Mødedato: 06.06.2001, kl. 14:00

Ny stiadgang til Hellerup Station

Ny stiadgang til Hellerup Station

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. juni 2001

 

 

Sager til beslutning

 

13. Ny stiadgang til Hellerup Station

 

BTU 285/2001 J.nr. 2130.0008/98

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at forvaltningen i forbindelse med Ringbaneprojektet tilslutter sig, at der eksproprieres privat grundareal til etablering af en ny stiadgang til Hellerup Station fra vest

at Københavns Kommune ikke deltager i finansieringen af en ny stiadgang til Hellerup Station fra vest samt af en ny perronbro

 

RESUME

Med Folketingets vedtagelse i maj 2000 af en anlægslov for etablering af en S-togslinie mellem Hellerup Station og en ny station ved Ellebjergvej i Vigerslev (Ringbaneprojektet) har Banestyrelsen som anlægsmyndighed bl.a. iværksat de ekspropriationsforretninger, der er nødvendige for at etablere de i loven nævnte anlægselementer. Et af disse anlægselementer er en ny sti fra Esthersvej over privat areal frem til en ny perronbro på Hellerup Station

Ovennævnte stiforbindelse var således en del af besigtigelsesmaterialet ved kommissarius's besigtigelse i august 2000. På baggrund af meget kraftige modstand mod stien blandt de berørte beboere bad kommissarius Banestyrelsen om at redegøre nærmere for nødvendigheden af den omtalte stiforbindelse samt belyse mulighederne for en alternativ placering.

Banestyrelsen har derfor udarbejdet en omfattende fodgængeranalyse af forholdene omkring Hellerup St. samt fremkommet med en række alternative placeringsmuligheder. Forvaltningen har på baggrund af det foreliggende materiale i enighed med de øvrige interessenter (Gentofte Kommune, DSB og DSB S-tog) anbefalet, at stien etableres – dog med en ændret beliggenhed i forhold til det oprindelige forslag.

Forud for Ekspropriationskommissionens næste besigtigelse den 7. juni 2001 ønskes udvalgets stillingtagen til, hvilken holdning kommunen skal tilkendegive overfor kommissarius.

I forbindelse med drøftelserne om anlægsarbejdernes omfang har Banestyrelsen forelagt en fordelingsnøgle for anlægsomkostningerne for interessenterne. Heraf fremgår det, at Københavns Kommune forventes at bære den fulde anlægsomkostning for stiforbindelsen (0,22 mio. kr.) samt ¼ af anlægsomkostningen for perronbroen (1/4 af 4,75 mio. kr. = 1,19 mio. kr.). Forvaltningen finder, at anlægsomkostningen for stiforbindelsen er kommunen uvedkommende, da den hovedsageligt er til glæde for Gentofte Kommunes borgere. For så vidt angår perronbroen vurderes den at være et intern baneanliggende, hvorfor Københavns Kommune ikke bør bidrage til anlæg heraf.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Regeringen indgik sammen med SF og enhedslisten den 28. december 1998 en politisk aftale om styrkelse af den kollektive trafik, herunder beslutning om etablering af en S-togsringbane mellem Hellerup St. og en ny station ved Ellebjergvej (Ny Ellebjerg Station). Beslutningen er efterfølgende udmøntet i lov nr. 476 af 31. maj 2000 om anlæg af Ringbanen mellem Hellerup Station og Ny Ellebjerg Station. Ringbanen planlægges taget i drift i 2005.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Selve Hellerup Station er beliggende i Københavns Kommune men betjener overvejende Gentofte Kommunes borgere, idet kommunegrænsen går meget tæt på stationens øst- og nordside, jf. bilag 1. Vest for stationen er Esthersvej, Judithsvej samt dele af Ruthsvej og Rebekkavej beliggende i Københavns Kommune.

Når Ringbanen tages i brug, forventes såvel antallet af passagerer til og fra stationen som skiftende passagerer på stationen at stige væsentligt, jf. bilag 3. Perronerne på Hellerup St. betjenes fra en øst-vestgående tunnel i stationens nordende. Banestyrelsens rådgivere har beregnet, at trafikstigningen i perrontunnelen vil være på 6-7 %, hvilket vurderes at ville overstige kapaciteten i spidsperioderne.

På grund heraf omfatter anlægsloven for Ringbanen en ny adgang til perronerne via en gangbro i stationens sydende. Endvidere er der i lovens bemærkninger omtalt en ny stiforbindelse fra Esthersvej til den nye perronbro. Ved anlæg af stiforbindelsen forventes en stor del af de gående og cyklende passagerer fra vestsiden af stationen af benytte gangbroen som perronadgangsvej fremfor den nordligere liggende perrontunnel.

 

Eskpropriationsforretningen

Den af Banestyrelsen foreslåede placering af stiforbindelsen (jf. bilag 2 side 6 "mulig placering B") er beliggende på privat grund, hvorfor der skal eksproprieres til formålet. Ved ekspropriationsforretningen den 16. august 2000 udskød kommissarius en stillingtagen til anlæg af gangstien, da han fandt sagen utilstrækkelig belyst fra Banestyrelsens side. Banestyrelsen blev pålagt at gennemføre en nøjere undersøgelse af behovet for stien samt at fremkomme med en redegørelse for alternative placeringer.

