmodede derfor om, at lokalplanarbejdet påbegyndtes i dette forår med henblik på, at byggeriet skal kunne påbegyndes medio 2002.
Plan & Arkitektur har fra starten (i 1999) været inddraget i drøftelserne om det nye forskningscenter. Den planlagte bebyggelse, der efter fuld udbygning vil rumme ca. 60.000 m² etageareal, vil være lokalplanpligtig, og lokalplanen vil komme til at omfatte ikke blot de aktuelle byggefelter, men hele Universitetsparkområdet mellem vejen Universitetsparken og Tagensvej. Som ovenfor nævnt har Plan & Arkitektur medvirket til formuleringen af arkitektkonkurrencens program ved at beskrive de overordnede retningslinier for ny bebyggelse inden for de af konkurrencen omfattede byggefelter.
Efter konkurrencens afholdelse har Plan & Arkitektur indledt drøftelser med henblik på projektudvikling, dels med vinderprojektets arkitekter, dels med to arkitektfirmaer, som på Undervisningsministeriets Byggedirektorats foranledning henholdsvis kortlægger yderligere byggemuligheder i lokalplanområdet uden for de aktuelle byggefelter og tilvejebringer en samlet plan for hele lokalplanområdets ubebyggede arealer, med hensyn til både rekreative muligheder og placering af bil- og cykelparkering.
Planlægning
Lokalplan, "Danmarks Farmaceutiske Højskole"
Området nord for det aktuelle lokalplanområde - mellem vejen Universitetsparken og Egmont Kollegiet - omfattes som vist på bilag 5 af lokalplan nr. 289 "Danmarks Farmaceutiske Højskole", bekendtgjort den 4. december 1997. Formålet med lokalplan nr. 289 er - foruden at muliggøre den nu opførte laboratoriebygning langs Jagtvej - at sikre, at de bebyggelsesmæssige og arkitektoniske kvaliteter og helheder, der har ligget til grund for udbygningen af Universitetsparkområdet, fastholdes. Bl.a. lægges stor vægt på hensynet til den gennemgående grønning mellem bebyggelserne.
Kommuneplanlægning
I såvel den gældende Kommuneplan 1997 som det offentliggjorte forslag til Kommuneplan 2001 er området mellem Universitetsparken, Nørre Allé, Tagensvej og Jagtvej fastlagt til offentlige formål samt private institutioner m.v. af almen karakter, som naturligt kan indpasses i det pågældende område. Området anvendes til institutioner og andre sociale formål, skoler og andre uddannelsesformål, sportsanlæg, hospitaler og andre sundhedsmæssige formål, miljømæssige servicefunktioner, kulturelle formål, ældreboliger, kollegier samt administration.
Inden for hele lokalplanområdet gælder i henhold til forslaget til Kommuneplan 2001 en maksimal bygningshøjde på 24 m, men forskellige maksimale bebyggelsesprocenter: Ejendommen matr.nr. 2579 Udenbys Klædebo Kvarter, København, der rummer August Krogh Instituttet, H.C. Ørsted Instituttet m.m., er fastlagt med en maksimal bebyggelsesprocent på 130 (O4-område). Området syd herfor, med bl.a. de aktuelle byggeområder, foreslås i den kommende kommuneplan fastlagt med en maksimal bebyggelseprocent på 150 (O5-område). Som det fremgår af bilag 5 er grænsedragningen mellem O4- og O5-området i forslaget til Kommuneplan 2001 ændret i forhold til den nugældende i Kommuneplan 1997. Lokalplanen vil blive udarbejdet i overensstemmelse med de nye rammebestemmelser i Kommuneplan 2001. Det betyder formelt set, at såfremt den omhandlede lokalplan skal bekendtgøres før den nye kommuneplan, m å der udarbejdes et tillæg til Kommuneplan 1997, gældende frem til det tidspunkt, hvor Kommuneplan 2001 er blevet bekendtgjort.
Lokalplanområdet
De aktuelle, omfattende planer for nybebyggelse til biocenter, hvorom arkitektkonkurrence har været afholdt, vedrører kun arealer i den sydvestlige del af området mellem Universitetsparken, Nørre Allé, Tagensvej og Jagtvej. Lokalplanområdet omfatter imidlertid hele karreen og har til formål at fastsætte bestemmelser, der både hvad angår bebyggelse og friarealer kan styrke helheden og sammenhængen i området.
