Hastighedsplan, demonstrationsprojekt i Valby
Hastighedsplan, demonstrationsprojekt i Valby
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 6. juni 2001
Sager til beslutning
17. Hastighedsplan, demonstrationsprojekt i Valby
BTU 292/2001 J.nr. 0421.0001/95
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at forslag til demonstrationsprojekt for implementering af Hastighedsplanen i en del af Valby gennemføres
RESUME
Formålet med demonstrationsprojektet er at vise, hvordan det er muligt at etablere 40 km/t zoner i boligområder samt indrette vejene, så bilisterne overholder de eksisterende hastighedsgrænser.
I demonstrationsområdet indgår to boligområder, hvor hastighedsgrænsen sænkes til 40 km/t samt tre veje, hvor vejenes udseende ændres således at bilisterne naturligt overholder den eksisterende hastighedsgrænse på 50 km/t.
I boligområderne etableres hovedsagelig skiltning af 40 km/t hastighedszone - et enkelt sted suppleret med en fysisk foranstaltning.
På de tre veje (Vigerslev Allé, Kulbanevej og Retortvej) indsnævres bilisternes køreareal ved forskellige fysiske foranstaltninger som midterareal, kantstriber, parkering, spærreflader og hævede flader (kryds).
SAGSBESKRIVELSE
Bygge- og Teknikudvalget godkendte 10. juni 1998 (BR408/98), at der i forbindelse med udarbejdelsen af en hastighedsplan for København også gennemføres et demonstrationsprojekt. Efter udvalgets godkendelse blev der efter aftale med Valby Bydelsråd udpeget et område i Valby, som er begrænset af de overordnede veje Folehaven - Gammel Køge Landevej - Vigerslev Allé - Vigerslevvej, hvilket udvalget tidligere er orienteret om.
17. januar 2001 godkendte Bygge- og Teknikudvalget hastighedsplanens forslag om at ændre hastighedsgrænserne i boligområder til 40 km/t.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Demonstrationsprojektets formål er at vise, hvordan det for relativt få økonomiske midler er muligt at etablere 40 km/t hastighedszoner i boligområder samt indrette vejene, så bilisterne naturligt overholder de eksisterende hastighedsgrænser. Det overordnede formål er at forbedre trafiksikkerheden.
På det vedlagte bilag 1 ses den geografiske afgrænsning af demonstrationsområdet, hvilke veje der er henholdsvis offentlige og private samt hvilke veje, der indgår i hastighedsprojektet.
Det er på de overordnede og mest trafikerede veje, der sker flest trafikuheld, og hvor effekten af at nedsætte bilisternes hastighed er størst. Erfaringsmæssigt forventes det, at en reduktion af gennemsnitshastighederne med ca. 5 km/t kan medføre en uheldsreduktion på ca. 25%. Af de fire veje, der afgrænser området, behandles imidlertid kun Vigerslev Allé, da der på Gammel Køge Landevej er andet trafikregulerende projekt under udførelse, og hverken Folehaven eller det lille stykke af Vigerslevvej skønnes egnet for tilsvarende ombygninger.
Inden for området behandles de to gennemgående veje Kulbanevej og Retortvej samt boligområderne omkring Søndervangs Allé og Ramsingsvej/Høfdingsvej.
Både Retortvej og Kulbanevej er lange og lige og indbyder til høj hastighed. Der er i en 6-årig periode registreret 7 personskadeuheld på disse veje. Bilisternes hastigheder søges dæmpet ved at etablere fysiske foranstaltninger, der blandt andet gør vejene visuelt smallere samtidig med at den nødvendige kapacitet opretholdes.
Der er desuden valgt foranstaltninger, så udgifterne hertil kan holdes inden for den begrænsede økonomiske ramme.