Banestyrelsen præsenterede resultaterne af ovennævnte undersøgelser på et velbesøgt borgermøde den 7. november 2000. Banestyrelsen fremlagde statistikker og prognoser, der understøttede behovet for en alternativ perronadgang. En udbygning af eksisterende perrontunnel blev anslået til ca. 25 mio. kr., mens stibroen vurderes at koste 4-5 mio. kr. Af hensyn til anlægsrammen for Ringbanen har Banestyrelsen valgt at etablere en ny perrongangbro. Endvidere blev der præsenteret 3 alternative placeringer for stiforbindelsen fra Esthersvej.

De fremmødte beboere var meget kritiske overfor det fremlagte og rejste tvivl om behovet for stiforbindelsen. Beboerne tog således ikke stilling til de fremlagte alternative placeringer. Kommissarius, der var til stede på mødet som observatør, udtalte ved mødets afslutning, at han nu vil studere det fremlagte materiale nærmere og indkalde til en fornyet ekspropriationsforretning.

"Beboergruppen Esthersvej" har efterfølgende gennemført en underskriftsindsamling vedrørende beboernes holdning til en evt. stiforbindelse. Der er indsamlet 368 underskrifter, hvilket beboergruppen vurderer repræsenterer et væsentlig større antal beboere, idet de som hovedregel kun har fået én underskrift pr. husstand. Resultatet er oplyst til at være, at 96% af de adspurgte (70% af husstandene) er imod etablering af en gangsti fra Esthersvej til stationen.

 

Forvaltningens tilkendegivelser

Forvaltningen har som medlem af interessentgruppen, der består af Gentofte Kommune, DSB, DSB S-tog samt Banestyrelsen, tilkendegivet, at med en offentlig investering i Ringbanen på ca. 1 mia. kr. findes det rimeligt, at der gennemføres tiltag omkring stationerne, der forbedrer mulighederne for at udnytte dette nye kollektive transporttilbud. Forvaltningen har vurderet, at Banestyrelsen på fyldestgørende vis har dokumenteret nytteværdien af den omhandlede stiforbindelse.

I interessentgruppen er der fortsat enighed om at fastholde stien og om overfor kommissarius at anbefale forslag E, jf. bilag 2 side 1-5.

På besigtigelsesforretningen den 7. juni 2001 forventes ekspropriationskommissionen under ledelse af Kommissarius ved Statens Ekspropriationer på Øerne at tage endelig stilling til spørgsmålet om stiforbindelsen. Forvaltningen vil her kunne tilkendegive kommunens holdning til stiforbindelsens etablering.

Økonomi

I overensstemmelse med bestemmelserne i anlægsloven for Ringbanen forestår Banestyrelsen den overordnede koordinering, projektering og fælles projektledelse m.v. Udgifterne til Ringbanen fordeles i henhold til de i anlægsloven anførte fordelingsrammer for de enkelte bidragydere. Hovedprincippet for udgiftsfordelingen er, at den kommende ejer/bestyrer af et anlægselement afholder udgifterne til etableringen.

Borgerrepræsentationen har på sit møde den 7. december 2000 (BR 526/2000) i forbindelse med vedtagelse af "Handlingsplan for trafikafviklingen i København 2000 – 2005" reserveret Københavns Kommunes andel på 33 mio. kr. til ombygning og nyetablering af Ringbanens stationer – dog undtaget den nye Flintholm Station, hvor der er indgået en særlig aftale om Københavns Kommunes bidrag.

Besluttes det at etablere den omhandlede stiforbindelse fra Esthersvej til Hellerup Station, fremgår det af Banestyrelsens fordelingsnøgle, at Københavns kommune skal betale anlægsomkostningen på ca. 220. 000 kr. Hertil kommer evt. omkostningen til ekspropriationen.

Forvaltningen finder, at da stien hovedsageligt forbedrer adgangsforholdene til stationen for Gentofte Kommunes borgere, bør anlægsomkostningen være Københavns Kommune uvedkommende. Anlægges stien, findes det rimeligt, at kommunen påtager sig driftsansvaret, da stien er beliggende i Københavns Kommune og får status som offentlig vejareal.

For så vidt angår den planlagte perronbro fremgår det af Banestyrelsens fordelingsnøgle, at udgifterne til anlægget, der koster 4,75 mio. kr., deles mellem Banestyrelsen og København og Gentofte, således, at Købehavns Kommune skal betale 1,19 mio. kr. Forvaltningen finder, at en perronbro over sporarealerne er et internt baneanliggende, hvorfor Københavns Kommune ikke bør bidrage økonomisk til anlæg heraf. Det kan i den forbindelse oplyses, at Gentofte kommunalbestyrelse har godkendt, at Gentofte Kommune bidrager med 1,19 mio. kr. til perronbroen.

Udvalget vil på et senere tidspunkt i forbindelse med godkendelse af de konkrete projekter for de enkelte stationer få forelagt en indstilling om anvendelsen af de afsatte 33 mio. kr. til ombygning og nyetablering af Ringbanestationerne.

 

Høring

Banestyrelsen forestår som anlægsmyndighed orienteringen af offentligheden, herunder forhandlingerne med de berørte beboere, jf. ovenfor under sagsfremstillingen.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Kortudsnit over Hellerup Station

Bilag 2:"Ringbanen – stationer og forpladser. Stiforbindelse ved Hellerup Station", april 2001

Bilag 3: "Ringbanen – stationer og forpladser. Fodgængeranalyse på Hellerup Station og tillæg til notat", Banestyrelsen marts 2001

 

Ole Bach

 

 

Til top