Grundet den planlagte bebyggelses særlige karakter (laboratorier, dyrestalde, dyrkningsrum m.m.) vil man anmode Økonomiforvaltningen om, at det vurderes, om bebyggelsen, eller dele heraf, er omfattet af planlovens regler om VVM-screening. Er det tilfældet, skal der træffes afgørelse af, om bebyggelsen er VVM-pligtig eller ej. Denne afgørelse træffes af Hovedstadens Udviklingsråd på baggrund af en foreløbig vurdering fra Økonomiforvaltningen. Spørgsmålet herom påregnes afklaret i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget.
Eksisterende forhold (bilag 1 og 6)
Områdets ældste bebyggelse er det tidligere Militærhospital, hvis rødstensbebyggelse, opført 1918-28, udgør en markant enklave ved Tagensvej. Arkitektkonkurrencens Tagensvejområde udgjorde oprindelig en del af Militærhospitalet og rummer endnu nogle få 1-etages gulstensbygninger med skifertag, som hører til det i 1901-02 opførte epidemihospital, der blev indkorporeret i Militærhospitalet. Mellem rødstensbebyggelsen og den centrale grønning opførtes i slutningen af 1950érne en 6-7 etagers høj behandlings- og sengebygning, i dag kaldet TTA-bygningen. Rødstensbebyggelsen og TTA-bygningen blev senere en del af Rigshospitalet og ejes i dag af Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S).
Mod Nørre Allé udgøres den ældste bebyggelse af boldklubben AB´s tidligere klubhus, der er en mindre træbygning i 2 etager fra 1920érne, samt Danmarks Højskole for Legemsøvelsers 1-3 etager høje bygningsanlæg ved Nørre Allé, opført 1923. Universitetsbiblioteket (Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek) ved hjørnet af Nørre Allé og Jagtvej og Zoologisk Institut vest herfor er opført i sidste halvdel af 1930érne, biblioteket er senere udvidet. Den 7 etager høje kollegiebebyggelse ved hjørnet af Tagensvej og Jagtvej er taget i brug i 197Bebyggelserne nord for idrætspladsen overholder - sammen med bebyggelsen nord for vejen Universitetsparken - alle Kgl. Bygningsinspektør Kaj Gottlobs bebyggelsesplan og formulerede principper for samspillet mellem bebyggelserne og den centrale grønning. Bebyggelsen i området nord for idrætspladse n er opført fra slutningen af 1930érne til omkring 1970.
Bevaringsinteresser
En række af områdets enkeltbygninger er i "Bydelsatlas Østerbro" (1992) vurderet til høj bevaringsværdi (skalatrin 1-3) og skalatrin 4 inden for middel bevaringsværdi. Disse bevaringsværdige bygninger er markeret på bilag 6. Herudover er der i den nord for idrætspladsen liggende del af området bebyggelser, der indgår i bevaringsværdige sammenhænge, fordi de trods forskellige af udseende underordner sig den plan og de principper, som arkitekt Kaj Gottlob fastlagde for denne del af området.
Arkitektkonkurrencens vinderprojekt
KHRAS arkitekter har udført vinderprojektet, som ses på bilag 3 og 4. Vinderprojektet omfatter en helhedsplan for biocentret. Centrets 1. etape og udvidelsesmulighed samt forskerparken ligger i området ved Tagensvej. Senere udviklingsmuligheder for biocentret ligger i området ved Jagtvej. Helhedsplanen rummer i alt ca. 60.000 m² nybyggeri (eksklusive kældre) fordelt med ca. 35.000 m² på et ca. 23.000 m² stort areal ved Tagensvej og ca. 25.000 m² på et ca. 16.000 m² stort areal ved Jagtvej. 1. etape af biocentret rummer nybyggeri på ca. 20.000 m² etageareal (eksklusive kældre) samt ombygning af to etager, svarende til ca. 4.000 m², i den af H:S ejede TTA-bygning. Bioteknologisk Forskerpark vil få et etageareal på ca. 10.000 m².
Projektet består for Tagensvejområdets vedkommende af en længebebyggelse i flugt med TTA-bygningen og sammenbygget med én af de to U-formede bebyggelser, som i øvrigt udgør dette områdes bebyggelse. Den sydligste af disse, nærmest Tagensvej, indeholder Bioteknologisk Forskerpark. Foran bebyggelsens facade mod grønningen, placeret på selve det åbne areal, er lagt en bygning, der skal rumme kantine og auditorium. De nye bygninger er trukket tilbage fra det tidligere Militærhospitals vestfløj, hvorved der dannes en stor plads, hvorfra der er hovedindgang til bebyggelsen. Pladsen beplantes med træer og indrettes til parkering for ca. 175 biler.