Vigerslev Allé: (Bilag 2a)
Trafikuheldene er nogenlunde jævnt fordelt over hele Vigerslev Allé. Det er valgt at koncentrere indsatsen om strækningen mellem Langagervej og Vigerslevvej, hvor bilisternes hastighed er højest. På denne strækning er der cykelstier samt vejtræer i begge sider af vejen. Det foreslås derfor at etablere et ca. 1½ m bredt bemalet midterareal (spærreflade) samt kantstriber langs cykelstiernes kantsten.
Kulbanevej: (Bilag 2b)
Kulbanevej er i dag en meget lang og lige vej. Der findes allerede i dag en hastighedsdæmpende foranstaltning i form af en midterhelle med rumlestriber på hver side. Hellen er placeret midt på den lange strækning ved Hornemanns Vænge og er forsynet med fodgængerfelt og gulblink. Der er busstoppested i forbindelse med hellen. Kulbanevej ser desuden meget bred ud på grund af et asfalteret areal langs vejens sydside, der nogen steder benyttes til parkering.
Der foreslås etableret yderligere tre heller udformet som bemalede spærreflader for at bryde vejens lange lige forløb.
For at give vejen et smallere udseende etableres der desuden brede kantlinier i begge vejsider og det nederste af lysmasterne males med reflekterende hvid maling. Der afstribes kantstensparkering i Kulbanevejs nordlige side mellem Vigerslevvej og Centerparken.
Retortvej: (Bilag 2c)
Retortvej forløber mellem Vigerslev Allé og Folehaven og er ud over at være lang og lige en meget bred vej.
På strækningen mellem Hestehaven og Frugtmarkedet er bilisternes hastighed størst, hvorfor der på denne del af vejen foreslås etableret afstribede cykelstier i begge vejsider. I vejens vestside etableres parkeringsbane til lastvogne adskilt fra cykelstien af en spærreflade, som giver cyklisterne en sikkerhedsafstand.
Mellem Nøddehaven og Værkstedsvej, hvor Retortvej er særlig bred, etableres i den østlige side en afstribet cykelsti, som ved indkørsel til Grøntorvet erstattes af en højresvingsbane til de mange svingende lastbiler. Uden på cykelstien afstribes parkering. I vejens vestlige side etableres en lokalbane afgrænset af en spærreflade. Cyklisterne skal køre i lokalbanen, hvor der desuden bliver plads til afstribet parkering.
For yderligere at dæmpe bilisternes hastighed etableres hævede flader i de to kryds ved Kongshaven og Hestehaven. Ved den detaljerede udformning heraf vil der blive taget hensyn til busserne i Retortvej, og dette vil blive drøftet med HUR.
Boligområderne:
Boligområdet omkring Søndervangs Allé har allerede i dag en udformning af vejene så hastighedsniveauet er lavt - og en af vejene har endda bump med anbefalet hastighed 30 km/t. Den eneste nødvendige foranstaltning i dette område er derfor at skilte med en hastighedsgrænse (zone) på 40 km/t ved indkørslerne.
I det nordlige boligområde ved Ramsingsvej/Høfdingsvej etableres tilsvarende 40 km/t zone. På den nordlige del af Ramsingsvej foreslås etableret en hastighedsdæmpende foranstaltning i form af et bump.
Etageboligområderne nord og syd for Kulbanevej og ved Bekkersgårds Vænge har interne færdselsarealer, hvor der ikke er behov for hastighedsdæmpning.
Udarbejdelse af en hastighedsplan for København samt gennemførelse af et demonstrationsprojekt fik i 1998 økonomisk støtte af Trafikpuljen. Som det fremgår af BR408/98 blev der afsat 1 mio. kr. til demonstrationsprojektet.
Hastighedsplanen har været til høring i bydelene, hvor bl.a. Valby Bydel var positivt stemt. Demonstrationsprojektet har været drøftet i en arbejdsgruppe med deltagelse af Københavns Politi, Valby Bydel og Vej & Park.
BILAG VEDLAGT
Bilag1: Oversigtskort
Bilag 2a-c: Skitseprojekter for henholdsvis Vigerslev Allé, Kulbanevej og Retortvej
Ole Bach