Bygningshøjden i Tagensvejområdet er generelt godt 20 m, hvortil kommer en tekniketage på de fløje, der rummer laboratorier. Højden af kantine-/auditoriebygningen er endnu ikke fastsat men søges - bl.a. gennem delvis nedgravning - gjort så beskeden som muligt. Det gøres dels af hensyn til det åbne, grønne område, hvori bygningen er placeret, dels for ikke at hindre udsigten fra den bagvedliggende bebyggelse til grønningen. Etageareal og udformning af kantine- /auditoriebygning kendes ikke på nuværende tidspunkt, hvorfor den på tegning og model viste udstrækning og form skal opfattes som en signatur.
Bebyggelsen i Jagtvejsområdet repræsenterer den seneste udbygningsetape af det store forskningscenter. Bygningshøjden er mod Jagtvej ca. 17,3 m, hvortil kommer en godt 2 m høj tekniketage (over tværfløjene). Terrænet falder fra Jagtvej mod grønningen således, at bygningshøjden mod denne er ca. 18,8 m.
For begge områder gælder, at bebyggelsens nord- og østfacader er i glas, mens syd- og vestfacaderne er beklædt med natursten (Travertin).
Den centrale grønning
I overensstemmelse med konkurrencens program har KHRAS arkitekter overvejet en fremtidig, ændret udformning af områdets grønning. Det foreslås, at den nuværende parkeringsplads nord for idrætspladsen fjernes, og at dele af bevoksningen udtyndes, så parkområdets udstrækning fra syd til nord understreges. Skulpturer og bygninger foreslås forbundet af stier, der løber hen over grønningen. Det findes i øvrigt væsentligt, at idrætspladsen til trods for dens særlige anvendelse kommer til at fremtræde som en integreret del af grønningen.
Parkering
Tagensvejområdet kan, beregnet ud fra sin arealstørrelse, teoretisk set rumme ca. 35.000 m² etageareal. I dette område tænkes anlagt ca. 175 parkeringspladser. Der er ikke redegjort for, hvorledes parkeringspladser hørende til den senere udbygning i Jagtvejsområdet tænkes etableret. KHRAS arkitekter foreslår, at der fastsættes en lavere dækning end de normale 1 vognplads pr. 100 m² etageareal for de dele af etagearealet, der anvendes til specielle funktioner såsom depot- og lagerrum samt særlige laboratorier, som ikke rummer faste arbejdspladser. Der foreslås på den baggrund et generelt parkeringskrav for lokalplanområdet på 1 plads pr. 200 m² etageareal.
Fremtidige udbygningsmuligheder uden for konkurrenceområdet
Som nævnt omfatter lokalplanområdet hele den sydlige del af Universitetsparken. Meningen hermed er, at der på den givne foranledning skal tilvejebringes bebyggelses- og friarealmæssige retningslinier ikke blot for det aktuelle konkurrenceområde, men for hele karreen, så den størst mulige grad af helhed og sammenhæng kan opnås. I den forbindelse tilstræbes det dels at skabe den bedst mulige sammenhæng mellem den planlagte, store bygningsudvidelse og resten af området, dels at formulere principper, hvorefter de uomgængelige ønsker vedrørende om- og tilbygninger, som jævnligt forekommer, kan ske med respekt for de eksisterende bygninger og områdets helhed.
For at tilvejebringe et grundlag for at fastlægge omfang og principper for bygningsomdannelser/-udvidelser for Universitets ejendomme, har David Bretton-Meyers Tegnestue gennemgået områdets bebyggelse. Resultatet heraf - omfattende udvidelsesmuligheder på i alt ca. 9.500 m² etageareal - drøftes p.t. mellem Tegnestuen og forvaltningen. Også den af H:S og andre ejede del af lokalplanområdet vil blive gennemgået for mulige udvidelsesbehov.
Samlet planlægning af områdets ubebyggede arealer
Som tidligere nævnt har Ginman - Harboe - Borup Landskabsarkitekter påbegyndt arbejdet med en samlet planlægning af områdets ubebyggede arealer både hvad angår beplantning, rekreative muligheder, idrætsaktiviteter hørende til Danmarks Højskole for Legemsøvelser og placering af cykel- og bilparkering. Arbejdet udføres med udgangspunkt i de under afsnittet om arkitektkonkurrencens vinderprojekt beskrevne retningslinier for grønningen.
Vurdering
Bygge- og Teknikforvaltningen finder, at det bearbejdede projekt rummer en række kvaliteter, som vil medvirke til at færdiggøre Universitetsparkens bebyggelse i overensstemmelse med de oprindeligt af arkitekt Kaj Gottlob formulerede principper.
Biocentret færdiggør sammen med TTA-bygningen den vægdannelse, som afslutter det grønne rum mod syd. Bygningens placering og højde relaterer sig på en god måde til TTA-bygningen, og facadeudformningen mod parken, som i projektet er udformet som en let glasfacade, vil på en fin måde kunne supplere den mere ordinære facade på TTA-bygningen. Placeringen af auditoriebygningen i parken forudsætter, at højden af denne gøres mindst mulig, samt at den i udstrækning begrænses som vist i det reviderede forslag. Det vil være en kvalitet, hvis bygningen får en mere fri og ikke retningsbestemt form, som understreger bygningens skulpturelle karakter i det grønne. Den foreslåede bygningshøjde mod Tagensvej, 20 m eksklusive tekniketage, er for høj i forhold til den kun ca. 14 m høje bibeholdte REVA-bygning. Højden bør reduceres således, at gesimshøjd en bringes ned på ca. 16 m, eventuelt udført ved en opbrydning af facaden i et fremskudt parti med gesimshøjde på ca. 16 m og et tilbageliggende parti i den foreslåede højde på ca. 20 m. Samme højdeforhold bør der være i den del af bebyggelsen, som vender mod den centrale plads. Derved opstår en bedre relation mellem nybyggeriet, REVA-bygningen og Militærhospitalsfløjen, som tilsammen udgør indramningen af pladsen. Det skal i den forbindelse bemærkes, at en enkelt bevaringsværdig bygning, se bilag 6, forudsættes nedrevet. Bygningen er i Bydelsatlas Østerbro klassificeret i kategori 4 og er en del af det oprindelige epidemihospital, hvoraf hovedparten allerede er nedrevet.
Nybyggeriet i Jagtvejsområdet må ses i relation til den eksisterende bebyggelse, som ligger langs Jagtvej. Projektets form, dimensionering og placering mod Jagtvej forekommer veldisponeret. Mod grønningen forekommer understregningen af gavlmotivet i bebyggelsen langs Jagtvej derimod mindre overbevisende i relation til facademotivet på nabobebyggelserne. En eventuel udfyldning af åbningen mellem de to fløje i hver af de U-formede bebyggelser med eksempelvis et glasatrium vil understrege facadevirkningen samtidig med, at bygningernes anvendelsesmuligheder og driftsøkonomi formentlig forbedres.
I den videre bearbejdning af det samlede projekt indgår en raffinering af facaderne med henblik på at give det arkitektoniske formsprog, herunder materialer, farver, proportioner m.v., et varieret men dog fælles overordnet præg, samstemmende med Universitetsparkens tidlige lyse bebyggelser.
De fremlagte tanker om den fremtidige udformning af grønningen som én sammenhængende flade, er i overensstemmelse med forvaltningens ønsker.
KHRAS arkitekter har som nævnt foreslået en reduktion af det sædvanlige parkeringskrav på 1 plads pr. 100 m² etageareal.
Herudover har Undervisningsministeriets Byggedirektorat fremført, at biocentret rummer særlige arealekstensive arbejdspladser, idet forskere normalt skal råde over såvel en laboratoriearbejdsplads som et kontor. Derved vil forbruget af etageareal pr. beskæftiget være relativt højere end i andre typer universitetsbygninger, hvilket Byggedirektoratet finder yderligere begrunder en lempelse af parkeringskravet.
Spørgsmålet om reduktion af parkeringskravet blev behandlet i forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af forslaget til lokalplan for "Danmarks Farmaceutiske Højskole" i mødet den 10. april 1997 (BR 234/97). Der er her tale om en laboratoriebygning af tilsvarende art som de planlagte i biocentret. Universitetet ønskede at reducere antallet af parkeringspladser i forbindelse med byggeriets ibrugtagning, men var indstillet på, at kravet i lokalplanen om 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal blev opretholdt. Borgerrepræsentationen tiltrådte udvalgsbetænkningen fra Byplan- og Trafikudvalget, hvori udvalgets flertal udtrykte stor betænkelighed ved en reduceret parkeringsdækning og fandt, at en reduktion ville indebære risiko for intensivering af gadeparkeringen i området. I forbindelse med det nu færdiggjorte nybyggeri er der således sikret de fornødne parkeringspladser i overensstem melse med lokalplanen.
På den baggrund finder forvaltningen, at lokalplanen bør gennemføres med sædvanligt krav om 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal. Dette skal yderligere ses i lyset af, at der i mellemtiden er indført parkeringsrestriktioner på gadeareal i Brokvartererne. Det bør dog i forbindelse med den konkrete udformning af lokalplanbestemmelsen overvejes at medtage tilsvarende bestemmelse som i Universitetslokalplanen "Ørestad Nord", hvor parkeringskravet er lempet for så vidt angår etageareal til lager- og arkivfunktioner.
For så vidt angår det nuværende parkeringsareal i Jagtvejsområdet med 350 pladser skal bemærkes, at disse pladser er etableret i tilknytning til den nuværende universitetsbebyggelse. I forbindelse med et nybyggeri på dette sted, vil disse pladser skulle erstattes inden for området. Dette vil kunne lade sig gøre ved, at disse pladser indarbejdes i en samlet parkeringsløsning i forbindelse med udbygningen af denne del af biocentret, eventuelt ved etablering af parkeringskælder under Jagtvejsområdet.
Lokalplanforslaget
Lokalplanen vil i overensstemmelse med kommuneplanlægningen og i lighed med lokalplan nr. 289 fastlægge området til offentlige formål, såsom universitet, andre højere læreanstalter m.v.
I overensstemmelse med rammerne i forslaget til Kommuneplan 2001 vil lokalplanen fastlægge den sydlige del af området med maksimal bebyggelsesprocent 150 og den nordlige del med 130.
Lokalplanen vil muliggøre opførelse af det foreslåede biocenter med de under afsnittet "Vurdering" nævnte justeringer, herunder angående facadehøjder m.v. Der vil blive medtaget bestemmelser, som sikrer en høj arkitektonisk standard, som forudsat i konkurrencen, og bestemmelserne vil tillige sigte mod opretholdelse af et helhedspræg i områdets bebyggelse.
I lokalplanen vil både enkeltbygninger og bebyggelsesmæssige sammenhænge blive fastlagt som bevaringsværdige således, at det kræver dispensation fra lokalplanen at ændre de pågældende bygninger/sammenhænge. Principperne for om- og tilbygninger af både bevaringsværdig bebyggelse og bebyggelse i øvrigt vil blive beskrevet med hensyn til omfang og ydre fremtræden.
Friarealet vil blive fastsat til mindst 15 pct. af etagearealet, og bestemmelser angående den centrale grønning skal sikre, at den kommer til at fremtræde som ét stort, sammenhængende parkområde.
Endvidere foreskrives, at arealer foran tilbagerykkede bygninger langs de omgivende veje skal anlægges som beplantede rabatter for at mildne indtrykket af de ofte meget store bygningsmassiver. Visuelle forbindelser - "kig" - mellem grønningen og vejene uden for lokalplanområdet vil blive prioriteret og sikret i lokalplanen. For den tæt bebyggede zone, der omkranser grønningen, vil lokalplanens bestemmelser opfordre til, at friarealerne, der specielt ved Tagensvej ofte er adskilt ved plankeværker og lignende, sammenlægges.
Parkeringsdækningen vil blive fastsat til 1 plads pr. 100 m² etageareal, eventuelt med en lempelse for etagearealer til lager- og arkivfunktioner. Herudover vil der blive krævet etablering af cykelparkering i fornødent omfang, d.v.s. med det største antal, hvor der er tale om bygninger til undervisningsbrug.
BILAG VEDLAGT
- Luftfoto af lokalplanområdet og dets omgivelser
- Oversigtsplan over lokalplanområdet og dets omgivelser
- Arkitektkonkurrencens vinderprojekt, plantegning
- Arkitektkonkurrencens vinderprojekt, modelfoto
- Tegning fra lokalplan nr. 289 samt rammer for lokalplanlægning i henholdsvis Kommuneplan 1997 og Kommuneplan 2001
- Rekognosceringsplan med angivelse af bevaringsværdig bebyggelse.
Jens Ole Nielsen